Σπέτσες: ένα μαγικό νησί!

Οι Σπέτσες είναι ένα όμορφο και ιδιαίτερο νησί, στο οποίο θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε τις βόλτες σας με διαφορετικό τρόπο από ό,τι συνήθως! Καθώς στο νησί είναι σπάνιο φαινόμενο να δείτε αυτοκίνητο ή ταξί, πιο σύνηθες είναι να απολαύσετε τις βόλτες σας με τις άμαξες που υπάρχουν στο λιμάνι των Σπετσών. 

Πώς μπορείτε να πάτε στις Σπέτσες;

Μπορείτε να φτάσετε στις Σπέτσες από τον Πειραιά, το ταξίδι σας θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες. Αν σας αρέσει η οδήγηση, μπορείτε να οδηγήσετε μέχρι το Πόρτο Χέλι, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 ωρών από την Αθήνα, και από εκεί να περάσετε απέναντι στο νησί σε 15 μόλις λεπτά. Οι Σπέτσες είναι από τα λίγα νησιά της Ελλάδας όπου δεν χρειάζεται να πάρετε αυτοκίνητο, οπότε θα πρέπει σ’ ένα από τα δύο λιμάνια να αφήσετε τα αυτοκίνητά σας. 

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν 8 σπηλιές στις Σπέτσες;

Από αυτές τις 8 σπηλιές, η πιο γνωστή και με ιστορική σημασία για τις Σπέτσες είναι η σπηλιά του Μπεκίρη ή, όπως αλλιώς ονομάζεται, η σπηλιά των ερωτευμένων. Tα παλαιότερα χρόνια χρησιμοποιούσαν αυτήν τη σπηλιά σαν καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών. Η τοποθεσία της σπηλιάς είναι στους Αγίους Αναργύρους και υπάρχει πρόσβαση σε αυτήν είτε από την στεριά, όπου μπορείτε να πάτε περπατώντας, είτε μέσω θάλασσας με μικρές βαρκούλες.

Μουσείο Μπουμπουλίνας

Αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε αυτό το μουσείο, να προτιμήσετε τους καλοκαιρινούς μήνες, γιατί το χειμώνα δυστυχώς είναι κλειστό. Το μουσείο αυτό ήταν αρχικά το σπίτι της ηρωίδας της ελληνικής επανάστασης Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας Πινότση και μετατράπηκε σε μουσείο μόλις το 1991. Θα σας κάνουν μια εισαγωγή έξω από το σπίτι και μετά θα μπείτε μέσα για να περιηγηθείτε στον χώρο.

Μουσείο Σπετσών

Πριν γίνει το μουσείο Σπετσών, ήταν το αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη. Ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στα χρόνια του Αγώνα για την Εθνική μας Ανεξαρτησία. Ωστόσο, το μουσείο Σπετσών άρχισε να λειτουργεί ως Αρχαιολογική Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή του νησιού από το 1993. Το μουσείο έχει ισόγειο και δυο ορόφους.

Παρακάτω θα βρείτε δυο εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις Σπέτσες και σας προτείνουμε είτε να τις παρακολουθήσετε είτε να πάρετε κι εσείς οι ίδιοι μέρος!

Σπέτσαθλον

Είναι μια γνωστή εκδήλωση, η οποία διαρκεί τρεις ημέρες, Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή. Συνήθως, αυτή η εκδήλωση γίνεται τον Μάιο, αλλά λόγω της πανδημίας οι ημερομηνίες μπορεί ν’ αλλάξουν. Το Σπέτσαθλον είναι ένας αγώνας, όπου ξεκινάς με ποδηλασία, συνεχίζεις με τρέξιμο και τελειώνεις με κολύμβηση. Όσοι δεν θέλουν να πάρουν μέρος, μπορούν φυσικά να το παρακολουθήσουν!

Το φεστιβάλ της Αρμάτας

Όσοι και όσες δεν είχατε την τύχη μέχρι τώρα να παρακολουθήσετε το φεστιβάλ, θα σας συμβουλεύαμε να το κάνετε, καθώς πρόκειται για μια εμπειρία μοναδική. Το φεστιβάλ της Αρμάτας, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, 7 με 13 του μηνός, στην πλατεία Ποσειδωνίου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τους κατοίκους των Σπετσών για την μνήμη των γεγονότων της 8ης Σεπτεμβρίου του 1822, όταν και έλαβε χώρα η ναυμαχία της Ναυπλίας ή Σπετσών. Το αποκορύφωμα της Αρμάτας θα έλεγε κανείς ότι είναι η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας στο λιμάνι. Στο τέλος της εκδήλωσης, θα παρακολουθήσετε ένα εντυπωσιακό θέαμα με πυροτεχνήματα.

Οι Σπέτσες είναι ένα πανέμορφο νησί και μάλιστα κοντά στην Αττική. Όταν επισκεφτείτε τις Σπέτσες, φροντίστε να δείτε κάποια από τις παραπάνω ιδιαίτερες εκδηλώσεις ή ακόμα να επισκεφθείτε κάποιες από τις σπηλιές και φυσικά τα δύο μουσεία!

Από την Εβελίνα Μπραΐμη

Δείτε επίσης:

Exit mobile version