Ταϋλάνδη: 12 tips για να οργανώσετε τέλεια το ταξίδι σας!

Day cruise από Krabi στα Four Islands

Μην αφήσετε τίποτα να χαλάσει το ταξίδι σας στην εξωτική Ταϋλάνδη. Προετοιμαστείτε σωστά και ζήστε την εμπειρία χωρίς τα λάθη του πρωτάρη. 12 απλά tips θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε χρόνο, χρήμα και φυσικά αξέχαστες στιγμές.

1. Φτιάξτε λίστα!

Φτιάξτε μια λίστα με τα μέρη που θέλετε να πάτε και ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα για το πόσο θα μείνετε σε κάθε περιοχή. Με αυτό τον τρόπο θα συνειδητοποιήσετε ότι όσες μέρες και αν έχετε διαθέσιμες είναι αδύνατον να γυρίσετε ολόκληρη τη χωρά με ένα μόνο ταξίδι και φυσικά θα εξασφαλίσετε περισσότερο ποιοτικό χρόνο στις διακοπές σας.

U Bay Bar & Restaurant, Khlong Chak Beach, Lanta
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com
2. Μετακινηθείτε σωστά!

Έχοντας καταλήξει σε ποια μέρη θα πάτε, πρέπει να αρχίσετε να ψάχνετε και το πως θα μεταφερθείτε από και προς αυτά. Επειδή κάποιές διαδρομές είναι αρκετά μεγάλες και δύσκολες προσπαθήστε να βρείτε τρόπους ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο. Μην διστάσετε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε νυχτερινό λεωφορείο ή ακόμα καλυτέρα νυχτερινό τρένο και φυσικά αεροπλάνο, καθώς οι εσωτερικές πτήσεις είναι πάρα πολύ φθηνές. Εδώ να αναφέρουμε πως αν είστε λάτρεις της  περιπέτειας, μην χάσετε με τίποτα ένα νυχτερινό ταξίδι με τρένο στην 2nd class. Στις 19:00 το κάθισμα σας μετατρέπετε σε κρεβάτι και όλο το βαγόνι σε κοιτώνα. Τα εισιτήρια μπορείτε να τα κλείσετε on line με μια μικρή έξτρα χρέωση ή σε ένα σταθμό τρένου. Τέλος, πριν κλείσετε τα εισιτήρια σας για Ταϋλάνδη σκεφτείτε αν το αεροδρόμιο της άφιξης θα είναι το ίδιο με της αναχώρησης ώστε να αποφύγετε τεράστιους κύκλους στο τέλος των διακοπών σας.

3. Μην βιαστείτε να κλείσετε όλα τα ξενοδοχεία!
Freedom Beach, Koh Tao
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com

Όπως είπαμε είναι καλό να φτιάξετε ένα πλάνο για τις διακοπές, σας αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα ένα μέρος να σας εκπλήξει θετικά ή αρνητικά με αποτέλεσμα να θέλετε να καθίσετε περισσότερο ή λιγότερο. Δεν χρειάζεται λοιπόν να σας δεσμεύει η κράτηση ενός ξενοδοχείου.

Monkey Beach, Phi Phi Islands
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com
4. Ένα backpack και λίγα ρούχα!

Το backpack είναι το ιδανικό είδος αποσκευής γι’ αυτό το ταξίδι, ειδικά αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε περισσότερο τα νησιά της Ταϋλάνδης. Η απλή βαλίτσα με τα ροδάκια θα σας δυσκολέψει πάρα πολύ στους ξύλινους μόλους με την άμμο, στα μικρά καραβάκια της γραμμής και φυσικά στην περίπτωση που θέλετε να νοικιάσετε μηχανάκι κατά την άφιξη σας στο νησί, ώστε να γλυτώσετε τα πανάκριβα ταξί. Για όσες μέρες και αν κανονίσετε το ταξίδι σας, πάρτε λίγα ρούχα μαζί σας, αφού τον περισσότερο χρόνο θα είστε σε παράλιες, beach bars και longtails.

5. Αντικουνουπικό!

Θα χρειαστεί σίγουρα να πάρετε μαζί σας αρκετά αντικουνουπικά σπρέι, ειδικά για τις βραδινές σας βόλτες. Όσο αφορά τις υπόλοιπες φαρμακευτικές προμήθειες, ετοιμάστε ένα τυπικό φαρμακείο ταξιδιών.

Ηλιοβασίλεμα από Railay Beach, Krabi
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com
6. Ενδυμασία για τους ναούς
Grand Palace, Μπανγκόκ
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com

Εκτός από τους κλασικούς ενδυματολογικούς περιορισμούς όπως κοντή φούστα, ντεκολτέ κλπ. κλπ., οι Ταϊλανδοί δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στους ώμους της γυναίκας και στα σκισμένα τζιν ακόμα και για τους άνδρες. Κάποιοι ναοί είναι αρκετά ελαστικοί, κάποιοι παρέχουν ρούχα στην είσοδο free ή με ένα πολύ μικρό κόστος ενοικίασης, ενώ κάποιοι άλλοι (οι περισσότεροι) έχουν αρκετά αυστηρό έλεγχο. Ένας από αυτούς είναι και το Grand Palace στη Bangkok, που σίγουρα θα επισκεφθείτε αν βρεθείτε στην πόλη. Το ιδιαίτερο με αυτόν τον ναό είναι πως μετά από μια τεράστια ούρα, στην είσοδο σε περιμένει ένας πολύ αυστηρός έλεγχος και τότε οι μόνες επιλογές είναι είτε να φύγεις είτε να ψωνίσεις τα κατάλληλα ρούχα από το μαγαζάκι που έχουν φροντίσει να έχουν! Φυσικά οι τιμές είναι στα ύψη! Μια λύση για τις γυναίκες είναι να έχουν μαζί τους ένα απλό T-shirt, ώστε να το φοράνε έξω από το ναό. Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε πως σε όλους τους ιερούς χώρους θα πρέπει να μπείτε ξυπόλητοι. Προσοχή: Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως σε πολλά μέρη όπως ξενοδοχεία, μαγαζιά, κέντρα ευεξίας κλπ. ίσως σας ζητηθεί να βγάλετε τα παπούτσια σας. Αν λοιπόν σιχαίνεστε μια καλή ιδέα είναι να εξοπλιστείτε με παραπάνω ζευγάρια κάλτσες αποκλειστικά και μόνο για να εισέρχεστε σε αυτούς τους χώρους.

Ναός Phantao, Chiang Mai
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com
7. Αγοράστε Ταϋλανδέζικη SIM

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αμέσως μετά την προσγείωσή σας είναι η αγορά ενός πακέτου sim-megabytes-χρόνου ομιλίας. Βγαίνοντας από τις αφίξεις θα βρεθείτε πολύ σύντομα σε ένα stand κινητής τηλεφωνίας με όλα τα πακέτα που υπάρχουν. Οι τιμές είναι λογικές και δε θα βρείτε πιο φτηνά εκτός αεροδρομίου. Δεν χρειάζεται να πάρετε sim για όλα τα μέλη της παρέας, μπορεί να πάρει ένας ή δυο και να χρησιμοποιείτε hot spot για τους υπόλοιπους.

8. Καθημερινές μεταφορές

Grab: Πρόκειται για μια εφαρμογή σαν το uber που πρέπει να κατεβάσετε οπωσδήποτε πριν καν φτάσετε στην Ταϋλάνδη. Εύκολο- αξιόπιστο- οικονομικό. Δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμο στα νησιά.

TukTuk: Ας πούμε ότι πρόκειται για το παραδοσιακό τους ταξί. Αξίζει να το δοκιμάσετε απλά για την εμπειρία 1-2 φορές. Διασκεδαστικό, πρωτόγνωρο, αλλά αργό και λίγο ακριβό. Σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε βράδυ για να αποφύγετε το καυσαέριο των γύρω αυτοκινήτων και για μικρές αποστάσεις.

Tuk Tuk, Μπανγκόκ
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com

Μετρό: Αξίζει να χρησιμοποιήσετε το μετρό της Bangkok και ειδικά το sky train. Είναι πολύ καλά οργανωμένο καθαρό και εξυπηρετικό. Εδώ να αναφέρουμε ότι στην Bangkok μπορείτε να μεταφερθείτε σε όλα τα τουριστικά θέρετρα με καραβάκι μέσω του κεντρικού ποταμού. Είναι πάρα πολύ φτηνό (15-20 baht – 0,50 ευρώ), αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να σας πουλήσουν πιο ακριβά καράβια που δεν έχουν καμία διαφορά, tour ή πακέτα τα οποία δεν χρειάζεστε. Μείνετε συγκεντρωμένοι και πείτε όσες φορές και αν χρειαστεί ποιο καράβι ψάχνετε.

Μια από τις προβλήτες του ποταμού στην Μπανγκόκ
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com

Ενοικίαση Αυτοκίνητου/ Scooter: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νοικιάσετε οτιδήποτε στις μεγάλές πόλεις. Υπάρχει αρκετή κίνηση, ζέστη και φυσικά εντελώς διαφορετική οδηγική συμπεριφορά. Όσον αφορά τα νησιά, το σκούτερ είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε κάθε παραλία και όλες τις κρυμμένες ομορφιές. Μπορείτε να νοικιάσετε είτε από την reception hotel/ hostel, είτε από μαγαζάκια ενοικίασης που θα βρείτε στο λιμάνι ή στα χωριά. Καλό θα ήταν να νοικιάσετε από το λιμάνι, ώστε να αποφύγετε τα πανάκριβα ταξί από και προς τα ξενοδοχεία. Δεν θα σας ζητήσει κανείς δίπλωμα πάρα μόνο χρήματα ή διαβατήριο ως εγγύηση. Φυσικά πρέπει να αναφέρουμε ότι στην Ταϋλάνδη οδηγούν από την αντίθετη πλευρά του δρόμου!

9. Day trips!

Προσπαθήστε με κάθε ευκαιρία να δοκιμάσετε οργανωμένα day trips και day cruises. Μπορείτε έτσι να δείτε μέρη που είναι δύσκολο να πάτε μόνοι σας ακόμα και να τα εντοπίσετε. Σας προτείνουμε την ιστοσελίδα Klook για να κλείσετε ημερήσιες εκδρομές ακόμα και τελευταία στιγμή. Είναι αξιόπιστη, πολύ καλά οργανωμένη και έχει πολλές επιλογές.

Day Cruise, Phi Phi Islands
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com
10. Δοκιμάστε άφθονο street food
Street Food στην νυχτερινή αγορά του Chiang Mai
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com

Μη φοβηθείτε το Street food στην Ταϋλάνδη. Είναι πεντακάθαρο και πεντανόστημο. Θα συναντήσετε πολλές αγορές τη μέρα, αλλά πολύ πολύ περισσότερες το βράδυ. Δοκιμάστε όσες περισσότερες τοπικές λιχουδιές μπορείτε από κάθε πάγκο. Να θυμάστε πως όσο πιο απλό σας φανεί ένα μαγαζί/ πάγκος τόσο πιο νόστιμο φαγητό θα έχει. Αξίζει να σημειώσουμε βέβαια ότι η κατανάλωση εντόμων αποτελεί κάτι 100% τουριστικό που θα συναντήσετε ελάχιστα και σίγουρα όχι σε αυθεντικές αγορές.

Νυχτερινή Train Αγορά, Μπανγκόκ
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com
11. Μια μέρα με τους ελέφαντες!
Καταφύγιο Ελεφάντων, Chiang Mai
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com

Δεν γίνεται να επισκεφτείς την Ταϋλάνδη και να μην αφιερώσεις χρόνο σε αυτά τα πανέμορφα πλάσματα. Απέφυγε να επισκεφθείς οτιδήποτε άλλο εκτός από ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ελεφάντων. Μόνο εκεί θα μάθεις πραγματικά για τον τρόπο ζωής τους, θα τους φροντίσεις περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί τους και φυσικά θα τους δεις «αληθινά» χαρούμενα στο φυσικό τους περιβάλλον. Η εμπειρία θα είναι αξέχαστη και για εσένα, αλλά και γι’ αυτούς. Μπορείς να κάνεις κράτηση on line από τα επίσημα sites των καταφυγίων. Καλό θα ήταν να το κλείσετε τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

Καταφύγιο Ελεφάντων, Chiang Mai
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com
12. The land of smile!

Η Ταϊλάνδη είναι γνώστη και ως η χώρα του χαμόγελου. Μην εκπλαγείς λοιπόν βλέποντας ανθρώπους χαρούμενους, εξαιρετικά φιλικούς και πάντα προθύμους να σε βοηθήσουν. Ένα βλέμμα είναι αρκετό για να σου χαρίσουν το πιο ζεστό τους χαμόγελο.

Ελεύθερες Μαϊμούδες στους δρόμους, νησί Lanta
© Αφροδίτη Κατσαρού, voyagingtheworld.com

Από την Αφροδίτη Κατσαρού

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version