Φούρνοι Κορσεών: το σύμπλεγμα των νησιών του Αιγαίου με τα κρυστάλλινα νερά και τους φιλόξενους κατοίκους!

Με αφορμή την θερμοκρασία που σταδιακά όλο και ανεβαίνει, το μυαλό όλων ταξιδεύει σε καλοκαιρινούς προορισμούς που συνοδεύονται από βουτιές σε καταγάλανα νερά και ατελείωτες ώρες με παρέες στην αμμουδιά.

Φούρνοι… Ένας προορισμός που μπορεί να μην έχει τη φήμη και την αίγλη των μεγάλων και κοσμοπολίτικων νησιών, κερδίζει όμως τον ταξιδιώτη με το μοναδικό συνδυασμό των καταγάλανων νερών και του απέραντου πράσινου. Ο μικρός αυτός επίγειος παράδεισος, που αποτελεί πόλο έλξης ακόμη και για ξένους επισκέπτες, βρίσκεται Νοτιοανατολικά της Ικαρίας και δυτικά της Σάμου.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα ήσυχο και αραιοκατοικημένο νησί ανταμείβει, και με το παραπάνω, τον επισκέπτη πρωτίστως με την φυσική του ομορφιά και τις γαλάζιες παραλίες, αλλά και με τους φιλόξενους και ανοιχτόκαρδους κατοίκους.

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com
Πώς θα φτάσετε στους Φούρνους

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι με καράβι από το λιμάνι του Πειραιά προς το λιμάνι των Φούρνων, με διάρκεια ταξιδιού περίπου 10-11 ώρες. Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε τις διακοπές σας σε κάποιο κοντινό νησί, όπως η Σάμος ή η Ικαρία, με μια ολιγοήμερη επίσκεψη στους Φούρνους μ’ ένα καραβάκι ή ιπτάμενο δελφίνι από τα αντίστοιχα νησιά.

Δείτε εδώ τις πτήσεις για Σάμο, το κοντινότερο αεροδρόμιο στους Φούρνους.

Βρείτε εδώ όλα τα δρομολόγια των πλοίων!

Καλό φαΐ και βόλτες

Το συγκεκριμένο νησί φέρει αναμφίβολα έναν αέρα παράδοσης. Οι ντόπιοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία γι’ αυτό και στις ψαροταβέρνες στο κέντρο του νησιού θα βρείτε ολόφρεσκα ψάρια όλων των ειδών και μάλιστα σε πολύ προσιτές τιμές, καθώς και λαχταριστούς μεζέδες για να συνοδεύσετε το κρασί, το ούζο ή την παγωμένη μπύρα σας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις πεντανόστιμες, αλλά και οικονομικές αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες στις κεντρικές ψαροταβέρνες του νησιού που με τα φρέσκα οστρακοειδή και τα αγνά υλικά θα σας παρασύρουν σε ένα υπέροχο μικρό ταξίδι γεύσεων.

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com

Μπορείτε ακόμη να δοκιμάσετε τα σπιτικά και παραδοσιακά γλυκά που θα βρείτε στα μικρά καφενεία του νησιού και να εφοδιαστείτε με τις λιχουδιές των τοπικών μαγαζιών που θα σας κρατήσουν συντροφιά στον περίπατό σας στο κέντρο των Φούρνων. Η δική μου πρόταση είναι να επισκεφτείτε τα «Σπιτικά Γλυκά» (Bilio’s) του Κυρ-Γιάννη για ένα διάλειμμα από την εξερεύνηση των τοπίων του νησιού και για να ανακτήσετε δυνάμεις πίνοντας έναν καφέ και δοκιμάζοντας φρέσκα γλυκά.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα των Φούρνων είναι ότι δεν χρειάζεται μεταφορικό μέσο για να περιπλανηθείτε στα στενά του. Περίπατοι στο κέντρο της χώρας, επίσκεψη στις εκκλησίες, αλλά και φωτογραφίες, βόλτες με καλή παρέα στα γραφικά και παραδοσιακά δρομάκια με συντροφιά το καταπράσινο τοπίο και την ηρεμία της φύση θεωρώ ότι είναι “must” για μια ολοκληρωμένη εικόνα του νησιού.

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com
Οι παραλίες των Φούρνων

Λόγω της ιδιαίτερης ακτογραμμής τους, το σύμπλεγμα αυτών των νησιών προσφέρει στον ταξιδιώτη μια ποικιλία από μικρούς κόλπους που σχηματίζουν, κυρίως μη οργανωμένες παραλίες με πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά που χωρίς δεύτερη σκέψη θα θελήσει να τα απολαύσει.

Το νησί προσφέρεται για εξερεύνηση εφόσον είναι μικρό και οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να το ανακαλύψουν είτε με τα πόδια είτε με ένα μικρό καϊκάκι. Αξίζει ακόμη να κολυμπήσετε και να χαρείτε τον ήλιο στις όμορφες αμμουδιές των παραλιών Ψιλή Άμμος (στα ανατολικά του νησιού), Καμπί (στην δυτική πλευρά), Ελιδάκι, Αϊ Γιάννη και Βλυχάδα που θα σας χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com

Παρόλο που οι Φούρνοι δεν θεωρούνται δημοφιλής προορισμός πιστεύω ότι μια σύντομη επίσκεψη θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον, όχι μόνο λόγω της  ομορφιάς αυτού του τόπου, αλλά κυρίως για τους φιλικούς κατοίκους, την ευχάριστη και ανέμελη καθημερινότητά τους και την προθυμία τους να σε ξεναγήσουν σε κάθε γωνιά του νησιού!

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com

Από την Γεωργία Καπετανάκη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version