Χρόνινγκεν: η Ολλανδία αλλιώς!

Σε απόσταση 2 ωρών από το Άμστερνταμ προς τα βόρεια, βρίσκεται ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Ολλανδίας, το Χρόνινγκεν. Μια πόλη που συνδυάζει τα παραδοσιακά ολλανδικά τοπία και τη ζωντάνια της φοιτητικής ζωής, σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

Πού να πάτε και τι να δείτε στο Χρόνινγκεν

Με σημείο εκκίνησης την κεντρική πλατεία Grote Markt, θα βρεθείτε μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, ένα εντυπωσιακό κτήριο με στοιχεία παλιάς ολλανδικής αρχιτεκτονικής. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά της πλατείας βρίσκεται το γνωστότερο, ίσως, σημείο της πόλης, ο πύργος Martini (Martinitoren), ανοιχτός προς το κοινό, και όποιος είναι αρκετά τολμηρός ώστε να ανεβεί τα σχεδόν 300 σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή, θα ανταμειφθεί με μια εντυπωσιακή θέα ολόκληρου του Χρόνινγκεν. Φιλική συμβουλή: περιμένετε μέχρι ο καιρός να είναι καλός, καθώς η υγρασία της Ολλανδίας είναι ακόμη πιο έντονη στο βορρά, ενώ η καλύτερη ώρα για να τον επισκεφθείτε είναι σίγουρα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο ιστορικό κέντρο, είναι απαραίτητη μια στάση στο πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, με έτος ίδρυσης το 1614, και συγκεκριμένα στο κτήριο της Ακαδημίας (Academiegebouw), το οποίο, αν και χτίστηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, φτιάχτηκε έτσι ώστε να θυμίζει κτήριο εκείνης της εποχής. Σε απόσταση 5 λεπτών από το πανεπιστήμιο βρίσκεται το δυτικό κανάλι της πόλης, το πιο όμορφο από τα τέσσερα που βρίσκονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, περιβάλλοντας την πόλη, και φέρουν την αντίστοιχη ονομασία.

©Robin Hiltl,unsplash.com

Επόμενος σταθμός, περπατώντας προς τα βόρεια, το Noorderplantsoen, ένα από τα πιο όμορφα και καταπράσινα πάρκα της πόλης, προσφέρεται για μερικές στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας τόσο για τους ταξιδιώτες, όσο και για τους ντόπιους κατοίκους. Στην ακριβώς αντίθετη πλευρά της πόλης βρίσκεται το Stadspark, εξίσου καταπράσινο και όμορφο -αν και λίγο παραμελημένο κατά κοινή ομολογία- γνωστό για τα ελάφια, τους λαγούς και τους σκίουρους που εμφανίζονται συχνά ακόμη και με παρουσία ανθρώπων. Ο καλύτερος –και πιο ολλανδικός- τρόπος για να το επισκεφθείτε, όπως και για να γνωρίσετε όλη την πόλη είναι ένας: το ποδήλατο.

Living like a local στο Χρόνινγκεν

Το στοιχείο, όμως, που κάνει το Χρόνινγκεν τόσο μοναδικό δεν είναι τα αξιοθέατά του, αλλά οι άνθρωποί του, καθώς το ποσοστό των φοιτητών επί των κατοίκων αγγίζει το 25%, και αποτελεί έτσι την πόλη με το νεότερο πληθυσμό στην Ολλανδία. Το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στη ζωντανή και γεμάτη κόσμο νυχτερινή ζωή της πόλης, και όχι μόνο, καθώς οι φοιτητές κατακλύζουν το κέντρο του Χρόνινγκεν όλες τις ώρες της ημέρας. Μια πληθώρα από καφετέριες και μέρη για lunch break περιτριγυρίζουν το πανεπιστήμιο, με επίκεντρο την οδό Oude Kijk in Het Jatstraat, που –παρά το δύσκολό της όνομα- αξίζει να την επισκεφθείτε σε ένα διάλειμμα για καφέ, τσάι ή κάποιο σνακ, με προσωπικό αγαπημένο το κέικ καρότου, σπεσιαλιτέ πολλών μαγαζιών της περιοχής.

Κάθετη στην οδό αυτή θα συναντήσετε την πλατεία Vismarkt, όπου τρεις φορές την εβδομάδα (Τρίτη, Παρασκευή και Σάββατο) πραγματοποιείται μια μεγάλη αγορά, αρκετά κοντά στη δική μας λαϊκή αγορά, με πολλά τοπικά αλλά και εξωτικά προϊόντα. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ, δηλαδή ψάρι τηγανητό (τύπου fish and chips, αλλά καλύτερο), αλλά και σε άλλες εκδοχές, όπως σάντουιτς.

Τέλος, παραλλάσσοντας τη γνωστή φράση, το Χρόνινγκεν είναι η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ! Καθώς τα μαγαζιά κλείνουν και οι εργαζόμενοι ή οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γυρνούν σιγά-σιγά στα σπίτια τους, η πόλη υποδέχεται το πλήθος των φοιτητών που ανυπομονούν να περάσουν άλλη μια νύχτα σε ρυθμούς ξέφρενου πάρτι. Ξεκινώντας από την Grote Markt και συνεχίζοντας προς τη νότια πλευρά του κέντρου αυτή τη φορά, θα βρείτε πλήθος από  μπαρ και μπυραρίες, με γνωστότερη τις «Τρεις Αδερφές» (De Drie Gezusters). Φυσικά η διασκέδαση δεν σταματά εκεί, καθώς από τις 12 και μετά τα κλαμπ της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους για φοιτητές και επισκέπτες, κυρίως στην οδό Peperstraat, όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από αυτά. Το πάρτι συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ απαραίτητη είναι μια στάση στα κοντινά μαγαζιά fast-food για μια κροκέτα πατάτας ή λαχανικών –επίσης παραδοσιακό πιάτο της περιοχής- ή για το γνωστότερο σ’ εμάς hamburger.

Κοντινές αποδράσεις

Εφόσον βρεθείτε στο Χρόνινγκεν, δεν γίνεται να μην επισκεφθείτε το Reitdiephaven στα βορειοδυτικά της πόλης, τα γνωστά, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολύχρωμα σπιτάκια. Είναι εύκολα προσβάσιμα, είτε με το λεωφορείο, από την πλατεία Grote Markt και με διάρκεια διαδρομής γύρω στα 20 λεπτά, είτε με το ποδήλατο, οπότε αν έχετε καλό προσανατολισμό θα χρειαστείτε περίπου μισή ώρα. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, για έναν ήρεμο πρωινό καφέ ή για μια μπύρα δίπλα στο νερό τα απόγευμα, με ιδανική ώρα, φυσικά, το ηλιοβασίλεμα.

©Penny Sarakenidou, voyagingtheworld.com

Άλλο ένα αυθεντικό ολλανδικό τοπίο κοντά στο Χρόνινγκεν είναι ο ανεμόμυλος De Helper, κοντά στο χωριό Haren, στη λίμνη Paterswoldsemeer, όπου οι πιο τολμηροί βουτούν ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο, ενώ το καλοκαίρι το μέρος είναι ιδανικό για μια “παραθαλάσσια” απόδραση, αφού υπάρχει ακόμη και beach bar. Σε κάθε περίπτωση –και εποχή- η περιοχή προσφέρεται για βόλτες και πικνίκ, ενώ μπορείτε να την προσεγγίσετε με ποδήλατο, μια διαδρομή 20-25 λεπτών, ή με τρένο, από τον κεντρικό σταθμό του Χρόνινγκεν μέχρι το Haren και μετά με τα πόδια μέχρι τον ανεμόμυλο. Δεδομένου ότι η δεύτερη επιλογή διαρκεί περίπου 40 λεπτά, προτείνεται φυσικά η πρώτη, η οποία σας δίνει και τη δυνατότητα να διασχίσετε και να γνωρίσετε ένα μέρος της ολλανδικής εξοχής.

©Penny Sarakenidou, voyagingtheworld.com

Τέλος, για τους λάτρεις των extreme sports, στο Χρόνινγκεν βρίσκεται ο υψηλότερος υπαίθριος τοίχος αναρρίχησης στον κόσμο, γνωστός ως Excalibur, προσβάσιμος από την Grote Markt με λεωφορείο σε 15 λεπτά ή με ποδήλατο στον ίδιο χρόνο.

Πώς να φτάσετε στο Χρόνινγκεν

Από το Άμστερνταμ:
Από το Αϊντχόφεν:

Στην περίπτωση του τρένου, υπάρχει η δυνατότητα ομαδικού εισιτηρίου, για 4 έως 7 άτομα, το οποίο εκδίδεται ηλεκτρονικά, με αρκετά πιο μειωμένη τιμή, καθώς κατ’ άτομο το εισιτήριο ανέρχεται περίπου στα 10€. Η τιμή των εισιτηρίων του λεωφορείου κυμαίνεται ανάλογα με το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην ημερομηνία κράτησης και την ημερομηνία αναχώρησης, καθώς και τη ζήτηση της διαδρομής, επομένως προτείνεται η κράτηση των εισιτηρίων να γίνει κατά το δυνατόν εγκαίρως.

Μετακίνηση εντός του Χρόνινγκεν

Όσον αφορά τη μετακίνηση εντός της πόλης, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο της εταιρίας Swapfiets, είτε μέσω της ιστοσελίδας τους, είτε από το κατάστημα τους στο κέντρο του Χρόνινγκεν, με την πληρωμή να γίνεται και στις δύο περιπτώσεις με πιστωτική κάρτα. Η συνδρομή είναι μηνιαία, ωστόσο υπάρχει φυσικά η δυνατότητα να κρατήσετε το ποδήλατο μόνο για τις μέρες που θα είστε εκεί, ενώ η τιμή ανέρχεται στα 16,50€ η πλήρης συνδρομή και 13,50€ η φοιτητική. Υπάρχει και η επιλογή της ενοικίασης ποδηλάτου από το σταθμό, με κόστος 3-4€, ωστόσο απαιτείται η προηγούμενη έκδοση κάρτας τρένου (OV-chipkaart), με κόστος 7,5€, η οποία εκδίδεται ηλεκτρονικά, και ουσιαστικά λειτουργεί ως εισιτήριο τρένου, καθώς “φορτώνεται” κάθε φορά με ένα ποσό αντίστοιχο προς το αντίτιμο της διαδρομής. Λόγω της πολυπλοκότητας της δεύτερης επιλογής και της σχετικής προετοιμασίας που απαιτεί, προτείνεται η λύση του ποδηλάτου Swapfiets, ειδικά για τους ταξιδιώτες.

Πού να μείνετε

Από την Πένυ Σαρακενίδου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version