Αμβούργο: το διαμάντι της βόρειας Γερμανίας!

Ας είμαστε ειλικρινείς. Εάν σου δινόταν η ευκαιρία να ταξιδέψεις στη Γερμανία, τότε ποια θα ήταν η πρώτη πόλη που σου έρχεται στο μυαλό; Σίγουρα όχι το Αμβούργο! Η πόλη του γερμανικού βορρά επισκιάζεται συνήθως από πιο διαδεδομένους προορισμούς, όπως το μοντέρνο Βερολίνο ή την παραδοσιακή βαυαρική πόλη του Μονάχου. Είμαστε όμως εδώ για να σου αλλάξουμε γνώμη!

Το Αμβούργο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Γερμανίας και παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία του ομοσπονδιακού κρατιδίου, καθώς το λιμάνι που διαθέτει είναι το μεγαλύτερο της χώρας και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη. Θάλασσα μπορεί να μην διαθέτει, παρόλα αυτά την πόλη διασχίζει το τεραστίων διαστάσεων ποτάμι του Έλβα, που δίνει μια διαφορετική νότα σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Γερμανίας.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός θα σε καθοδηγήσει στα σημαντικότερα αξιοθέατα καθώς και στα κρυμμένα σημεία του Αμβούργου.

1. Βόλτα στο κέντρο του Αμβούργου

Το κέντρο του Αμβούργου δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάποια άλλη μεγαλούπολη της Ευρώπης. Εντυπωσιακά κτήρια, μεγάλες πλατείες, πάρκα και αμέτρητες δραστηριότητες, ενώ το φαγητό θα ικανοποιήσει σίγουρα τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο! Κατεβαίνοντας στην στάση Jungfernstieg θα αντικρίσεις τη «μικρή» λίμνη Άλστερ (Binnenalster), την οποία παρεμπιπτόντως μπορείς εύκολα γυρίσεις αν έχεις όρεξη για περπάτημα ή ποδηλασία. Γενικά, το κέντρο του Αμβούργου είναι εύκολα δομημένο, οπότε δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα να εντοπίσεις τα σημαντικότερα αξιοθέατα κατά τη διάρκεια της βόλτας σου.

© Oldiefan, pixabay.com

Στην κεντρική πλατεία θα βρεις μεταξύ άλλων, το δημαρχείο του Αμβούργου (Hamburger Rathaus), το οποίο αποτελεί ατραξιόν του Αμβούργου χάρη στην επιβλητική αρχιτεκτονική του και είναι επισκέψιμο στο εσωτερικό του χωρίς κάποια χρέωση. Κυριολεκτικά μία ανάσα μακριά, θα συναντήσεις τις πανέμορφες στοές Alsterarkaden, οι οποίες θυμίζουν βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και προδίδουν μία ιταλική φινέτσα στην όλη εικόνα.

© Karsten Bergmann, pixabay.com

Αν είσαι λάτρης του street food συνιστούμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις το περίφημο Curry Wurst που θα βρεις σε μικρά κιόσκια-ψησταριές μέσα στην πόλη. Δεν θα έχεις πρόβλημα να τα εντοπίσεις, καθώς υπάρχουν σε όλο το κέντρο της πόλης. Αφού πάρεις λοιπόν δυνάμεις, μπορείς να συνεχίσεις τη βόλτα σου στον εμπορικό πεζόδρομο Mönckebergstraße.

2. HafenCity και Elbphilharmonie

Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί πως θα μοιάζει μία πόλη στο μέλλον. Γιατί λοιπόν να μείνεις στη φαντασία, όταν το Αμβούργο σου προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα; Η HafenCity ανακατασκευάστηκε με ξενοδοχεία, καταστήματα, κτίρια γραφείων και κατοικίες, κάνοντάς την να ξεχωρίζει σήμερα για την υπερσύγχρονη αρχιτεκτονική της. Αυτή η ανακατασκευή θεωρείται το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.

Από τη βόλτα σου στην περιοχή δεν θα μπορούσε να λείπει το σήμα κατατεθέν του Αμβούργου και πρότυπο σύγχρονης αρχιτεκτονικής, το Μέγαρο της Φιλαρμονικής του Έλβα (ή αλλιώς Elbphilharmonie), το οποίο μπορείς να επισκεφτείς και στο εσωτερικό του δωρεάν, απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης από τον τελευταίο όροφο.

© Gerd Rohs, pixabay.com

Οι ντόπιοι δεν είναι μόνο δικαίως περήφανοι για το Μέγαρο της Φιλαρμονικής, αλλά και για το παραδοσιακό Fischbrötchen, το οποίο είναι πολύ γνωστό στη βόρεια Γερμανία. Πρόκειται για ένα σάντουιτς με ψάρι και εμπεριέχει διάφορα συνοδευτικά αναλόγως με τις προτιμήσεις του καταναλωτή.

Tip: Στο Αμβούργο προσφέρονται πολλές κρουαζιέρες για να κάνεις βόλτα στον ποταμό Έλβα. Καλή εναλλακτική ωστόσο είναι η δημόσια συγκοινωνία της πόλης που πέρα από τα κλασσικά μέσα μεταφοράς περιλαμβάνει και φέρι για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους στις καθημερινές τους μετακινήσεις. Συγκεκριμένα, μπορείς να πάρεις το φέρι με αριθμό 62, το οποίο αναχωρεί από την στάση Landungsbrücken.

3. Καφέ στην εναλλακτική Sternschanze

Η πιο γνωστή περιοχή ψυχαγωγίας στο Αμβούργο είναι χωρίς αμφισβήτηση η Sternschanze. Πρόκειται για μία urban, αλλά συνάμα μοντέρνα συνοικία, που διαθέτει πλήθος καφετεριών και μπαρ. Το πρώην θέατρο Rote Flora που είναι υπό κατάληψη από το 1989, αποτελεί σήμερα σύμβολο αριστερού ακτιβισμού, γεγονός που συνέβαλε αρκετά στο ύφος της περιοχής.

Φρόντισε να συνδυάσεις τη βόλτα σου σε αυτήν τη συνοικία ένα Σάββατο πρωί, ώστε να μην χάσεις την υπαίθρια αγορά ή αλλιώς Flohmarkt, όπως την ονομάζουν οι Γερμανοί, που στήνεται εκεί κάθε εβδομάδα. Σίγουρα θα εκπλαγείς από το πλήθος vintage αντικειμένων που μπορείς να βρεις, όπως ρούχα, κοσμήματα, έπιπλα, δίσκους και πολλά άλλα!

© Clem Onojeghuo, unsplash.com 
4. Επίσκεψη στο μουσείο Miniatur Wunderland

Αν και υπάρχουν αρκετά μουσεία στην πόλη που αξίζει να δεις, προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Miniatur Wunderland, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Speicherstadt. Το μουσείο, όπως μαρτυράει και το όνομά του, εκθέτει μινιατούρες σιδηροδρομικών γραμμών, αεροδρομίων και λιμανιών της Ευρώπης και είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Ο σιδηρόδρομος χωρίζεται σε εννέα τμήματα αναλόγως με την τοποθεσία που εκθέτει, οπότε ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να «ταξιδέψει» σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

© Elias, unsplash.com

Tip: Μην παραλείψεις να κάνεις τη βόλτα σου στη Speicherstadt, όπου βρίσκεται και το μουσείο, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο φωτογραφισμένα σημεία του Αμβούργου. Η «πόλη των αποθηκών» όπως είναι η κυριολεκτική του μετάφραση, είναι ιστορικής σημασίας και συμπεριλήφθηκε στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2015.

© Meduana, unsplash.com
5. Ποτό στο πονηρό… St. Pauli

Ένα από τα πιο γνωστά κέντρα νυχτερινής ψυχαγωγίας είναι η Reeperbahn στην περιοχή St. Pauli. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι κυρίως γνωστή για δύο λόγους. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες red-light districts της Ευρώπης και είναι εξέχον σύμβολο ποδοσφαίρου, καθώς η ομάδα της FC St. Pauli είναι ευρέως γνωστή πέρα από τα σύνορα της Γερμανίας για την ιδιαίτερη «cult» κουλτούρα των οπαδών της.

Ο κεντρικός δρόμος της Reeperbahn είναι γεμάτος εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ στον ίδιο δρόμο υπάρχουν επίσης στριπτιτζάδικα, sex clubs και πορνεία. Πρόκειται για μία περιοχή ταμπού για πολλούς, ωστόσο μόνο αν την επισκεφτείς μπορείς να καταλάβεις πως αυτές οι δύο πλευρές συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι αποτελεί τη δεύτερη πιο δημοφιλή περιοχή του Αμβούργου μετά το λιμάνι.

© Michael Kucharski , unsplash.com
6. Πικνίκ στο πάρκο Planten un Blomen

Ένα υπέροχο μέρος για να ξεφύγεις από την οχλοβοή της πόλης είναι το πάρκο Planten un Blomen που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σταθμό του τρένου Dammtor. Όταν το επιτρέπει ο καιρός, οι ντόπιοι συνηθίζουν να απολαμβάνουν τα πικνίκ τους σε διάφορα σημεία του πάρκου, οπότε αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, φρόντισε να έχεις μαζί σου φαγητό και μία κουβέρτα για πικνίκ!

Τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορέσεις να απολαύσεις τις φημισμένες συναυλίες νερού που γίνονται εκεί κάθε χρόνο, καθώς και διάφορες άλλες μουσικές παραστάσεις που διοργανώνονται στο χώρο του πάρκου.

© Julia Solonina , unsplash.com
7. Μονοήμερη στο προάστιο Blankenese

Τέλος, εάν έχεις στη διάθεση σου περισσότερες μέρες, τότε σίγουρα αξίζει να πας μία μονοήμερη βόλτα στη Blankenese, την οποία είναι πολύ εύκολο να επισκεφτείς, καθώς συνδέεται με τη γραμμή 1 του S-Bahn. Πρόκειται για ένα γραφικό προάστιο του Αμβούργου, το οποίο διαφέρει κατά πολύ από τη φασαρία του κέντρου και σου δίνει την εντύπωση πως βρίσκεσαι σ’ ένα εξωτικό μέρος.

© Duernsteiner, pixabay.com

Το Αμβούργο είναι αναμφισβήτητα μία πόλη που μπορεί να σταθεί αντάξια δίπλα σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Μόνο μια επίσκεψη σ’ αυτήν την πόλη μπορεί να μεταφέρει το συναίσθημα που σου προκαλεί περπατώντας στους δρόμους της, οπότε φροντίστε να την προσθέσεις στη λίστα σου μετά το πέρας της πανδημίας!

Από τον Γιώργο Τριανταφυλλίδη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version