Αννεσύ: η μαγική πόλη των Γαλλικών Άλπεων!

Γνωστή ως η “Βενετία των Άλπεων” ή η “Πέρλα των  Άλπεων”, η Αννεσύ (ή αλλιώς Ανσί) της Γαλλίας είναι η μεγαλύτερη πόλη της Άνω Σαβοΐας και βρίσκεται στο βόρειο άκρο της λίμνης Ανσί, 35 χιλιόμετρα νότια της Γενεύης.

Η Αννεσύ, μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Γαλλίας, είναι χτισμένη στις όχθες μιας ειδυλλιακής λίμνης και διασχίζεται από ένα δίκτυο υδάτινων καναλιών. Αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό τόσο για το καλοκαίρι, λόγω της λίμνης και των πολλών δραστηριοτήτων που προσφέρει, όσο και για το χειμώνα, όπου μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την τοποθεσία για χειμερινά σπορ στις Άλπεις.

Πώς να φτάσετε στο Ανσί
©  Ευαγγελία Παπαγιάκουμου, voyagingtheworld.com

Επειδή η Αννεσύ δεν έχει αεροδρόμιο, ο πιο δημοφιλής κοντινός προορισμός είναι η Γενεύη της Ελβετίας, η οποία παρέχει δίκτυο λεωφορείων κάθε μέρα με συχνά δρομολόγια που την συνδέουν με την Αννεσύ της Γαλλίας σε μόλις 1 ώρα και με μόλις 5 ευρώ!

Μία άλλη επιλογή είναι η προσέγγιση αεροπορικώς κάποιας μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, όπως η Λυών.

Πού να μείνετε

Στην Αννεσύ σίγουρα δεν θα χρειαστείτε μεταφορικό μέσο, αφού αν θέλετε να εξερευνήσετε τα σοκάκια, τα κανάλια, τα πάρκα και τα γεφυράκια της πόλης ο κατάλληλος τρόπος είναι το περπάτημα ή το ποδήλατο. Η επιλογή ενός καταλύματος στην καρδιά της πόλης είναι ιδανική. Η θέα της λίμνης με τον πρωινό σας καφέ συνοδευόμενο από ένα κλασσικό γαλλικό κρουασάν είναι ότι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Τι να δείτε στην Αννεσύ
Λίμνη Ανσί
©  Ευαγγελία Παπαγιάκουμου, voyagingtheworld.com

Γνωστή ως μία από τις πιο καθαρές λίμνες της Ευρώπης, προσφέρει παραλίες για μπάνιο, αλλά και διάφορες δραστηριότητες, όπως ημερήσιες εκδρομές στη λίμνη με στάσεις στα κοντινά χωριά και για τους πιο περιπετειώδεις κωπηλασία, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα και διάφορα άλλα θαλάσσια σπορ.

Αν επισκεφτείτε τη λίμνη χειμώνα και δεν προσφέρει αυτές τις δυνατότητες, μία βόλτα περπατώντας με έναν ζεστό καφέ στο χέρι, εξερευνώντας τα κανάλια και τα πέτρινα γεφυράκια που σας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή, θα σας ανταμείψει! Αν είστε τυχεροί, και οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές, θα δείτε την πόλη να περιτριγυρίζεται από τις Άλπεις! Το θέαμα είναι μαγικό! Το Ανσί προσφέρεται επίσης για ποδηλασία, καθώς θα βρείτε πολλά μαγαζιά ενοικίασης ποδηλάτων για να ανακαλύψετε τις ομορφιές γύρω από την λίμνη.

Palais de l’Ile
© Pixabay.com

Στο κέντρο της Αννεσύ ξεπροβάλλει σ’ ένα νησάκι το παραμυθένιο κτήριο του 12ου αιώνα το οποίο έχει διατελέσει φυλακή, νομισματοκοπείο και κατοικία του άρχοντα της πόλης. Σήμερα, είναι μουσείο, επισκέψιμο κάποιες μέρες τη βδομάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Παρόλο που δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να προσφέρει το εσωτερικό του, γύρω από αυτό δημιουργήθηκαν τα πάντα και αποτελεί μέχρι σήμερα σήμα κατατεθέν του Ανσί.

Pont des Amour
©  Ευαγγελία Παπαγιάκουμου, voyagingtheworld.com

Σε ένα από τα κανάλια της λίμνης θα συναντήσετε μία γέφυρα γνωστή ως η “Γέφυρα των Ερώτων”. Η γέφυρα συνδέει τους δύο ανοιχτούς στο κοινό κήπους Pâquier Esplanade και Jardins de l’Europe. Η ιστορία λέει ότι η γέφυρα αποτελούσε σημείο συνάντησης των ερωτευμένων και ότι όταν δύο ερωτευμένοι φιληθούν πάνω στην γέφυρα, θα μείνουν μαζί για πάντα. Ακόμη και αν δεν βρίσκεστε σε παρόμοια κατάσταση, η γέφυρα και η θέα των κύκνων να κολυμπούν στη λίμνη θα κάνει την επίσκεψή σας αξέχαστη.

Οι κήποι
© Noémie Girardet, Pixabay.com

Pâquier Esplanade και Jardins de l’Europe είναι οι διάσημοι κήποι της πόλης. Όταν δεν υπάρχει κάποιο ξεχωριστό φεστιβάλ ή αθλητικό γεγονός που πραγματοποιείται εκεί, το μέρος είναι ιδανικό για ένα χαλαρό picnic με θέα τη λίμνη, για να ξαποστάσετε μετά τη βόλτα σας με το ποδήλατο ή και για να περπατήσετε μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι κύκνοι βγαίνοντας από τη λίμνη θα κάτσουν δίπλα σας στο γρασίδι κάνοντας τη βόλτα σας ακόμη πιο ξεχωριστή. 

Υπαίθρια αγορά της Ανσί
©  Ευαγγελία Παπαγιάκουμου, voyagingtheworld.com

Στην Αννεσύ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας θα συναντήσετε την υπαίθρια αγορά γεμάτη με τοπικά προϊόντα, από τυριά και κρέατα μέχρι φουλάρια και τσάντες. Η αγάπη των ανθρώπων για την πόλη φαίνεται στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την πόλη γραφική, αλλά ταυτόχρονα γεμάτη εκδηλώσεις και δραστηριότητες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η αγορά απλώνεται στο κέντρο της πόλης, από τους δρόμους έως τα πέτρινα γεφυράκια. Ακόμα και αν δεν θέλετε να ψωνίσετε, η βόλτα απλά θα σας υπενθυμίσει γιατί πρέπει να ξανά επισκεφτείτε το Ανσί!

Τι δραστηριότητες πρέπει να δοκιμάσετε στην Αννεσύ
Πεζοπορία στο Gorge du Fier
© Free Nature Stock, pexels.com

Μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από την Αννεσύ, ο ποταμός Fier λόγω της διάβρωσης έχει δημιουργήσει ένα από τα φυσικά θαύματα των Άλπεων. Η πεζοπορία στο φαράγγι διαρκεί περίπου 1 ώρα και είναι μία ευχάριστη διαδρομή μέσα στη φύση μέσω των ξύλινων γεφυρών που περνάνε πάνω από τον ποταμό. Ωστόσο, είναι διαθέσιμη από 15 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου.

Επίσκεψη στην κορυφή Semnoz
© econcepto, Pixabay.com

Το χειμώνα το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για χειμερινά σπορ όπως σκι, έλκηθρο ή για να απολαύσετε μία ζεστή σοκολάτα στο σαλέ. Το καλοκαίρι θα συναντήσετε ζώα, όπως αγελάδες στα απέραντα λιβάδια. Θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε μονοπάτια και να απολαύσετε τη θέα της λίμνης Ανσί από ψηλά και τα γειτονικά όρη, όπως Tournet, Aravis ακόμη και το Λευκό Όρος (Mont-Blanc).

Extreme sports
© Jac Lou DL, Pixabay.com

H ορεινή περιοχή γύρω από το Ανσί και η λίμνη στο κέντρο της πόλης σας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσετε δραστηριότητες όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορειβασία, ράφτινγκ, ποδηλασία στο βουνό κ.α.

Τοπική κουζίνα του Ανσί
© Claudio Schwarz , unsplash.com

Μην φύγετε από την Αννεσύ αν δεν δοκιμάσετε τα τοπικά διάσημα προϊόντα. Πολύ γνωστό το raclette, λιωμένο τυρί το οποίο συνοδεύεται από αλλαντικά βραστά λαχανικά και πατάτες. Η λίμνη Ανσί παρέχει επίσης φρέσκια πέστροφα και πέρκα, καθώς και 2 ακόμη είδη ψαριών του γλυκού νερού που σίγουρα θα βρείτε σε όλα τα εστιατόρια της περιοχής. 

Τοπικές εκδηλώσεις στην Αννεσύ
Ημέρα Beaujolais nouveau
©  Ευαγγελία Παπαγιάκουμου, voyagingtheworld.com

Το Beaujolais nouveau είναι ερυθρός οίνος ο οποίος παράγεται από την ποικιλία των σταφυλιών τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή Μπωζολαί της Γαλλίας. Είναι ο πλέον δημοφιλής «πρώτος οίνος», ζυμωμένος για λίγες μόλις εβδομάδες πριν διατεθεί προς πώληση την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. 

Επομένως, μία από τις καλύτερες εποχές για να επισκεφτείτε τη Γαλλία είναι τα τέλη Νοέμβρη για να γιορτάσετε την “Ημέρα Beaujolais”. Η ημέρα αυτή συνοδεύεται από διάφορες εκδηλώσεις, τα μαγαζιά είναι γεμάτα μουσική και κόσμο που ανυπομονεί να δοκιμάσει την νέα παραγωγή φωνάζοντας “It’s Beaujolais time”. Σχεδόν σε όλα τα σοκάκια της πόλης εκείνη τη μέρα θα συναντήσετε τους ιδιοκτήτες μαγαζιών να κερνάνε τους περαστικούς ένα ποτήρι από το διάσημο κρασί. 

Φεστιβάλ της λίμνης Ανσί
© Nicolas Tissot, unsplash.com

Είναι το μεγαλύτερο show πυροτεχνημάτων της Ευρώπης και λαμβάνει χώρα το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου. Μία ώρα και 10 λεπτά πυροτεχνήματα συνοδευόμενα από μουσική και ειδικά εφέ δημιουργούν ένα show που αξίζει να δείτε.

Βενετσιάνικο Καρναβάλι 
© Giro Chantal, pixabay.com

Μία από τις πολλές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Αννεσύ είναι σίγουρα το Καρναβάλι. Η ομοιότητα της πόλης με τη Βενετία είναι τόσο προφανής που οι κάτοικοι διοργανώσουν βενετσιάνικο καρναβάλι και πραγματικά νομίζετε ότι βρίσκεστε στη Βενετία, αν δεν κοιτάξετε πίσω σας τις επιβλητικές Άλπεις που στολίζουν μαγευτικά το τοπίο.

Το καρναβάλι διοργανώνεται κάθε χρόνο στις αρχές Μαρτίου και αδιαμφισβήτητα αποτελεί άλλη μία αφορμή για να επισκεφτείτε το Ανσί. 

Φεστιβάλ Κινούμενων σχεδίων 

Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων στον κόσμο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές του Ιουνίου στην Αννεσύ. Αν είστε λάτρεις των κινούμενων σχεδίων και του σινεμά, είναι η κατάλληλη εποχή για να επισκεφτείτε την Αννεσύ. Εκτός από το διαγωνιστικό κομμάτι και την παρουσίαση ταινιών, το φεστιβάλ της Αννεσύ αποτελεί μια ολόκληρη βιομηχανία στην αγορά ταινιών. Συνέδρια, ανταλλαγές απόψεων μεταξύ επαγγελματιών και φοιτητών, παραγωγών, εταιρειών διανομής, τηλεοπτικών καναλιών, ηλεκτρονικών πλατφορμών και παρουσίαση νέων τεχνολογιών λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.

©  Ευαγγελία Παπαγιάκουμου, voyagingtheworld.com

Γράφοντας αυτό το άρθρο θυμηθήκαμε όλους τους λόγους που μας έκαναν να αγαπήσουμε το Ανσί. Εσύ πείστηκες; Τι λες λοιπόν, Rendez-vous à Annecy?

Από την Ευαγγελία Παπαγιάκουμου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version