Brighton: οι λόγοι που θα το αγαπήσετε!

Κάθε καλοκαίρι τα summer schools έχουν την τιμητική τους. Για καλή μου τύχη, ο αδερφός μου έπρεπε να περάσει το καλοκαίρι του στο καταπράσινο campus του Sussex, στο Brighton. Και επειδή κοντά στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, και μιας και είμαι από γεννησιμιού μου ταξιδιάρα, δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω τέτοια ευκαιρία.

Το πλάνο ήταν ως εξής: αντάμωμα στο κέντρο του Λονδίνου, όπου θα γυρνούσαμε δυο μέρες την πόλη και θα καταλήγαμε στο Μπράιτον. Έπειτα, εγώ θα συνέχιζα προς τη Σκωτία και το λατρεμένο Εδιμβούργο, που τόσο μαγικά ζωγραφισμένο το είχα στο μυαλό μου.

Και αν ο πρώτος σταθμός ήταν το Λονδίνο, ο δεύτερος ήταν το Μπράιτον. Κι αν και τόσα άκουσα για το Λονδίνο, ακόμα περισσότερα είδα στο Μπράιτον. Και εκεί είναι που θα εστιάσω.

Η προβλήτα στο Brighton της Αγγλίας
© James Baldwin, unsplash.com

Την παραθαλάσσια αυτή πόλη, όπου οι γλάροι πετούν ξυστά από το κεφάλι σου και με μπάσα φωνή σου γαργαλούν το αυτί και άμα λάχει σου αρπάζουν και τη μπουκιά από το χέρι!

Προβλήτα στο Μπράιτον της Αγγλίας
© Tom Wheatley, unsplash.com

Η θάλασσα σκάει στα πόδια σου και, αν και είσαι σε πόλη, νιώθεις την ξενοιασιά του καλοκαιρινού θερέτρου. Μια πόλη, που παρέα με τις ανέμελες μουσικές των street bands, ξεσηκώνει τους περαστικούς (Churchill Square Shopping Centre).

Αν επισκεφθείς το Brighton, πολύ γρήγορα θα νιώσεις τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης, πόσο μάλλον περνώντας από τα “Lanes”, που αποπνέουν μια αλλιώτικη γοητεία. Χρωματιστές σημαιούλες, γνωστές και ως “rainbow flags”, ανεμίζουν περήφανα πάνω από τα στενά υπενθυμίζοντας την προοδευτικότητα της πόλης αυτής.

Οι χρωματιστές σημαιούλες του Brighton, γνωστές και ως “rainbow flags”, ανεμίζουν περήφανα πάνω από τα στενά υπενθυμίζοντας την προοδευτικότητα της πόλης αυτής.
© Στεφανία Φίσκα, voyagingtheworld.com

Τα σοκάκια που ξεχειλίζουν από θαυμάσια καφέ, vintage μαγαζιά, βιβλιοπωλεία και χώρους τέχνης, όλα φιλοξενούνται σε χαριτωμένα κτίρια του 16ου αιώνα. Σίγουρα θα πέσεις πάνω σε πολλά vintage stores και μικρούτσικα βιβλιοπωλεία, όπου μικροί θησαυροί σε περιμένουν να τους ανακαλύψεις. Μπορείς να βρεις πολλές ευκαιρίες χαντακωμένες μέσα στα μικρά μαγαζάκια και να δώσεις ξανά ζωή σε παλιά αντικείμενα, των οποίων η μαγεία φαίνεται να έχει ξεθυμάνει. Μην αργείς!

Vintage καταστήματα στο Μπράιτον
© Flora Westbrook, pexels.com

Μπορείς να περιπλανηθείς και να περάσεις ευχάριστα τη μέρα σου εκεί. Η μουσική στους δρόμους ενισχύει την ήδη μαγική ατμόσφαιρα.

Στο δρόμο προς το campus του Sussex, το μάτι σου δε χορταίνει να βλέπει καταπράσινα λιβάδια.

Στο δρόμο προς το campus του Sussex, το μάτι σου δε χορταίνει να βλέπει καταπράσινα λιβάδια.
© Jens Holm, unsplash.com

Τι να πει κανείς για το Royal Pavilion, το καταπράσινο πάρκο με το επιβλητικό ανάκτορο. Στρίβοντας αριστερά σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατευθυνόμενος προς το πανεπιστήμιο του Sussex βρίσκεις στα αριστερά σου το βασιλικό ανάκτορο (παλαιότερα παραθέριζε εκεί ο πρίγκιπας της Ουαλίας). Τουρίστες και ντόπιοι το επισκέπτονται για στιγμές χαλάρωσης. Μαζί κι εγώ, χάνομαι στoυς κήπους του.

Royal Pavilion, Μπράιτον
© Hert Niks, pexels.com

Βγαίνοντας από την έξοδο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης, κατευθύνομαι ξανά προς τη θάλασσα. Εκεί, στην παραλία, συντροφιά μας κρατάει ένας γλάρος.

© Pearly Peach, pixabay.com

Εξοικειωμένος με την παρουσία μας, απολαμβάνει κι αυτός τον ήλιο. Όλοι μαζί, άνθρωποι, γλάροι και θάλασσα συνυπάρχουν άψογα, προσφέροντας ο ένας στον άλλον μαγικές στιγμές.

© Marco Savastano, unsplash.com
© 13082, unsplash.com

Και έτσι πρωτογνώρισα μια ακόμα πόλη μαγική, το Μπράιτον!

Ηλιοβασίλεμα στην προβλήτα του Μπράιτον
© Elissar Haidar, unsplash.com

Από την Στεφανία Φίσκα

Διαβάστε επίσης:

Related Posts