Η Σουηδία αλλιώς!

Σουηδία: μία πανέμορφη Σκανδιναβική χώρα, όπου τους μισούς μήνες του χρόνου έχει συνέχεια σκοτάδι, ενώ τους υπόλοιπους έξι φως! Πολλά, όμως, είναι τα μέρη για να εξερευνήσουμε οποιαδήποτε εποχή κι αν πάμε. Πάμε να δούμε μαζί κάποια από αυτά!

Στοκχόλμη
ταξίδι στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, τη Στοκχόλμη
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Αν έχετε επισκεφθεί ποτέ την Κοπεγχάγη, θα παρατηρήσετε τεράστιες ομοιότητες μεταξύ αυτής και της Στοκχόλμης. Έχουν παρόμοια αρχιτεκτονική και νοοτροπία, μόνο που η Στοκχόλμη είναι μεγαλύτερη. Είναι μία άκρως πολυπολιτισμική πόλη με πολλά μουσεία και αξιοθέατα για να δείτε.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα το Royal Palace και τους Βοτανικούς Κήπους. Ακόμα, σε κοντινή απόσταση από τους Κήπους, βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με δωρεάν είσοδο. Προσοχή όμως: λόγω covid είναι απαραίτητο να έχεις μπει τουλάχιστον μία μέρα πριν στην ιστοσελίδα για να έχεις κλείσει εισιτήριο, καθώς ο αριθμός επισκεπτών που επιτρέπεται είναι περιορισμένος. Επίσης, ένα υπέροχο μέρος για περίπατο είναι αναμφισβήτητα η Gamla Stan (δηλαδή η παλιά πόλη) στην οποία θα βρείτε άφθονα εστιατόρια, μαγαζιά με σουβενίρ και πανέμορφα σοκάκια.

Υ.Γ. 1 Το νόμισμα είναι η σουηδική κορώνα. Παρ’ όλα αυτά, τα μετρητά στη Σουηδία είναι ως επί το πλείστον άχρηστα, γιατί οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται με κάρτα. Αν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε ένα μικρό ποσό από ευρώ σε κορώνες, το οποίο θα το χρησιμοποιήσετε κυρίως σε σούπερ μάρκετ.

Η αρχιτεκτονική της Στοκχόλμης
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Υ.Γ. 2 Η μάσκα είναι προαιρετική τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους. Απαγόρευση κυκλοφορίας δεν υπάρχει, αλλά τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 22:30. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, οπότε καλό είναι να ενημερωθείτε κατάλληλα πριν την επίσκεψή σας.

Charlottendal
Charlottendal το eco village της Σουηδίας κοντά στην πόλη Jarna
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Μόλις μία ώρα μακριά από τη Στοκχόλμη βρίσκεται μία πόλη με το όνομα Jarna. Σε αυτή βρίσκεται το Charlottendal, ένα eco – village στην καρδιά του σουηδικού δάσους. Τι είναι το eco – village; Είναι μία κοινότητα όπου έχει διαφορετική οργάνωση τόσο από οικονομική όσο κι από οικολογική πλευρά. Με άλλα λόγια, στις οικοκοινότητες αυτές, οι κάτοικοι έχουν συνειδητές θέσεις όσον αφορά τη διατροφική και ενεργειακή αυτονομία, την υπερκατανάλωση αγαθών, την παγκοσμιότητα, το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που γνώρισα είτε ζουν εκεί μόνιμα ως – κατά βάση – αγρότες ή είναι εθελοντές που βοηθούν στο χτίσιμο σπιτιών, στο μάζεμα ξύλων, αλλά και σε διάφορες άλλες εργασίες. Είναι μία καταπληκτική τοποθεσία στην οποία μπορείτε να έρθετε πιο κοντά με τη φύση, να περπατήσετε στο δάσος ή σε κάποιο λιβάδι και γενικότερα να γνωρίσετε μία πολύ αλλιώτικη κουλτούρα και ανθρώπους που είναι πολύ φιλικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

© Tommaso Sgrizzi

Για να μεταβείτε στο Charlottendal από τη Στοκχόλμη, θα κατευθυνθείτε στον κεντρικό σταθμό των τρένων και θα ζητήσετε ένα εισιτήριο για τη Jarna. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αλλάξετε τρένο, δηλαδή να μετεπιβιβαστείτε. Φτάνοντας στη Jarna, θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 30 λεπτά, εκτός κι αν έχετε νοικιάσει κάποιο αυτοκίνητο. Αξίζει τον κόπο πάντως!

Η εμπειρία του Εράσμους

Αφήσαμε για το τέλος ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Erasmus+. Δεν αφορά το γνωστό Erasmus που έχει σχετίζεται με τα πανεπιστήμια. Το συγκεκριμένο περιλαμβάνει συνήθως 10ήμερα προγράμματα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Η μόνη προϋπόθεση για να λάβεις μέρος είναι να είσαι από 18 έως 30 ετών και να κάνεις αίτηση που να δηλώνεις τα κίνητρά σου για το εν λόγω πρόγραμμα. Πιο αναλυτικά, σε αυτά τα προγράμματα υπάρχει μία θεματική (π.χ. πολιτισμός, δημοκρατία, κοκ), την οποία καλείσαι να συζητήσεις με άλλους νέους από διαφορετικές χώρες. Τις περισσότερες φορές, οι θεματικές αυτές συνεπάγονται διάφορες δραστηριότητες που στοχεύουν στην ανάπτυξη της μη τυπικής μάθησης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως θεματικές τη μουσική και την αειφόρο ανάπτυξη. Ήταν μία μοναδική εμπειρία, μέσα από την οποία μάθαμε περισσότερα για τα έθιμα και τις παραδόσεις άλλων λαών, πώς η μουσική είναι μία γλώσσα οικουμενική που δε γνωρίζει από σύνορα και πώς η βιωσιμότητα μπορεί όχι μόνο να επιτευχθεί, αλλά και να συμβάλει σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής.

Από την Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts