Το Ρότερνταμ και οι κουζίνες του!

Το Ρότερνταμ είναι η δεύτερη, μετά το Άμστερνταμ, σε πληθυσμό πόλη της Ολλανδίας και είναι γνωστό για το λιμάνι του που είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης. Το όνομα Rotterdam προέρχεται από τη συγχώνευση των ονομασιών Rotte(r)+dam, δηλαδή ένα φράγμα (dam) σε έναν μικρό ποταμό, τον Ρόττε (Rotte), που συμβάλλει στον Nieuwe Maas στην καρδιά της πόλης.

Το Ρότερνταμ είναι επίσης μια πόλη με εξαιρετική αρχιτεκτονική και μία από τις πλέον πολυπολιτισμικές ευρωπαϊκές πόλεις, γνωστή για το Πανεπιστήμιο Erasmus. 

Κάθε φορά σε όλα μας τα ταξίδια το βασικό ερώτημα είναι τι θα φάμε. Στο Ρότερνταμ δεν υπάρχουν πολλά παραδοσιακά πιάτα και street food για να δοκιμάσει κανείς, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολλά πολυεθνικά μαγαζιά, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν πιάτα από διάφορες κουζίνες. Τα εστιατόρια είναι ανοιχτά μέχρι τις 10, οπότε έχετε αρκετό χρόνο να επιλέξετε ποιο θα επισκεφτείτε.

Παρακάτω θα βρείτε όσα εμείς επισκεφτήκαμε και ξεχωρίσαμε κατά την επίσκεψή μας στο Ρότερνταμ. Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα επιλογές που δεν προλάβαμε να εξερευνήσουμε.

1. Hotel-Restaurant Bazar
© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Η πρώτη μας στάση ήταν το Restaurant Bazar, το εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου. Βρίσκεται στο κέντρο του Ρότερνταμ, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Ρότερνταμ.

© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Το εσωτερικό του εστιατορίου συνδυάζει τον ανατολίτικο πολιτισμό και τη δυτική pop-art με ενδιαφέρον τρόπο. Το μενού περιλαμβάνει ανατολίτικα πιάτα από το Ιράν και κουζίνα από τη Βόρεια Αφρική. Το φαγητό είναι εξαιρετικά νόστιμο και κάθε πιάτο προσεγμένο. 

© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com
© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com
© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Πριν την πανδημία δεν ήταν απαραίτητη η κράτηση και το φιλικό προσωπικό σε εξυπηρετούσε άμεσα. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείτε.

Διεύθυνση: Witte de Withstraat 16 Witte de Wittstraat 16, 3012 BP, Rotterdam

2. Sumo
© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Την επόμενη μέρα επιλέξαμε το Ιαπωνικό εστιατόριο Sumo, που βρίσκεται στην περιοχή Cool District του Ρότερνταμ. Μπαίνοντας στο εστιατόριο είναι αισθητή η Ιαπωνική διακόσμηση. Το σούσι είναι πολύ νόστιμο και φρέσκο, ενώ υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε πιάτα. Συνήθως χρειάζεται κράτηση, αλλά θα σας εξυπηρετήσουν και χωρίς κράτηση με μια μικρή καθυστέρηση 5-10 λεπτών. Το προσωπικό είναι πολύ εξυπηρετικό και φιλικό. Το μέρος είναι πολύ καθαρό και αξίζει να το επισκεφτείτε για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό.

Διεύθυνση: Mauritsweg 6, 3012 LA Rotterdam, Ολλανδία

© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com
3. Poffertjessalon Seth

Το Poffertjessalon Seth μας προϊδεάζει από την ονομασία του για το κυρίως πιάτο που θα συναντήσουμε εκεί και δεν είναι άλλο από τα Poffertjes

© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Ολλανδικό παραδοσιακό γλυκό, σαν μικρές τηγανίτες, μια δανέζικη εκδοχή των pancakes. Τα poffertjes είναι μια γλυκιά απόλαυση, που σερβίρεται με ζάχαρη άχνη και βούτυρο και μερικές φορές σιρόπι. Εμείς επιλέξαμε με σοκολάτα. 

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σε συνοδευτικά και αυτό που κάνει ξεχωριστό το μαγαζί είναι πως τα φτιάχνουν εκείνη την στιγμή στο ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του καταστήματος!

© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Το μαγαζί βρίσκεται στην καρδιά του Ρότερνταμ, με τραπεζάκια εντός κι εκτός του μαγαζιού, με μια εξαιρετική θέα στην τοπική αγορά του Markthal ακριβώς απέναντι. Είναι αδιαμφισβήτητα η πρώτη μας επιλογή για νόστιμα και φρέσκα Poffertjes! 

Διεύθυνση: Hoogstraat 147, 3011 PM Rotterdam, Ολλανδία

4. Markthal
© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Το Markthal είναι ένα κτίριο τεραστίων διαστάσεων με σχήμα πετάλου. Κάτω από το θόλο του συνδυάζει ένα χώρο κατοικιών – γραφείων με την πιο γνωστή σκεπαστή αγορά που βρίσκεται στο κέντρο του Ρότερνταμ.

Η αίθουσα της αγοράς ζωντανεύει από μια μεγάλη τοιχογραφία που καλύπτει το θολωτό εσωτερικό, το «Cornucopia» από τους καλλιτέχνες Arno Coenen και Iris Roskam. Παρουσιάζει εικόνες προϊόντων διατροφής και λουλούδια με έντομα, σε σχέση με ολλανδικούς πίνακες του 17ου αιώνα. Στο εσωτερικό του Markthal βρήκαμε τεράστια ποικιλία εγχώριων προϊόντων, όπως σοκολάτες και τυριά, αλλά και εστιατόρια με διαφορετικές κουζίνες. 

© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com
© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com
© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Εμείς επιλέξαμε να δοκιμάσουμε για μεσημεριανό τα γνωστά αμερικανικά corn dogs και έπειτα έναν χυμό καρύδας και passion fruit . 

Η ποικιλία καταστημάτων και προϊόντων δεν θα αφήσει κανέναν επισκέπτη νηστικό μιας και ότι μπορείτε να φανταστείτε σίγουρα θα το βρείτε εκεί

© Μαρία Ραφαέλα Φασάκη, voyagingtheworld.com

Διεύθυνση: Dominee Jan Scharpstraat 298, 3011 GZ Rotterdam, Ολλανδία

5. Elliniko

Σε κάθε μας ταξίδι αναζητούμε και μια μικρή γεύση από Ελλάδα! Αφού εξαντλήσουμε τα παραδοσιακά πιάτα και τις διαφορετικές κουζίνες, πάντα έχουμε στο μυαλό μας πως αν βρούμε κάποιο μαγαζί με ελληνική κουζίνα θα το επισκεφτούμε.

Έτσι, την τελευταία μέρα στο Ρότερνταμ επιλέξαμε το Elliniko εντός του Markthal, ένα μαγαζί με ελληνική κουζίνα και αρκετούς Έλληνες στο προσωπικό του. Μας έκανε να νιώσουμε κοντά, αλλά και ταυτόχρονα μακριά από την Ελλάδα.

Προσεγμένα πιάτα, ευγενικό προσωπικό και με τραπέζια εντός κι εκτός του μαγαζιού, είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε να δοκιμάσετε ελληνική κουζίνα στο Ρότερνταμ.

Τελευταία μέρα και αποφασίσαμε να αποχαιρετίσουμε την Ολλανδία με μπουγάτσα και φραπέ! 

Διεύθυνση: Grotemarkt 184, 3011 PA Rotterdam, Ολλανδία

Το Ρότερνταμ έχει όμορφα αξιοθέατα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και ωραία μέρη για φαγητό και καφέ. Μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ελπίζουμε να το επισκεφτούμε ξανά σύντομα! 

Από την Μαρία Ραφαέλα Φασάκη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version