Μια φορά κι έναν καιρό στο Αγκίστρι…

Το Αγκίστρι, το νησάκι δορυφόρος της Αίγινας ή το πράσινο νησί, όπως θα συμπεράνεις, αποτελεί τον επίγειο παράδεισο του Αργοσαρωνικού! Αν θα ήθελες να το περιγράψεις με λέξεις, τότε θα συλλάβιζες τις λέξεις ελευθερία, χαλάρωση, ξεγνοιασιά, άρωμα καλοκαιριού! Αν έκλεινες τα μάτια σου για να σκεφτείς τα χρώματα που κυριαρχούν στο νησί, τότε στην παλέτα σου θα είχες το γαλάζιο του ουρανού, το πράσινο των πεύκων, το κόκκινο και το πορτοκαλί του ηλιοβασιλέματος. Από γεύσεις κυριαρχεί το αλάτι της θάλασσας, ενώ από τις μυρωδιές δεν μπορείς να παραμερίσεις αυτήν του πεύκου.

Αν, λοιπόν, θέλεις και εσύ για λίγο να ζήσεις το τρίπτυχο που σου προσφέρει απλόχερα το Αγκίστρι, τα κρυστάλλινα νερά, το άφθονο πράσινο και την απρόσμενη ηρεμία, με έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έχεις τρεις επιλογές για να το προσεγγίσεις! Με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά μπορείς να επιβιβαστείς σε ταχύπλοο (δελφίνι) με διάρκεια 55 λεπτά ή 1,5 ώρα με συμβατικό πλοίο. Αν από την άλλη βρίσκεσαι στην Αίγινα και θέλεις να επισκεφτείς το Αγκίστρι, το ταξίδι διαρκεί μόλις 15 λεπτά.

Έχοντας ως βάση το χάρτη του νησιού ξεκινά η περιήγησή σου στην Κεκρυφάλεια (ονομασία που δίνει ο Θουκυδίδης για το Αγκίστρι και σημαίνει στολισμένη κεφαλή, πιθανόν επειδή η κορυφή του είναι δασωμένη) και συγκεκριμένα από το χωριό της Σκάλας που αποτελεί το φυσικό λιμάνι του νησιού.

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Η Σκάλα αποτελεί μια οργανωμένη τουριστική περιοχή, όπου θα συναντήσεις δύο καλά οργανωμένες παραλίες, την μια με βότσαλα και την άλλη με ψιλή άμμο. Μετά τις βουτιές σου θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς νοστιμιές στην ταβέρνα Τοξότης, έχοντας την αίσθηση, μέσα από τη διακόσμηση, πως βρίσκεσαι σε αυλή σπιτιού. Αν πάλι θέλεις να φας κάτι στα γρήγορα και να συνεχίσεις τη βόλτα σου, οι δρόμοι οδηγούν στα δύο ευφάνταστα για το όνομα τους ταχυφαγεία, το Γυροκομείον και το Γύρομπανκ. Για τη νυχτερινή σου διασκέδαση υπάρχουν διάφορες επιλογές, από δροσιστικά cocktails στο Sunrise cocktail bar, μέχρι ποτό και σφηνάκια στο Taboo club, ενώ αν θέλεις να δοκιμάσεις τις φωνητικές σου ικανότητες, δεν έχεις παρά να κατευθυνθείς στο Aquarius Café Restaurant, που κατά καιρούς διοργανώνονται και live βραδιές. Για το πρωινό σου γεύμα μια καλή επιλογή είναι το Μελίρρυτον, με ποικιλία προϊόντων και πεντανόστιμα γλυκά που μπορείς να απολαύσεις στους αναπαυτικούς καναπέδες του!

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Το δρόμο της Σκάλας συνεχίζει η αμφιθεατρικά κτισμένη, μέσα στα πεύκα, περιοχή της Σκληρής. Εκεί θα βρεις ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια για τη διαμονή σου, καθώς και το Hook club, μια οργανωμένη παραλία, η οποία σε περιμένει σε περίοπτη θέση για να απολαύσεις τις βουτιές σου με θέα στον Αργοσαρωνικό. Αν από την άλλη είσαι τύπος που απολαμβάνει την ηρεμία της ανοργάνωτης παραλίας, από την άκρη του οικισμού της Σκληρής ακολούθησε το πευκόφυτο μικρό μονοπάτι που θα σε οδηγήσει σε μια πολύ όμορφη μικρή αμμουδιά. Όσο βρίσκεσαι στη Σκληρή μην παραλείψεις να περάσεις και από το γραφικό στενάκι που ονομάζεται «Οδός Ερωτευμένων»!

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Περνώντας την παραλία της Σκληρής και συνεχίζοντας το μονοπάτι ευθεία, η επιλογή σου θα σε ανταμείψει. Θα φθάσεις στη Χαλικιάδα, κατά πολλούς την εντυπωσιακότερη παραλία του Αγκιστρίου. Άσπρα βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό, ωστόσο για να το απολαύσεις θα χρειαστεί να πάρεις ένα μικρό ρίσκο! Το μονοπάτι που σε οδηγεί στην παραλία είναι απότομο σε ένα σημείο, επομένως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την ανάβαση και την κατάβαση. Να έχεις υπόψιν σου πως στην πορεία σου για τη Χαλικιάδα, όπως και στην παραλία, θα βρεις να ξετρυπώνουν σε διάφορα σημεία σκηνές. Γενικότερα, το νησί ενδείκνυται για κάμπινγκ και έτσι σε διάφορα σημεία θα μπορούσες να στήσεις τη σκηνή σου! Πρόσεχε βέβαια, γιατί τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Τελευταία πληροφορία για τη Χαλικιάδα είναι πως θα μπορούσες να κολυμπήσεις και χωρίς το μαγιό σου, μιας και είναι γνωστή και ως παραλία γυμνιστών!

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Αλλάζοντας πορεία και πηγαίνοντας δυτικά, περνώντας τη Σκάλα, ο παραλιακός δρόμος θα σε οδηγήσει στη διοικητική πρωτεύουσα του νησιού, τη γνωστή ως χώρα, το Μεγαλοχώρι. Χάρη στους πολλούς ανεμόμυλους που υπήρχαν παλαιότερα στον οικισμό, το Μεγαλοχώρι ονομάζεται και Μύλοι. Σήμερα υπάρχει μόνο ένας και βρίσκεται στο ύψωμα, στο Ξενοδοχείο “Μύλος”. Στο Μεγαλοχώρι θα βρεις παραλίες με βότσαλο και άμμο για κολύμπι, αλλά και τον παραδοσιακό φούρνο από τον οποίο μην ξεχάσεις να γευτείς την πεντανόστιμη τυρόπιτα, την οποία θα αναζητάς όσα πρωινά μείνεις στο Αγκίστρι. Μια ευκαιρία βέβαια δώσε και στις κυπριακές πίτες με κοτόπουλο. Για να απολαύσεις μια παγωμένη μπύρα, καθώς δύει ο ήλιος μια καλή επιλογή είναι το Κάστρο club.

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Μέχρι στιγμής δεν σου έχουμε αναφέρει κάτι για κάποιο μεταφορικό μέσο! Αν αξίζει να επιλέξεις κάποιο πέρα από το μηχανάκι, μιας και το αυτοκίνητο δεν το προτιμούν ούτε οι ντόπιοι, αυτό θα ήταν το ποδήλατο. Είτε έρθεις με το δικό σου, είτε νοικιάσεις κάποιο από τα καταστήματα ενοικίασης ποδηλάτων που υπάρχουν στο Αγκίστρι, δεν θα μετανιώσεις για την επιλογή σου! Με συντροφιά τους δύο τροχούς και συνεχίζοντας παραλιακά από τον Μύλο θα συναντήσεις όμορφους όρμους με γαλαζοπράσινα νερά και ακολουθώντας μια παρακαμπτήριο φτάνεις στην Δραγονέρα. Εκεί τα πεύκα φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα και το ψιλό βότσαλο που βλέπεις στο νερό μοιράζεται στη Μικρή και τη Μεγάλη Δραγονέρα, δύο παραλίες που απέχουν μεταξύ τους 1000 περίπου μέτρα. Στη Μεγάλη Δραγονέρα θα βρεις μάλιστα και μια καντίνα για να ξεδιψάσεις, αν επιλέξεις την επιλογή του ποδηλάτου για να φτάσεις ως εκεί.

Στη συνέχεια του χάρτη θα συναντήσεις τα Λιμενάρια, ένα παραδοσιακό γραφικό χωριό. Πετρόκτιστα σπίτια, το παλιό σχολείο, η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής, ελιές και κυπαρίσσια επιβεβαιώνουν τη γραφικότητα του χωριού. Από τα Λιμενάρια έχεις δύο επιλογές. Αν πας ανατολικά θα βρεθείς στη Μάρεζα, μια βραχώδη ακτή με βαθιά μπλε νερά, ιδανικά για βουτιές και αγκυροβόλιμα των σκαφών.

Αν από την άλλη κινηθείς δυτικά θα φτάσεις στην Απόνησο. Στη διαδρομή σου για την Απόνησο θα συναντήσεις, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που φήμες λένε πως στο κοιμητήριο υπάρχουν δύο τάφοι που ανήκουν σε πειρατές. Λίγα μέτρα μετά την εκκλησία ξεπροβάλλει ένας μικρός υδροβιότοπος που παλιά ήταν αλυκή, η λίμνη που μπορεί να την ακούσεις και ως Λεκάνη, τα νερά της οποίας ανανεώνονται από τη θάλασσα, διαμέσου ενός μικρού καναλιού. Ένας χωματόδρομος μάλιστα, γύρω από τη λίμνη σου δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσεις και τη γύρω περιοχή, αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας.

Το δυτικό άκρο καταλήγει στην Απόνησο, ένα όμορφο νησάκι, που ενώνεται με μια μικρή λωρίδα γης με το υπόλοιπο νησί. Μια περιοχή ξεχασμένη από το χρόνο, μιας και διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική της ομορφιά! Το τοπίο που θα συναντήσεις έχει μια εξωτική ομορφιά, καθώς τα νερά του είναι τιρκουάζ και πολλές φορές νιώθεις πως βρίσκεσαι σε γαλαζοπράσινη, φυσική πισίνα από την καθαρότητα τους. Η περιοχή είναι ιδιωτική και αν θέλεις να απολαύσεις τη συγκεκριμένη παραλία θα χρειαστεί να πληρώσεις γύρω στα 5 ευρώ αντίτιμο, ποσό με το οποίο εξασφαλίζεις την είσοδο σου, ομπρέλα, ξαπλώστρα και ένα ρόφημα. Το θετικό είναι πως ο υπεύθυνος της περιοχής έχει αποφασίσει ότι μόλις συμπληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στο χώρο δεν επιτρέπει την είσοδο σε άλλους παραθεριστές, γεγονός που προσφέρει μια νότα ηρεμίας στο χώρο μακριά από τη βουή.

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Στην Απόνησο θα βρεις δύο παραλίες, η μια δεν έχει καθόλου άμμο, όπου για να κατέβεις στο νερό έχεις δύο επιλογές, μέσω μιας σκάλας ή κάνοντας βουτιά. Αν κουραστείς από το κολύμπι έχεις την ευκαιρία να αξιοποιήσεις και τις στρογγυλές κουλούρες ρεμβάζοντας στο τοπίο. Η δεύτερη παραλία είναι αμμουδερή και νοικιάζοντας βάρκα ή κανό μπορείς να κάνεις το γύρο μιας βραχονησίδας.

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Ώρα για φαγητό; Μπορείς είτε να κατευθυνθείς στο ταβερνάκι Απόνησος για πολύ νόστιμο ψαράκι, είτε να κάνεις πικ νικ κάτω από την σκιά των πεύκων, στα ξύλινα τραπεζάκια που υπάρχουν στο σημείο.

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Και ολοκληρώνοντας την περιπλάνησή σου στο Αγκίστρι οι δρόμοι οδηγούν στο Μετόχι, ένα παραδοσιακό χωριό που βρίσκεται στην αγκαλιά του δάσους, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Εκεί θα θαυμάσεις παραδοσιακά σπίτια με πανοραμική θέα στη θάλασσα και θα συναντήσεις το σπίτι που έζησε η γνωστή Γερμανίδα καλλιτέχνης Gerti Brauner, στο οποίο θα σταθείς για μια φωτογραφία στις ολάνθιστες βουκαμβίλιες.

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Μέχρι το 1960 η συγκοινωνία για το Αγκίστρι γινόταν με καΐκι από την Αίγινα, γεγονός που μείωνε την επισκεψιμότητα στο νησί. Σήμερα, 61 χρόνια μετά, το νησί σου προσφέρει ακόμη μια μαγική ηρεμία, διανθισμένη από κρυστάλλινα νερά, τη μυρωδιά του πεύκου και το μυστικισμό που διαπνέει την ατμόσφαιρα, χάρη στους μύθους ότι υπάρχουν μέσα στη θάλασσα βυθισμένες αρχαιότητες και λείψανα προϊστορικής εγκατάστασης. Αφέσου στους ήχους και την αύρα του πράσινου αυτού νησιού και στιγμές ευτυχίας θα σε περιμένουν! Η ευτυχία, άλλωστε, είναι χειροποίητη, όπως αναφέρει κι ο Μπέρτραντ Ράσελ!

© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com
© Φυλλιώ Αλεξούδη, voyagingtheworld.com

Από την Φυλλιώ Αλεξούδη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version