Βερολίνο: ζήσε σαν ντόπιος, επισκέψου ένα πάρκο (μέρος 2ο)

Στο προηγούμενο mind travel μας στο Βερολίνο ανέφερα πως το να γράφει κανείς για ταξίδια σε περίοδο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι ίσως πράξη αντιφατική. Τόσο αντιφατική όσο η αισιοδοξία που φυτρώνει εκεί που τη σπέρνουν, σε πάρκα. Λοιπόν, η σπορά συνεχίζεται!

Park am Gleisdreieck

To 31 εκταρίων Park am Gleisdreieck βρίσκεται στον χερσότοπο της πρώην σιδηροδρομικής αποθήκης εμπορευμάτων Anhalter και Potsdam και χωρίζεται σε 3 πάρκα: το Ostpark, το Westpark και το Bottleneck, τα οποία ενώνονται μέσω μονοπατιών.

Το Ostpark έχει φυσική παιδική χαρά με άμμο, πέτρες και λάσπη αντί για τεχνητό εξοπλισμό. Επίσης, περίπου 950 δέντρα και θάμνοι έχουν φυτευτεί, ενώ περιοχές όπου παλιά υπήρχε χαλίκι πλέον ανθούν ως οικοφιλικές ζώνες για τον αποικισμό σκαθαριών και σαυρών. Το Ostpark περιλαμβάνει 3 γήπεδα και πάρκο για skateboarding με τη μεγαλύτερη πισίνα της πόλης, στο σχέδιο της οποίας συμμετείχαν skaters ώστε να επιτευχθούν οι πιο μοντέρνες επιλογές εξάσκησης.

Το Westpark είναι παράδεισος για τα παιδιά αφού διαθέτει παιδικές χαρές, τοίχους αναρρίχησης, τραμπολίνα, τραπέζια ping-pong και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ακόμη, μέσα στο πάρκο βρίσκεται το Beach61, ένα sports club με 25 γήπεδα beach volley που μπορείτε να νοικιάσετε με την ώρα καθώς επίσης για τους λάτρεις της ευεξίας υπάρχει μία παρακείμενη περιοχή, ιδανική για yoga και Tai-Chi.

© Δέσποινα Φωστηροπούλου, voyagingtheworld.com

Ένα από τα highlights του πάρκου είναι σίγουρα η σιδηροδρομική γραμμή στο Bottleneck, μία περιοχή 3 μονοπατιών, όπου παλιές γραμμές και σήματα συνυπάρχουν αρμονικά με έναν μοναδικό βιότοπο, ευνοημένο από την καλοδιατηρημένη βλάστηση. Το Bottleneck θα μπορούσε ακόμη να γίνει ένα αγαπημένο σημείο για το picnic σας ή το παιχνίδι του σκύλου σας καθώς καλύπτεται από ένα μεγάλο χώρο με γρασίδι.

© Δέσποινα Φωστηροπούλου, voyagingtheworld.com

Το Park am Gleisdreieck είναι σημαντικό για την ιδέα ανοιχτού χώρου της πόλης, σύμφωνα με τη Διοίκηση Γερουσίας, και αποτελεί μέρος του 40-χιλιομέτρων πεζοπορικού μονοπατιού 5 (Panke προς πάρκο Teltow), ενός εκ των 20 πράσινων κύριων μονοπατιών του Βερολίνου

Rudolph-Wilde-Park

To Rudolph-Wilde-Park, γνωστό και ως Stadtpark Schöneberg, εκτείνεται σε 7 εκτάρια της συνοικίας Schöneberg. Ιστορικά, ήταν το δημαρχείο της περιοχής (Rathaus Schöneberg), μετά την κατασκευή του Τοίχους του Βερολίνου (1961), όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ John Kennedy είπε το “Ich bin ein Berliner” κι έτσι το τετράγωνο μετονομάστηκε σε John F. Kennedy Platz στη μνήμη του (1963).

Στην ανατολική είσοδο του πάρκου στέκει περήφανο το Goldener Hirsch (Χρυσό Ελάφι), ως αναφορά στο τοπικό έμβλημα και υπενθύμιση ότι μέχρι τον 19ο αιώνα η περιοχή ήταν δασική. Το ανατολικό με το δυτικό μέρος διαχωρίζεται από τη μνημειώδη γέφυρα Carl Zuckmayer, ενώ από κάτω βρίσκεται το U Rathaus Schöneberg, ένας από τους πιο όμορφους σταθμούς μετρό του Βερολίνου.

© Δέσποινα Φωστηροπούλου, voyagingtheworld.com

Στη συνέχεια, στη δυτική πλευρά της γέφυρας θα δείτε μία μικρή λίμνη με πάπιες και ιτιές. Η θέα της λίμνης είναι τέλεια εάν θέλετε να χαλαρώσετε είτε μόνοι είτε με παρέα. Εάν προτιμάτε την ηλιοθεραπεία ή ένα picnic στο γρασίδι, ωστόσο, περπατήστε παραπέρα, περνώντας την παιδική χαρά, τα τραπέζια ping-pong και άλλα γήπεδα αναψυχής.

Εάν συνεχίσετε, ακολουθώντας το μονοπάτι του πάρκου (και το γήπεδο tennis!), θα φτάσετε στο καταπράσινο Volkspark Schöneberg-Wilmersdorf. Tο μονοπάτι αυτό από το Rudolph-Wilde-Park μέχρι το Volkspark Schöneberg-Wilmersdorf είναι περίπου 30’ περπάτημα, είναι bike-friendly και πολλοί joggers το επιλέγουν για την άσκησή τους. Γιατί όχι κι εσείς;

© Δέσποινα Φωστηροπούλου, voyagingtheworld.com
Schlossgarten Charlottenburg

Το Schlossgarten Charlottenburg (Κήπος του Παλατιού Charlottenburg) βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία Charlottenburg. Ονομάστηκε έτσι από τον Friedrich I στη μνήμη της συζύγου του Sophie Charlotte (1705) και μπροστά από το παλάτι θα δείτε το άγαλμα του γιου τους Friedrich Wilhelm I.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού είναι ο αναπαλαιωμένος αυθεντικός Baroque κήπος του που περιλαμβάνει orangery, θέατρο, μαυσωλείο και κιόσκι. Το φυσικό περιβάλλον του πάρκου με δασότοπο, γρασίδι και λίμνη με κυπρίνους θα καλύψουν τις ανάγκες σας για άθληση και χαλάρωση. Υπάρχει, ακόμη, παιδική χαρά για τους νεαρούς επισκέπτες και αν αγαπάτε τη yoga θυμηθείτε να πάρετε το στρώμα σας μαζί, θα εκτιμήσετε την ηρεμία του. Απολαύστε τον χρόνο σας στο Schlossgarten…σαν βασιλείς!

© Δέσποινα Φωστηροπούλου, voyagingtheworld.com
Volkspark Friedrichshain

To Volkspark Friedrichshain είναι το 1ο δημόσιο πάρκο του Βερολίνου (1848) και εκτείνεται σε 52 εκτάρια, μεταξύ των περιοχών Friedrichshain και Prenzlauer Berg. Ένα μεγάλο μέρος αυτού καταστράφηκε από βομβαρδισμούς συμμάχων κατά τον Β’ Παγκοσμίου Πόλεμο αλλά, ευτυχώς, το Märchenbrunnen (Συντριβάνι Παραμυθιού) επιβίωσε. Το συντριβάνι περιέχει 106 πέτρινα γλυπτά από παραδοσιακά γερμανικά παραμύθια και κατασκευάστηκε για τα παιδιά της πόλης σε μία εποχή όπου η ραχίτιδα και ο τύφος ήταν ενδημικοί. Μετά τον πόλεμο, 2 μικροί τεχνητοί λόφοι δημιουργήθηκαν από κατεδαφισμένες ανθρακαποθήκες και καλύφθηκαν με ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων.

Σήμερα, τα Großer Bunkerberg (78 μέτρα) και Kleiner Bunkerberg (48 μέτρα) δείχνουν εντελώς φυσικά και προσφέρουν υπέροχη θέα του κέντρου της πόλης.  Επιπλέον, σημαντικά μνημεία του πάρκου είναι το μπρούτζινο ομοίωμα του Friedrich der Große γιου του Friedrich Wilhelm I, η World Peace Bell ως δώρο από την Ιαπωνία στην Ανατολική Γερμανία για την ενότητα ενάντια στον πυρηνικό πόλεμο (1989), το Friedhof der Märzgefallenen (Νεκροταφείο της πτώσης του Μαρτίου) και ένα μνημείο για 3.000 Γερμανούς, μέλη των Διεθνών Ταξιαρχών, που χάθηκαν στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1968).

Επίσης, το πάρκο έχει υπαίθριο θέατρο, ανοιχτό χώρο όπου επιτρέπεται το barbeque και μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία, λίμνη με κύκνους, παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις για tennis, beach volley, skateboarding, αναρρίχηση και κολύμπι. Με λίγα λόγια, ιστορία, αναψυχή και άθληση είναι όλα συνώνυμα του Volkspark Friedrichshain!

Fritz-Schloß-Park

Το Fritz-Schloß-Park εκτείνεται σε 12 εκτάρια και είναι το μεγαλύτερο πάρκο της συνοικίας Moabit. Ο λόφος στο κέντρο του πάρκου έχει ιστορική εξήγηση καθώς, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέρος χρησιμοποιήθηκε ως χωματερή για τα ερείπια από βομβαρδισμούς συμμάχων και αργότερα (1955) καλύφθηκε με χώμα, μία πρακτική παρόμοια με του Volkspark Friedrichshain. Επίσης, στο Fritz-Schloß υπάρχει μνημείο για τις “Trümmerfrauen”, τις γυναίκες που βοήθησαν στον καθαρισμό και την ανακατασκευή του Βερολίνου μετά τον πόλεμο. Γειτονικά του πάρκου βρίσκεται το Poststadion, ένας χώρος εκδηλώσεων κατά τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις και το δημοφιλές Vabali Spa.

Προτείνω το Fritz-Schloß για jogging καθώς το 1,1 χιλιομέτρων κυκλικό μονοπάτι του είναι καλά φωτιζόμενο και σηματοδοτημένο. Το μονοπάτι καλύπτεται από χαλίκι και είναι λίγο απαιτητικό εξαιτίας των πλαγιών, όμως η σκιά των ψηλών δέντρων θα σας κρατήσει δροσερούς κατά την καλοκαιρινή σας άσκηση. Επιπλέον, στο Fritz-Schloß θα βρείτε όργανα γυμναστικής, παιδική χαρά και κήπο για σκύλους!

© Δέσποινα Φωστηροπούλου, voyagingtheworld.com
Moabit Prison Historical Park

Το Moabit Prison Historical Park, μόλις 10’ με τα πόδια από το Fritz-Schloß-Park και 5’ από τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό του Βερολίνου, λειτουργούσε στο παρελθόν ως φυλακή (1849-1955). Εκείνην την εποχή το έγκλημα θεωρούνταν μεταδοτική ασθένεια κι έτσι μέχρι το 1910 ακολουθήθηκε η σωφρονιστική πρακτική κατά την οποία οι φυλακισμένοι ήταν απομονωμένοι τόσο στους χώρους κράτησης (520 ιδιωτικά κελιά) όσο και στον προαύλιο χώρο, απαγορεύοντας την οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ τους. 

Ερχόμενοι στο σήμερα, στο ανισόπεδο γκαζόν θα αναγνωρίσετε τα 3 φτερά των κελιών, ενώ στο 4ο οι καρπίνοι υποδεικνύουν το μικρό μέγεθος αυτών. Ακόμη, στην αναπαράσταση ενός κελιού μπορείτε να εισέλθετε και να ακούσετε (στα γερμανικά) μέρος του «Moabit sonnets», που γράφτηκε από τον ποιητή Albrecht Haushofer (1903-1945) κατά τη διάρκεια της κράτησής του (1944/45). Η πρόταση που κοσμεί τον τοίχο της φυλακής αποτελεί επίσης μέρος του έργου του. Μεταξύ άλλων, η φυλακή Moabit υπηρέτησε ως μπουντρούμι της Gestapo κατά τα χρόνια της Ναζιστικής δικτατορίας. Οι τοίχοι, τα επίγεια ανάγλυφα και οι κατοικίες των αξιωματικών δημιουργούν την έντονη ατμόσφαιρα που αναζητούν οι λάτρεις του σκοτεινού τουρισμού!

© Δέσποινα Φωστηροπούλου, voyagingtheworld.com

Το ενδιαφέρον για χώρους πρασίνου έχει αυξηθεί εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύοντας την αξία τους τόσο για την υγεία μας όσο και για τη βιωσιμότητα των αστικών οικοσυστημάτων. Γι’ αυτό, λοιπόν, είτε επισκεπτόμαστε ένα μεγάλο πάρκο στο Βερολίνο είτε το μικρό πάρκο της γειτονιάς μας οφείλουμε να το σεβόμαστε, σήμερα για αύριο!

Από τη Δέσποινα Φωστηροπούλου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version