Πεζοπορία στο Δάσος Στενής στην Εύβοια: μια ξεχωριστή εμπειρία!

Οι καιροί δυσκολεύουν, οι δυνατότητες για ταξίδια και αλλαγή παραστάσεων δυστυχώς περιορίζονται. Παρόλα αυτά, εν μέσω της πανδημίας που βιώνουμε, το περιβάλλον και η φύση είναι, ακόμα, «ανοιχτά» για να τα εξερευνήσουμε και να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά τους. Η δική μου πρόταση λοιπόν, είναι να εκμεταλλευτείς μια κενή μέρα που έχεις, πάρε τα αθλητικά σου παπούτσια και εμπρός να ανέβουμε στην κορυφή. Στην πανέμορφη Εύβοια, υπάρχει ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Στενή με μόλις 393 κατοίκους. Από εκεί λοιπόν ξεκινάει η δική μας εκδρομή.

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com
Πώς να φτάσεις

Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη. Υπάρχει η επιλογή να πας με δικό σου αυτοκίνητο ή μηχανή, ανάλογα την σύνθεση της παρέας σου. Ακόμη, έχεις την εναλλακτική του ΚΤΕΛ, αλλά και τη δυνατότητα να συμμετάσχεις σε ομάδες που οργανώνουν τέτοιες πεζοπορίες, τη μεταφορά στο σημείο την αναλαμβάνουν οι ίδιοι.

Τι θα χρειαστείς

Εφόσον αποφασίσουμε ότι θα ξεκινήσουμε μόνοι την πεζοπορία, πρέπει να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό! Αθλητικά παπούτσια ή ακόμη καλύτερα παπούτσια πεζοπορίας – ορειβασίας, που μπορείς να βρεις αρκετά οικονομικά, αθλητικά ρούχα, αντιανεμικό, μια αλλαξιά και προφανώς αρκετό νερό, κάποια σνακ (π.χ. ξηρούς καρπούς, φρούτα, μπάρες) και σίγουρα ένα μικρό φαρμακείο… καλού-κακού. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται θέληση και υπομονή γιατί έχουμε να διανύσουμε σχεδόν 10 χλμ. και 400 μέτρα υψομετρική διαφορά.

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com
Ας ξεκινήσουμε!

Φεύγουμε αρκετά νωρίς το πρωί, έτοιμοι για τη νέα αυτή εμπειρία. Φτάνοντας στη Στενή επιλέγουμε που θα αφήσουμε το αυτοκίνητο, ανάλογα με το πόσο θέλουμε να περπατήσουμε, πριν το σημείο έναρξης του μονοπατιού. Είναι αρκετά εύκολο να βρούμε το δρομάκι απ’ όπου ξεκινάει η πεζοπορία, εφόσον υπάρχουν ταμπέλες και σημάδια στα δέντρα και στο έδαφος που μας κατευθύνουν. Στην αρχή σίγουρα θα δυσκολευτούν όλοι, ειδικά όσοι δεν το έχουν ξαναδοκιμάσει, όμως πιστέψτε με αξίζει το λαχάνιασμα και η κούραση που θα βιώσουμε.

Περπατώντας στο δρομάκι που έχουμε πάρει είμαστε περιτριγυρισμένοι από φυτά, λουλούδια και πολλά…πολλά δέντρα. Εκεί είναι η πρώτη επαφή με την ομορφιά του τοπίου και την απέραντη φύση που θα μας κατακλύζει. Στη συνέχεια, φτάνουμε σε μια καταπράσινη πεδιάδα, που μπορούμε να κάνουμε το πρώτο μας διάλειμμα για να φάμε κάτι, να πιούμε νερό, εννοείται να πάρουμε μερικές ανάσες και να ανακτήσουμε δυνάμεις, αγναντεύοντας το τοπίο αλλά και την εντυπωσιακή θέα από ψηλά!

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com

Το διάλειμμα όμως σταματάει εδώ, παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε για την κορυφή. Από το σημείο αυτό και μέχρι την κορυφή του βουνού, έχουμε περίπου 2 ώρες περπάτημα και… σ’ ένα λίγο πιο δύσβατο δρόμο. Στη συνέχεια, θα βρεθούμε σ’ ένα δρομάκι με αρκετές πέτρες και ορισμένες φορές σε λίγο πιο στενά περάσματα. Όμως, δεν είναι επικίνδυνο το μέρος εφόσον περιβαλλόμαστε από μικρούς βράχους, έχοντας την δυνατότητα να κρατηθούμε και να κάτσουμε πάνω τους όποτε νιώσουμε εξάντληση.

Φτάνοντας στο στόχο μας, θα χρειαστεί να σκαρφαλώσουμε σ’ έναν μικρό βράχο, πάντα με προσοχή και με αργούς ρυθμούς. Το σκαρφάλωμα κρατάει λίγα λεπτά, αλλά και πάλι όποιος δεν αντέχει ή δεν νιώθει σίγουρος, μπορεί να απολαύσει την ηρεμία της φύσης από το σημείο που βρίσκεται. Θα τον ανταμείψει στο έπακρον. Μετά το scrabbling φτάνουμε στην πολυσυζητημένη κορυφή όπου σταματάμε και μπορούμε να απαθανατίσουμε τη θέα και να βιώσουμε την ησυχία και την ψυχική γαλήνη που προσφέρει απλόχερα η φύση!

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com

Κάπου εδώ τελειώνει η πεζοπορία μας, όταν θελήσουμε μπορούμε να ξεκινήσουμε να κατεβαίνουμε το βουνό, να φτάσουμε στο χωριό της Στενής, και γιατί όχι, να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας μ’ ένα γεύμα σ’ ένα από τα ταβερνάκια του χωριού και στη συνέχεια να πάρουμε σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής.

Είμαι σίγουρη ότι μια τέτοια εμπειρία, ειδικά στην εποχή που ζούμε, θα σας ανανεώσει και θα σας γεμίσει! Δοκιμάστε το!

© Γεωργία Καπετανάκη, voyagingtheworld.com

Tip: Καλό θα ήταν αν δεν έχετε ξανακάνει κάτι παρόμοιο να το δοκιμάσετε με μια ομάδα πεζοπορίας που θα βρείτε εύκολα με μια γρήγορη αναζήτηση στα social media κι όχι μόνο.

Από την Γεωργία Καπετανάκη

Related Posts