Πότσνταμ: η πόλη-παλάτι του Βρανδεμβούργου!

Όταν, λοιπόν, βρεθείς στο Βερολίνο για αρκετές μέρες και θέλεις να αξιοποιήσεις μία από αυτές βλέποντας μια καινούρια πόλη, τότε το Πότσνταμ είναι ο προορισμός που ψάχνεις. Μόλις 20 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γερμανίας, η πόλη-παλάτι, όπως μας έμεινε χαραγμένη στο μυαλό, είναι γνωστή για το περίφημο ανάκτορο Σανσουσί καθώς και για άλλα μικρά μυστικά!

Πώς μπορείς να μεταφερθείς μέχρι το Πότσνταμ; Εύκολο! Υπάρχει η δυνατότητα με τρένο, αλλά και με S-Bahn. Και στις δύο περιπτώσεις η αφετηρία είναι ένας σταθμός που έχει τρένο (DB Bahn) και S-Bahn, εξαρτάται από το ποιος σε βολεύει. Μερικοί από αυτούς τους σταθμούς είναι το Alexanderplatz Bahnhof και το Berlin Hauptbahnhof. Αν επιλέξεις το DB Bahn, τότε η κατεύθυνσή σου είναι το Brandenburg Hbf,  ενώ αν επιλέξεις το S-Bahn η κατεύθυνση είναι προς S Potsdam Hauptbahnhof. Και στις δύο περιπτώσεις ο σταθμός αποβίβασης είναι το Potsdam Hauptbahnhof. Και τώρα τι; Μερικά από τα αξιοθέατα που σας προτείνουμε είναι το ανάκτορο Sanssouci, μαζί με τους κήπους του και τα υπόλοιπα παλάτια που στεγάζονται μαζί του καθώς και την Brandenburger Gate του Πότσνταμ.

Ανάκτορο Sanssouci

Πρόκειται για τη θερινή κατοικία του Φρειδερίκου του Μέγα, βασιλιά της Πρωσίας. Χτίστηκε περίπου το 1700, ως ένα μέρος ανάπαυσης για τον ίδιο, όπως αναφέρει και το όνομά του Sanssouci, που στα γαλλικά σημαίνει χωρίς έγνοιες, εννοώντας την καθημερινότητα του Βερολίνου.

© Dana Ward, unsplash.com

Προκειμένου να μπορέσεις να επισκεφθείς το ανάκτορο θα πρέπει να αγοράσεις το εισιτήριο online ή από το κέντρα για πληροφορίες τουριστών που μπορείς να τα βρεις σε διάφορα σημεία στο Βερολίνο. Εμείς αγοράσαμε από την Πύλη του Βρανδεμβούργο, στο κέντρο του Βερολίνου. Έχοντας λοιπόν εξασφαλίσει την είσοδό σου, θα αναγράφεται στο εισιτήριο η ώρα που θα ξεκινήσει η επίσκεψή σου. Καλό θα είναι να έχεις φροντίσει να βρίσκεσαι στο Πότσνταμ τουλάχιστον δύο ώρες νωρίτερα για να μη βρεθείς στην ίδια κατάσταση με εμάς που τρέχαμε να προλάβουμε την ξενάγησή μας!

© Ζένια Νταούκα, voyagingtheworld.com

Προκειμένου να φτάσεις στο ανάκτορο, μετά την αποβίβαση στο σταθμό του Πότσνταμ, το λεωφορείο είναι η καλύτερη επιλογή. Αντικρίζοντας τους κήπους του Sanssouci, στην αρχή, μπορεί να νιώθεις χαμένος μέσα σε αυτό το μεγαλείο, αλλά ακολουθώντας τις πινακίδες μπορείς να βρεις το δρόμο για το παλάτι Sanssouci απ’ όπου και θα ξεκινήσει η ξενάγησή σου.

Αίθουσες δεξιώσεων, βασιλικά υπνοδωμάτια και βιβλιοθήκες είναι μερικοί από τους επιβλητικούς χώρους που φιλοξενούσαν το βασιλιά και τους αγαπημένους του. Όλοι οι χώροι είναι στολισμένοι με πίνακες και γλυπτά, πολλά από τα οποία είναι εμπνευσμένα από την μυθολογία, γιατί το ελληνικό στοιχείο δε λείπει από πουθενά!

© www.spsg.de

Συνεχίζοντας την ξενάγηση, σειρά έχει το Νέο Παλάτι, χτισμένο σε γοτθικούς ρυθμούς, σε αντίθεση με το Sanssouci που βασίζεται σε ροκοκό. Πρέπει να ειπωθεί ότι για να μπορέσεις να βγάλεις φωτογραφίες στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να πληρώσεις ένα μικρό χρηματικό ποσό. Το Νέο Παλάτι φιλοξενεί μεταξύ άλλων και θέατρο! Ένα ακόμα ιδιαίτερο κτίσμα στους κήπους του Sanssouci είναι το Κινέζικο σπίτι που αποτελούσε μια ακόμα διαφυγή του βασιλιά της Πρωσίας, μπορεί να το επισκεφθεί κάποιος μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ειδικής συντήρησης που γίνεται στους χώρους του.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Πότσνταμ

Κι όμως υπάρχει κι άλλη πύλη του Βρανδεμβούργου στο Πότσνταμ, η οποία χτίστηκε πριν την ομώνυμή της στο Βερολίνο, ύστερα από εντολή του Φρειδερίκου του Μέγα.

© Chris Reyem, unsplash.com

Καθώς απομακρύνεσαι από το ανάκτορο του Sanssouci και κατευθύνεσαι προς το κέντρο του Πότσνταμ θα συναντήσεις την Πύλη. Αξίζει να κάνεις μια βόλτα και να την παρατηρήσεις από όλες τις πλευρές της καθώς στη μια από αυτές βρίσκεται ένα μικρό συντριβάνι, το οποίο αποτελεί την καλύτερη οπτική γωνία για τη λήψη σου! Στη γύρω περιοχή θα βρεις πολύ ωραία thrift shop όπως το Potsdamer Antiquariat, το οποίο έχει βιβλία, αφίσες, μικρά διακοσμητικά, ακόμα και δίσκους βινυλίου.

Dutch Quarter

Ένα ακόμα μέρος που αξίζει να επισκεφθείς στο Πότσνταμ είναι το Dutch Quarter, δηλαδή η ολλανδική συνοικία. Σπίτια εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική της Ολλανδίας διακοσμούν ένα δρόμο της γερμανικής πόλης-παλάτι.

Στην περιοχή μπορείς να βρεις πολλά καφέ και γκαλερί. Αναλόγως την εποχή φιλοξενούνται μικρά φεστιβάλ εμπνευσμένα από την ολλανδική κουλτούρα. Μάλιστα, ένα από τα πιο δημοφιλή είναι αφιερωμένο στις τουλίπες.

Το Πότσνταμ, λοιπόν, αποτελεί μια όμορφη μονοήμερη απόδραση από το Βερολίνο και είναι το κατάλληλο μέρος για να νιώσεις την ατμόσφαιρα της βασιλικής ζωής του 17ου αιώνα!

Από την Ζένια Νταούκα

Διάβασε επίσης:

Exit mobile version