Σαμοθράκη: ακατέργαστη ομορφιά στο Βόρειο Αιγαίο!

Ασυμβίβαστη, αυθεντική, αινιγματική. Η Σαμοθράκη είναι ένας τόπος για τον οποίο πολλά ακούγονται και άλλα τόσα λέγονται. Δεν υποτάσσεται, δεν ακολουθεί ψυχαναγκαστικά τις εκάστοτε μόδες, γνωρίζει και διατηρεί καλά την ταυτότητά της, ενώ παρουσιάζει στους επισκέπτες τον εαυτό της όπως ακριβώς είναι, χωρίς συμβιβασμούς και ημίμετρα. Σίγουρα, πρέπει κανείς να την επισκεφθεί ο ίδιος για να ανακαλύψει την κρυμμένη γοητεία της και να βιώσει στο έπακρο τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει το νησί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως με την πάροδο των χρόνων, η Σαμοθράκη έχει αποκτήσει πληθώρα φανατικών οπαδών που την επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

© Ζωή Μαμάση, voyagingtheworld.com
Μετακινήσεις και διαμονή στη Σαμοθράκη

Ο μοναδικός τρόπος να φτάσει κανείς στο νησί είναι με πλοίο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η διαδρομή διαρκεί κάτι λιγότερο από 2 ώρες και  η αποβίβαση γίνεται στο λιμάνι της Καμαριώτισσας. Από εκεί, τα τοπικά λεωφορεία οδηγούν τους επισκέπτες στα δυο camping του νησιού, σε αυτό της ελεύθερης διαβίωσης καθώς και στο camping των Βαράδων. Τα δυο camping ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε ταξιδιώτη, με το πρώτο να συγκεντρώνει κυρίως νέους, φοιτητές και παρέες, ενώ το δεύτερο κυρίως οικογένειες. Φυσικά για όποιον δεν επιθυμεί να μείνει σε ένα από τα παραπάνω, υπάρχει και η επιλογή των ενοικιαζόμενων δωματίων. Όσον αφορά τώρα στις μετακινήσεις μέσα στο νησί, οι επισκέπτες, όταν δεν έχουν δικό τους όχημα επιλέγουν το οτοστόπ, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο εκεί και ανήκει στη γενικότερη νοοτροπία και φιλοσοφία του νησιού.

Τι να δείτε στη Σαμοθράκη

Για να γνωρίσει κανείς τι εστί Σαμοθράκη είναι βασικό να επισκεφθεί το σήμα κατατεθέν της, τις βάθρες. Οι βάθρες αποτελούν τις φυσικές, γαλαζοπράσινες, κρυμμένες στα βράχια λίμνες του νησιού που δημιουργούνται από τους καταρράκτες και τα ρυάκια του όρους Σάος. Σημεία μοναδικού κάλλους, ανταμείβουν τον επισκέπτη με τα δροσιστικά νερά τους και την παρθένα φύση τους. Βράχια, πέτρες μονοπάτια, δέντρα και φυτά ολοκληρώνουν το ειδυλλιακό και ιδιαίτερο αυτό σκηνικό. Οι βάθρες είναι το σημείο εκείνο όπου η Σαμοθράκη φανερώνει στο μεγαλύτερο βαθμό τον ατίθασο χαρακτήρα και την άγρια πλευρά της. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η Γριά Βάθρα, ο Φονιάς, ο Παράδεισος. Αρχικά είναι εύκολα προσβάσιμες για όλους, ενώ όσο περισσότερο προχωράει κανείς, η πρόσβαση στις ψηλότερες από αυτές δυσκολεύει, και απαιτείται αρκετή αναρρίχηση. Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε επισκεφθεί κανείς τις κατώτερες είτε τις υψηλότερες βάθρες, δεν θα μείνει ασυγκίνητος!

© Ζωή Μαμάση, voyagingtheworld.com

Πράγματι, οι βάθρες είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στη Σαμοθράκη. Παρόλα αυτά, το νησί διαθέτει και όμορφες παραλίες με πιο γνωστές τους Κήπους και την Παχιά Άμμο. Δεν γίνεται να χάσει κανείς το πιο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα της Σαμοθράκης καθισμένος πάνω στα γκρι χαλίκια της παραλίας των Κήπων ή να μην απολαύσει την εξωτική παραλία της Παχιάς Άμμου, τη μοναδική αμμώδη παραλία του νησιού.

Άλλα σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος στη Σαμοθράκη είναι ο μεσαιωνικός, έρημος Πύργος του Φονιά, χτισμένος από την Γενοβέζικη οικογένεια των Γκατελούζων (Gattilusi,) στη βορειονατολική μεριά της Σαμοθράκης.

Το χωριουδάκι των Θέρμων, στα βορειοανατολικά του νησιού, όπου και βρίσκονται τα Ιαματικά Λουτρά της Σαμοθράκης. Το σημείο αυτό σφύζει από ζωή, με το κεντρικό, γνωστό σε όλους καφενείο να είναι συνεχώς γεμάτο κόσμο και τους πωλητές χειροποίητων κοσμημάτων να προσδίδουν μια καλλιτεχνική νότα στην περιοχή.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Παλαιόπολης, στους πρόποδες του όρους Σάος, βυθίζει τον επισκέπτη στη μυστηριακή ατμόσφαιρα των Καβύρειων Μυστηρίων που τελούνταν στο νησί κατά την αρχαιότητα. Το ιερό των Μεγάλων Θεών και τα ερείπια της Αρχαίας Πόλης σε συνδυασμό με τη φύση της περιοχής, είναι αρκετά για να μαγνητίσουν το βλέμμα και την προσοχή.

© Ζωή Μαμάση, voyagingtheworld.com

Τέλος, αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Χώρα της Σαμοθράκης. Πρόκειται για την πρωτεύουσα του νησιού, ορεινή, με παραδοσιακά κτίσματα και διατηρητέο οικισμό. Είναι κτισμένη στις πλαγιές του όρους Σάος και αθέατη από τη μεριά της θάλασσας. Εκεί βρίσκεται και το μεσαιωνικό κάστρο των Γκατελούζι, όπως και το λαογραφικό μουσείου του νησιού.

© Ζωή Μαμάση, voyagingtheworld.com
Γαστρονομία

Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο νησί πρέπει να δοκιμάσει κανείς κατσικάκι (μαγειρεμένο με κάθε δυνατό τρόπο), το γλυκό του κουταλιού πραούστο (ή πραουστι), το γλυκό “πίσσα και πούπουλα”, όπως και τον παραδοσιακό χασλαμά.

Με δυο λόγια…

Σαμοθράκη λοιπόν. Εκεί που η μεταφυσική ενέργεια και η απόκοσμη αίσθηση συνδυάζεται με τη φύση και το γυμνό σώμα, τη μουσική των ταξιδιωτών, τα πολυάριθμα κατσίκια, τα χαλίκια, τα βράχια, και το φεγγάρι, που τόσο αγαπά αυτό το νησί. Σαμοθράκη για την εξερεύνηση, Σαμοθράκη και για την ηρεμία, Σαμοθράκη για επαφή με τους άλλους, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό. Σαμοθράκη για την αυθεντικότητα. Σαμοθράκη γιατί είναι σίγουρο πως με την επιστροφή σου από το νησί, κάτι μέσα σου έχει αλλάξει. Σαμοθράκη, γιατί όπως λένε οι ντόπιοι “Από το νησί θα πάρεις ό,τι του δώσεις”.

© Ζωή Μαμάση, voyagingtheworld.com

Από την Ζωή Μαμάση

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version