Συμφέρει να μείνω σε hostel;

Όταν διοργανώνεις ένα ταξίδι θέλεις να συνδυάσεις διάφορες δραστηριότητες σε αυτό. Συνολικά τα έξοδα ενός ταξιδιού συμπεριλαμβάνουν (*=προαιρετικά):

  • τα εισιτήρια μεταφοράς (π.χ αεροπλάνο)
  • τη μεταφορά σου από το αεροδρόμιο ή λιμάνι προς το χώρο διαμονής σου
  • τη μεταφορά σου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
  • το κατάλυμα που θα μείνεις
  • τα γεύματα σου
  • τις δραστηριότητες που θα συμμετάσχεις*
  • την ενοικίαση αυτοκινήτου ή σκάφους*
  • τα πράγματα που θα χρειαστεί να αγοράσεις ή τα σουβενίρ*
@pinterest.com

Συνολικά, το ταξίδι ακόμη και να πας δύο πόλεις μακριά από τη δική σου είναι κοστοβόρο. Εδώ, λοιπόν, έρχονται να διευκολύνουν τη ζωή των ανθρώπων τα hostels.

Hostel (δηλαδή ξενώνας) ονομάζεται το βραχυπρόθεσμο κοινόχρηστο κατάλυμα όπου οι φιλοξενούμενοι νοικιάζουν ένα κρεβάτι σε ένα δωμάτιο με κουκέτες (έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί όσα περισσότερα άτομα μπορεί). Συνήθη χαρακτηριστικά ενός hostel είναι το κοινόχρηστο σαλόνι και η κουζίνα, ενώ το μπάνιο μπορεί να είναι ιδιωτικό ή κοινόχρηστο. Μέσα στα δωμάτια συνηθίζεται να μένουν άτομα του ίδιου φύλου (αλλά αυτό καθορίζεται με την πολιτική του εκάστοτε καταλύματος). Οι ηλικίες που επιλέγουν τα hostels κυμαίνονται από 18 έως 49 ετών.

@pinterest.com

Το πρώτο hostel παρουσιάστηκε το 1909 στην Γερμανία, σε μία προσπάθεια του Richard Schirmann να δημιουργήσει ένα χώρο διακοπών χωρίς πολλά έξοδα για τους φοιτητές. Με αυτόν τον τρόπο θα δίδασκε πράγματα που κανένα πανεπιστήμιο δε θα μπορούσε να τους μάθει, όπως η υπευθυνότητα, η πειθαρχία και αυτονομία, αφού θα έπρεπε όλοι ως μονάδες να διαχειριστούν και να συντηρήσουν ένα ολόκληρο κατάλυμα.

@OurGoodBrands, pinterest.com

Καθώς τα hostel σου προσφέρουν τα βασικά αγαθά και μοιράζεσαι αρκετές από τις ανέσεις σου, το κόστος διαμονής είναι σαφώς χαμηλότερο από ένα ξενοδοχείο που σου τάζει ιδιωτικότητα και πολυτέλεια. Ας ζυγίζουμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά ενός hostel…

Θετικά:
1)Γνωριμίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο
@The Everygirl, pinterest.com

Ιδανικό για μόνους ταξιδιώτες, αρκετά βοηθητικό για την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία φιλιών. Μπορείς να μοιραστείς και να ακούσεις εμπειρίες ανθρώπων από ανθρώπους με διαφορετικό background.

2) Τοποθεσία & Στυλ

Τα hostels βρίσκονται σε κομβικά σημεία κάθε πόλης και χώρας που καθιστούν πιο εύκολη τη μετακίνησή σου, αλλά και την περιήγηση σε κάθε τόπο. Με λίγη περισσότερη έρευνα μπορείς να βρεις υπερβολικά όμορφα διακοσμημένα και διατηρημένα hostels!

3) Τιμή

Προφανώς το κόστος είναι υπερβολικά χαμηλό για τη διαμονή σου.

4) Εργασία εξ ’αποστάσεως
@pinterest.com

Η διαμονή σε hostel των ταξιδιωτών που μπορούν να εργάζονται από απόσταση έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια! Σκέψου να εργάζεσαι για μερικές ώρες και μετά να βρίσκεσαι σε μία χώρα που δεν έχεις ξαναπάει ποτέ και έχεις για παράδειγμα έναν ολόκληρο μήνα να την εξερευνήσεις.

5) Ελευθερία & οργάνωση χρόνου

Σε ένα hostel πρέπει να αποφασίσεις εσύ πότε χρειάζεται να πλύνεις τα ρούχα σου, να φας, να γυμναστείς, να διαβάσεις, να δουλέψεις κλπ. και σε ένα νεαρό άτομο αυτές οι δεξιότητες είναι μείζονος σημασίας.

Αρνητικά:
1) Καθαριότητα
@Better Homes and Gardens, pinterest.com

Όσο συνεπής και σχολαστικός με την καθαριότητα κι αν είσαι, δε μπορεί να σου εγγυηθεί κανείς ότι έτσι θα είναι και οι συγκάτοικοί σου.

2) Φασαρία
@Angela Whitehorn, pinterest.com

Τα πάρτυ, τα ξενύχτια, οι βραδινές μαζώξεις είναι κοινές συνήθειες των φιλοξενούμενων σε hostel και φυσικά σε πολλές θα συμμετάσχεις και εσύ, αλλά θα υπάρξουν φορές που δεν θα έχεις όρεξη να συμμετέχεις και ενδεχομένως ο ύπνος σου να διαταραχτεί!

3) Περιορισμένη ιδιωτικότητα

Πολλοί άνθρωποι στο ίδιο χώρο μερικές φορές μπορεί να μην είναι και ιδανικό σενάριο. Αν θέλεις να καθίσεις στο δωμάτιο σου να ηρεμήσεις ακούγοντας μουσική, την ίδια στιγμή η/ο συγκάτοικος σου θα χρειάζεται να στεγνώσει τα μαλλιά του από το μπάνιο που μόλις έκανε.

4) Ελάχιστος αριθμός εργαζομένων

Εφ‘ όσον έχεις πάει σε ένα hostel δεν μπορείς να περιμένεις εξαιρετική εξυπηρέτηση σε κάθε σου ανάγκη. Τα hostels έχουν όσα άτομα χρειάζονται για να είναι απολύτως λειτουργικά.

5) Ασφάλεια

Δεν υπάρχει φύλαξη του χώρου και σε συνδυασμό με τη συγκατοίκηση με ξένους ανθρώπους κάποιες φορές μπορεί να νοιώσεις το αίσθημα της ανασφάλειας. Όμως μην πτοείσαι για αυτό υπάρχουν τα λουκέτα!

@Travel Away, pinterest.com

Αν είσαι διατεθειμένος να ταξιδέψεις με το λιγότερο δυνατό κόστος ή θέλεις να ζήσεις την εμπειρία του hostel δεν έχεις παρά να κλείσεις άμεσα το επόμενο σου ταξίδι. Και σκέψου πως θα νοιώσεις όταν θα δεις το συνολικό ποσό της κράτησής σου!

Από την Σερεμετάκη Άννα-Μαρία

Related Posts