Veliko Tărnovo: ταξίδι στην πόλη των Τσάρων!

Έχοντας ταξιδέψει σε αρκετά μέρη εντός και εκτός συνόρων, έχω παρατηρήσει το εξής παράξενο φαινόμενο: κάθε εκδρομή έχει ένα συγκεκριμένο μέρος στο οποίο πηγαίνεις χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες, όμως καταλήγει να είναι μια από τις καλύτερες αποφάσεις του ταξιδιού. Το 10ήμερο ταξίδι μου στη Βουλγαρία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με το Veliko Tărnovo να αποτελεί ίσως το highlight της εκδρομής.

Η αλήθεια είναι πως πηγαίνοντας στη συγκεκριμένη κωμόπολη, εγώ κι ο φίλος που ταξιδεύαμε μαζί, δεν είχαμε ιδιαίτερες προσδοκίες. Λίγες φωτογραφίες και λίγες αξιόλογες κριτικές ήταν αρκετές βέβαια προκειμένου να μας πείσουν να το επισκεφτούμε για τρεις μέρες. Η μαγευτική θέα, το εκπληκτικό φαγητό και τα υπέροχα στενά μας αποζημίωσαν και με το παραπάνω!

Η πόλη του Veliko Tărnovo

Το Veliko Tărnovo, γνωστό κι ως «Η πόλη των Τσάρων», είναι μια κωμόπολη στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα ορεινό μέρος με 220 μέτρα υψόμετρο, ενώ βρέχεται από τον ποταμό Yantra. Αποτέλεσε το κέντρο της δεύτερης βουλγαρικής αυτοκρατορίας, με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική του να το καθιστά ένα από τα πιο ξεχωριστά μέρη της Βουλγαρίας. Έχει 235.000 περίπου μόνιμους κατοίκους και προσελκύει αρκετούς τουρίστες κάθε χρόνο. Προσωπικά, η συγκεκριμένη «πόλη» μου θύμισε περισσότερο ένα από τα ελληνικά χωριά, σαν την Αράχοβα. 

Η πρόσβαση

Η πρόσβαση στο Veliko Tărnovo είναι σχετικά εύκολη, με έναν αυτοκινητόδρομο να το συνδέει με τις μεγάλες βουλγαρικές πόλεις, ενώ υπάρχει και σιδηροδρομικός σταθμός και σταθμός λεωφορείων. Εμείς ταξιδέψαμε μέσω τρένου από τη Varna, με το εισιτήριο να είναι αρκετά προσιτό και το ταξίδι να διαρκεί περίπου 4 ώρες. Ο σταθμός του τρένου βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο, μια διαδρομή που με ταξί μας κόστισε 3€ (6 Λέβα).

Τα αξιοθέατα του Veliko Tărnovo

Μπορεί το Veliko Tărnovo να είναι σχετικά μικρό και τρεις μέρες να αρκούν για να το επισκεφτεί κανείς ολόκληρο, όμως συμβαίνει το εξής ανεξήγητο: πάντα αισθάνεσαι ότι θέλεις περισσότερο. 

Περπατώντας στα γραφικά δρομάκια της πόλης νιώθεις αυτήν την αόρατη δύναμη η οποία σου δημιουργεί ένα αίσθημα γαλήνης και πληρότητας. Κάθε βήμα σε ωθεί να θέλεις να μάθεις περισσότερα για την ιστορία αυτού του τόπου. Κάθε στενό έχει και κάτι καινούριο. Αυτό νομίζω είναι το χαρακτηριστικό που το κάνει ξεχωριστό.

Κάστρο Tsarevets

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης και σίγουρα το πρώτο που θα έπρεπε να επισκεφτεί κανείς είναι το κάστρο Tsarevets. Το μνημείο, το οποίο βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης, αποτέλεσε το κέντρο της δεύτερης βουλγαρικής αυτοκρατορίας. 

Μέσα σε αυτό υπάρχει το παλάτι και η πατριαρχική εκκλησία. Τα περισσότερα κτίρια καταστράφηκαν με την άφιξη των Οθωμανών, ενώ τα ερείπια θάφτηκαν μέσα στους αιώνες. Ωστόσο, ο αναπαλαιωμένος χορός φανερώνει πολλά για την ιστορία της χώρας.

Μάλιστα, ορισμένες φορές πραγματοποιείται το βράδυ μία εντυπωσιακή εκδήλωση, κατά την οποία το κάστρο φωτίζεται με πολύχρωμα χρώματα και μουσική ακούγεται από μεγάλα ηχεία.

Μουσείο Βουλγαρικής Αναγέννησης και Συντακτικής Συνέλευσης

Το κτίριο του Μουσείου Βουλγαρικής Αναγέννησης και Συντακτικής Συνέλευσης είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια στο Veliko Tărnovo. Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου αποτελείται από τρεις ορόφους. Για πολύ καιρό υπήρξε το πιο σημαντικό κτίριο στην πόλη – εκείνο του πρώην τουρκικού Konak – το κτίριο όπου βρίσκονταν οι τουρκικές αρχές. Χτίστηκε από το διάσημο Βούλγαρο οικοδόμο Kolyo Ficheto το 1872.

Μετά την Απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τους Οθωμανούς, σε αυτό το κτίριο πραγματοποιήθηκε η Συντακτική Συνέλευση. Εκεί, το Πρώτο Βουλγαρικό Σύνταγμα συνετάχθη και υπογράφηκε το 1879. Σήμερα, στον τρίτο όροφο του μουσείου, μπορείτε να δείτε την ανακαινισμένη αίθουσα της Συντακτικής Συνέλευσης.

Στο ισόγειο υπάρχει μία μαγευτική συλλογή μεσαιωνικών εικόνων και άλλων θρησκευτικών λειψάνων. Μερικά από αυτά χρονολογούνται στον 16ο αιώνα (!). Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολύ ενδιαφέρουσες εικόνες και αντικείμενα που σχετίζονται με τις διάφορες τέχνες εκείνης της εποχής. Στην άλλη πλευρά του ίδιου ορόφου υπάρχει χώρος αφιερωμένος στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης κατά τη διάρκεια της αναγέννησης. Στο δεύτερο όροφο, η έκθεση είναι αφιερωμένη στους Απελευθερωτικούς αγώνες για την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία.

Μνημείο Asenevtsi 

Αν μου έλεγε κανείς ποτέ ότι σε μία κωμόπολη της Βουλγαρίας θα υπήρχε ένα μνημείο με τέσσερις βασιλιάδες πάνω σε άλογα γύρω από ένα τεράστιο σπαθί, πολύ δύσκολα θα το πίστευα.

Ορατό από σχεδόν κάθε τμήμα της παλιάς πόλης του Veliko Tărnovo βρίσκεται το μνημείο του Asenevtsi. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους τέσσερις ηγέτες της δυναστείας των Asenevtsi, Peter, Asen, Ivan Asen II and Kaloyan. Τα αγάλματά τους βρίσκονται κυκλικά γύρω από ένα τεράστιο σπαθί και είναι αφιερωμένα στη δεύτερη βουλγαρική αυτοκρατορία. Το μνημείο είναι τοποθετημένο σε ένα μικρό λόφο, ο οποίος περιβάλλεται από τον ποταμό Yantra. Η πρόσβαση είναι δυνατή με γέφυρα η οποία συνδέει το λόφο με την πόλη.

Ακριβώς πίσω από το μνημείο βρίσκεται το κτίριο της Πινακοθήκης «Boris Denev». Η κατασκευή του χρονολογείται στα 20s και αρχικά προοριζόταν για σχολή τεχνών. Αργότερα, το κτίριο φιλοξένησε ένα αστυνομικό τμήμα, αλλά μετά το 1985 μετατράπηκε σε γκαλερί τέχνης. 

Μάλιστα, στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ένα μπαρ, το οποίο τοποθετεί καρέκλες στο χώρο της πλατείας. Είναι το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσει κανείς το ηλιοβασίλεμα με μπύρα και ποπ κορν!

Η συνοικία Asenov

Η συνοικία Asenov, γνωστή παλαιότερα και ως «Νέα πόλη», είναι μια μικρή γειτονιά δίπλα στο κάστρο Tsarevets. Σε αυτή τη μικρή γειτονιά βρίσκονται μερικές από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της βουλγαρικής ιστορίας, συμπεριλαμβανομένης της Μονής Μεγάλης Δάφνης, στην οποία μάλιστα είναι θαμμένοι αρκετοί Βούλγαροι ηγέτες.

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου και του Παύλου είναι επίσης εντυπωσιακή με τις διατηρημένες τοιχογραφίες της. Στη γειτονιά βρίσκεται τελικά και η ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Ίσως αυτό είναι το σημείο το οποίο μαρτυρά περισσότερα για την ιστορία του Veliko Tărnovo. 

Φαγητό στο Veliko Tărnovo

Αυτό που γενικά παρατήρησα στο ταξίδι μου στη Βουλγαρία είναι ότι αποτελεί μια χώρα στην οποία η τοπική κουζίνα δεν προωθείται ιδιαίτερα. Παντού στις μεγάλες πόλεις θα βρει κανείς εστιατόρια με Ιταλικό και Αμερικανικό φαγητό, Pubs κτλ. Το Veliko Tărnovo ήταν το μέρος στο οποίο είχαμε πραγματικά την ευκαιρία να γευτούμε την τοπική κουζίνα και ήταν πραγματικά εντυπωσιακή!

© Νικόλας Ραχιώτης, voyagingtheworld.com
© Νικόλας Ραχιώτης, voyagingtheworld.com

Δεδομένου ότι είχαμε μόλις τρεις μέρες προλάβαμε να επισκεφτούμε πολύ λίγα από τα φημισμένα εστιατόρια της πόλης. Προσωπικές προτάσεις αποτελούν τα εστιατόρια Shtastliveca, Restaurant Asenevtsi και Hadji Nikoli Inn. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο πρώτο, το οποίο, εκτός από το εξαιρετικό φαγητό,  μας προσέφερε ίσως την καλύτερη θέα που είχαμε ποτέ σε γεύμα!

Συγκοινωνίες

Γενικά, λόγω του μικρού μήκους της πόλης, όλα τα μέρη είναι προσβάσιμα με τα πόδια και συνεπώς δεν είναι απαραίτητη η χρήση μέσων. Παρόλα αυτά, υπάρχει δημοτική συγκοινωνία λεωφορείων και τρόλεϊ με πολύ φθηνά εισιτήρια ανά διαδρομή που κάνει το γύρο της πόλης. Υπάρχουν πάντα και τα ταξί, τα οποία είναι εξαιρετικά φθηνά και πραγματικά value for money. 

Διαμονή στο Veliko Tărnovo

Η τριήμερη διαμονή μας στην κωμόπολη ήταν σε AirBnB, σ’ ένα παραδοσιακό σπιτάκι με θέα το κέντρο. Αν όμως ψάξει κανείς μπορεί να βρει αρκετά αξιόλογα και φτηνά ξενοδοχεία στο Booking.com. Οι τιμές για δύο άτομα κυμαίνονται περίπου στα 30-40€ τη βραδιά, ποσό αρκετά προσιτό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες. 

© Ravabo, pixabay.com
Σύνοψη

Η εμπειρία μου στο Veliko Tărnovo με έκανε να συνειδητοποιήσω ποσό λάθος είναι η έννοια της προσδοκίας αυτή κάθε αυτή, πόσο εύκολα μια μικρή πόλη μπορεί να σε μαγέψει και να σου προσφέρει τόσο μοναδικές στιγμές. Τα κάστρα, τα μουσεία, τα δρομάκια, το φαγητό, όλα μαζί συντελούν σε μια αξέχαστη εμπειρία που θα μείνει για πάντα. Η τουλάχιστον μέχρι την επόμενη επίσκεψη…

Από τον Νικόλα Ραχιώτη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version