Βαρσοβία: τα 4 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε!

Η Πολωνία είναι ίσως η χώρα που κάνει τη μεγαλύτερη προσπάθεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα του πρώην Σιδηρού Παραπετάσματος για να απελευθερωθεί από το παρελθόν της και να μοιάζει όλο και περισσότερο σε μία χώρα δυτική κι ανεπτυγμένη. Αναπόφευκτα, η πρωτεύουσα Βαρσοβία έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο και είναι σήμερα, ένας πολύ ελκυστικός ταξιδιωτικός προορισμός. Αυτές είναι τέσσερις “αναγκαίες” εμπειρίες για κάθε επισκέπτη που φτάνει στην πόλη.

Παλιά Πόλη (Stare Miasto)
© andrzej_b, pixabay.com

Η παλιά πόλη της Βαρσοβίας είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Έχοντας καταστραφεί ολοσχερώς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Πολωνοί την έχτισαν ακριβώς όπως ήταν και πριν, με τα πολύχρωμα κτίρια σε σειρά και τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα, όπως το άγαλμα της γοργόνας, σύμβολο της Βαρσοβίας. Καθότι αποτελεί κέντρο συγκέντρωσης τουριστών, η παλιά πόλη είναι γεμάτη με πωλητές και καλλιτέχνες του δρόμου και γραφικά μαγαζιά τα οποία ο τουρίστας καλό θα είναι να προσεγγίζει προσεκτικά. Όποιος πάει στη Βαρσοβία και δεν κάνει τουλάχιστον μία βόλτα εδώ, έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος των όσων έχει να προσφέρει η πόλη.

Παλάτι Κουλτούρας και Πολιτισμού (Pałac Kultury i Nauki)  
© tookapic, pixabay.com

Έχοντας ίσως την πιο κεντρική τοποθεσία που θα μπορούσε να ζητήσει, το Παλάτι αυτό είναι μία παράδοση που υπάρχει σε κάθε πρώην Κομμουνιστική χώρα. Χτισμένο το 1955 ως δώρο του Στάλιν στον Πολωνικό λαό, σήμερα φιλοξενεί διάφορα πολιτισμικά κι επιστημονικά events στους διάφορους χώρους συνεδριάσεων, αιθουσών σινεμά και βιβλιοθηκών που στεγάζει. Ο ταξιδιώτης έχει την ευκαιρία, έναντι 20 zł (4,40€) να ανέβει στον τριακοστό όροφό του και να πάρει μία γενναιόδωρη θέα της Βαρσοβίας, από τους διπλανούς ουρανοξύστες, όπως φαίνεται στην κεντρική φωτογραφία, μέχρι την παλιά πόλη και τις απλές εργατικές γειτονιές.

Πάρκο Ουαζιένκι (Łazienki Park)
© tookapic, pixabay.com

Απομακρυσμένο από το κέντρο της πόλης και προς τη νότια μεριά της Βαρσοβίας, το πάρκο αυτό είναι ίσως το ομορφότερο από τα πολλά της πόλης. Σχεδιάστηκε αρχικά τον 17ο αιώνα ως λουτρά για ντόπιους ευγενείς και από το 1918 μεταλλάχθηκε επιτυχώς σε δημόσιο πάρκο. Περιλαμβάνει ένα παλάτι χτισμένο πάνω στο νερό, ένα κλασικό αμφιθέατρο, το παλάτι «Myślewicki» και πολλά ακόμα μνημεία, μεταξύ των οποίων και άγαλμα στον Chopin. Αποτελεί χώρο που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί εκδηλώσεις τεχνών. Kάνοντας κάποιος τη βόλτα του εδώ, θα παρατηρήσει πληθώρα όμορφων δέντρων και αρκετά παγώνια και σκίουρους.

Επιστημονικό Κέντρο του Κοπέρνικου (Centrum Nauki Kopernik)

Αν περπατήσετε στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, θα αντικρίσετε ένα κτίριο που κάθε Πολωνός οφείλει να νιώθει περήφανος γι’ αυτό. Εδώ και 15 χρόνια, το Επιστημονικό Κέντρο που ονομάστηκε προς τιμήν του Πολωνού επιστήμονα, αποτελεί ένα ίσως πιο «κρυμμένο» αξιοθέατο, αφού το όνομά του ίσως να τρομάξει μερικούς πιθανούς επισκέπτες. Αντίθετα με ό,τι μπορεί να φανταστεί κάποιος, το μέρος αυτό δεν είναι μουσείο, ούτε χρειάζεται πτυχίο στη φυσική για να το εκτιμήσει κανείς. Οι επισκέπτες του, που είναι από μικρά παιδιά μέχρι ώριμοι ενήλικες, έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα πειράματα και φαινόμενα, γνωρίζοντας την πιο διασκεδαστική πλευρά της φυσικής. Από τεράστια εκκρεμή, μέχρι πειράματα με το φως και την υδραυλική, ένα πέρασμα από αυτό το μέρος θα σας δώσει μία πιο ξεχωριστή εμπειρία απ’ ότι ίσως φαντάζεστε. Κλείστε μόνο εισιτήρια νωρίτερα από το ίντερνετ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος στο ταμείο να βρεθείτε προ αρνητικής εκπλήξεως.

Σίγουρα, η Βαρσοβία έχει και πολλά ακόμη μέρη που μπορούν να ενδιαφέρουν κάποιον. Υπάρχουν πολλά επιβλητικά αγάλματα, πάρκα και μουσεία που ο καθένας μπορεί να τιμήσει, ανάλογα με τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει και τις προτεραιότητές του. Προσωπικά, θεωρώ τα τέσσερα παραπάνω μέρη ως τα σημαντικότερα landmarks, μέσω των οποίων κάποιος μπορεί να δει και άλλα πράγματα (πχ ανάμεσα στο Παλάτι Κουλτούρας και στην Παλιά Πόλη βρίσκεται το Σαξωνικό Πάρκο και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη). Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι η Βαρσοβία, αλλά και η Πολωνία γενικότερα, δε θα πρέπει να λείπουν από την ταξιδιωτική λίστα κανενός!

Από τον Άγγελο Παλιακούδη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version