Σίφνος: μια φιλοσοφία διακοπών! (Μέρος Β)

Φτάνοντας στο όμορφο νησί των Κυκλάδων, η πυξίδα πλέον προσανατολίζεται στην αυθεντική καλοκαιρινή διασκέδαση! Αφήνοντας πίσω σας τον οικισμό Καμάρες κατευθύνεστε προς το κατάλυμα που επιλέξατε.

Δείτε το πρώτο μέρος του οδηγού εδώ, αν δεν το έχετε δει!

Τι έχει το πρόγραμμά σας για μετά;

Οι παραλίες στη Σίφνο

Αν νομίζετε ότι επειδή επισκέπτεστε ένα μικρό σχετικά νησάκι θα περνάτε υποχρεωτικά τις μέρες σας στην ίδια παραλία κάνετε λάθος! Παραδόξως στο νησί υπάρχουν πολλές περισσότερες παραλίες από αυτές που θα περίμενε κανείς. Η πιο οργανωμένη παραλία της Σίφνου είναι ο Πλατύς Γιαλός. Χαλαρώστε σε ένα από τα beach bars (“Lost bay”) και το μεσημέρι τιμήστε την καπαροσαλάτα σας σε ένα από τα ταβερνάκια στην ακρογιαλιά («Το στέκι») ή απολαύστε ψαρομεζέδες «με προσωπικότητα» στο fish bar «Ω3» .

Η παραλία Βαθύ είναι μια ακόμη μεγάλη παραλία στα δυτικά, όμως είναι λιγότερο οργανωμένη. Με το beach bar “Nostos” στα αριστερά της και κάποια όμορφα ταβερνάκια («το Τσικάλι») και το beach bar “Bola” στα δεξιά, αποτελεί μια όμορφη εναλλακτική για μια απογευματινή βουτιά και ένα ουζάκι με μεζέ δίπλα στη θάλασσα.

© Αθανασία Γεωργάκη

Μια συστάδα παραλιών βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Επιλέξτε ως πρώτη στάση σας τη Χρυσοπηγή. Κοντοσταθείτε την κορυφή του μονοπατιού και θαυμάστε την πιο χαρακτηριστική εικόνα της Σίφνου. Κατηφορίστε το μονοπάτι και αφού κάνετε μια στάση στο εκκλησάκι, διαλέξτε ανάμεσα στις Σαούρες (βραχώδης παραλία στα δεξιά) και στο Αποκοφτό (αμμώδης παραλία στα αριστερά) για το πρωινό σας μπάνιο.

Τσιμπήστε ίσως κάτι στα παραθαλάσσια ταβερνάκια και αργά το μεσημέρι ακολουθήστε το μονοπάτι για το Φάρο. Η mini πεζοπορική διαδρομή βρίσκεται λίγα μέτρα πάνω από το επίπεδο του νερού, διαρκεί περίπου 20’ και η θέα είναι μαγευτική, σχεδόν απόκοσμη. Φτάνοντας στο όμορφο Γλυφό, παραλία του οικισμού του Φάρου, πιάστε μια θέση κάτω από τα αρμυρίκια και απολαύστε τη θάλασσα ως αργά το απόγευμα. Όταν πια σουρουπώσει ενδώστε σε μια βόλτα στη μαρίνα του Φάρου. Η ατμόσφαιρα με τα μαγαζάκια στην ακροθαλασσιά (δύο πολύ όμορφα εστιατόρια: “Flaros Restaurant” και «Το λιμανάκι Ψαροταβέρνα) και φώτα που μόλις έχουν ανάψει, σας υπόσχομαι θα σας συνεπάρει!

© Αθανασία Γεωργάκη

Φυσικά, η Σίφνος διαθέτει και πιο ήρεμες, αλλά εξίσου όμορφες παραλίες. Η παραλία Φυκιάδα, στα νότια του νησιού, είναι προσβάσιμη μόνο μετά από πεζοπορία. Η Πλουτάτη, παραλία κοντά στο Κάστρο, προσεγγίζεται επίσης μετά από περπάτημα (αλλά πρόκειται για μικρότερη διαδρομή από αυτή της Φυκιάδας). Το να εξοπλιστείτε από πριν με τα απαραίτητα εφόδια είναι απαραίτητο γι’ αυτές τις δύο εξορμήσεις. Επίσης, θα σας συμβούλευα να έχετε κάνει από πριν τα τηλεφωνάκια σας, γιατί το σήμα δεν είναι μέσα στα χαρακτηριστικά αυτών των ορμίσκων . Η Χερρόνησος, στο βορειότερο άκρο του νησιού είναι λίγο πιο προσιτή, αφού φτάνει κανείς οδικώς. Μετά τη βουτιά σας ενδώστε σε ένα ψαράκι και θα μας θυμηθείτε. Το ψάρι στη Χερρόνησο δεν έχει μόνο το όνομα του καλύτερου στη Σίφνο, έχει και τη χάρη!

TIP: Γενικά σε μικρά νησιά σκεφτείτε για το μεσημεριανό σας από πριν! Αν θέλετε να φάτε σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί περάστε και συνεννοηθείτε με τον υπεύθυνο και ίσως κάν’τε μια κράτηση! Θα σας γλιτώσει από πολύ χρόνο και περιττό εκνευρισμό.

INFO: Η Σίφνος, το 2015 χαρτογραφήθηκε και δημιουργήθηκε δίκτυο μονοπατιών σε συνεργασία με την Paths of Greece. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας η Σίφνος αποτελεί πια έναν επίγειο παράδεισο!

Τι αξίζει να δείτε στη Σίφνο;

3 οικισμοί, 3 διαφορετικά πρόσωπα της Σίφνου.

Το κάστρο, ο Αρτεμώνας και η Απολλωνία είναι πραγματικά η καρδιά του νησιού.

Στον Αρτεμώνα ίσως βρεθείτε ένα απόγευμα (προσβάσιμος και περπατώντας γύρω στα 20’ από την Απολλλωνία). Περιπλανηθείτε στα λευκά πλακόστρωτα δρομάκια με τις βουκαμβίλιες και χαζέψτε τις γειτονιές. Το «Κίτρινο ποδήλατο», σήμα κατατεθέν του οικισμού, προσφέρει ατμόσφαιρα, καλό καφέ και ευφάνταστες παραλλαγές των πιο αγαπημένων μας γλυκισμάτων. Πραγματικά, πρόκειται για ένα πανέμορφο και ξεχωριστό μαγαζί που πρέπει να επισκεφτείτε.

Ένα ακόμα καταπληκτικό μέρος για γλυκό στον οικισμό είναι το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο «Θεοδώρου», όπου τα παραδοσιακά σιφνέικα γλυκά έχουν την τιμητική τους! Δύο αξιόλογα εστιατόρια (“Perivoli Restaurant”, “Margarita Restaurant”) και ένα πολύ ιδιαίτερο ουζερί- καφέ με χρωματιστές καρέκλες σε ένα μπαλκονάκι (“café mosaico”) συμπληρώνουν τον καμβά και θα κεντρίσουν σίγουρα το ενδιαφέρον σας! Ο Αρτεμώνας, είναι σίγουρα μια όμορφη εναλλακτική για νωρίς το βράδυ.

Στο Κάστρο μπορείτε να φτάσετε είτε οδηγώντας είτε…περπατώντας από την Απολλωνία. Μια διαδρομή 2,5 χλμ (30’ περίπου) θα σας οδηγήσει σε αυτή τη λευκή ονειρική ακρόπολη.

INFO: Προσοχή στην «ανάγνωση» του google maps, αφού το μονοπάτι δεν είναι πολύ ευδιάκριτο! Κινούμενοι στον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τους δύο οικισμούς, μόλις συναντήσετε ένα εκκλησάκι στα αριστερά, μπείτε στο στενό αριστερά και θα βρεθείτε σε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι. Αν συνεχίσετε από τον αυτοκινητόδρομο η απόσταση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

© Αθανασία Γεωργάκη

Φτάνοντας στην ακρόπολη, μαγεμένοι από την ομορφιά της, αμέσως θα ξεκινήσετε να ανηφορίζετε τα στενά για την κορυφή. Όμως προσοχή! Το Κάστρο είναι ένας «λαβύρινθος» με διαπλεκόμενα στενάκια και ΚΑΘΟΛΟΥ σήμα κινητής τηλεφωνίας. Επομένως, μείνετε μαζί με την παρέα σας και προσανατολιστείτε λιγάκι στο google maps, γιατί μόλις αρχίσετε να περπατάτε τα πλακόστρωτα, το internet θα αποτελεί πια παρελθόν. Καλώς ήλθατε στη μαγική χώρα του Κάστρου!

Το Κάστρο είναι πραγματικά πανέμορφο αργά το απόγευμα. Μια λευκή πολιτεία σε ένα μενεξεδί φόντο! Εκτός από την κορυφή της ακρόπολης, με την απίστευτη θέα στο Αιγαίο και στο φωτισμένο εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων, στο Κάστρο υπάρχουν αξιόλογες επιλογές για φαγητό και ποτό. Στο “Astro” και το “Remezzo” μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι αγναντεύοντας τη θέα, ενώ το “KONAKI” και το “Dolci” σας υπόσχονται γευστικά cocktails και πιάτα, σε μια πιο lounge ατμόσφαιρα. Ωστόσο, στο Κάστρο υπάρχει και ένα ακόμα μαγαζί, σήμα κατατεθέν: “Κavos Sunrise” ή αλλιώς «ο Κουβανός». Με θέα στους απέναντι λόφους, σε μια γωνίτσα του Κάστρου ένας κουβανός- persona- θα σας προσφέρει cocktails με ρούμι και σφηνάκια στα πεζούλια του μπαρ του. Η κατάσταση είναι λίγο «χύμα» και πολύ χαλαρή, οπότε ντυθείτε casual και ετοιμαστείτε για φλου καταστάσεις!

INFO: Στο δρόμο από την Απολλωνία για το Κάστρο θα διασταυρωθείτε με το κτήμα Ναρλή. Αν λοιπόν επιθυμείτε να γνωρίσετε από πιο κοντά την παράδοση της Σίφνου, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από το να περάσετε μερικές ώρες στο συγκεκριμένο αγρόκτημα. Πρόκειται για μια απολαυστική εμπειρία!

H Απολλωνία

Πίσω στην Απολλωνία τώρα… το σημείο όπου χτυπάει δυνατά η καρδιά του Σιφνέικου καλοκαιριού! Το Περίφημο «Στενό» είναι σημείο συνάντησης κάθε βράδυ και υπόσχεται ξεχωριστή διασκέδαση στους ταξιδιώτες. Μια χούφτα από μπαράκια σας περιμένουν για δροσιστικά ποτά: “Cosi”-ταράτσα-, «Μπότζι», “Argo”, «Δόλωμα». Λουκουμάδες και απίστευτα take away γλυκά περιμένουν να τα δοκιμάσετε στο «Οι Τρεις Ξανθοί Άγγελοι» και στο “Tratamento”. Για φαγητό στην γενέτειρα του Τσελεμεντέ έχετε επίσης αμέτρητες επιλογές: “Kafeneio-Ouzeri TSELEMENTES”, “Cayenne Restaurant Art Gallery”, «Του Αποστόλη το Κουτούκι»-ταράτσα-, “Drimoni” -νοτιότερα του Στενού, με εκπληκτική θέα-, «Αγιανέμη» -για ουζάκι και μεζέ-,“Mamma Mia” -για Ιταλικό -, “Exsteno” -για σουβλάκι και μπύρα-.

TIP: Στη Σίφνο εκτός από την Καπαροσαλάτα δοκιμάστε οπωσδήποτε τη Λώλη (σιφνέικη κολοκυθόπιτα σε κυβάκια), το Μαστέλο, τη Μανούρα (τυρί) και τους Ρεβιθοκεφτέδες.

3 ακόμα ιδιαίτερες επιλογές στην Απολλωνία:

Το “Kafeneio Drakakis προσφέρει ελληνικό καφέ και τσιπουράκι, όπως παλιά, από το 1887!

 Ο «Κυκλάδων Χώρος» – ένας φροντισμένος πολυχώρος – για πρωινό, καφέ, εξαιρετικό φαγητό, ποτό και καλαίσθητη ατμόσφαιρα. Εντός του στεγάζεται το «Rabagas», ενώ ανάλογα με την εποχή που βρίσκεστε στο νησί, ο πολυχώρος προσφέρει ξεχωριστές εναλλακτικές ψυχαγωγίας!

Το “Veranda σερβίρει  φανταστικό πρωινό σε ένα δροσερό μπαλκόνι με μαξιλάρια και κουρτίνες.

INFO: Η κεραμική είναι συνυφασμένη με την σιφνέικη παράδοση. Κοντοσταθείτε στα στενά της Απολλωνίας και θαυμάστε αυτά τα χειροποίητα κομψοτεχνήματα και, γιατί όχι, ενδώστε στην επιθυμία σας να αποκτήσετε ένα από αυτά.

Πολλοί που επισκέφτηκαν τη Σίφνο μια φορά επέστρεψαν για περισσότερη και έτσι το νησί, με τα χρόνια, απέκτησε «πιστούς». Κι αυτό, γιατί εκτός από απίστευτα όμορφο, είναι ταυτόχρονα συμβατό με όλες τις «φάσεις διακοπών»! Ζευγάρια, παρέες μικρές και μεγάλες- νέων και μεγαλύτερων-, μοναχικοί ταξιδιώτες και οικογένειες, γκρουπάκια για καλοπέραση ακόμα και για θρησκευτικό τουρισμό (!), άτομα απ’ όλο τον κόσμο κινούνται στον αέναο καλοκαιρινό ρυθμό της Σίφνου.

Η Σίφνος όμως, δεν είναι απλά ένα νησί, είναι μια εμπειρία! Μια γεύση από κάπαρη, ένα ηλιοβασίλεμα, μια λευκή μικρή εκκλησία, ένα μονοπάτι, ένα μπαράκι, μια ακρογιαλιά, ένα «Στενό», ένα κατάλευκο κάστρο, ένα χωριουδάκι που δεν μοιάζει με τα άλλα. Βασικά…πολλά χωριουδάκια!

Η Σίφνος δεν είναι απλά ένα νησί, είναι φιλοσοφία διακοπών!

© Αθανασία Γεωργάκη

Από την Ελένη Κουτρούμπα

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version