Ταξίδι στο Γκντάνσκ: εξερευνώντας το διαμάντι της Βαλτικής!

Γκντάνσκ, το «διαμάντι» της Βαλτικής, η πόλη της ελευθερίας και κατά τη γνώμη μας μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Πολωνίας. Αυτό το ψαροχώρι του 9ου αιώνα κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, καταστράφηκε ολοσχερώς στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδύθηκε από τις στάχτες του για να μαγέψει κάθε ταξιδιώτη που θα το επισκεφτεί. Με πλούσια ιστορία, όμορφη αρχιτεκτονική, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και με φιλική διάθεση και φιλοξενία από τους κατοίκους της είναι μια πόλη που αξίζει το χρόνο σου για να την επισκεφτείς.

Πώς θα φτάσεις στο Γκντανσκ
Το Γκντανσκ από ψηλά
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Το ταξίδι μας για το Γκντάνσκ ξεκίνησε από μια μικρή πόλη της Πολωνίας, το Κατοβίτσε, οπότε αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαδρομή μέχρι εκεί με Flixbus, μεγάλα, άνετα, πράσινα λεωφορεία που κάνουν ταξίδια ανά την Ευρώπη σε πολύ προσιτές τιμές και είναι μια συμφέρουσα, οικονομική λύση. Οι τρόποι για να φτάσει κανείς στο Γκντάνσκ είναι πολλοί. Αν η αναχώρηση σας γίνει από την Ελλάδα, η επιλογή είναι φυσικά αεροπορικώς. Αν πάλι αποφασίσετε το ταξίδι σας στο Γκντάνσκ να το συνδυάσετε με κάποια άλλη σας εξόρμηση στην Πολωνία υπάρχει και η επιλογή του τρένου, εκτός του λεωφορείου, και φυσικά του αυτοκινήτου, αν αποφασίσετε να νοικιάσετε.

Εξερευνώντας την Παλιά Πόλη του Γκντανσκ
Η κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης του Γκντανσκ από ψηλά
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Φτάνοντας στην πόλη, πρώτη στάση είναι η οδός Dluga, με τη μεγαλοπρεπή Χρυσή Πύλη να σε υποδέχεται και να σε οδηγεί στην παλιά πόλη, όπου και αντικρίζεις αμέσως την όμορφη αρχιτεκτονική, τα έντονα χρώματα, τα περίτεχνα σχέδια στις προσόψεις των κτηρίων, το ένα δίπλα στο άλλο, που είναι και χαρακτηριστικό του Γκντάνσκ. Αυτό το όμορφο τοπίο δεν σου αφήνει άλλη επιλογή από το να σταματήσεις για λίγο και να θαυμάσεις την ομορφιά της πόλης γύρω σου. Πλακόστρωτοι δρόμοι, μαγαζιά για φαγητό και καφέ, πλανόδιοι μουσικοί, ζωγράφοι, πωλητές δίνουν ακόμα μια όμορφη νότα στο ήδη παραμυθένιο τοπίο!

Ανατολή ηλίου στην οδό Dluga
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com
Η πολύχρωμη οδός Dluga
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com
Η πολύχρωμη οδός Dluga
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Προχωρώντας στην οδό Dluga φτάνουμε στη μεγάλη αγορά, και στο δημαρχείο του Γκντάνσκ που φιλοξενεί το μουσείο ιστορίας της πόλης, ένα πανέμορφο κτήριο και πολύ ενδιαφέρον μουσείο που σου δίνει τη δυνατότητα, αφού γνωρίσεις την ιστορία της πόλης, κυρίως την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να ανέβεις πάνω στο καμπαναριό και να θαυμάσεις την αγορά από ψηλά. Εκεί στη μεγάλη αγορά βρίσκεται και το άγαλμα του Ποσειδώνα, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης που κάθε τουρίστας θέλει να το φωτογραφίσει και να φωτογραφηθεί.

Συντριβάνι του Ποσειδώνα
© Ελένη Τζουβανέλλη, voyagingtheworld.com

Στο τέλος της Μεγάλης Αγοράς φτάνουμε στην Πράσινη Πύλη και εκεί το τοπίο αλλάζει, γιατί μεταφερόμαστε στο κομμάτι της πόλης πλάι στο ποταμό, που με μια πρώτη ματιά θυμίζει Άμστερνταμ! Το κανάλι του ποταμού Μοτλάβα που το διασχίζει και τα τριγωνικά σπιτάκια σε κάνουν να νομίζεις για λίγο ότι βρίσκεσαι σε άλλη πόλη!

Βράδυ στο κανάλι του Γκντανσκ
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com
Βράδυ στο κανάλι του Γκντανσκ
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Περπατώντας κατά μήκος του ποταμού μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου ή ένα γευστικό γεύμα σε διάφορα όμορφα καφέ και εστιατόρια εκεί. Ένα από τα εστιατόρια-καφέ που επισκεφτήκαμε, και σου προτείνουμε, είναι το Ostro, ένα ιταλικό εστιατόριο με μενού για όλα τα γούστα. Θα βρεις από πρωινό έως βραδινό και ένα μικρό υπαίθριο χώρο που σου δίνει τη δυνατότητα να τρως το γεύμα σου ή να απολαμβάνεις τον καφέ σου με το δροσερό αέρα και τη θέα του Μοτλάβα να σε συντροφεύει, αν ο καιρός είναι καλός, κάνοντας ένα διάλειμμα πριν συνεχίσεις την περιήγηση στο Γκντάνσκ. Παρόμοια επιλογή είναι και το Chleb i Wino, από την απέναντι πλευρά του ποταμού. Αν σκοπεύεις να έρθεις για βραδινό, καλό θα ήταν να κάνεις και μια κράτηση νωρίτερα, γιατί είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή και για τους ντόπιους. Είναι κατάλληλο επίσης και για ένα χαλαρό κρασί, διαθέτει μεγάλη ποικιλία, με τη συνοδεία μιας ιταλικής πίτσας!

Βράδυ στο κανάλι του Γκντανσκ
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Κατά μήκος του ποταμού θα συναντήσουμε πολλές πύλες που η κάθε μια οδηγεί σε διαφορετικό σημείο της πόλης. Η πύλη της Αγίας Μαρίας στην αρχή της περιήγησής μας στο δρόμο δίπλα στο ποταμό θα μας βγάλει στην οδό Mariacka, ο δεύτερος πιο όμορφος δρόμος του Γκντάνσκ με κάποια γραφικά μαγαζιά, όπως το Mariacka Café, αλλά και μαγαζιά που πουλάνε το θησαυρό της Βαλτικής, που δεν είναι άλλος από το κεχριμπάρι. Μικρά και μεγάλα μαγαζάκια που πουλάνε διάφορα αντικείμενα από εκλεπτυσμένα κοσμήματα μέχρι αντικείμενα γραφείου με το πολύτιμο λίθο.

Οδός Mariacka
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com
Οδός Mariacka
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Παράλληλα από αυτόν το δρόμο, μια άριστη επιλογή για μεσημεριανό είναι το Pierogarnia Stary Mlyn. Εδώ θα βρεις τα ξακουστά pierogy, κλασσικά πολωνικά ζυμαρικά με διάφορες γεμίσεις, αλλά και πολλές ακόμα παραλλαγές τους. Αν έχεις δοκιμάσει ήδη τα γνήσια pierogy, δώσε μια ευκαιρία στα piecuchy, που ψήνονται στο φούρνο αντί για το τηγάνι κι έχουν πιο αφράτη μορφή. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές για γέμιση, ενώ διαθέτει vegan, αλλά και γλυκές επιλογές. Προτίμησε την επιλογή με τις διάφορες επιλογές και μην το παρακάνεις, γιατί αν και δεν τους φαίνεται, είναι ιδιαίτερα χορταστικά. Ενδεικτικά, 5 piecuchy με ένα συνοδευτικό είναι αρκετά για 2 άτομα. Προτείνουμε επίσης το σπιτικό ρόφημα Grandma Ludwika.

Ποικιλία piecuchy με ρόφημα Grandma Ludwika
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Συνεχίζοντας στη Mariacka φτάνουμε στο Ναό της Παναγίας του Γκντανσκ, από όπου πήρε και το όνομα του ο δρόμος, μια όμορφη, επιβλητική εκκλησιά από τούβλο, που και από εκεί δίνεται η δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ανέβουν 400 περίπου σκαλιά για να βρεθούν στην οροφή και να απολαύσουν το Γκντάνσκ…στο «πιάτο». Μέσα στα δρομάκια της πόλης υπάρχουν πάρα πολλά όμορφα αξιοθέατα, όπως το Βασιλικό παρεκκλήσι, το Σιντριβάνι των 4 τέταρτων, με τα λιοντάρια σε κάθε πλευρά, που τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί και είναι ένας «σταθμός» για να ξεκουραστείτε, να απολαύσετε τη θέα του Παρεκκλησιού και τη δροσιά από το κρύο νερό του σιντριβανιού. Μην χάσετε την εκκλησιά του Αγίου Ιωάννη που είναι πλέον πολιτιστικό κέντρο που διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις, όπως κονσέρτα.

Ο Ναός της Παναγίας και το Δημαρχείο του Γκντανσκ
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Από την πύλη του Αγίου Ιωάννη γυρνάμε ξανά στο δρόμο δίπλα στο ποτάμι όπου και υπάρχουν δυο γνωστά μουσεία της πόλης που σχετίζονται με τη ναυτιλιακή ιστορία της.

Με θέα τον Μοτλάβα
AmberSky Wheel
© Ελένη Τζουβανέλλη, voyagingtheworld.com

Το πλωτό μουσείο Soldek κι ο περίφημος γερανός του Γκντάνσκ (Crane) αποτελούν τα πιο διάσημα μουσεία του Γκντανσκ και τμήματα του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου. Περπατώντας κατά μήκος στον ποταμό θα δείτε από την άλλη πλευρά τη ρόδα του Γκντάνσκ AmberSky Wheel, ιδανική γι’ αυτούς που λατρεύουν τα ύψη.

Ο περίφημος γερανός του Γκντάνσκ (Crane)
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Στην αποβάθρα υπάρχουν πολλά μέρη για φαγητό και ποτό, ένα από αυτά που συστήνουμε ανεπιφύλακτα είναι το Riverside by Pilsner, το οποίο έχει πολύ προσιτές τιμές, καλό φαγητό και μεγάλη ποικιλία σε μπύρα και αν είστε τυχεροί μπορεί να πετύχετε και live μουσική. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε το καφέ Wedel, ένα γνωστό καφέ που φημίζεται για τη σοκολάτα του. Είναι ο παράδεισος για όσους λατρεύουν τη σοκολάτα, αφού μπορεί να βρει σοκολατένια κι όχι μόνο γλυκά, σοκολατένια ροφήματα, αλλά και έτοιμες σοκολάτες από το εργαστήριο σοκολάτας της Πολωνίας.

© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com
Η «Μασκότ» του Γκντανσκ

Κάτι ξεχωριστό από το Γκντάνσκ που μας έκανε εντύπωση ήταν η «μασκότ» του. Το μικρό λιονταράκι που βρίσκεται σε διάφορα σημεία της πόλης ονομάζεται Χεβέλιον. Ένα μικρό μεταλλικό λιονταράκι που πήρε το όνομα του από τον Πολωνό αστρονόμο και επιστήμονα Ιωάννη Χεβέλιους, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται δίπλα στο Νερόμυλο της πόλης, όπου και βρίσκεται ένα από τα λιονταράκια. Άλλα σημεία που μπορείς να δεις τη μικρή μασκότ είναι ο ιστιοπλοϊκός όμιλος στον ποταμό Μοτλάβα και το αεροδρόμιο του Γκντανσκ.

Αγαλματάκι του Χεβέλιον
© Ελένη Τζουβανέλλη, voyagingtheworld.com

Κλείνοντας το άρθρο, μπορείτε να συνδυάσετε την εκδρομή σας στο Γκντανσκ με επισκέψεις στις άλλες πόλεις της Πομερανίας, όπως το Σοπότ, τη Γκντίνια και να εξερευνήσετε τις ομορφιές της Τρίπολης (Trojmiasto), όπως την αποκαλούν στα πολωνικά.

Σόποτ
© Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Από την Ελένη Τζουβανέλλη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version