Χαϊδελβέργη: Ανακαλύψτε την πρωτεύουσα του γερμανικού ρομαντισμού!

Χαϊδελβέργη, η πόλη που υπήρξε το κέντρο του κινήματος του γερμανικού ρομαντισμού, αποτελεί μέχρι και σήμερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, αφού συνδυάζει μοναδικά τη μπαρόκ και την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, πράγμα που μπορείτε να δείτε μέχρι και σήμερα στην παλιά πόλη. Εκεί βρήκαν έμπνευση άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο γνωστός Γερμανός συγγραφέας και ποιητές Γκαίτε, αλλά και ο Αμερικάνος συγγραφέας Μαρκ Τουέιν, που έζησε εκεί για αρκετά χρόνια. Γεγονός κλειδί για την ομορφιά της πόλης, είναι το ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες γερμανικές πόλεις, δεν βομβαρδίστηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού θεωρήθηκε υπερβολικά όμορφη για να καταστραφεί! Στη Χαϊδελβέργη εδράζεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας και τρίτο παλαιότερο της Ευρώπης, το οποίο την καθιστά μια ολοζώντανη πανεπιστημιούπολη με πλήθος φοιτητών.

Πώς θα φτάσετε στη Χαϊδελβέργη

Το να φτάσεις στη Χαϊδελβέργη είναι μια μικρή περιπέτεια! Μιας και η πόλη δυστυχώς δεν έχει αεροδρόμιο, θα πρέπει να επιλέξετε μια πτήση για κάποια κοντινή πόλη (Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Μπάντεν Μπάντεν) και από εκεί να πάρετε flixbus το οποίο θα σας πάει κατευθείαν στον προορισμό σας. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αλλάξετε δύο, κάποιες φορές και τρία, τρένα πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί πιο δύσκολο απ’ όσο ακούγεται, γι’ αυτό και δε θα το συνιστούσαμε. Παρόλο που χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά μέσα, τα εισιτήρια είναι αρκετά οικονομικά, με τα αεροπορικά να κυμαίνονται γύρω στα 70 ευρώ με επιστροφή και τα λεωφορεία περίπου 30 ευρώ.

Χαϊδελβέργη, Γερμανία πλήρης οδηγός
© Kωνσταντίνα Πίγγιου, voyagingtheworld.com
Αξιοθέατα της Χαϊδελβέργης

1) Το παλάτι της Χαϊδελβέργης: Η Χαϊδελβέργη έχει ένα πανέμορφο κάστρο, το οποίο είναι από τις πιο σημαντικές δομές της Αναγέννησης, βόρεια των Άλπεων. Εκεί, πέρα από την καταπληκτική θέα, μπορείτε να απολαύσετε τους κήπους και τα ερείπια της κατεστραμμένης πλευράς του, η οποία όπως λέει ο μύθος, αφού ανακατασκευάστηκε πολλές φορές λόγω των πυρκαγιών σε περιόδους πολέμων, χτυπήθηκε από κεραυνό μία μέρα πριν ξανανοίξει. Στο εσωτερικό του κάστρου, στο παλιό κελάρι, υπάρχει τώρα εστιατόριο, όπου μπορείτε να δείτε άλλο ένα «ιδιαίτερο» αξιοθέατο, το μεγαλύτερο βαρέλι του κόσμου. Στο κάστρο μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια αναβαίνοντας τα μερικά εκατοντάδες σκαλιά, είτε με το τελεφερίκ το οποίο ξεκινάει από το κέντρο της πόλης και μαζί με την είσοδο στο κάστρο κοστίζει μόλις 6 ευρώ. Αφού επισκεφθείτε το κάστρο συνεχίστε προς τα πάνω, όπου μπορείτε με το παλιό ξύλινο τρενάκι να απολαύσετε τις πλαγιές του βουνού ως το Königstuhl, Θρόνος του Βασιλιά, που προσφέρει ακόμα καλύτερη θέα της πόλης.

Το παλάτι της Χαϊδελβέργης Γερμανία
© Heidelbergerin, pixabay.com

2) Το μονοπάτι των φιλοσόφων: Προσβάσιμο οποιαδήποτε ώρα της μέρας χωρίς εισιτήριο, το μονοπάτι των φιλοσόφων είναι από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Χαϊδελβέργης. Μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από πάρκα και δάσος, που έκαναν οι φιλόσοφοι που επισκέπτονταν την πόλη κατά την ρομαντική περίοδο, μιας και προσφέρει την ομορφότερη θέα της πόλης. Εκεί λέγεται ότι οι διάσημοι Γερμανοί ποιητές Joseph von Eichendorff και Friedrich Hölderlin εμπνεύστηκαν τα έργα τους. Μια ευχάριστη ανηφορική διαδρομή που μπορείτε να ξεκινήσετε από την γέφυρα Theodor-Heuss με προορισμό τη γέφυρα Karl-Theodor.

3) Η γέφυρα Karl – Theodor: H γέφυρα Karl – Theodor ή αλλιώς Alte Brücke (παλιά γέφυρα) είναι η πιο όμορφη και παλιά γέφυρα της Χαϊδελβέργης. Αυτή που υπάρχει σήμερα είναι η ένατη που ανασκευάστηκε πάνω στα προϋπάρχοντα θεμέλια του 1200 και έχει μήκος διακοσίων μέτρων. Στον έβδομο και τον όγδοο πυλώνα της, δύο γλυπτά απεικονίζουν τον Karl Theodor και τη ρωμαϊκή θεά Μινέρβα. Επιπλέον, στον βόρειο πύργο της γέφυρας βρίσκεται το μπρούτζινο άγαλμα ενός πίθηκου. Για πρώτη φορά, παρόμοιο άγαλμα στήθηκε εκεί τον 15ο αιώνα, με σκοπό να κοροϊδέψει όσους ερχόταν από την άλλη όχθη του ποταμού δείχνοντάς τους τα οπίσθια του, ενώ σήμερα, συμβολίζει την αυτοκριτική που πρέπει να κάνει ο καθένας μας καθώς και μια υπενθύμιση ότι δεν είμαστε καλύτεροι από τους γύρω μας. Επίσης, λέγεται ότι φέρνει τύχη, αφού σύμφωνα με τον μύθο αν τρίψετε τον καθρέπτη που κρατάει θα σας δώσει λεφτά, ενώ αν τρίψετε τα χέρια του θα ξαναγυρίσετε σίγουρα στη Χαϊδελβέργη.

4) Η φυλακή των φοιτητών: Στην Universitatsplatz, στο κέντρο της Χαϊδελβέργης, υπάρχει το παλιό πανεπιστήμιο, ένα επιβλητικό κτίριο του 18ου αιώνα που στην πίσω πλευρά του στεγάζει την Φυλακή των Φοιτητών. Πρόκειται για ένα κτίριο όπου φυλακίζονταν φοιτητές οι οποίοι διατάρασσαν την ησυχία της πόλης ή τιμωρούνταν για κραιπάλες, με ποινές από τρεις ημέρες ως κι έναν μήνα. Σήμερα, στους τοίχους της Φυλακής μπορείτε να δείτε τις αφιερώσεις, τις σκέψεις, τα συνθήματα και τα πορτρέτα των φοιτητών.

5) Τα πυροτεχνήματα της Χαϊδελβέργης: Τα πυροτεχνήματα της Χαϊδελβέργης είναι μια γιορτή παγκοσμίου φήμης, αφού αποτελούν έθιμο 400 χρόνων, το οποίο ξεκίνησε όταν το 1613 ο πρίγκιπας Friedrich V διοργάνωσε τη γιορτή αυτή για να υποδεχθεί την γυναίκα του. Σε αυτό το απίστευτο θέαμα, το κάστρο λούζεται σε ένα κόκκινο φως, αναπαράσταση των πυρκαγιών που το κατέστρεψαν ανά τα χρόνια. Στη συνέχεια, αφού το φως σβήσει, ξεκινάνε πυροτεχνήματα, αρχικά μέσα από το κάστρο, και στη συνέχεια από την, κλειστή για την περίσταση προς το κοινό, παλιά γέφυρα, δημιουργώντας ένα αξέχαστο θέαμα. Είναι μια φανταστική εμπειρία που μπορείτε να απολαύσετε τρεις φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και το Σεπτέμβριο.

Τα πυροτεχνήματα της Χαϊδελβέργης, Γερμανία
© Alex Zibb, pixabay.com

6) Χριστουγεννιάτικη αγορά: Μια ακόμα εξαιρετική περίοδος να επισκεφθείτε την Χαϊδελβέργη είναι τα Χριστούγεννα. Από τις αρχές του Δεκέμβρη στήνεται η χριστουγεννιάτικη αγορά της Hauptstraße, κι ο μεγάλος αυτός πεζόδρομος μεταμορφώνεται σε ένα χριστουγεννιάτικο χωριό. Εκεί μπορείτε να ψωνίσετε, να απολαύσετε τυπικά γερμανικά ποτά και φαγητά, και να απολαύσετε τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα βλέποντας το φωτισμένο κάστρο.

Πού να βγείτε

Αν επισκεφθείτε την Χαϊδελβέργη σε περίοδο με καλό καιρό, θα δείτε πως αγαπημένο προορισμό αποτελεί η Neckarwiese, η όχθη του ποταμού Neckar, που διασχίζει την πόλη. Υπαίθρια πάρτυ, barbeque, αλλά και οικογένειες με παιδιά επιλέγουν αυτήν την όμορφη έκταση για να χαλαρώσουν.

Ακόμα, στην Χαϊδελβέργη βρίσκεται η Ηauptstraße, ο μεγαλύτερος πεζόδρομος της Ευρώπης με μήκος μεγαλύτερο του 1,5 χλμ., όπου μπορείτε να βρείτε πολλές καφετέριες, εστιατόρια και μαγαζιά για τα ψώνια σας. Τα ειδυλλιακά πλακόστρωτα στενά, θα σας δώσουν την ευκαιρία να απολαύσετε την πανέμορφη αρχιτεκτονική της πόλης.

τι να δειτε στη Χαϊδελβέργη, Γερμανία
© Kωνσταντίνα Πίγγιου, voyagingtheworld.com

Η Unterre Straße είναι ο δρόμος που συγκεντρώνει όλες σχεδόν τις μπυραρίες της πόλης και η τέλεια επιλογή για κάθε βράδυ, με αγαπημένα τα Destille και Sonder Bar. Έχετε υπόψιν σας όμως ότι οι Γερμανοί βγαίνουν από νωρίς, γι’ αυτό μην απογοητευτείτε αν βγείτε στις δώδεκα και δε βρείτε τραπέζι, αφού το αργότερο στις δέκα έχουν γεμίσει όλα. Αν είστε σε ιρλανδικό mood ή έχετε όρεξη για καραόκε, η O’Reilly’s Irish Pub που βρίσκεται στη Brückenkopfstraße είναι το μέρος για εσάς. Αν πάλι έχετε όρεξη για χορό, κάθε βδομάδα διοργανώνονται πολλά party στα κλαμπ της πόλης με διάφορα θέματα, όπως 80s, 90s, techno κτλ. Αγαπημένη επιλογή το Halle_02, που βρίσκεται κοντά στο σταθμό των τραίνων, το οποίο στις 3 διαφορετικές αίθουσές του, προσφέρει πολλών ειδών μουσικές εμπειρίες ταυτόχρονα.

Πού να φάτε στη Χαϊδελβέργη

Θα μείνετε ικανοποιημένοι όποιο εστιατόριο κι αν επιλέξετε, μιας και η πόλη φημίζεται για το καλό φαγητό της. Δημοφιλής προορισμός το Vetter’s Alt Heidelberger Brauhaus, που συνδυάζει καλό φαγητό και την εξαιρετική δικής τους παραγωγής μπύρα, καθώς και το Palmbräu Gasse, που προσφέρει την απόλυτη γερμανική εμπειρία σε γεύσεις και ατμόσφαιρα. Ωστόσο, αγαπημένη επιλογή, όχι μόνο των φοιτητών αλλά και όλων των κατοίκων, είναι η εστία του πανεπιστημίου (mensa) που βρίσκεται στη Marstallstraße, όπου μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία εξαιρετικής ποιότητας φαγητού σε χαμηλές τιμές. Μια αξέχαστη εμπειρία είναι η επίσκεψη στο κάστρο της Χαϊδελβέργης σε ένα από τα brunch που διοργανώνονται. Απολαύστε το γεύμα σας με θέα όλη την πόλη! Τέλος, αν θέλετε κάτι γλυκό, μια εξαιρετική επιλογή είναι η chocolaterie Yilliy, ένα φιλόξενο μικρό καφέ στο κέντρο της Χαϊδελβέργης, όπου συχνά διοργανώνονται βραδιές με κλασσική μουσική. Ενδιαφέρον, ακόμα, παρουσιάζει μια παράδοση γύρω από τη σοκολάτα που υπάρχει στην Χαϊδελβέργη από το 1863, όταν ο Fridolin Knösel δημιούργησε το Student Kiss”, μια σοκολάτα που πρόσφεραν οι μαθητές στις μαθήτριες για να τους εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Μπορείτε να βρείτε και σήμερα τις σοκολάτες αυτές, σε ένα από τα πιο γνωστά μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, το Cafe Knösel.

Χαϊδελβέργη, Γερμανία πλήρης οδηγός
© Kωνσταντίνα Πίγγιου, voyagingtheworld.com
Πού να μείνετε στη Χαϊδελβέργη

Συχνή low budget επιλογή διαμονής είναι το Lotte Hostel, ένα όμορφο νεοκλασικό, με θέα το κάστρο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα από τον ναό του Αγίου Πνεύματος, και σε ολιγόλεπτη απόσταση με τα πόδια από τον κεντρικό πεζόδρομο, όπου βρίσκονται μαγαζιά και χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Μια άλλη πολύ καλή επιλογή είναι το Meininger Hotel, που βρίσκεται δίπλα από τον σταθμό των τρένων, όπου έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλα τα λεωφορεία, άρα και σε όλη την πόλη.

Της Κωνσταντίνας Πίγγιου

Δείτε επίσης:

Related Posts