Πώς να γίνεις οικο-τουρίστας;

Ο οικο-τουρισμός ή οικολογικός τουρισμός είναι ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού επικεντρωμένο στη φύση. Ο οικο-τουρισμός επικεντρώνεται στη συμπεριφορά χαμηλών επιπτώσεων τόσο στο περιβάλλον όσο και στον πολιτισμό της τοπικής κοινότητας και οι ακόλουθοι του φροντίζουν στα ταξίδια τους να μειώνουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Τις περισσότερες φορές τα ταξίδια οικο-τουρισμού έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα με τελικό ζητούμενο, η εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να ευαισθητοποιήσει τους συμμετέχοντες και να τις εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή. Δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τους επισκέπτες οικο-τουρισμού είναι η πεζοπορία, η ποδηλασία, η κατάδυση, η εξερεύνηση δασών, η γεωργική παραγωγή, η εκμάθηση της τοπικής γαστρονομίας και η παρατήρηση τοπίων, δραστηριότητες δηλαδή που έχουν ελάχιστη ή καθόλου επίπτωση στο περιβάλλον.

Τα καταλύματα οικο-τουρισμού έχουν και αυτά χαρακτηριστικά οικολογικά, γι’ αυτό διαθέτουν εγκαταστάσεις οι οποίες προσπαθούν να μην βλάπτουν το περιβάλλον. Συνήθως τα καταλύματα οικο-τουρισμού βρίσκονται σε αγροκτήματα, καθώς ευνοούν την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων κοντά στην ύπαιθρο. Επίσης, ο οικο-τουρισμός αναπτύσσεται σε οικολογικά ευαισθητοποιημένες περιοχές θεσμοθετημένης περιβαλλοντικής προστασίας, όπως τις περιοχές Natura.

Πρώτη φορά οικο-τουρίστας. Τι χρειάζεται να κάνουμε;
© Vicky Hincks , unsplash.com
  1. Το πιο σημαντικό στον οικο-τουρισμό είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και στον προορισμό. Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε το χώρο που βρισκόμαστε.
  2. Υποστήριξη της τοπικής οικονομίας. Η χρήση των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, η διαμονή σε τοπικό κατάλυμα, αλλά και η διατροφή με ντόπια προϊόντα.
  3. Διάθεση για συμμετοχή σε οικο-τουριστικές συνήθειες, όπως η χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς, η διανυκτέρευση σε φιλικά στο περιβάλλον καταλύματα και η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων μας.
  4. Συμμετοχή στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό ακολουθείται από αντίστοιχες δράσεις (με ή χωρίς οικονομική επιβάρυνση) που διοργανώνονται παγκοσμίως, σεβόμενες  τη βιοποικιλότητα της φύσης.
Πού μπορούμε να βρούμε οικο-τουριστικά μέρη στην Ελλάδα;
© Paul Green , usnplash.com

Η Ελλάδα, φημίζεται για το απαράμιλλο σε πλούτο φυσικό περιβάλλον της. Διαθέτει περίπου 50.000 είδη ζώων και πάνω από 10.000 σπήλαια, φαράγγια, αιωνόβια δάση, παραλίμνιες περιοχές και εύφορα δέλτα ποταμών. Από αυτά, περίπου 700 είδη ζώων και 900 είδη Ελληνικών φυτών προστατεύονται λόγω της σπανιότητάς τους. Επομένως, οι οικο-τουριστικές περιοχές είναι δεκάδες και παρακάτω θα αναφερθούν οι πιο γνωστές.

Τελικά, δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής μας για να γίνουμε οικο-τουρίστες αλλά ούτε χρειάζονται περίπλοκες διαδικασίες για να είμαστε οικο-τουρίστες. Αξίζει να κάνουμε οικο-τουρισμό μία φορά στη ζωή μας γιατί τα οφέλη όπως φαίνεται είναι πολλά!

Από την Άννα-Μαρία Σερεμετάκη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version