Σαπιέντζα: ανακαλύψτε την εξωτική νήσο της Πελοποννήσου!

Η Σαπιέντζα είναι ένα ακατοίκητο πανέμορφο μικρό νησί, που ελάχιστοι γνωρίζουν. Διαθέτει άγρια ομορφιά, πλούσια βλάστηση και βρίσκεται νότια της Μεθώνης. Το όνομα του είναι ιταλικό και σημαίνει σοφία, καθώς βρισκόταν υπό την κυριότητα των Βενετών από το 1209. Το καταπράσινο τοπίο σε συνδυασμό με τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά, καθιστούν το νησί αυτόν τον τέλειο προορισμό για καλοκαιρινές εξορμήσεις.

Τι να κάνετε στη Σαπιέντζα
  1. Αφήστε τις πετσέτες κάτω από τη σκιά των δέντρων και κολυμπήστε στα πεντακάθαρα νερά με θέα το κάστρο της Μεθώνης. Ενδείκνυται και για οικογένειες, καθώς τα παιδιά θα ξετρελαθούν στην παραλία, αρκεί να έχετε εξοπλιστεί καταλλήλως (νερό και φαγητό).
  2. Επισκεφτείτε το μοναδικό στη Μεσόγειο δάσος με κουμαριές που ξεπερνούν τα δέκα μέτρα ύψος. Το δάσος αυτό εντάσσεται στα Βιογενετικά Αποθέματα και έχει μεγάλη επιστημονική αξία, δίνοντας πληροφορίες για την εξέλιξη της μεσογειακής χλωρίδας ανά τους αιώνες!
  3. Ακολουθήστε την περιπατητική διαδρομή προς της Σπαρτόλακκα. Πρόκειται για ένα σημείο κοντά στο κέντρο του νησιού με πορτοκαλοκίτρινο χώμα, που έχει δημιουργηθεί από τη συγκέντρωση γύρης χιλιάδων χρόνων και η οποία αποκαλύπτει στους επιστήμονες σημαντικές πληροφορίες για το νησί.
  4. Δείτε τα κρι – κρι που ζουν ελεύθερα στο νησί, τα αιγοπρόβατα μουφλόν, τα αγριογούρουνα, καθώς και τα πολλά είδη πουλιών.

5. Ανεβείτε στο φάρο, που κατασκευάστηκε το 1885 μετά από αίτημα της Βασίλισσας Βικτωρίας της Αγγλίας, τον οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε ιδανικά από το λιμανάκι Πόρτο Λόγγο. Από το φάρο μπορείτε να απολαύσετε την άπλετη θέα της Σαπιέντζας και των γύρω νησιών, συμπεριλαμβανομένου και του μοναδικού νησιού σε σχήμα καρδιάς (για να δείτε όμως το πλήρες σχήμα θα χρειαστείτε drone).

6. Καταδυθείτε σε ένα από τα πολλά ναυάγια της Σαπιέντζας, με πιο γνωστό αυτό με τις ρωμαϊκές σαρκοφάγους. Το φορτίο χρονολογείται στον 3ο αιώνα μ.Χ.. Η διακόσμηση των σαρκοφάγων φέρει σχέδια λουλουδιών και καλύμματα με σκαλιστά ακροκέραμα. Ευρήματα από τα ναυάγια μπορείτε να δείτε στο Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, στο Νιόκαστρο της Πύλου.

Νοτιοδυτικά της Σαπιέντζας βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, η τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με μέγιστο βάθος τα 5.269 μέτρα. Το βάθος του υπολογίστηκε ξανά, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές μετρήσεις τον Ιανουάριο του 2020, από την αποστολή του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό και του Victor Vescovo.

Πώς να πάτε στη Σαπιέντζα

Στη Σαπιέντζα μπορείτε να πάτε με σκάφος από την ακτή της Μεθώνης. Η απόσταση είναι γύρω στα δέκα λεπτά. Καλό είναι να έχετε συνεννοηθεί από την προηγούμενη μέρα με τον καπετάνιο. Στη Μεθώνη φτάνετε με αυτοκίνητο (66 χλμ. από την Καλαμάτα και 285 χλμ. από Αθήνα) ή με ΚΤΕΛ από την Καλαμάτα.

Πού να μείνετε στη Μεθώνη

Στη Μεθώνη υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες, όπως το La Sapienza Hotel, το Achilles Hotel, Achilles Hill Hotel και το Ulysses Hotel. 

Extra Tips

κάστρο Μεθώνης, Μεσσηνία, Πελοπόννησος
© Jason Blackeye, unsplash.com
  • Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό κάστρο της Μεθώνης. Κατά τη δύση του ηλίου όταν οι πύλες κλείνουν, μπορείτε να απολαύσετε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
  • Προορισμούς για εκδρομές αποτελούν οι κοντινές περιοχές Κορώνη, Φοινικούντα και Πύλος.

Από την Τιτίνα Στάμου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts