12 tips για ένα αξέχαστο road trip!

Σίγουρα έχεις ταξιδέψει κάποια στιγμή με αυτοκίνητο. Ωστόσο, ο περισσότερος κόσμος πλέον ταξιδεύει με αεροπλάνο και αυτό σε κάνει να νομίζεις ότι το κλασσικό Αμερικάνικο road trip έρχεται από το παρελθόν; Είτε είσαι τύπος που του αρέσουν τα road trips είτε το δοκιμάζεις πρώτη φόρα, σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελες να ξέρεις!

1. Ενοικιαζόμενο αμάξι ή το δικό σου;
© Dino Reichmuth, unsplash.com

Το γεγονός ότι διαθέτεις αμάξι δεν το κάνει κατάλληλο για κάθε είδους road trip που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου. Πρέπει να σκεφτείς τις απαιτήσεις που θα έχει το ταξίδι σου και να αποφασίσεις αναλόγως. Για παράδειγμα, αν έχεις κανονίσει road trip σε βουνό με σκοπό να εξερευνήσεις τις διάφορες κορυφές, ρυάκια και τα χωριουδάκια σίγουρα το αμάξι πόλης δεν είναι κατάλληλο, αλλά θα χρειαστεί να νοικιάσεις ένα SUV.

2. Φρόντισε το αυτοκίνητο σου
©  A.L, unsplash.com

Το αυτοκίνητό σου θα είναι για τις επόμενες μέρες το σπίτι σου, φρόντισε το λοιπόν για να σε φροντίσει. Είναι σημαντικό να καθαρίσεις το αυτοκίνητο πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, αλλά εξίσου σημαντικό να προσπαθήσεις να το κρατήσεις καθαρό και οργανωμένο κατά την διάρκεια. Πριν την απόδραση σου πρέπει επίσης να ελέγξεις την κατάσταση του αυτοκίνητου (λάδια, λάστιχα, υγρά κ.α).  

3. Μην υπερφορτώσεις το αυτοκίνητο σου
©  Nick Fewings, unsplash.com

Στο αυτοκίνητο θα περνάς μεγάλο μέρος της ημέρας σου, φρόντισε λοιπόν να μην το υπερφορτώσεις με πράγματα που δε χρειάζεσαι. Στις διανυκτερεύσεις σου, μην ξεχνάς ότι θα πρέπει να φορτώνεις και να ξεφορτώνεις το αυτοκίνητο σου κάθε φορά που θα αλλάζεις κατάλυμα, γι’ αυτό ξέχνα βαλίτσες, laptop και 100 καλώδια! Ένα σάκο, τη φωτογραφική σου μηχανή και έφυγες!

4. Χάρτες
©  Tabea Damm, unsplash.com

Είτε αυτοί θα είναι Google Maps είτε οι κλασσικοί χάρτες σίγουρα τους χρειάζεσαι. Εμείς εφοδιαζόμαστε και με τα δύο. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τελειώσει η μπαταρία του κινητού ή δεν θα έχεις σήμα. Εκείνη την στιγμή είναι που θα χρειαστείς τον παραδοσιακό χάρτη.

5. Μουσική
©  Mohammad Metri, unsplash.com

Θα είναι η συντροφιά σου στο ταξίδι σου, γι’ αυτό μην το αφήσεις στην τύχη. Σίγουρα υπάρχει η επιλογή του ραδιοφώνου, αλλά μην βασιστείς μόνο σε αυτό. Φρόντισε να έχεις κατεβάσει στο κινητό σου τραγούδια, να έχεις γράψει CD, αν είσαι του old school, ή να έχεις ενημερώσει την playlist σου στο Spotify για τα σημεία εκείνα που δεν θα έχεις σήμα.

6. Διαδρομή
©  Ιan Beckley, pexels.com

Πρέπει να έχεις σκεφτεί τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις για να φτάσεις στους διάφορους προορισμούς σου. Μέσα σε αυτό το πλάνο πρέπει να αποφύγεις τους δρόμους με κίνηση στις ώρες αιχμής ή με πολλά διόδια και να επιλέξεις πιο περιφερειακούς δρόμους. Αν πραγματικά θες να γνωρίσεις έναν τόπο, αν θες να κάνεις πραγματικό road trip, βγες από την “Eθνική” και ακολούθα τοπικούς δρόμους.

7. Πρόγραμμα
©  Dmitriy, pixabay.com

Όχι, το γεγονός ότι θα κάνεις road trip δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι πρόγραμμα. Ναι καταλαβαίνουμε ότι η ουσία του road trip είναι η ελαστικότητα προγράμματος και η εύκολη αλλαγή πλάνων, αλλά αν θες να εξερευνήσεις κάποιες περιοχές, χρειάζεσαι σίγουρα ένα πλάνο για το ποια πράγματα αξίζει περισσότερο να δεις ή ποια ώρα της ημέρας, γιατί σίγουρα δεν προλαβαίνεις να δεις τα πάντα.

8. Εφαρμογές
©  Jan Vašek, pixabay.com

Πριν ξεκινήσεις το ταξίδι σου, κατέβασε στο κινητό σου εφαρμογές που θα σου φανούν χρήσιμες. Υπάρχουν εφαρμογές που σου εμφανίζουν κοντινά βενζινάδικα, μέρη για φαγητό ή καταλύματα. Κάποιες άλλες must have εφαρμογές είναι για μουσική, εφαρμογές που σου προτείνουν βέλτιστες διαδρομές ή ακόμα και διαδρομές με λιγότερη κίνηση για να μην χάσεις τη μέρα σου στο δρόμο.

9. Eat local, stay local
©  Priscilla Du Preez, unsplash.com

Δεν ξέρεις αν θα σου ξανά δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσεις τα τοπικά φαγητά ή ποτά. Ναι ξέρουμε, όταν πεινάς η ιδέα να φας σε ένα fast-food που θα είναι ξανά δοκιμασμένο και σίγουρα θα σου αρέσει, είναι δελεαστική. Ωστόσο, δώσε μία ευκαιρία στα τοπικά προϊόντα, μπορεί να σε εκπλήξουν ευχάριστα! Όσο για τη διαμονή, τα θετικά τα ξέρεις. Τα τοπικά καταλύματα είναι πιο φθηνά από τις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, ενώ έτσι ενισχύεις την τοπική κοινωνία και γνωρίζεις την κουλτούρα τους.

10. Snack για τον δρόμο
©  Oliver Sjöström, pexels.com

Όπως καταλαβαίνεις, δεν γίνεται να ξεκινήσεις χωρίς τα κατάλληλα εφόδια. Νερό, σάντουιτς, πατατάκια και ότι άλλο βρεις. Το ταξίδι θα είναι μεγάλο και η κούραση θέλει το snack της. Ό,τι είναι η βενζίνη για το αυτοκίνητο, είναι και τα snacks για το roadtrip.

11. Χρήσιμα τηλέφωνα
©  Negative Space, pexels.com

Αναλόγως που θα ταξιδέψεις, φρόντισε να έχεις στο κινητό σου κάποια χρήσιμα τηλέφωνα, όπως για παράδειγμα το τηλέφωνο της Πρεσβείας, αν ταξιδέψεις στο εξωτερικό ή τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να μην τα χρειαστείς ποτέ, αλλά μην το ρισκάρεις.

12. Φωτογραφίες
©  Dariusz Sankowski, unsplash.com

Ναι, ξέρουμε δεν είναι ακριβώς συμβουλή, αλλά είναι από τα σημαντικότερα πλέον. Φωτογραφίες, φωτογραφίες, φωτογραφίες! Θα θυμάσαι μια ζωή αυτό το ταξίδι αν το αποτυπώσεις σε φωτογραφίες, κάθε φορά που θα τις κοιτάς θα ξαναζείς το ταξίδι μέσα από αυτές.

Λοιπόν τι λες; Τηλεφώνησε στην παρέα σου, ετοίμασε το σάκο σου και το ΣΚ πάρε το αμάξι και ακολούθα την περιπέτεια. Μην ξεχνάς ότι ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στην περίοδο της πανδημίας είναι το πιο ασφαλές, εφόσον δεν θα αναγκαστείς να συνωστιστείς σε αεροδρόμια, λεωφορεία, τρένα κ.α. Τι περιμένεις;

Let’s roadtrip!

Από την Ευαγγελία Παπαγιάκουμου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts