Τα 6 καλύτερα γλυκά σε 6 διαφορετικούς προορισμούς!

Νομίζω πως όλοι ανεξαιρέτως είμαστε λάτρεις των γλυκών, σωστά; Είτε έχουν σοκολάτα είτε όχι, είτε τρώγονται στις γιορτές είτε όλο το χρόνο, τα αγαπάμε δίχως περιορισμούς. Παρακάτω βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα γλυκά σε 6 διαφορετικές χώρες. Γι’ αυτό εάν και όποτε βρεθείτε σε κάποια ή κάποιες από αυτές, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα συγκεκριμένα εδέσματα. Vamos λοιπόν!

1. Ιταλία – Παγωτό στη Βενετία

Η Ιταλία γενικά φημίζεται για τα εξαιρετικά φαγητά και γλυκά της και κυρίως για το πασίγνωστο “gelato” της! Σε όποιο μέρος της και να δοκιμάσετε παγωτό, σας εγγυώμαι ότι δε θα θέλετε να ξαναφάτε από αλλού για πολύ καιρό. Παρ’ όλα αυτά, το καλύτερο παγωτό της Ιταλίας (και της ζωής μου) το βρήκα αναπάντεχα ένα καλοκαίρι στη Βενετία. Μετά την ξενάγηση μιας πολύ ευγενικής Ελληνίδας ξεναγού που είχε περάσει πολλά χρόνια στην πόλη, η πρότασή της να πάμε σε ένα συγκεκριμένο μαγαζί με παγωτά σε ένα καλά «κρυμμένο» στενάκι αντί σε αυτά τα καταστήματα στο κέντρο της Piazza San Marco ήταν το καλύτερο πράγμα της ημέρας. Τρεις μπάλες παγωτό στην τιμή των μόλις πέντε ευρώ ήταν κάτι που δεν περίμενα γενικά σ’ ένα τόσο τουριστικό μέρος, αλλά η γεύση της πρώτης «κουταλιάς» με άφησε άναυδη. Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό κι όμως ήταν! Η αγαπημένη μου γεύση ήταν το γιαούρτι, πράγμα που δεν θα φανταζόμουν ποτέ καθώς έχω τρελή αδυναμία στη σοκολάτα. Έφτασα σε σημείο να γυρίσω πίσω στο μαγαζί μετά από περίπου μία ώρα και κατέληξα να πάρω άλλες δύο μπάλες παγωτό. Απλά δεν μπορούσα να αντισταθώ!

P.S. Λυπάμαι ειλικρινά που δε συγκράτησα το όνομα του μαγαζιού, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στο μέρος όπου φτιάχνονται τα λεγόμενα γυαλιά “Murano” της Βενετίας. Όπως και να έχει ψάξτε για καταστήματα που δε βρίσκονται στην καρδιά της πόλης!

Διαβάστε επίσης “6+1 πιάτα για να αγαπήσεις τη Ρώμη

2. Αίγυπτος – Om Ali

Η αιγυπτιακή κουζίνα είναι μία από τις αγαπημένες μου τόσο για τα κυρίως πιάτα όσο και για τα επιδόρπια – γλυκά της. Πέρα από τα σιροπιαστά στα οποία έχει μεγάλη παράδοση, το νούμερο ένα στα εδέσματά της είναι αναμφίβολα το Om Ali (σημαίνει «Η μητέρα του Αλί»). Πρόκειται για ένα γλυκό που τα κύρια υλικά του είναι η σφολιάτα, η κρέμα, το γάλα, οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί και – προαιρετικά – η σοκολάτα. Ξεκινά να φτιάχνεται στην κατσαρόλα και εν συνεχεία καταλήγει στο φούρνο. Συνήθως σερβίρεται σε ατομικά πήλινα μπολάκια και πολλοί Αιγύπτιοι το συνοδεύουν με παγωτό. Ο καλύτερος συνδυασμός εφόσον το Om Ali στο εσωτερικό του είναι καυτό και η εναλλαγή ζεστού – κρύου είναι απλά μαγική! Δεν έχει σημασία αν θα είστε στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια, στο Λούξορ, τη Σίβα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Αιγύπτου. Το συγκεκριμένο γλυκό μπορεί να βρεθεί παντού ή σχεδόν παντού σε αυτή τη χώρα.

P.S. Προτού το αγοράσετε, κάντε μια αναζήτηση στο google για το ποιο είναι το καλύτερο σε κριτικές μαγαζί που το φτιάχνει στην πόλη που θα βρίσκεστε, έτσι ώστε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία.

3. Σουηδία – Marabou chocolate

Μπορεί οι Βόρειοι λαοί να μη φημίζονται για την παράδοσή τους στο νόστιμο και εκλεκτό φαγητό, αλλά ξέρουν πως να φτιάχνουν σοκολάτες. Και γι’ αυτό νομίζω ότι αξίζουν λίγο παραπάνω την αγάπη μας. Οι σοκολάτες Marabou είναι μία μάρκα καθόλου γνωστή θα έλεγε κανείς στη νότια Ευρώπη, αλλά αποτελεί έναν «κρυμμένο θησαυρό» για όποιον τη δοκιμάσει. Νομίζω ότι είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψω την ιδιαιτερότητά της και τη διαφορά που έχει από τις σοκολάτες που τρώμε τόσα χρόνια, αλλά νομίζω ότι μία δοκιμή θα σας πείσει.

P.S. Μπορείτε ακόμη να τη βρείτε στη Φινλανδία και σε άλλες Σκανδιναβικές χώρες!

4. Γαλλία – Macarons στο Παρίσι

Πιστεύω πως ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει επισκεφθεί το Παρίσι ή τη Γαλλία γενικότερα, γνωρίζει ότι είναι διάσημη για τα κρουασάν της και φυσικά για τα περίφημα macarons της. Για να είμαι ειλικρινής προτού πάω στο Παρίσι, η μόνη σχέση που είχα με τα macarons ήταν το να τα βλέπω τυχαία σε βιτρίνες ζαχαροπλαστείων και να τα κοιτάζω με απέχθεια, καθώς αυτή η πολυχρωμία και η όψη τους με παρέπεμπε σε κάτι που έμοιαζε ψεύτικο και πλαστικό. Ποτέ μη λες ποτέ όμως! Όταν βρέθηκα πριν από περίπου δύο χρόνια στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων αποφάσισα ότι έπρεπε επιτέλους να ξεπεράσω την προκατάληψή μου απέναντί τους. Επέλεξα να πάρω δύο εγώ και άλλα δύο η κοπέλα που ήμασταν μαζί. Βγαίνοντας από το κατάστημα σκεφτόμουν μήπως έχω κάνει λάθος που τα πήρα εξαρχής. Το πρώτο ήταν αρκετά καλό όλως παραδόξως, αλλά το σοκ ήρθε στο δεύτερο… Ήταν απλά τέλειο! Μπορεί με την πρώτη ματιά να έμοιαζε με ένα μικρό μπισκότο και τίποτα περισσότερο, αλλά η γεύση του ήταν απίθανη. Σε σημείο που ήθελα να πάω μέσα να πάρω κι άλλο. Πλέον τα συνιστώ ανεπιφύλακτα και υποστηρίζω το “Μην κρίνετε αν δεν δοκιμάσετε”.

P.S. Παρότι συναντώνται πια σε διάφορες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, θα σας πρότεινα να μην επαναπαυτείτε και να δοκιμάσετε τα αυθεντικά που φτιάχνονται στη χώρα από όπου ξεκίνησαν, εφόσον βρεθείτε εκεί φυσικά.

5. Ολλανδία – Stroopwafels

Πιθανότατα θα τα έχετε δει σε κάποιο ράφι του σούπερ μάρκετ και ίσως να τα έχετε περάσει για μπισκότα καθώς μοιάζουν αρκετά. Αλλά για να εξηγήσω περί τίνος πρόκειται, τα stroopwafels είναι πολύ λεπτά βαφλάκια με αρκετά σκληρή ζύμη σε κυκλικό σχήμα που έχουν καραμέλα ως επί το πλείστον στο εσωτερικό τους. Μπορούν να βρεθούν στα ράφια οποιουδήποτε σχεδόν σούπερ μάρκετ της Ευρώπης – ακόμα και των ελληνικών – παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν από την Ολλανδία. Παρ΄ όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα αυθεντικά, όπου βρίσκονται στη χώρα προέλευσης, είναι φρέσκα, μη συσκευασμένα και τα συνοδεύουν με μία πληθώρα από γαρνιτούρες που μπορείς να διαλέξεις. Είναι πολύ διαφορετικά από τις βάφλες που έχουμε γνωρίσει και επίσης είναι πεντανόστιμες. Καλή όρεξη λοιπόν.

Διαβάστε επίσης “Γαστρονομικές περιπλανήσεις στο Άμστερνταμ

6. Βέλγιο – Tony’s chocolate

Οι Tony’s chocolate είναι μία μάρκα σοκολάτας που ανακάλυψα τυχαία πριν από περίπου ένα χρόνο, καθώς βρισκόμουν σε ένα σούπερ μάρκετ της Χάγης (Ολλανδία). Και μέχρι πρόσφατα νόμιζα ότι ήταν ολλανδικές, καθώς τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στο Άμστερνταμ. Εν τέλει, αποδείχτηκε ότι είναι βέλγικη σοκολάτα που προφανώς οι παραγωγοί της συνεργάζονται με τους Ολλανδούς. Φανταστείτε έναν ολόκληρο διάδρομο που καλυπτόταν μόνο από αυτές τις σοκολάτες. Υπήρχαν τόσες πολλές και ιδιαίτερες γεύσεις που δεν ήξερα ποια να πρωτοδοκιμάσω. Πλέον μπορώ να πω ότι είναι πρώτες στη λίστα μου -ιδιαίτερα αυτή με την καραμέλα και επικάλυψη αλατιού-  και σε δεύτερη μοίρα έρχεται η ΙΟΝ και η Lacta. Και θα μου πείτε ότι πριν λίγο έλεγα ότι τα προϊόντα στα ράφια του σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν ολοκληρωμένη εμπειρία. Ισχύει… όμως στην εν λόγω περίπτωση οι σοκολάτες αυτές μονάχα εκεί μπορούν να βρεθούν.

P.S. Προς μεγάλη μου έκπληξη πριν μερικούς μήνες έτυχε να βρίσκομαι στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα εκεί που πουλάνε διάφορα φαγώσιμα. Και τι είδα; Επιτέλους είχαν φέρει τις σοκολάτες αυτές στην Ελλάδα! Πλέον μπορούν να βρεθούν σε αρκετά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και σε αρκετές πόλεις της χώρας μας. Ορμήστε ελεύθερα λοιπόν!

Από την Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version