Όαση Σίβα Αιγύπτου: ένας κρυμμένος θησαυρός στη Λιβυκή έρημο!

Η Σίβα αποτελεί τον πιο απομονωμένο οικισμό της Αιγύπτου. Απέχει 50 χλμ από τα σύνορα με τη Λιβύη και 560 χλμ από το Κάιρο. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της δεν υπερβαίνει τους 25.000 κατοίκους. Η πλειοψηφία αυτών ονομάζονται Βέρβεροι κι έχουν αναπτύξει τη δικιά τους γλώσσα, η οποία ονομάζεται Σίβι. Επίσης, υπάρχουν εκτενείς αναφορές από τον Ηρόδοτο ότι έφτασε εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, ήταν ο νόμιμος Φαραώ της Αιγύπτου!

Σίβα, Αίγυπτος
© Πόλης Καλάβριας, voyagingtheworld.com

Οι πρώτες εντυπώσεις από την πόλη θα είναι έκπληξη και εντυπωσιασμός! Τα σπίτια είναι κτισμένα κυριολεκτικά μέσα στην έρημο, ενώ οι δρόμοι είναι καλυμμένοι με άμμο. Το καφέ θα γίνει ένα μόνιμο χρώμα στα μάτια σας, αφού τα πάντα γύρω σας έχουν την συγκεκριμένη απόχρωση. Οι ρυθμοί είναι εξαιρετικά αργοί και δεν συγκρίνονται σε καμιά περίπτωση με τους ρυθμούς που θα συναντήσετε στην Αλεξάνδρεια ή στο Κάιρο. Η πλειοψηφία των κατοίκων χρησιμοποιεί τα γαϊδούρια για τις μετακινήσεις τους, καθώς το οδικό δίκτυο περιβάλλεται από έρημο. Επίσης, θα πρέπει να συνηθίσετε τα βλέμματα των ντόπιων, καθώς τα μάτια τους θα παραμένουν καρφωμένα πάνω σας για αρκετή ώρα. 

 Μετακίνηση προς τη Σίβα

Το λεωφορείο αποτελεί τη μοναδική λύση για την μεταφορά σας προς τον οικισμό, καθώς δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Συνεπώς, είτε βρίσκεστε στο Κάιρο είτε στην Αλεξάνδρεια θα πρέπει να υποστείτε ένα χρονοβόρο ταξίδι προκειμένου να αντικρίσετε από κοντά τις ομορφιές αυτής της πόλης. Το ταξίδι από την Αλεξάνδρεια διαρκεί περίπου 10-12 ώρες, ενώ αντίστοιχα αν είστε στο Κάιρο η διάρκεια του ταξιδιού αυξάνεται στις 12-15 ώρες. Η διαδρομή είναι μονότονη, αφού σε όλο το ταξίδι το μόνο που θα βλέπετε από το παράθυρό σας είναι μια απέραντη έρημο. Μην ξεχάσετε να έχετε πάντα νομίσματα των 2 pound μαζί σας, γιατί στις στάσεις που θα κάνει το λεωφορείο, η είσοδος στις τουαλέτες δεν είναι δωρεάν. Θα πρέπει να καταβάλετε το συγκεκριμένο αντίτιμο για να σας επιτραπεί η είσοδος.

Δραστηριότητες και αξιοθέατα στη Σίβα

Φτάσαμε στο καυτό θέμα του άρθρου που δεν είναι άλλο από την παρουσίαση των εντυπωσιακών αξιοθέατων και δραστηριοτήτων που μπορείτε να πραγματοποιήσετε κατά τη διαμονή σας! Γενικά, η Σίβα φημίζεται για τα αρχαιολογικά κτίσματα που διαθέτει, καθώς αποτελεί έναν οικισμό με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Κατ’ αρχήν, θεωρούμε ότι ένα 3ήμερο είναι υπεραρκετό για να εκπληρώσετε όλες σας τις επιθυμίες και να αντικρίσετε όλα αυτά που δεν πρέπει να χάσετε. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα αξιοποιήσετε ολόκληρη τη μέρα προκειμένου να προλάβετε!

Αξιοθέατο στη Σίβα της Αιγύπτου
© Πόλης Καλάβριας, voyagingtheworld.com

Ξεκινώντας την περιήγησή μας, το Mountain of the Dead και το Temple of the Oracle of Amen είναι τα πρώτα εντυπωσιακά αρχαιολογικά κτίσματα που θα δείτε. Το πρώτο βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού. Υπάρχουν αμέτρητες κρύπτες, επειδή σε αυτό το μέρος παλιά έθαβαν τους νεκρούς. Από τη κορυφή του βουνού μπορείτε να απολαύσετε το εξαιρετικό τοπίο που ξεχύνεται μπροστά σας. Το δεύτερο είναι ένας τάφος για τον οποίο υπάρχουν αμέτρητες αναφορές και θεωρίες σχετικά με τη δημιουργία του. Μερικές αναφορές θεωρούν ότι ο τάφος κτίστηκε προς τιμήν του Χαμ, γιο του Νώε, ενώ άλλες ότι κτίστηκε προς τιμήν του Θεού Διόνυσου. Όποια θεωρία και αν υπερισχύει, το μόνο σίγουρο είναι ότι με το που πατήσετε το πόδι σας εντός του τάφου θα ανατριχιάσετε από το θέαμα και συνάμα θα εντυπωσιαστείτε από αυτό.

Επόμενη στάση είναι η Όαση της Κλεοπάτρας. Φημολογείται ότι ήταν το λουτρό της Κλεοπάτρας, το μέρος δηλαδή που απολάμβανε το μπάνιο της. Είναι μια τεράστια γούρνα με νερό στην οποία, αν είστε αρκετά τολμηροί, μπορείτε να κολυμπήσετε. Τα νερά πάντως σε καμιά περίπτωση δεν είναι και τα πιο καθαρά που θα συναντήσετε και δε θα το συνιστούσαμε. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να καθίσετε στην άκρη και να απολαύσετε ένα δροσερό χυμό από το κυλικείο που υπάρχει ακριβώς δίπλα και να αναζωογονηθείτε από το δροσερό κλίμα που επικρατεί σε αυτό το σημείο. 

Όαση της Κλεοπάτρας
© Πόλης Καλάβριας, voyagingtheworld.com

Η επομένη στάση απαιτεί να έχετε μαζί σας ένα μαγιό, μια πετσέτα και 2 μεγάλα μπουκάλια νερό. Ο λόγος είναι η επίσκεψη στη Salt Lake, η όποια αποτελείται σχεδόν από 100% αλάτι, συνεπώς θα κάνετε το πιο ανάλαφρο μπάνιο στη ζωή σας. Ακόμα και να μην ξέρετε κολύμπι, στη συγκεκριμένη λίμνη θα μάθετε. Προφανώς, δε πρέπει για κανένα λόγο να βουτήξετε το κεφάλι σας μέσα στο νερό και πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή των χεριών σας με το πρόσωπο. Αφού βγείτε από τη λίμνη, ρίξτε αμέσως καθαρό νερό στο σώμα σας προκειμένου να φύγει όλο το αλάτι που θα κολλήσει πάνω σας. Αλλάξτε και ετοιμαστείτε για το καλύτερο ηλιοβασίλεμα της ζωής σας. Μέσα από το Fatnis Island, καθιστοί δίπλα στην όχθη της τεράστιας λίμνης που θα ξεπροβάλλει μπροστά σας, θα είστε σε θέση να δείτε τη δύση του ηλίου. Πραγματικά μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Έρημος στη Σίβα της Αιγύπτου
© Πόλης Καλάβριας, voyagingtheworld.com

Ξεκουραστείτε και την επομένη μέρα ετοιμαστείτε για μία μοναδική εμπειρία! Το πρόγραμμα έχει σαφάρι στην έρημο. Η ταχύτητα με την όποια θα κατεβαίνετε τους τεράστιους αμμόλοφους θα σας κόψει την ανάσα. Οι οδηγοί πραγματικά δεν αστειεύονται, αλλά είναι εξαιρετικά έμπειροι οπότε δε χρειάζεται να αγχωθείτε καθόλου. Στο τέλος της διαδρομής μπορείτε να κολυμπήσετε στην Cold Lake, η όποια βρίσκεται στη μέση της ερήμου. Επίσης, μια ακόμη εξαιρετική εμπειρία είναι το sand boarding στην άμμο. Σας προμηθεύουν με ειδικές σανίδες και σας αφήνουν πάνω σ’ ένα τεράστιο αμμόλοφο προκειμένου να τεστάρετε τις αντοχές σας. Οι πρώτες προσπάθειες κατάβασης θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πιθανότερο είναι να αποτύχετε, αλλά αν βρείτε το σωστό τρόπο ισορροπίας η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποκτάει τεράστια αίγλη. Τέλος, μπορείτε να γευματίσετε στην έρημο, ενώ θα βλέπετε την δύση του Ήλιου, ξαπλωμένοι στην έρημο Σαχάρα!

Διαμονή στη Σίβα

Αν ένα πράγμα δεν θα σας απογοητεύσει, αυτό είναι τα ξενοδοχεία. Η σύγκριση ποιότητας- τιμής είναι εκπληκτικά ελκυστική, αφού με χαμηλό κόστος θα μπορείτε να απολαύσετε εξαιρετικές ανέσεις. Η πρώτη επιλογή που σας συστήνουμε είναι το Palm Trees Hotel με μέσο κόστος ανά βράδυ τα 11€. Στα θετικά συγκαταλέγεται η κοντινή απόσταση που έχει με κάποια από τα παραπάνω αξιοθέατα. Ομοίως και το Dream lodge Siwa με μέση τιμή τα 16€. Αν από την άλλη θέλετε κάτι πιο πολυτελές το Qasr El Salam είναι η ιδανικότερη λύση και δεν θα απογοητεύσει και τους πιο απαιτητικούς πελάτες με μέσο κόστος ανά βράδυ τα 22€.

Για τους λάτρεις των κάμπινγκ, το Mountain camp Ali Khaled είναι ιδανική επιλογή. Οι άνθρωποι που θα σας εξυπηρετήσουν θα σας κάνουν να νιώσετε σαν το σπίτι σας. Είναι πάρα πολύ ευγενικοί και το βράδυ διοργανώνουν πάρτι εντός του Camp, προσπαθώντας να σας δώσουν μια γεύση από το δικό τους τρόπο διασκέδασης. Θα ενστερνιστείτε πλήρως τις παραδόσεις τους κατά τη διάρκεια του πρωινού, το οποίο θα απολαύσετε καθισμένοι στο πάτωμα, χωρίς μαχαιροπίρουνο, ενώ το μενού περιλαμβάνει φαλάφελ, φασόλια, μαρμελάδα, αραβική πίτα και χαλβά.

Στο τέλος αυτού του υπέροχου ταξιδιού είμαστε σίγουροι ότι θα γεμίσετε το μυαλό σας με ευχάριστες αναμνήσεις και με σκέψεις που θα αναπολείτε για μια ζωή. Ο τρόπος ζωής των ντόπιων και οι ρυθμοί που κινούνται τα πάντα σε αυτήν την πόλη δεν έχουν καμιά σχέση με τους δικούς μας. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που αυτή η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη και ένα κομμάτι σας θα θέλει πάντα να γυρίσει πίσω για να τη ξαναζήσει από την αρχή!

Από τον Πόλη Καλάβρια

Διαβάστε επίσης:

Related Posts