Από παιδιά ακούγαμε για το Νείλο… Την ιστορία του, την ομορφιά του και πολλά ακόμα. Όταν επιτέλους καταφέραμε να τον δούμε από κοντά μαγευτήκαμε τόσο από τον ίδιο, αλλά και από τα υπέροχα μέρη που βρίσκονται εκατέρωθεν της έκτασής του. Παρακάτω περιγράφουμε αυτήν τη μοναδική εμπειρία ζωής και συνιστούμε ανεπιφύλακτα στον καθένα να κάνει αυτό το ταξίδι με την πρώτη ευκαιρία.
Ασουάν

Από την Αλεξάνδρεια (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου) ταξιδέψαμε με λεωφορείο έως το Ασουάν – ένα ταξίδι με διάρκεια 16 περίπου ωρών – μία πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Σουδάν. Σε όσους μας ρωτάνε για τη ζέστη στην Αίγυπτο πάντα λέμε ότι είναι μύθος και πως το καλοκαίρι μπορεί να έχει πιο δροσερό καιρό ακόμα και από την Ελλάδα! Κάτι που όμως δεν ισχύει για το Ασουάν. Μία πόλη δίπλα στο ποτάμι με υγρασία και ζέστη περισσότερη από αυτήν που μπορούμε να περιγράψουμε. Δεν το λέμε αποθαρρυντικά, αλλά το αναφέρουμε, διότι ήταν σαν να βρισκόμασταν σε άλλο πλανήτη. Σου προκαλεί δέος η παραμονή σε ένα τέτοιο μέρος. Σας προτείνουμε να το εξερευνήσετε όσο μπορείτε, αλλά να είστε οπωσδήποτε προετοιμασμένοι για τις θερμοκρασίες.
Banana island

Εύκολα μπορείτε να καταλάβετε το λόγο που ονομάστηκε έτσι το συγκεκριμένο νησί! Είναι κυριολεκτικά γεμάτο μπανανιές που δίνουν μια απόλυτα εξωτική χροιά στο πανέμορφο αυτό μέρος. Αποτελεί ουσιαστικά μία έκταση γεωργικής γης στη μέση του Νείλου.
Τα σπίτια είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Είχαμε μάλιστα την τύχη να μπούμε σε ένα από αυτά. Ήμασταν σε απόσταση λίγων μέτρων μακριά όταν μία ντόπια γυναίκα μας χαμογέλασε και μας προσκάλεσε στο σπίτι της. Ξέρουμε ότι μπορεί αυτό να το παρερμηνεύσει κάποιος και προφανώς δεν σας προτείνουμε να εμπιστεύεστε όποιον ξένο φαίνεται φιλικός μαζί σας. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η κυρία ήταν μία από τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένη με τους τουρίστες κι εμείς βρισκόμασταν ακριβώς δίπλα στους ξεναγούς μας. Μπορεί να μη θυμόμαστε το σπίτι με απόλυτη λεπτομέρεια, αλλά θυμόμαστε το συναίσθημα. Το μισό μόνο είχε σκεπή και το πάτωμα δεν ήταν άλλο παρά το χώμα του ίδιου του νησιού.
Είναι απίστευτο πως κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν τόσα λίγα και να είναι τόσο ευγενικοί με κάποιον που συγκριτικά μπορεί να έχει τα πάντα. Το καλύτερο από όλα είναι ότι ούτε εμείς γνωρίζαμε αραβικά και ούτε εκείνη ελληνικά (ούτε καν αγγλικά), αλλά η γλώσσα του σώματος αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από αρκετή για να “μιλήσουμε”.
Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι τα ταξίδια δεν τα κάνει κανείς μονάχα για τα μουσεία, τους ναούς, την τοπική κουζίνα ή για να ανεβάσει μια ακόμη φωτογραφία στο instagram. Μερικές φορές οι άνθρωποι που συναντάει απρόσμενα εκεί είναι το καλύτερο αναμνηστικό και το μεγαλύτερο δώρο.
Παρά τα τόσα καλά, θεωρούμε καθήκον μας να πούμε ότι στο νησί υπάρχουν μερικά ζώα σε κλουβιά (κάποιες μαϊμούδες και κροκόδειλοι) που υποθέτουμε ότι βρίσκονται εκεί για τουριστικούς λόγους. Είναι ένα θλιβερό θέαμα και θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν είναι “το φυσικό περιβάλλον των ζώων”.
Η κοιλάδα των βασιλέων

Το πανέμορφο κι απόκοσμο συνάμα Valley of the Kings αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές της αρχαίας Αιγύπτου καθώς φιλοξενεί πάνω από 60 τάφους Φαραώ. Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του Τουταγχαμών. Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται με όχημα καθώς όπως μπορείτε να καταλάβετε όλη η γύρω περιοχή δεν είναι τίποτα περισσότερο από άγονους λόφους στη μέση του πουθενά. Είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα μέρη της χώρας, ένα μέρος που σου κόβει την ανάσα και θυμίζει σκηνικά ταινίας. Δυστυχώς, δεν επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών στο εσωτερικό των τάφων, αλλά αξίζει να εξερευνήσετε όσους περισσότερους μπορείτε. Οι Αιγύπτιοι φημίζονται για τα ιερογλυφικά τους και για την πληθώρα χρωμάτων που χρησιμοποιούσαν. Σε πολλούς από αυτούς τους τάφους έχουν διατηρηθεί αρκετά από αυτά παρά τα χιλιάδες χρόνια που έχουν παρέλθει, εφόσον οι τάφοι δεν ήταν εκτεθειμένοι στον ήλιο και επομένως παρέμειναν -σχετικά- ανέπαφοι.
Tip: Η κατάβαση σε μερικούς τάφους είναι λίγο δύσκολη και για αυτό σας προτείνουμε να πάρετε ένα τουλάχιστον άτομο μαζί σας για να βοηθάτε ο ένας τον άλλο. Επίσης, θα χρειαστείτε άφθονο νερό μαζί σας καθώς η περιοχή είναι ιδιαιτέρως ζεστή (ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο).
Temple of Hatshepsut

Αποτελεί έναν ανακατασκευασμένο ναό νεκρόπολης του νέου Βασιλείου κάτω από τους γκρεμούς στο Deir el-Bahari. Ο ναός πήρε το όνομά του από τη Χάτσεψουτ, μία γυναίκα Φαραώ, τίτλος ασυνήθιστος για τις γυναίκες της εποχής. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα μνημεία -αν όχι το πιο εντυπωσιακό- που έχουμε δει και βρίσκεται πολύ κοντά στην κοιλάδα των Βασιλέων. Επίσης χρειάζεται όχημα για την πρόσβαση. Επομένως, αν βρεθείτε στην περιοχή, μην παραλείψετε να δείτε αυτό το αριστούργημα. Δεν θα το μετανιώσετε!
Έχετε υπόψη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ακόμα ναοί στην περιοχή του Λούξορ που δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, αλλά υπάρχουν τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία που μπορούν σας πάνε στους περισσότερους από αυτούς, αν όχι σε όλους.
Από την Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου
Διαβάστε επίσης: