Χανιά: 5+1 ονειρικές παραλίες!

Χανιά! Ένας προορισμός που συνδυάζει γραφικά στενά, φανταστικό φαγητό και φυσικά ονειρικές παραλίες, οι οποίες εξυμνούνται κάθε χρόνο από τα διεθνή μέσα! Πάμε να τις ανακαλύψουμε;

1. Ελαφονήσι

Το Ελαφονήσι απέχει περίπου 1.5 ώρα από την πόλη των Χανίων. Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος, από τα μισά της διαδρομής και μετά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, μιας και είναι αρκετά στενός. Ωστόσο, θα περάσετε από όμορφα χωριουδάκια κι από σημεία με φανταστική θέα! Αξίζει να κάνετε μια στάση στη Παναγία της Χρυσοσκαλίτισσας, ένα μοναστήρι χτισμένο σε βράχο 35 μέτρων με εκπληκτική θέα στο Λιβυκό πέλαγος, που χρονολογείται από το 17ο αιώνα.

Φτάνοντας στο Ελαφονήσι θα αντικρίσετε καταγάλανα αβαθή νερά, λευκή αμμουδιά και κόσμο εκστασιασμένο από την εξωπραγματική ομορφιά αυτού του τοπίου!

Αναζητήστε την χαρακτηριστική ροζ άμμο που υπάρχει σε διάφορα σημεία της παραλίας, η οποία οφείλεται στα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια.

Υπάρχουν ενοικιαζόμενες ομπρέλες, αλλά να θυμάστε ότι το μέρος προσελκύει καθημερινά χιλιάδες τουρίστες και συνεπώς είναι πιθανό να μην υπάρχουν διαθέσιμες ομπρέλες όταν φτάσετε. Επομένως, καλό θα ήταν να έχετε στο αμάξι και τη δική σας ομπρέλα για κάθε ενδεχόμενο.

Στη διάρκεια της ίδιας μέρας, μπορείτε να επισκεφτείτε το Κεδρόδασος, μια εξίσου όμορφη παραλία, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Ελαφονήσι. Δεν είναι τόσο δημοφιλής, κυρίως λόγω της δύσκολης διαδρομής, η οποία όμως είναι πολύ μικρή.

2. Μπάλος

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου είναι σημείο έλξης χιλιάδων τουριστών καθημερινά. Δεν είναι τυχαίο ότι οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές από κάθε σημείο της Κρήτης!

Η θάλασσα είναι ρηχή και ζεστή, ότι πρέπει για να μπορούν να απολαύσουν όλοι τα γαλαζοπράσινα νερά του Μπάλου! Όπως και στο Ελαφονήσι, έτσι και στον Μπάλο μπορείτε να βρείτε σημεία με ροζ άμμο!

Για να φτάσετε στο Μπάλο υπάρχουν 2 τρόποι. Ο πρώτος είναι με δικό σας αυτοκίνητο. Ωστόσο, ο δρόμος είναι ιδιαίτερα δύσβατος (στενός χωματόδρομος χωρίς προστατευτικές μπάρες!) και θα χρειαστεί να περπατήσετε κάτω από τον καυτό ήλιο περίπου 40 λεπτά από το σημείο που θα αφήσετε το αμάξι. Θα έχετε όμως την ευκαιρία να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Μπάλου, η οποία είναι αυτή που βλέπετε συνήθως στις φωτογραφίες.

Ο δεύτερος τρόπος για να φτάσετε στο Μπάλο είναι με καραβάκι από το λιμάνι της Κισσάμου, που βρίσκεται 40′ από τα Χανιά. Πριν φτάσει στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, το καραβάκι κάνει στάση στο ακατοίκητο νησί της Γραμβούσας. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το ενετικό κάστρο στην κορυφή του λόφου ή να απολαύσετε τα καταγάλανα νερά.

Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τα εισιτήρια και τα δρομολόγια.

Έχοντας επισκεφτεί τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου και με τους δύο τρόπους, θεωρούμε ως πιο safe επιλογή το καραβάκι, αλλά ως πιο αξιομνημόνευτη αυτήν του αυτοκινήτου, ως προς τη θέα.

Special γαστρονομικό tip: Κατά την επιστροφή σας, κάντε μια στάση για φαγητό στο εστιατόριο της Γραμπούσας στον οικισμό της Καλυβιανής. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγο, αλλά πιστέψτε μας αξίζει κάθε λεπτό της αναμονής! Αυτή η επιλογή μπορεί να συνδυαστεί και με τα Φαλάσαρνα!

3. Σεϊτάν Λιμάνια

Τα Σεϊτάν Λιμάνια βρίσκονται μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, ωστόσο έγιναν γνωστά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των social media.

Στο σημείο αυτό, η θάλασσα εισχωρεί στις απόκρυμνες βραχώδεις ακτές, δημιουργώντας τρεις μικρούς κόλπους. Ένας από αυτούς είναι η δημοφιλής παραλία, ενώ οι άλλοι δύο δεν είναι προσβάσιμοι.

Η λέξη Σεϊτάν είναι τούρκικη κι έχει παραμείνει από την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Κρήτη. Μεταφράζεται ως διαβολικός, λόγω των επικίνδυνων ρευμάτων της περιοχής. Μάλιστα, αυτοί οι κόλποι αποτελούσαν λιμάνια-καταφύγια πειρατών, αφού τα ρεύματα της θάλασσας σε συνδυασμό με τους πελώριους βράχους τους κρατούσαν ασφαλείς!

Ο δρόμος προς τα Σεϊτάν Λιμάνια είναι ιδιαίτερα στενός σε κάποια σημεία, επομένως χρειάζεται προσοχή. Φτάνοντας στην παραλία, θα αφήσετε το αμάξι σας στον χωματόδρομο. Αφού φωτογραφίσετε από ψηλά αυτό το μοναδικό τοπίο, επιλέξτε την αριστερή διαδρομή που οδηγεί στην παραλία. Αν και λίγο μεγαλύτερη από τη δεξιά διαδρομή, είναι ασφαλέστερη. Να φοράτε παπούτσια για να κατεβείτε στην παραλία.

Επισκεφτείτε τα Σεϊτάν Λιμάνια όσο νωρίτερα μπορείτε, μιας και η παραλία είναι ιδιαίτερα μικρή και οι επισκέπτες είναι εκατοντάδες. Όπως καταλαβαίνετε, η παραλία δεν έχει υποδομές, επομένως προμηθευτείτε τα απαραίτητα (νερό, σνακ κτλ) από τα Χανιά.

Η δική μας πρόταση είναι να επισκεφτείτε την παραλία γύρω στις 8-9 το πρωί και γύρω στις 11, που ξεκινάνε να έρχονται τα λεωφορεία και οι περισσότεροι τουρίστες, να φύγετε. Από εκεί μπορείτε να πάτε στο Λουτράκι, που είναι οργανωμένη παραλία. Εκεί υπάρχει ένα beach bar στο λόφο της παραλίας που έχει γρασίδι κι εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα, αλλά και μια καντίνα με πεύκα στην αμμουδιά.

4. Φαλάσαρνα

Τα καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με τη χρυσαφένια αμμουδιά δημιουργούν ένα παραδεισένιο σκηνικό στα Φαλάσαρνα. Είναι οργανωμένη και βρίσκεται 50 λεπτά μακριά από τα Χανιά, ιδανική για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία της παραλίας θα συναντήσετε ροζ άμμο, όπως στο Ελαφονήσι και το Μπάλο, ενώ αν ξεφύγετε λίγο από την οργανωμένη παραλία, μπορείτε να ανακαλύψετε πολλές μικρές παραλίες, κάποιες εκ των οποίων είναι για γυμνιστές.

Αν είστε λάτρης των κυμάτων, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τα Φαλάσαρνα. Στην παραλία αυτήν συχνά έχει κύματα και αέρα, γεγονός που την κάνει ιδανική για water sports.

Τα Φαλάσαρνα μπορούν να συνδυαστούν με το Ελαφονήσι ή τον Μπάλο, μιας και ο δρόμος είναι κοινός μέχρι ένα σημείο. Ωστόσο, εμείς προτείνουμε να επισκεφτείτε μια παραλία κάθε μέρα για να απολαύσετε τα μέρη όπως τους αξίζει.

5. Λουτρό – Σφακιά

Το Λουτρό είναι παραθαλάσσιο χωριό στην περιοχή των Σφακίων και αξίζει σίγουρα να του αφιερώσετε μια μέρα από τις διακοπές σας στα Χανιά. Το σκηνικό εδώ είναι κυριολεκτικά αυτό που έχουμε κατά νου όταν μιλάμε για ελληνικό καλοκαίρι. Γαλαζοπράσινα νερά, ησυχία, παραδοσιακά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και κατάλευκα σπίτια που θυμίζουν έντονα κυκλαδίτικο νησί.

Με αφετηρία τα Χανιά, η διαδρομή μέχρι τη Χώρα των Σφακίων διαρκεί περίπου 1.5 ώρα. Από εκεί με καραβάκι σε 20 λεπτά θα φτάσετε στο Λουτρό. Εδώ μπορείτε να δείτε το δρομολόγια.

Η εκδρομή συνήθως γίνεται αυθημερόν, ωστόσο μπορείτε να διανυκτερεύσετε ένα βράδυ (ή και περισσότερα) στα δωμάτια που υπάρχουν στο ήσυχο Λουτρό. Την επόμενη μέρα μπορείτε να επισκεφτείτε με καραβάκι το Μαρμάρι ή τα Γλυκά Νερά, δύο παραλίες προσβάσιμες μόνο ακτοπλοϊκά, εξίσου όμορφες και ήσυχες!

Special γαστρονομικό tip: Δοκιμάστε την παραδοσιακή σφακιανή πίτα με μέλι, έχοντας θέα τα μαγικά νερά του Λιβυκού Πελάγους!

5+1. Πρέβελη

Αν και η παραλία δεν ανήκει στο νομό Χανίων, αλλά στο νομό Ρεθύμνου, είναι ένα από τα μέρη που δεν πρέπει να χάσετε όσο βρίσκεστε στα Χανιά!

Ο λόγος για να επισκεφτείτε την Πρέβελη δεν είναι τόσο η παραλία, αλλά το φοινικόδασος! Πρόκειται για το 2ο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης, μετά το Βάι. Αν και καταστράφηκε, λόγω πυρκαγιάς το 2010, έχει αποκατασταθεί πλήρως.

Εδώ μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού κάτω από τη σκιά των φοινικόδεντρων, αλλά και να κολυμπήσετε σε κάποια σημεία του ποταμού.

Αν δείτε κόσμο να κατεβαίνει από το βουνό μην σας κάνει εντύπωση, δεν έχουν χαθεί! Εκεί τελειώνει η διαδρομή από το Κουρταλιώτικο φαράγγι!

Η πρόσβαση στο φοινικόδασος της Πρέβελης είναι εύκολη. Η πρώτη επιλογή είναι με αυτοκίνητο, περίπου 1.5 ώρα βατής διαδρομής από τα Χανιά. Η δεύτερη επιλογή είναι με ΚΤΕΛ από το Ρέθυμνο, δυστυχώς δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση από τα Χανιά. Τέλος, μπορείτε να φτάσετε στην Πρέβελη με καραβάκι από το παραθαλάσσιο χωριό του Πλακιά.

Ακόμα κι αν δεν προλάβετε να ρουφήξετε όλη τη μαγεία των Χανίων στην πρώτη σας επίσκεψη, πάντα υπάρχει δυνατότητα για 2η και 3η φορά!

Από τον Μάριο Μπέντσο

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version