Φθινοπωρινή απόδραση στο Αγιοφάραγγο!

Η ομορφιά της φύσης στην Κρήτη είναι αδιαμφισβήτητη. Εάν, λοιπόν, τα όμορφα τοπία της Κρήτης είναι ο λόγος που θέλετε να ταξιδέψετε σε αυτήν, τότε το Αγιοφάραγγο θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας. Το φαράγγι αυτό βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα νότια από το Ηράκλειο και οι διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε με αυτοκίνητο είναι δύο: από τους Καλούς λιμένες ή από το χωριό Σίβας προς τη Μονή της Οδηγήτριας. Και στις δύο διαδρομές δεν θα γλυτώσετε τον χωματόδρομο, όμως η διαδρομή από τη Μονή είναι πιο ομαλή. Έπειτα, θα φτάσετε σε έναν χώρο ακριβώς έξω από την είσοδο του φαραγγιού, όπου εκεί μπορείτε να σταθμεύσετε τα οχήματά σας. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο στην διάθεση σας, μπορείτε να επιβιβαστείτε στο καραβάκι που ξεκινάει από τα Μάταλα, την Αγία Γαλήνη ή τους Καλούς λιμένες.

Το φαράγγι
© Andreas Mitilinaios, voyagingtheworld.com

Η διαδρομή του φαραγγιού είναι σχετικά εύκολη και σύντομη. Η έκτασή του είναι περίπου 1.5 χιλιόμετρο και επομένως θα χρειαστεί περίπου 20 – 25 λεπτά πεζοπορία. Στην πεζοπορία σας θα παρατηρήσετε διάφορες σπηλιές, στις οποίες κατοικούσαν παλαιότερα ασκητές, καθώς και τον ναό του Αγίου Αντωνίου. Από την εκκλησία έως την παραλία θα παρατηρήσετε πως δεξιά και αριστερά υπάρχουν σημεία ιδανικά για ελεύθερο camping, με άφθονη σκιά, πολλά δέντρα και αρκετό χώρο για σκηνές. Παρόλο που πολλοί μένουν εκεί τα βράδια, το ελεύθερο camping απαγορεύεται. Όσοι διψάτε για λίγη ακόμη εξερεύνηση, μπορείτε να σκαρφαλώσετε τα βράχια στο αριστερό μέρος της παραλίας (προσεκτικά γιατί το έδαφος είναι ανηφορικό), όπου θα βρείτε ένα πραγματικό θαύμα της φύσης. Με το πέρασμα του χρόνου έχει δημιουργηθεί μια λίμνη στην οποία για να πλησιάσετε και να κολυμπήσετε απαιτείται μεγάλη προσοχή, διότι η κατάβαση είναι πολύ επικίνδυνη. Είτε καταφέρετε να φτάσετε κοντά στην λίμνη, είτε όχι, το θέαμα είναι μοναδικό και όχι μόνο θα απολαύσετε την ομορφιά της λίμνης, αλλά και την εικόνα της παραλίας και του φαραγγιού από ψηλά. 

Η παραλία
© Andreas Mitilinaios, voyagingtheworld.com

Μετά την πεζοπορία σας θα φτάσετε στην παραλία. Το έδαφός της αποτελείται κυρίως από βότσαλα και τα νερά της βαθαίνουν απότομα. Η θάλασσα εκεί είναι πεντακάθαρη και συνήθως ήρεμη. Στο δεξί μέρος της παραλίας υπάρχει μία καμάρα κάτω από την οποία θα ήταν όμορφο να κολυμπήσετε, ενώ έχετε την δυνατότητα να την σκαρφαλώσετε και να βουτήξετε. Η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείτε την παραλία αυτή είναι τους δύο πρώτους μήνες του φθινοπώρου (Σεπτέμβρη, Οκτώβρη), που στην Κρήτη ο καιρός είναι ακόμα ιδανικός για μπάνιο και θα έχει λιγότερο κόσμο η παραλία. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη, οπότε θα πρέπει να έχετε μαζί σας άφθονο νερό και τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά στην αρχή του φαραγγιού υπάρχει μία καντίνα σε περίπτωση που χρειάζεστε κάτι παραπάνω. Το πιο όμορφο χαρακτηριστικό του τόπου είναι ότι το απόγευμα τα νερά της θάλασσας παίρνουν χρώμα ίδιο με αυτό του ουρανού και δημιουργείται ένα ονειρικό τοπίο. 

Ελεύθερο camping
© Filipa Beroš, pexels.com

Το μέρος είναι ιδανικό για να περάσετε κάποιες μέρες εκεί. Σε περίπτωση που πάρετε αυτή την απόφαση θα πρέπει να έχετε οργανωθεί κατάλληλα πριν ξεκινήσετε. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας πολύ νερό και φαγητό, γιατί, από την στιγμή που θα φτάσετε στην παραλία, θα είναι δύσκολο και κουραστικό να πάτε σε κάποιο κοντινό χωριό και να ξαναγυρίσετε, αν και, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, υπάρχει και η καντίνα. Τα φαγητά καλό θα ήταν να τα διατηρείτε κρεμασμένα όσο πιο ψηλά γίνεται σε δέντρα ή μαζί σας συνεχώς, γιατί αλλιώς οι κατσίκες της περιοχής θα επιχειρήσουν να τα φάνε. Παρ’ όλα αυτά είναι άκακες . Από εκεί και πέρα η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη. Το βράδυ η απόλυτη ησυχία που επικρατεί είναι μαγική και εάν ξαπλώσετε στην παραλία ο ουρανός που θα δείτε θα σας υπνωτίσει. Λόγω του ότι βρίσκεστε σε φαράγγι για αρκετές ώρες, το βράδυ η ορατότητα θα είναι κατά πολύ περιορισμένη λόγω της απουσίας του φεγγαριού, οπότε οι φακοί είναι απαραίτητοι . Όταν το φεγγάρι ανέβει πάνω από το φαράγγι και είναι πλέον ορατό, θα μείνετε άναυδοι  από το πόση φωτεινότητα χαρίζει στο τοπίο, καθώς και από την ομορφιά της φύσης με το φως του φεγγαριού. Επομένως, αν έχετε την δυνατότητα να μείνετε εκεί δεν θα το μετανιώσετε καθόλου (ναι, ούτε αν σας πιάσει η αστυνομία), γιατί οι βραδινές εικόνες του φαραγγιού θα μείνουν καρφωμένες στο μυαλό σας για πάντα. 

Θερμή παράκληση
© Catherine Sheila, pexels.com

Να μαζεύετε όλα σας τα σκουπίδια και να κρατήσετε το φαράγγι καθαρό, γιατί είναι και αυτό ένα διαμάντι της Γης που αξίζει να το δει ο κόσμος με την φυσική του μορφή.

© Andreas Mitilinaios, voyagingtheworld.com

Από τον Ανδρέα Μυτιληναίο

Διαβάστε επίσης:

Related Posts