Chefchaouen: ταξίδι στη γαλάζια πόλη του Μαρόκο!

Για χρόνια άκουγα να λένε για μια πόλη στο Μαρόκο που μοιάζει με ελληνικό νησί. Δεν περίμενα, όμως, ότι θα την επισκεπτόμουν και μάλιστα επί εποχή Covid! Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου πόλη σε όλο το Μαρόκο και μια εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς. Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε μαζί τη Chefchaouen!

* Στο τέλος του άρθρου βρίσκονται κάποιες οδηγίες για το πώς να ταξιδέψετε εντός και εκτός Ευρώπης την περίοδο του κορωνοϊού.

Η τοποθεσία και το γαλάζιο της Chefchaouen
Η Chefchaouen είναι μια ορεινή πόλη στην καρδιά του Άτλαντα, μίας οροσειράς που τμήμα του βρίσκεται στο Μαρόκο.
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Η Chefchaouen είναι μια ορεινή πόλη στην καρδιά του Άτλαντα. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Άτλαντας είναι μία οροσειρά στη βορειοδυτική Αφρική και ένα τμήμα του βρίσκεται στο Μαρόκο. Χωρίζεται στον High Atlas, τον Middle Atlas και τον Little Atlas. Η Chefchaouen είναι στον Middle Atlas (Μεσαίο Άτλαντα) και μπορείτε να μεταβείτε σε αυτήν από πολλά σημεία όπως η Ταγγέρη, η Ασίλα και το Τετουάν μέσω λεωφορείου ή ταξί. Όλα σχεδόν της τα κτίρια είναι κυρίως γαλάζια – μπλε και δευτερευόντως λευκά. Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης το καταλαμβάνει η λεγόμενη Μεδίνα, δηλαδή η παλιά πόλη.

Υπάρχουν 2 θεωρίες γιατί τα κτίρια είναι γαλάζια (και λευκά): Η 1η είναι ότι το γαλάζιο συμβολίζει το χρώμα του ουρανού, πράγμα που παραπέμπει σε μια αρμονική, φιλήσυχη και πνευματική ζωή. Η 2η είναι πως τη δεκαετία του ’70 οι κάτοικοι αποφάσισαν να τη βάψουν γαλάζια προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες, κάτι που δούλεψε απ’ ό,τι φαίνεται. Τώρα ποια θεωρία ισχύει ή αν ισχύουν και οι 2 είναι άγνωστο… Το αποτέλεσμα είναι που μετράει! Μπορείτε να περάσετε αρκετό χρόνο στη Chefchaouen χωρίς να βαρεθείτε. Αν, όμως, έχετε κι άλλα σχέδια, 2 με 3 μέρες αρκούν για να τη γυρίσετε όλη.

Η ιδιαιτερότητα της Chefchaouen
Η πραγματική ιδιαιτερότητα της Chefchaouen είναι οι κάτοικοί της
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά λατρεύω όταν πηγαίνω σ’ ένα μέρος να μην είναι αναγκαστικό να πάω σε κάποιο μουσείο, παλάτι ή πινακοθήκη για να δω κάτι όμορφο. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Η Chefchaouen φαίνεται να είναι βγαλμένη από παραμύθι, από κάποιο μυθιστόρημα. Πριν πάω, πίστευα ότι θα μου θυμίζει υπερβολικά τη Σαντορίνη και τα ελληνικά νησιά γενικότερα, οπότε ήμουν λίγο επιφυλακτική με τον ενθουσιασμό που θα ήταν αναμενόμενο να επακολουθήσει. Ευτυχώς που διαψεύσθηκα!

Κι αυτό καθώς όχι μόνο η αρχιτεκτονική είναι σε πολλά σημεία διαφορετική και το τοπίο είναι βουνό αντί για θάλασσα, αλλά χάρη στους ανθρώπους της. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι όταν ταξιδεύουν και ιδιαίτερα για μικρό χρονικό διάστημα, θέλουν απλά να δουν το επιφανειακό τμήμα της εκάστοτε χώρας ή της εκάστοτε πόλης. Κι ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι δε συγκαταλέγονται μέσα σ’ αυτό. Ως αποτέλεσμα, χάνουν πολλές όμορφες και αναπάντεχες περιπέτειες.

Η θέα
Πανοραμική θέα της Chefchaouen
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η Chefchaouen βρίσκεται στην καρδιά του Άτλαντα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει πολλές ανηφόρες, κατηφόρες και σκαλιά. Ακούγεται κουραστικό, όμως, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει μία πανέμορφη θέα πάνω στο βουνό που σου κόβει την ανάσα! Πάρτε επομένως ένα σακίδιο με πολύ νερό, κολατσιό, τα πιο ανθεκτικά σας παπούτσια και τη φωτογραφική σας μηχανή και είστε έτοιμοι. Από το κέντρο της παλιάς πόλης ως το σημείο αυτό θα χρειαστείτε 30-40 λεπτά περπάτημα για να φτάσετε. Σε αυτό το σημείο μάλιστα βρίσκεται ένα τζαμί στην απέναντι πλευρά του βουνού που είναι πολύ ευδιάκριτο. Υπάρχουν πέτρινα σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή. Εάν δυσκολευτείτε να το βρείτε μόνοι σας, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιον ντόπιο και θα σας εξηγήσουν. Η καλύτερη ώρα για να πάτε όπως μπορείτε να φανταστείτε είναι το ηλιοβασίλεμα. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι διαφορετική κάθε εποχή του χρόνου. Επομένως, τη μέρα που θα κάνετε αυτήν την ανάβαση, καλό θα είναι να έχετε δει από πριν στο ίντερνετ τι ώρα δύει ο ήλιος και να ξεκινήσετε μία με δύο ώρες νωρίτερα.

Tip: Έχετε υπόψη πως όταν έρχεται το σούρουπο, η ατμόσφαιρα είναι κρύα. Φροντίστε να έχετε κάποιο μπουφάν ή φούτερ μαζί σας.

Οι άνθρωποι στην Chefchaouen
Οι άνθρωποι στην Chefchaouen
© Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου, voyagingtheworld.com

Οι άνθρωποι που ζουν στην Chefchaouen είναι κυρίως Άραβες ή Βέρβεροι (νομαδική φυλή). Οι γυναίκες είναι πολύ γλυκές, αλλά και πολύ προστατευτικές. Γι’ αυτό εάν τους ζητήσετε να τις βγάλετε φωτογραφία ή να βγάλετε φωτογραφία μαζί τους, πιθανότατα θα σας πουν όχι. Μην αποθαρρύνεστε όμως. Μπορεί να συναντήσετε κάποια που να δεχθεί. Τα παιδιά είναι πολύ χαρούμενα και ελάχιστα ντροπαλά. Χαίρονται να ποζάρουν και να κάνουν αστείες γκριμάτσες. Όσον αφορά τους άντρες, αυτοί σχεδόν ποτέ δεν έχουν πρόβλημα να βρίσκονται στο κάδρο της φωτογραφικής σας μηχανής. Θα σας ρωτήσουν από πού είστε, αν διασκεδάζετε αρκετά στο Μαρόκο και θα σας δείξουν με ιδιαίτερο ζήλο το κατάστημά τους. Να έχετε στο νου σας ότι οι πωλητές γενικά είναι πολύ επίμονοι και ότι καλό θα ήταν να κάνετε παζάρια για την τιμή αυτού που θα αγοράσετε. Τέλος, τα άτομα της τρίτης ηλικίας μπορεί να είναι είτε πολύ ευγενικά είτε μπορεί να σας κοιτάνε και λίγο καχύποπτα μερικές φορές. Αυτό βέβαια γίνεται σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο. Γνώμη μου είναι να τους χαμογελάτε. Με αυτόν τον τρόπο τους κάνετε να νιώθουν πιο άνετα και το πιθανότερο είναι να σας χαμογελάσουν κι αυτοί.

Ταξίδι εκτός Ελλάδας την εποχή του κορωνοϊού

Για όσους θέλετε να ταξιδέψετε αυτήν την περίοδο και δεν τα έχετε καταφέρει μέχρι στιγμής, παρακάτω είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

  1. Πολλές εταιρείες ακυρώνουν συνέχεια πτήσεις εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό σε κάθε χώρα. Δείτε από πριν ποιες εταιρείες ακυρώνουν συχνά και φροντίστε να τις αποφύγετε.
  2. Υπάρχουν πολλές φορές μία, δύο ή περισσότερες ενδιάμεσες πτήσεις σε άλλες χώρες μέχρι να φθάσετε στον προορισμό σας. Επιλέξτε μία πτήση με μία ή και καμία αν είναι το δυνατόν ενδιάμεση πτήση. Εάν έχετε ενδιάμεση πτήση (transit) σιγουρευτείτε ότι η ίδια αεροπορική εταιρεία εκτελεί και τις 2 πτήσεις. Έτσι, οι πιθανότητες ακύρωσης μειώνονται και είναι πιο σίγουρο ότι αν ακυρωθούν θα λάβετε τα χρήματά σας πίσω.
  3. Συνήθως χρειάζεστε ένα έγγραφο PLF (Passenger Locator Form) για να ταξιδέψετε. Θα χρειαστείτε ένα για τη μετάβαση κι ένα για την επιστροφή σας. Μπορείτε να βρείτε το έγγραφο αυτό online. Αφορά τα στοιχεία σας, το μόνιμο τόπο διαμονής σας κ.α..
  4. PCR test ή rapid test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης: Σχεδόν όλες οι χώρες πλέον απαιτούν αποδεικτικό έγγραφο ότι δεν έχετε προσβληθεί από κορωνοϊό ή ότι έχετε εμβολιαστεί. Το PCR test πρέπει να έχει γίνει έως 72 ώρες πριν την αναχώρησή σας (24 ή 48 ώρες για rapid test) και να είναι στα αγγλικά.
  5. Μην ξεχάσετε φυσικά ότι χρειάζεστε διαβατήριο για να ταξιδέψετε εκτός Ευρώπης και όσοι έχετε, ελέγξτε εάν έχει λήξει.

Καλά μας ταξίδια!

Από την Άρτεμις Μπαζιωτοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts