Hostels: 5 λόγοι για να μείνεις σε ένα Hostel στο επόμενο ταξίδι σου!

Hostel, ξενοδοχεία που θυμίζουν πολύ φοιτητικές εστίες. Για τους νέους ταξιδιώτες στην Ευρώπη, που θέλουν να ταξιδέψουν αλλά το budget τους είναι χαμηλό, αυτή η εναλλακτική είναι πολύ διαδεδομένη και αγαπητή. Στην Ελλάδα πάλι, αν και τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση αυτή έχει αρχίζει να αλλάζει, είναι από τις τελευταίες επιλογές.

Το ίδιο ίσχυε και για εμένα. Αν και λάτρης των ταξιδιών η ιδέα να μείνω σε ένα Hostel για να εξοικονομήσω χρήματα και να μείνω ίσως μια παραπάνω μέρα με άγχωνε και δεν το σκεφτόμουν ως πιθανή επιλογή. Θεωρούσα ότι δεν θα είμαι ασφαλής, πως το να μένεις με άλλους δεν θα σου επιτρέπει να είσαι άνετα, δεν θα έχεις τις ανέσεις σου δεν δεν δεν…Και όμως όταν το δοκίμασα άλλαξα γνώμη.

Πάμε να δούμε 5 λανθασμένες απόψεις που μπορεί να σε αποτρέπουν να μείνεις σε Hostel αν και είναι μια πολύ καλή επιλογή για ένα low Budget ταξίδι.

1) Για να είναι φθηνά δεν θα είναι καθαρά και άνετα.

Αυτός είναι ο 1ος μεγάλος μύθος για τα Hostel. Όπως κάθε άλλο ξενοδοχείο έτσι και τα Hostel θέλουν επισκέπτες, από αυτό ζουν εξάλλου. Θέλουν τουρίστες να έρχονται και να μένουν ικανοποιημένοι. Γι’ αυτό και θα φροντίσουν να είναι όλα καθαρά και όπως πρέπει να είναι. Οι ικανοποιημένοι πελάτες αφήνουν καλές κριτικές και αυτές είναι ο σύμμαχός σου. Όταν ψάχνεις δωμάτιο να μείνεις είναι καλό να κοιτάς τις κριτικές  των παλαιότερων, αλλά και τον πιο πρόσφατων επισκεπτών, τις παροχές που σου έχει το κατάλυμα, εικόνες που μπορεί να υπάρχουν που να δείχνουν τα δωμάτια, τους χώρους κλπ. Επίσης, είναι βασικό να ψάχνεις και στο site του ξενοδοχείου εκτός από κάποια μηχανή αναζήτησης δωματίων, ώστε να είσαι 100% σίγουρος ότι είναι όντος αξιόπιστο.

2) Δεν είναι ασφαλές να κοιμάσαι με ανθρώπους που δεν γνωρίζεις.
© Ahmed Gomaa , pixabay.com

Δεν θα πω ψέματα, εν μέρη σωστή και λογική σκέψη. Δεν μας έλεγαν τυχαία οι γονείς μας να μην μιλάμε με ξένους, πάντα θα υπάρχουν κίνδυνοι και πρέπει πάντα να το έχουμε στο μυαλό μας αυτό, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίζει από το να αποκτάμε νέες εμπειρίες, να δοκιμάζουμε πράγματα, να προκαλούμε τον εαυτό μας, να ξεπερνάμε τους φόβους και τις ανασφάλειές μας. Από προσωπική εμπειρία δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα σε θέμα ασφάλειας, αλλά παρόλα αυτά μπορείς να το ελέγξεις και αυτό. Είναι πολλά τα Hostel, που ο υπεύθυνος ρεσεψιονίστ κοιμάται πάντα σε ένα δωμάτιο μέσα στα ξενοδοχεία, ώστε να μπορεί να σε βοηθήσει αν κάτι χρειαστείς. Παρόλα αυτά, αν έχεις μεγάλη ανασφάλεια μπορείς να ψάξεις Hostels που παρέχουν και μονόκλινα ή 2κλινα (αν είσαι με παρέα) δωμάτια, φυσικά όμως σε ακριβότερη τιμή από τα δωμάτια με τις κουκέτες.

3) Για να είναι φθηνά θα είναι μακριά από την πόλη , δεν θα αξίζει την ταλαιπωρία.
© Mirko Kaminski , pixabay.com

Είμαι ένοχη γιατί το έχω πει, όντας σκεπτική έως και προκατειλημμένη για τα Hostel δεν είχα κοιτάξει για τοποθεσίες, γιατί ήμουν σίγουρη ότι για να έχουν τιμές όπως 10 – 20 ευρώ την βραδιά αποκλείεται να είναι στο κέντρο. Και γιατί να ταλαιπωρηθείς στα πέρα δώθε αντί να πληρώσεις κάτι παραπάνω; Φυσικά, θα υπάρχουν και τα Hostel που βρίσκονται πολύ πιο μακριά από την πόλη για να έχουν και πάρα πολύ χαμηλές τιμές, αλλά αν ψάξεις αρκετά θα δεις ότι υπάρχουν και πολλά οικονομικά στο κέντρο της πόλης. Ακόμα κι αν δεν είναι στο κέντρο σίγουρα θα έχουν κοντά συγκοινωνία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να κινηθείς με άνεση.

4) Nτρέπομαι/δεν είμαι κοινωνική/ος δεν θα νιώθω άνετα.

Όταν δεν είσαι πολύ κοινωνικός ή είσαι ντροπαλός προφανώς και θα είναι μεγάλο challenge για εσένα να μείνεις σε ένα δωμάτιο με άλλους αγνώστους και να μην νιώθεις σαν τη μύγα μέσα στο γάλα. Αλλά δες το σαν πρόκληση, μια ευκαιρία να βγεις από το καβούκι σου και να γνωρίσεις νέα άτομα. Τα Hostel είναι ότι πρέπει για γνωριμίες. Γνωρίζεις άτομα από όλο τον κόσμο με το ίδιο πάθος με εσένα, τα ταξίδια. Μπορείς να μάθεις πράγματα για χώρες που θες να πας, για άλλες κουλτούρες, και να σου δώσει έμπνευση για το επόμενο ταξίδι σου. Συνήθως, τα Hostel διοργανώνουν και διάφορα events στους κοινόχρηστους χώρους τους οπότε μπορείς να τους γνωρίσεις και από εκεί, να παίξεις παιχνίδια να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να περάσεις καλά.

5) Εχω μείνει σε Hostel και δεν μου άρεσε καθόλου.

Σίγουρα θα υπάρχουν και αυτές οι απόψεις, είτε οι συνθήκες εκεί δεν ήταν καλές, είτε το προσωπικό δεν σε ικανοποίησε με την εξυπηρέτησή του. Τα τινά είναι πολλά και πάντα υπάρχουν οι πιθανότητες να μην πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το ξαναδοκιμάσεις. Το ότι ένα Hostel δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες σου δεν σημαίνει ότι όλα είναι το ίδιο. Με καλή οργάνωση, σωστό ψάξιμο μπορείς να βρείς μικρά διαμαντάκια, κρυμμένα στα στενά των πόλεων ή των χωριών που επισκέπτεσαι.

© stephriddell , pixabay.com

Δεν ξέρω αν σε έπεισα ή έχεις ακόμα ενδοιασμούς αλλά ελπίζω πώς ήμουν αρκετά πειστική. Όπως και να έχει η διαμονή σε Hostel έχει να σου προσφέρει πολλά με πρώτο και σημαντικότερο φοβερές εμπειρίες και ιστορίες να διηγηθείς μετά το ταξίδι σου.

Από την Ελένη Τζουβανέλλη

Διαβάστε επίσης:

Related Posts