Εναλλακτικός τουρισμός, ναυάγια, ειδυλλιακές παραλίες, άγρια ομορφιά είναι οι λέξεις που θα έρχονται στο μυαλό σου μετά το πέρας του ταξιδιού σου στην Τζιά-Κέα-Υδρούσα. Το νησί, σε σχήμα σταγόνας, κατά τη μυθολογία αποκαλούνταν Υδρούσα για τα πολλά νερά και την πυκνή βλάστηση που κυριαρχούσε. Κέα είναι η σημερινή του ονομασία και οφείλεται στον ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο, οι οποίοι κατά την αρχαιότητα κατέλαβαν το νησί, ενώ την ονομασία Τζιά την απέκτησε κατά την Ενετοκρατία. Όπως κι αν αποφασίσεις τελικά να την αποκαλείς κάθε φορά που τη φέρνεις στο νου σου, οι συν-κινήσεις που έχει να σου προσφέρει είναι αρκετές!

Η Κέα αποτελεί το έκτο σε μέγεθος Κυκλαδονήσι και μπορείς να την προσεγγίσεις με πλοίο που ξεκινά από το Λαύριο με διάρκεια μίας ώρας, καθώς απέχει μόλις 16 ναυτικά μίλια.
Οικισμοί της Κέας
Το λιμάνι της Κέας είναι η Κορησσία, ή όπως θα ακούσεις τους ντόπιους να την αποκαλούν Λιβάδι, ένας οικισμός χτισμένος στους πρόποδες του λόφου, στον οποίο θα συναντήσεις καταλύματα, εστιατόρια, καφέ, μπαρ. Η Κορησσία προσφέρεται για περατζάδα, καθώς μετά τη δύση του ήλιου δεν επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων και τραπεζάκια στήνονται κατά μήκος του λιμανιού. Δίπλα από τη μεγάλη παραλία που απλώνεται κατά μήκος του λιμανιού θα δεις το επιβλητικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και συνάμα στην άκρη του λιμανιού το βλέμμα σου θα μαγνητίσει ο φάρος του Αγίου Νικολάου. Χτισμένος στα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα, ήταν ο πρώτος που άνοιξε στις Κυκλάδες το 1831 και ο δεύτερος που φώτισε στον ελληνικό χώρο.


Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει στον οικισμό της Κορησσίας είναι μια καμινάδα ύψους 45 μέτρων. Αν αναρωτιέσαι τι συμβολίζει η συγκεκριμένη καμινάδα η απάντηση είναι πως πρόκειται για διατηρητέο και σπάνιο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου, από το μεγαλύτερο εργοστάσιο Εμαγιέ στη Μεσόγειο. Στις μεγάλες του δόξες το εργοστάσιο παρήγαγε οικιακά σκεύη και στη συνέχεια προμήθευε τον ελληνικό στρατό με παγούρια, κράνη και όλμους.

Στο βάθος του ορίζοντα, αμφιθεατρικά απλωμένη στη ράχη τριών λόφων, βρίσκεται η Ιουλίδα, η χώρα της Κέας. Μια Χώρα η οποία διαφέρει αρχιτεκτονικά από αυτήν των υπόλοιπων Κυκλάδων, καθώς τα μάτια σου θα γεμίσουν από σφιχταγκαλιασμένα παραδοσιακά λευκά σπίτια με κόκκινες κεραμοσκεπές, ενώ δεν λείπουν και τα σπίτια στο χρώμα της ώχρας. Από τη βρύση του Ροκομένου, που φήμες λένε πως όποιος πιεί νερό παντρεύεται ντόπιο, ξεκινά η περιπλάνηση στη χώρα η οποία αποτελείται από τέσσερις συνοικίες. Ένα στενό γραφικό «στεγάδι», το οποίο επιμελήθηκε ο Έλληνας ζωγράφος και επίτιμος δημότης του νησιού Αλέκος Φασιανός, αποτελεί την πόρτα για την είσοδο στις τέσσερις συνοικίες.


Πρώτα θα συναντήσεις τη συνοικία Κάστρο, η οποία πήρε το όνομά της από το ενετικό κάστρο που χτίστηκε το 1210 και μόνο ορισμένα τμήματα του αρχαίου τείχους σώζονται. Περιδιαβαίνοντας στη συνοικία θα αντικρίσεις το παλιό Δημαρχείο στην πλατεία της χώρας, ένα νεοκλασικό κτίριο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Στην ίδια συνοικία θα βρεις και την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, πολιούχου του νησιού. Στην πλατεία επίσης θα συναντήσεις και το αρχαιολογικό μουσείο, με μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Κέα.



Οι άλλες τρεις συνοικίες της Κέας είναι το Κατωχώρι, η Μεσάδα και το Πανωχώρι. Η μητρόπολη της Ιουλίδας βρίσκεται στο Κατωχώρι, ανατολικά βρίσκεται η συνοικία Μεσάδα και γύρω απ’ αυτήν, στο υψηλότερο σημείο της χώρας, το Πανωχώρι. Οι κάτοικοι της Κέας αναφέρουν πως κάθε μία από τις τέσσερις συνοικίες της Ιουλίδας αντανακλούσαν και την κοινωνική θέση των κατοίκων της. Στο Κάστρο εντοπίζονται τα μεγάλα αρχοντικά των πλουσιότερων γαιοκτημόνων και εμπόρων, στο Κατωχώρι που ενώνεται με το Κάστρο, ζούσαν κατά κύριο λόγο οι έμποροι. Η Μεσάδα, ήταν το επίπεδο τμήμα της πόλης και αποτελούσε το σημείο συνάντησης των κατοίκων. Το Πανοχώρι ξεχωρίζει με τα κουκλίστικα, μικρά σπίτια του που χωρίζουν στενά σοκάκια.



Μη φύγεις απ’ την Ιουλίδα αν δεν συναντήσεις το Λέοντα της Κέας, ένα λιοντάρι σκαλισμένο επάνω σε βράχο. Το Λιόντα, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, θα τον συναντήσεις στο δρόμο προς τη βρύση του Βενιαμίν, ο οποίος έχει μήκος 6 μέτρα κι ένα αινιγματικό χαμόγελο. Ο μύθος αναφέρει πως στην Τζιά υπήρχαν Νύμφες, οι οποίες άρχισαν να σκοτώνουν τις γυναίκες του νησιού, με αποτέλεσμα πολλοί να θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τότε, λοιπόν, ένας ιερέας παρακάλεσε το Δία να σώσει την Τζιά από αυτήν τη μάστιγα κι εκείνος λένε πως έστειλε το λιοντάρι το οποίο απομάκρυνε τις Νύμφες. Οι κάτοικοι, υπό το φόβο ότι οι Νύμφες μπορεί να εμφανιστούν και πάλι στο νησί, αποφάσισαν να χτίσουν ένα πέτρινο λιοντάρι με την προοπτική πως αν το αντίκριζαν θα τις φόβιζε.

Μια στάση αξίζει και στην κορυφή του βουνού των Μύλων, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο συγκρότημα ανεμόμυλων στις Κυκλάδες. 26 μισο-ερειπωμένοι μύλοι που κάποτε παρήγαγαν κριθαράκι, αποτελούν πλέον δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Στα 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι θα συναντήσεις ένα γραφικό ψαροχώρι, το Βουρκάρι, το οποίο κατά τους θερινούς μήνες είναι γεμάτο ιστιοπλοϊκά, γιοτ και ταχύπλοα και είναι έκδηλος ο κοσμοπολίτικος αέρας του. Ο Οτζιάς και οι Ποίσσες είναι δύο ακόμη οικισμοί οι οποίοι ξεχωρίζουν για την οργάνωση σε καταλύματα και τουριστικές επιχειρήσεις, ιδανικά σημεία για ξέγνοιαστες βουτιές.
Διανύοντας 16 χιλιόμετρα οδικώς νότια της Ιουλίδας θα βρεθείς στον οικισμό Κούνδουρο, που κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστός ως Νηρησσός. Αποτελεί ένα από τα πιο αναπτυγμένα τουριστικά θέρετρα της Κέας και μάλιστα στο σημείο αυτό μπορείς να απολαύσεις τη διαμονή σου σε ανακαινισμένους πετρόχτιστους ανεμόμυλους. Ο Κούνδουρος ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, καθώς έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις ανάμεσα σε κοσμοπολίτικες οργανωμένες παραλίες είτε πιο απομονωμένες αμμουδιές.
Παραλίες της Κέας
Αν δώσεις χρόνο σ’ αυτό στην Κέα θα σε ανταμείψει με τις παραλίες της, οι οποίες θα σε μαγέψουν! Τι είναι όμως αυτό που τις κάνει ξεχωριστές; Τα εντυπωσιακά κρυστάλλινα νερά, η άγρια ομορφιά που τις περιτριγυρίζει και το συναίσθημα προσμονής που σου γεννάται στην προσπάθεια σου να τις προσεγγίσεις, καθώς πολλές, να ξέρεις, δεν είναι εύκολα προσβάσιμες! Άλλες οργανωμένες, άλλες ανοργάνωτες, κρυμμένες σε κολπίσκους σε προ(σ)καλούν να τις αναζητήσεις!
Παρακάτω σου παραθέτουμε τις παραλίες που μπορείς να επισκεφτείς, χωρίζοντάς τες σε δύο κατηγορίες με βάση την προσβασιμότητά τους. Θα χρειαστείς σκάφος ή κάποιο βαρκάκι για τις Λαδού (προσβάσιμη και με τα πόδια μέσω ενός μονοπατιού βόρεια του Οτζιά), Κεφάλα, Βρόσκοπος, Ψιλή Άμμος (φτάνεις και κολυμπώντας από το Καλυδονύχι) και Καστριανή.
Στις παρακάτω παραλίες μπορείς να αφήσεις στην άκρη το πλεούμενο, αλλά σε αυτές που θα δεις να τις συνοδεύει ένας αστερίσκος, ετοιμάσου να απολαύσεις την εμπειρία του χωματόδρομου! Οτζιάς, Κόκκα, Γιαλισκάρι, Κορησσία, Όρκος, Καλυδονύχι, Ποίσσες, Καστελάκια, Κούνδουρος, Μπούρι, Άγιος Αιμιλιανός, Καλησκιά, Φρέα, Λυγιά, Καμπί, Λιπαρό (θα χρειαστεί να οδηγήσεις σε ιδιωτικό δρόμο).


Και τα αστεράκια ξεκινάνε. Θα σε παιδέψει λιγάκι ο δρόμος, όμως αυτό που θα αντικρίσεις και τα νερά στα οποία θα κολυμπήσεις θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι μπορεί και να χρειαστούν αντικατάσταση τα λάστιχά σου! Ένα αστεράκι θα συναντήσεις, λοιπόν, στις Τρείς Αμμουδιές, Σπαθί, Συκαμιά, Ξύλα, Ψαθί, Στραβοτραχήλα. Ιδιαίτερη προσοχή και ίσως 4χ4 ή καλύτερα σκάφος θα χρειαστείς στις Μαυραμπέλι, Καλαμίτσι, Καλόγερος, Τηλέγραφος.


Εναλλακτικός τουρισμός στην Κέα
Η Κέα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για να έρθεις σε επαφή με τη φύση και να γευτείς τα οφέλη του εναλλακτικού τουρισμού. Στο περιβάλλον της θα βρεις σπηλιές, ναυάγια, λιθόστρωτα μονοπάτια που περνούν μέσα από δάση και οδηγούν σε υπέροχους όρμους και παραλίες, καταγάλανα νερά για να επιδοθείς σε θαλάσσια σπορ.
Σπηλιές
Είσαι λάτρης της εξερεύνησης; Στην Κέα θα συναντήσεις μικρά σπήλαια και από τα πιο γνωστά είναι οι Τρυποσπηλιές και η σπηλιά του Αγίου Τιμοθεόυ. Οι Τρυποσπηλιές βρίσκονται νοτιοανατολικά του Οτζιά, στην περιοχή του Κάλαμου και αποτελούν σπηλαιώδεις εσοχές από τις οποίες στο παρελθόν γινόταν εξόρυξη ενός σιδηρούχου ορυκτού, του μίλτου. Ένα κοίλωμα 7-8 μέτρων είναι η σπηλιά του Αγίου Τιμοθεόυ στην οποία και ασκήτευσε. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για ένα ανεξήγητο φαινόμενο εμφάνισης νερού μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ναυάγια
Τέσσερα ναυάγια θα βρεις στα νερά της Κέας, γεγονός που μαγνητίζει τους λάτρεις της κατάδυσης. Το πρώτο είναι το αδελφάκι του Τιτανικού, το νοσοκομειακό πλοίο HMHS Βρεταννικός, που ανακάλυψε ο Ζακ Κουστώ το 1975. Βυθίστηκε από γερμανική νάρκη το 1916, πλεόντας προς το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου. Το δεύτερο μεγάλο ναυάγιο σε ελληνικά ύδατα, μετά το Βρεταννικός, θεωρείται το S/S Burdigala, το οποίο μάλιστα βυθίστηκε μια εβδομάδα νωρίτερα από το Βρεταννικός στα νερά της Κέας. Ναυάγιο που έμεινε 138 χρόνια άγνωστο μετά τη βύθιση του, αποτελεί το πολυτελές ατμόπλοιο Πατρίς, πρώην Όθων. Θα το βρεις κοντά στον Κούνδουρο και θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα σημεία κατάδυσης στην Ελλάδα. Το JUNKERS 52, αεροσκάφος που συμμετείχε στις επιχειρήσεις του γερμανικού στρατού στο Αιγαίο την περίοδο 1941-1943, αποτελεί το τέταρτο ναυάγιο στην Κέα. Το καταδυτικό κέντρο keadivers που λειτουργεί στο νησί θα σου δώσει την ευκαιρία να βουτήξεις στον κόσμο των ναυαγίων και να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο!
Πεζοπορικές διαδρομές
Μονοπάτια χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες διασχίζουν όλο το νησί και σου χαρίζουν φοβερές εικόνες. Στην Κέα καταγράφονται 12 διαδρομές, εκ των οποίων η διαδρομή Σταυρουδάκι-Πηγή Βαθυπόταμου-Καρθαία θα σας οδηγήσει στις Μικρές Πόλες, έναν μοναχικό και επιβλητικό όρμο με καταγάλανα νερά. Σύμφωνα με τους κατοίκους, η βουτιά στον όρμο Πόλες είναι από τις πιο αναζωογονητικές και μάλιστα θα έχεις την ευκαιρία να κολυμπήσεις ανάμεσα σε βυθισμένους λίθινους όγκους, τμήματα του μόλου της αρχαίας Καρθαίας. Μετά τη βουτιά σου στο νότιο άκρο θα συναντήσεις την ακρόπολη της Καρθαίας με δύο σημαντικά οικοδομήματα, το ναό της Αθηνάς και του Απόλλωνα. Σαν συμβουλή ξεκίνα νωρίς το πρωί ώστε να μην σε πιάσει η ζέστη και αφιέρωσε όλη τη μέρα σ’ αυτόν τον απόκοσμο προορισμό!

Την επίσκεψη σου αξίζει και το μοναστήρι της Καστριανής. Είτε πεζοπορώντας είτε αξιοποιώντας το αμάξι σου, η ηρεμία που σου προσφέρει και η μαγευτική θεά θα σε ανταμείψουν. Η ιστορία του μοναστηριού ξεκινά όταν βοσκοί στην περιοχή Καστρί έβλεπαν μια λάμψη τα βράδια στην κορυφή του βράχου. Αποφάσισαν, λοιπόν, να διερευνήσουν την προέλευση του φωτός. Σκαρφάλωσαν στον απότομο βράχο και εκεί είδαν πως μέσα από τους πυκνούς θάμνους ξεπρόβαλε μια λάμψη. Υπό το φως της ημέρας έσκαψαν το σημείο από το οποίο έβλεπαν να βγαίνει το φως και βρήκαν το εικόνισμα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αποφάσισαν, έτσι να χτίσουν έναν ναό προς τιμήν Της.

Θαλάσσια σπορ
Το Κουνδουράκι είναι η μοναδική παραλία στο νησί που θα φλερτάρεις με την αδρεναλίνη. Στο Κουνδουράκι beach έχεις την ευκαιρία να κάνεις μαθήματα θαλάσσιου σκι, surf, wakeboard και μια σειρά άλλων θαλάσσιων σπορ.

Διασκέδαση και γεύσεις στην Κέα
Στην Κέα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις το κοκτέιλ σου σε ένα από τα ιστορικότερα μπαρ του νησιού στη Χώρα, το Λέων, όνομα που του δόθηκε προς τιμήν του σκαλισμένου Λέοντα στο βράχο. Το Zeus Faber αποτελεί στέκι για τα πρώτα ποτά, αν επιλέξεις το κοσμοπολίτικο Βουρκάρι. Εκεί θα βρεις και το Βινύλιο το οποίο προσφέρεται για χορό μέχρι το πρωί. Χτισμένο στα βράχια πάνω ακριβώς από την παραλία Κουνδουράκι θα χάσεις την αίσθηση του χρόνου στο Κουνδουράκι Rock. Ξύλινα κιόσκια με πουφ σου προσφέρουν μαγευτική θέα την ώρα που δύει ο ήλιος!
Από την Κέα δεν πρέπει να φύγεις δίχως να δοκιμάσεις τα τοπικά προϊόντα. Η Λόζα, το τζιώτικο προσούτο, που φτιάχνεται από χοιρινό και καπνίζεται στον ατμό για 1-2 εβδομάδες, δεν θα πρέπει να λείψει από το τραπέζι σου. Τα τσίγαρα, επίσης, ψωμί με γέμιση από κομμάτια χοιρινού κρέατος με λίπος, συγκαταλέγεται στις τοπικές λιχουδιές, όπως και ο πασπαλάς, χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με τομάτα και αυγά. Στην Κέα παράγουν και το δικό τους κρασί, το Μαυρούδι, βαθυκόκκινο με έντονη γεύση, όπως και διάφορα είδη τυριών, το ξυνό, την κοπανιστή, το ξυροτύρι και το λαδοτύρι. Μην παραλείψεις, ακόμη, να επισκεφτείς το αγρόκτημα/ξενώνα Κόκκινο τρακτέρ, όπου θα δοκιμάσεις τα νόστιμα μπισκότα από βελανίδι. Ναι καλά διάβασες! Παράγονται από αλεύρι βελανιδιού. Η Κέα είναι το μοναδικό Κυκλαδονήσι που φιλοξενεί εκτεταμένο δρύινο δάσος και οι κάτοικοι του μέχρι τη δεκαετία του ‘70 αξιοποιούσαν τον ώριμο καρπό του βελανιδιού, τη χαμάδα, για την παραγωγή μαύρης μπογιάς που εξάγονταν σε όλη τη χώρα, πριν τη δημιουργία φτηνών βιομηχανικών βαφών. Έκτοτε το βελανίδι αξιοποιήθηκε στην εμπορική ζωή του νησιού από την αμερικανίδα Μάρσι Μάγιερ, η οποία αποφάσισε να μετοικήσει στην Κέα και να αφήσει το δικό της στίγμα μέσα από την αξιοποίηση του βελανιδιού ως μπισκότο. Και το κερασάκι στην τούρτα, όπως λέμε όσον αφορά στις γεύσεις, θα το βρεις στην παραδοσιακή ταβέρνα Καμπί, πάνω από την παραλία Καμπί. Λαχταριστή μανιταρόπιτα, που όμοια της ενδεχομένως να μην έχεις ξαναγευτεί, μοσχαράκι κοκκινιστό και κεφτεδάκια με εξαιρετική κρούστα είναι μερικά από τα πιάτα που θα σου μείνουν αξέχαστα αν την επιλέξεις!
Κλείνοντας την περιπλάνηση, θα σου λέγαμε… ανακάλυψε τη δική σου Κέα! Τα μάτια σου μπορεί να μαγνητίσουν μέρη που δεν πίστευες ότι θα συναντήσεις κι αυτό είναι που θα σου μείνει αξέχαστο και θα το κουβαλάς στο μυαλό σου για το χειμώνα!

Από την Φυλλιώ Αλεξούδη
Διαβάστε επίσης: