fbpx

Workation: μία νέα μορφή τουρισμού που αναδύθηκε μέσα στην πανδημία!

Η εξ αποστάσεως εργασία ευνοήθηκε παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλέον είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη εργασιακή τάση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποδείχθηκε, μέσω ερευνών, πως οι εργαζόμενοι αποδίδουν καλύτερα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από το συνηθισμένο του γραφείου, πόσο μάλλον όταν βρίσκονται στο σπίτι τους. Το σπίτι, σου προσφέρει οικειότητα και η απομακρυσμένη εργασία σου προσφέρει τη δυνατότητα να ελέγξεις τη σειρά και την προτεραιότητα των εργασιών σου.

Αυτό το νέο είδος εργασίας έδωσε φως σε μία νέα μορφή τουρισμού το workation. Η λέξη workation αποτελείται από τη συγχώνευση των λέξεων work (=εργασία) και vacation (=διακοπές). Μάλιστα, κάποιες χώρες έχουν επενδύσει σε αυτό το είδος τουρισμού είτε διαμορφώνοντας χώρους εργασίας προς ενοικίαση με την μέρα είτε ενισχύοντας τις συνδέσεις του ίντερνετ στα καταλύματα τους ή και άλλες ενέργειες που στοχεύουν στην επίτευξη εργασίας και διακοπών στον ίδιο χώρο.

workation σε εξωτικούς προορισμούς
©pinterest.com
Εργασιακά καταφύγια

Μετά την εμφάνιση του workation, δημιουργήθηκαν τα εργασιακά καταφύγια, τα οποία είναι μέρη που παρέχουν μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες στους εργαζομένους τους για ένα χρονικό διάστημα, μακριά από το συνηθισμένο χώρο εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι μπορούν ή παροτρύνονται από την εταιρεία να μεταφερθούν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανά τμήμα για να εργασθούν στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, έχοντας τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μαζί με την οικογένεια τους. Μέσω του τουρισμού workation μπορεί το άτομο να εργάζεται, αλλά ταυτόχρονα να κάνει διακοπές.

χώρος για workation
©pinterest.com
Workation στη Νορβηγία

Η Νορβηγία είναι μία από τις πρώτες χώρες που προώθησε τον τουρισμό workation. Προσφέρει εργασιακούς χώρους ή συνεδριακά κέντρα που μπορούν να ενοικιαστούν με τη μέρα ή σαλέ σκι με χώρους που ταυτόχρονα μπορείς να εργαστείς, έχοντας θέα τα απέραντα χιονισμένα βουνά. Φαντάσου να δουλεύεις με το laptop σου και να βλέπεις τις απέραντες κοιλάδες ή τα οροπέδια του βουνού ή ακόμη καλύτερα το Βόρειο Σέλας.

Με υπέροχη θέα, άγριες περιπέτειες και μία από τις πιο γρήγορες ταχύτητες WiFi στον κόσμο, η Νορβηγία είναι ένα ασφαλές στοίχημα για όλους όσους θέλουν να συνδυάσουν την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο.

Ο επιχειρηματικός χώρος “Beta Coworking Space”, στο Vågå της κοιλάδας Gudbrandsdalen, ξεκίνησε το 2016 ως μία εναλλακτική λύση αγροτικής επιχειρηματικής εργασίας στη Νορβηγία. Το μέρος αυτό είναι ιδανικό για τους λάτρεις του βουνού καθώς εκεί υπάρχει απόλυτη ησυχία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επισκέψεις στο Beta Coworking Space αυξήθηκαν κατακόρυφα.

ηλιοβασίλεμα στη χιονισμένη Νορβηγία
©pinterest.com
σαλέ στη Νορβηγία
©pinterest.com

Αντίστοιχα, για τους λάτρεις των υδάτινων δραστηριοτήτων, το Unstad το πιο διάσημο σημείο surf της Αρκτικής, είναι το κατάλληλο μέρος για workation. Στην περιοχή συνηθίζεται η συγκατοίκηση με άλλους εργαζόμενους, αλλά εκτός από surf, μπορείς να κάνεις και πεζοπορία. Στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχεις σε όλες τις δραστηριότητες, θα μπορούσες απλά να απολαύσεις το τοπίο.

workation στην Αρκτική
©Earth Trekkers, pinterest.com
surf
©pinterest.com

Οι πλατφόρμες CoworkBooking.com και Coworker.com σε βοηθούν να βρεις καταλύματα που μπορείς να διανυκτερεύσεις και ταυτόχρονα να εργάζεσαι. Μπορείς ακόμα να νοικιάσεις μόνο ένα γραφείο για ιδιωτική χρήση. Νοικιάζοντας εργασιακό χώρο έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις με πόσους άλλους ανθρώπους θα βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο, τις διαστάσεις του γραφείου σου και το ωράριο εργασίας σου. Παραδείγματος χάρη, μπορείς να νοικιάσεις για μία μέρα ένα γραφείο, σε χώρο που υπάρχουν συνολικά 5 γραφεία.

Εκτός από την επίτευξη εργασίας και διακοπών στον ίδιο χώρο, αυτή η καινούρια μορφή τουρισμού, το workation, σου εξασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο του ωραρίου σου. Αρκετοί μάλιστα το πρωί συμμετέχουν σε δραστηριότητες και από το απόγευμα και μετά εργάζονται. Μερικοί επιλέγουν να εργαστούν από τις εννέα έως τις πέντε, ενώ άλλοι ανοίγουν τους φορητούς υπολογιστές τους το βράδυ, αφού περάσουν όλη την ημέρα σε εξωτερικές δραστηριότητες.

Ακόμη, στα περίπου 90 καταλύματα σε ολόκληρη τη Νορβηγία του ομίλου Scandic hotels, μπορείτε να εργαστείτε στο λόμπι ή στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου ή να πραγματοποιήσετε εταιρικά meeting σε προσιτές τιμές.

workation σε πολυτελές ξενοδοχείο
©Senab, pinterest.com

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε μια δύσκολη χρονιά, οι πολίτες της Σουηδίας κατάφεραν να συνεχίσουν να εργάζονται σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου πάρα πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Στην Ελλάδα, παρότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα σε συνέδρια και εταιρικούς ταξιδιώτες, η μορφή τουρισμού workation δεν έχει πάρει την ίδια διάσταση όσο σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Υπάρχουν διαθέσιμα γραφεία προς ενοικίαση στις δύο μεγάλες αστικές πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονική, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Από την Άννα-Μαρία Σερεμετάκη

Διαβάστε επίσης:

Related Posts

Απάντηση