Setjetting tourism: 3 αγαπημένα μέρη ταινιών!

Αν διαβάζοντας τον τίτλο του άρθρου σκέφτηκες ένα πολυτελές είδος τουρισμού με ιδιωτικά jet ή ακόμα θαλάσσιο τουρισμό λόγω των jet-ski, τότε δεν γνωρίζεις τον όρο Setjetting. Setjetting tourism είναι ένα είδος τουρισμού κατά το οποίο οι ακόλουθοί του επισκέπτονται πόλεις, μουσεία, πλατείες, ποτάμια, γέφυρες (κ.α) που έχουν δει σε μία αγαπημένη τους ταινία ή σειρά.

Είμαστε σίγουροι πως μέσα από μία σκηνή ταινίας έχεις ονειρευτεί να επισκεφτείς έστω έναν προορισμό. Σκέψου πως η πόλη του Παρισιού και της Νέας Υόρκης, καθώς κι ο τρόπος ζωής των κατοίκων, έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μέσω ταινιών. Φυσικά είναι πάρα πολλές τοποθεσίες που προβάλλονται από τους σκηνοθέτες σε ταινίες και σειρές και παρακάτω θα παρουσιαστούν 3 μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν γίνει δημοφιλή με αυτόν τον τρόπο.

#1 Dubrovnik, Κροατία – τηλεοπτική σειρά Game of Thrones, 2011-2019

Η πόλη Dubrovnik της Κροατίας, έχει πρωταγωνιστήσει στο Game of Thrones και συγκεκριμένα στην 2η σεζόν, γι’ αυτό έχει παραμείνει γνωστή ως η πρωτεύουσα των Επτά Βασιλείων. Στη συγκεκριμένη πόλη κατοικούν περίπου 45.000 πολίτες, που σημαίνει πως η πόλη είναι προσβάσιμη για όλους τους θαυμαστές του Game of Thrones. Αξίζει μάλιστα να περιηγηθείς και στην παλιά πόλη του Dubrovnik, όπου επίσης έχουν γυριστεί σκηνές καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς.

Dubrovnik Κροατία, game of thrones
©pinterest.com
Dubrovnik Κροατία, game of thrones
©pinterest.com
Dubrovnik Κροατία, game of thrones
©pinterest.com
#2 Νέα Ζηλανδία – τηλεοπτική σειρά The Lord Of The Rings Trilogy, 2001-2003

Μεταφερόμενοι στη Νέα Ζηλανδία και συγκεκριμένα στην τηλεοπτική σειρά, The Lord Of The Rings Trilogy, πάνω από 100 μέρη της χώρας προβλήθηκαν στη διάρκεια των τριών ετών της σειράς. Αρκετά χαρακτηριστικό τοπίο, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν παρακολουθήσει τη σειρά, είναι η περιοχή Hobbiton. Στην πραγματικότητα δεν είναι κατοικήσιμη περιοχή από ντόπιους, αλλά αποτελεί διάσημο τουριστικό αξιοθέατο στη Νέα Ζηλανδία, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να περιηγηθείς σε σκηνικά της ταινίας. Επίσης, το Εθνικό Πάρκο Tongariro, που βρίσκεται στο όρος Ngauruho, χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη όλων των σκηνών που έγιναν στο Mordor, τη γη του σκοτεινού άρχοντα Sauron. Εύκολα μπορείς να φανταστείς πως περπατάς στα σκοτεινά εδάφη του Mordor, για να πετάξεις το δαχτυλίδι στις πυρκαγιές του όρους Doom.

Νέα Ζηλανδία, Lord of the Rings
©pinterest.com
Νέα Ζηλανδία, Lord of the Rings
©pinterest.com
#3 Petra, Ιορδανία – Indiana Jones the last crusade, 1989

H αρχαία πόλη Petra της Ιορδανίας, ένα από τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου, απαθανατίστηκε στην ταινία Ιντιάνα Τζόουνς: η Τελευταία Σταυροφορία και είναι μια από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες της χώρας. Αυτή η χαμένη πόλη, η οποία είναι η μισή σκαλισμένη σε έναν σκούρο ροζ βράχο, είναι σίγουρο πως θα σε εκπλήξει!

Πέτρα Ιορδανίας
©Ana Maria Munteanu, pinterest.com

Παρότι οι ακόλουθοι του jet-setting tourism επισκέπτονται τοποθεσίες που έχουν αγαπήσει μέσω ταινιών ή σειρών, υπάρχει μία νοητή υποκατηγορία όπου οι οπαδοί, εκτός από τοποθεσίες, επισκέπτονται θεματικά μαγαζιά, θεματικά δωμάτια καταλυμάτων, εκθέσεις ή μουσεία σχετικά με μία ταινία κ.α.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτήν την υποκατηγορία του setjetting tourism από τη συλλογή ταινιών και βιβλίων του Χάρι Πότερ!

Ο Χάρι Πότερ από το 1997 έχει αγαπηθεί από χιλιάδες θεατές και αναγνώστες. Τα Leavesden Studios είναι η κύρια τοποθεσία γυρισμάτων και των οκτώ ταινιών του Χάρι Πότερ, όπου οι οπαδοί μπορούν να δουν σκηνικά, αντικείμενα και κουστούμια που χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις ταινίες. Αντίστοιχα, στο Universal Studio στη Φλόριντα, το κάστρο Hogwarts, οι γύρω δρόμοι του Hogsmeade, εστιατόρια που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φάνε Chocolate Frog και Butterbeer και μέσω διαδραστικών διαδρομών να οδηγήσουν το Hogwarts Express είναι αντίγραφα μεγάλης κλίμακας των αρχικών ιδεών. Σχετικά με τα διάσημα μέρη του Χάρι Πότερ, το Hogwarts βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ονομάζεται κάστρο Alnwick, ενώ για το εσωτερικό του Hogwarts χρησιμοποιήθηκε ο καθεδρικός ναός Gloucester.

Διάσημα μέρη από το Χάρι Πότερ
©pinterest.com
Διάσημα μέρη από το Χάρι Πότερ
©pinterest.com
Διάσημα μέρη από το Χάρι Πότερ
©pinterest.com
Κάστρο για Jetsetting τουρισμό
©pinterest.com
Σκηνικό από την ταινία Χάρι Πότερ
©pinterest.com

Είχες σκεφτεί εσύ να ταξιδέψεις σε ένα προορισμό που σε έχει εντυπωσιάσει μέσω μιας ταινίας ή μιας σειράς; Θα ήθελες να γίνεις τουρίστας jetsetting;

Από την Άννα-Μαρία Σερεμετάκη

Διαβάστε επίσης:

Related Posts