Κρακοβία: στην πόλη που ζωντανεύουν οι θρύλοι!

Για όποιον αναζητά την ιστορία, τη μαγεία, το πάντρεμα του μελαγχολικού παρελθόντος και του ζωντανού παρόντος, τότε η Κρακοβία αποτελεί την ιδανική επιλογή. Οι όμορφοι, προσεγμένοι δρόμοι με τις άμαξες, τα πανέμορφα και εντυπωσιακά κτήρια, η ρομαντική και συνάμα θλιμμένη ατμόσφαιρα είναι μερικά από τα πράγματα που από την πρώτη στιγμή κερδίζουν τον επισκέπτη και επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες του.

Η Κρακοβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και βρίσκεται στο νότο της χώρας. Πόλη καλλιτεχνών και φοιτητών, αποτελεί μια πόλη ζωντανή και παραμυθένια, παρόλο το δύσκολο παρελθόν της από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς και το σίγουρο είναι ότι μια επίσκεψη εκεί ισοδυναμεί με πληθώρα συναισθημάτων και συγκινήσεων

Αρχικά, όσον αφορά τη μετακίνηση, τη διαμονή και το συνολικό budget που χρειάζεται ένας ταξιδιώτης για να επισκεφθεί την Κρακοβία, όλα βρίσκονται σε αρκετά προσιτές τιμές, και συνεπώς ένα ολιγοήμερο ταξίδι είναι παραπάνω από εφικτό. Αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους έχουν απευθείας σύνδεση με την Κρακοβία, ενώ μέσα στην πόλη υπάρχουν επίσης πολλά youth hostel όπου μπορεί κανείς να διαμείνει οικονομικά. Εδώ να τονίσουμε ότι το νόμισμα της Πολωνίας είναι το złoty, οπότε όσοι σκέφτονται να την επισκεφθούν, είναι καλό να κάνουν από πριν κάποιο συνάλλαγμα, αν και σε όλους τους χώρους γίνονται δεκτές οι κάρτες χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.

Σχετικά τώρα με τα υπόλοιπα έξοδα, οι είσοδοι στα μουσεία είναι και αυτές αρκετά προσιτές, ενώ παράλληλα δέχονται παντού και το φοιτητικό πάσο για μειωμένη είσοδο. Επίσης, για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν σημεία ενδιαφέροντος έξω από την πόλη, το Auschwitz-Birkenau ή το αλατωρυχείο Wieliczka, είναι καλό να απευθυνθούν σε ένα από τα  πρακτορεία οργανωμένων εκδρομών της πόλης, ώστε να εξασφαλίσουν εύκολα τη μετακίνησή τους προς τα εκεί, όπως και την ξενάγηση, η οποία και στους δυο αυτούς χώρους είναι πολύ βοηθητική και εμπλουτίζει γενικότερα την όλη εμπειρία.

Η Κρακοβία, έχοντας κληρονομήσει ένα πολύ πλούσιο παρελθόν, βρίθει από σημεία ενδιαφέροντος και μέρη που πράγματι αξίζει να τα επισκεφθεί κανείς. Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία ή αλλιώς, Rynek Główny, τη μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, ο επισκέπτης περιτριγυρίζεται από πληθώρα καλοδιατηρημένων, μεσαιωνικών κτηρίων, ενώ μια σύγχρονη νότα προσδίδουν τα καφέ και εστιατόρια κατά μήκος της πλατείας. Στο σκηνικό αυτό δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τα περιστέρια της πόλης, όπου σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ήταν κάποτε στρατιώτες του πρίγκιπα της Κρακοβίας Henryk Probius που με ένα γύρισμα της μοίρας και ένα μαγικό ξόρκι μετατράπηκαν σε περιστέρια.

Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται επίσης και το Sukiennice, η πρώην αγορά υφασμάτων, και κέντρο εμπορίου της ανατολικής Ευρώπης, όπως και η γοτθικού στιλ εκκλησία St. Mary’s Basilica που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Από το περίφημο καμπαναριό της, ακούγεται κάθε μια ώρα ο πολωνικός ύμνος hejnal mariacki, με τον ήχο της τρομπέτας. Η γνωστή αυτή εκκλησία σαγηνεύει τους επισκέπτες της με το επιβλητικό εξωτερικό της περίβλημα και το πολύχρωμο, μεγαλειώδες εσωτερικό της.

Μιλώντας για εντυπωσιακά κτήρια, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το κάστρο του Βάβελ (Wawel’s castle). Χτισμένο πάνω στον ομώνυμο λόφο, αποτελεί έναν αρχιτεκτονικό θησαυρό για την Κρακοβία. Προσφέρει επίσης την ομορφότερη θέα στον ποταμό Βιστούλα, ενώ ο επισκέπτης νιώθει πως βρίσκεται σε παραμύθι.

Στο κάστρο του Βάβελ βρίσκονται τα βασιλικά διαμερίσματα, ο καθεδρικός ναός, το θησαυροφυλάκιο και το οπλοστάσιο. Εκεί βρίσκονται ακόμα  θαμμένοι οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Πολωνίας, καθώς η Κρακοβία υπήρξε για χρόνια η πρωτεύουσα της χώρας. Αξίζει επίσης να επισκεφθεί κανείς τη σπηλιά του δράκου, με το άγαλμα του φοβερού πλάσματος να κοσμεί την είσοδό της.

Μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη εμπειρία είναι σίγουρα η επίσκεψη στο αλατωρυχείο Wieliczka. Σε μικρά γκρουπ και μετά από την κουραστική κατάβαση, ο επισκέπτης οδηγείται στις υπόγειες, αινιγματικές αίθουσες του ορυχείου με τα περίκομψα αγάλματα από αλάτι. Οι σχηματισμοί του αλατιού και τα στενά δρομάκια συνθέτουν ένα μυστηριακό τοπίο, ενώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μάθει πράγματα για τη ζωή των εργατών και τη διαδικασία εξαγωγής του αλατιού. Η όλη ξενάγηση και περιπλάνηση στο χώρο διαρκεί περίπου 4 ώρες.

Φυσικά, η λίστα των αξιοθέατων δεν τελειώνει εδώ. Η εβραϊκή συνοικία Kazimierz, το εργοστάσιο του Oskar Schindler, το μουσείο σύγχρονης τέχνης της Κρακοβίας, είναι λίγα μόνο από τα μέρη που πρέπει  να συμπεριλάβει κανείς στην επίσκεψή του.

Για όσους αντέχουν, διοργανώνονται επίσης και ημερήσιες εκδρομές στο Άουσβιτς, έναν τόπο που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνο του.

Στην Κρακοβία μπορεί να βρει κανείς και πολύ ενδιαφέρουσες γαστρονομικές επιλογές. Πρωταγωνιστής το πιερόγκι (pierogi), μικρά ζυμαρικά γεμιστά με πατάτα, τυρί ή με σπανάκι, λάχανο ή κοτόπουλο. Οι σούπες είναι επίσης πολύ σημαντικές στην πολωνική κουζίνα, όπως για παράδειγμα η σούπα barszcz με παντζάρι. Επίσης, γνωστά είναι και τα τύπου σάντουιτς zapiekanka, δηλαδή μπαγκέτα ψωμιού που από πάνω προστίθενται υλικά όπως τυρί, κέτσαπ, μανιτάρια. Όλα τα παραπάνω είναι πολύ οικονομικά και εύκολα να τα βρεις.

Κλείνοντας, η σχέση με την Κρακοβία είναι αμφίδρομη. Όσο περισσότερο θέλει κανείς να την εξερευνήσει και να την γνωρίσει, τόσα περισσότερα θα του προσφέρει και εκείνη. Αδιαμφισβήτητα είναι μια πόλη με πολλές επιλογές και έντονη ζωή, μια πόλη μαγική που ούτε οι αντίξοες συνθήκες και το πέρασμα το χρόνου δεν κατάφεραν να της στερήσουν την ομορφιά και τη γοητεία της.

Από την Ζωή Μαμάση

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version