Μονοήμερη στην «αναγεννημένη» Δρέσδη!

Η Σαξονική Δρέσδη, χτισμένη στην κοιλάδα του ποταμού Έλβα, είναι μια γερμανική πόλη η οποία έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επισκεπτών τόσο για την πολιτισμική της κληρονομιά, όσο και για τα ιστορικά της γεγονότα. Μέχρι το 1945 χαρακτηριζόταν ως η «Φλωρεντία του Έλβα» και ήταν από τις ομορφότερες πόλεις του κόσμου με τα μπαρόκ κτίρια και παλάτια να διακοσμούν κάθε γωνιά της.

Ωστόσο, το άγριο πρόσωπο του πολέμου οδηγεί τους ανθρώπους σε απερίσκεπτες και καταστροφικές πράξεις. Η Δρέσδη έγινε το «θύμα» των πολιτικών συμφερόντων, κι έτσι μέσα σε μία νύχτα, το Φλεβάρη του 1945, όλα έγιναν στάχτη. Η αιτία; Οι συνεχόμενοι βομβαρδισμοί από τις Συμμαχικές Δυνάμεις για να αποδυναμώσουν τη ναζιστική τότε Γερμανία και να παραδοθεί.

© Urlaubsguru, pinterest.com

Τα ευχάριστα είναι ότι η Δρέσδη ανοικοδομήθηκε μετά τον πόλεμο και σχεδόν όλη η παλιά πόλη απέκτησε ξανά την αίγλη που της άρμοζε. Σήμερα, είναι ένας ιδανικός προορισμός για εσένα που θέλεις να κάνεις μία μονοήμερη εκδρομή σε μία γοητευτική και πολλά υποσχόμενη πόλη. Βρίσκεται μόνο δύο ώρες από το Βερολίνο, αλλά εξίσου κοντά και με την Πράγα. Γι’ αυτό, εάν βρεθείς σε αυτές τις πόλεις θα ήταν μία ωραία ιδέα να αφιερώσεις μία μέρα στην «αναγεννημένη Δρέσδη». Και μην ανησυχείς για τα αξιοθέατα, γιατί εδώ σου παρουσιάζουμε όσα αξίζει να δει κανείς μέσα σε μία μέρα σε αυτό το ταξίδι. Σημειώνεις;

Zwinger Palace
© pinterest.com

Το Zwinger Palace της Δρέσδης χαρακτηρίζεται ως ένα παγκόσμιο αριστούργημα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής κι όχι άδικα. Βρίσκεται σε μία εντυπωσιακή τοποθεσία, ακριβώς στις όχθες του Έλβα. Χτίστηκε τον 18ο αιώνα ως χώρος για τα τουρνουά παιχνιδιών γηπέδου, ενώ σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Ανάμεσα στα εκθέματα συμπεριλαμβάνεται η συλλογή πορσελάνης της Δρέσδης (Dresden Porcelain Collection), η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Επίσης, εκεί βρίσκεται το «The Semper Gallery», όπου μπορείς να απολαύσεις και να θαυμάσεις σπουδαία έργα ζωγραφικής από την Αναγέννηση. Ένα άλλο κοντινό αξιοθέατο είναι το Nymph Bath, από τα πιο εντυπωσιακά μπαρόκ σιντριβάνια που έχει να προσφέρει η Γερμανία. Γενικότερα, η πλούσια και λεπτομερή σύνθεση, τα πολλά αγάλματα που διακοσμούν κάθε σημείο του παλατιού, τα σιντριβάνια και τους κήπους, κάνουν το Zwinger Palace ένα must αξιοθέατο της Δρέσδης.

© dresden_fotografie, instagram.com
Semper Opera House

Κι αν τελείωσες από το Zwinger Palace και σκέφτεσαι ποια θα είναι η επόμενή σου στάση, θα σου προτείναμε να μην απομακρυνθείς πολύ. Λιγότερο από ένα λεπτό από το παλάτι, θα βρεις την Όπερα της Δρέσδης. Και γιατί να την επισκεφτείς; Γιατί είναι η πιο διάσημη Όπερα της Γερμανίας, μία από τις παλιότερες στον κόσμο και με τις πιο γνωστές ορχήστρες. Κι εδώ θα μας πεις: «Μα για μία μέρα θα πάω, πότε να προλάβω και ορχήστρα;». Ναι έχεις δίκιο φίλε ταξιδιώτη, αλλά  η αρχιτεκτονική δομή του θα σε αφήσει άφωνο. Έχει χτιστεί με βάση τρία διαφορετικά στυλ: τον κορινθιακό ρυθμό, την αναγεννησιακή και την μπαρόκ αρχιτεκτονική. Επιπλέον, η Όπερα σχεδόν καταστράφηκε από τις Συμμαχικές Δυνάμεις το 1945 και ξαναχτίστηκε έπειτα από 40 χρόνια, το 1985. Ελπίζουμε να σε πείσαμε (και μεταξύ μας, δεν συναντάς και Όπερα κάθε μέρα).

Κάστρο της Δρέσδης / Royal Palace
© pinterest.com

Κάθε σημαντική και ιστορική πόλη έχει πάντα ένα επιβλητικό κάστρο. Συνήθως για να το βρεις χρειάζεται να εξασκήσεις τις πεζοπορικές σου ικανότητες, γιατί θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της περιοχής και η υπόθεση απαιτεί περπάτημα και ανηφόρα. Όμως, με το κάστρο της Δρέσδης δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, απέναντι ακριβώς από το Zwinger Palace! Έχει έντονο αναγεννησιακό στυλ, ενώ το εσωτερικό του σε εντυπωσιάζει με το βασιλικό του ύφος και τα διάφορα και ποικίλη εκθέματα, καθώς πλέον πολλά δωμάτιά του λειτουργούν ως μουσείο.

Sanctissimae Trinitatis Cathedral – Katholische Hofkirche
© Devian Art, pinterest.com

Ο καθεδρικός ναός Sanctissimae Trinitatis βρίσκεται μεταξύ Theaterplatz και Schloßplatz, δηλαδή απέναντι από την Όπερα. Είναι το νεότερο μπαρόκ κτίριο της Δρέσδης! Χτίστηκε τον 18ο αιώνα από Ιταλό αρχιτέκτονα της εποχής και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκλησία σε όλη την Σαξονία. Χωρίς αμφιβολία είναι ένα εμβληματικό και μεγαλοπρεπές κτίριο. Είναι έντονα διακοσμημένος και αρκετές λεπτομέρειες τον κάνουν να ξεχωρίζει. Τα κιγκλιδώματα και οι κόγχες του καθεδρικού ναού είναι διακοσμημένες με 78 πέτρινες μορφές. Έχουν ύψος 3.5 μέτρα και εκπροσωπούν τους Αποστόλους, αγίους και αξιωματούχους της εκκλησίας.

© pinterest.com
Procession of Princes
© pinterest.com
© pinterest.com

Η Λιτανεία των Πριγκίπων (Furstenzug) είναι ένας τοίχος μήκους 101 μέτρων, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό στην Schlossplatz Square και αναπαριστά μία παρέλαση σημαντικών προσώπων. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει 35 πορτραίτα βασιλέων και δουκών της Σαξονίας, ξεκινώντας από τον 12ο έως και τον 20ο αιώνα. Στην αρχή, ήταν ζωγραφιές οι οποίες είχαν δημιουργηθεί μεταξύ 1871 και 1876. Όμως στις αρχές του 20ου αιώνα, προκειμένου να εμποδίσουν τη φθορά, αντικαταστάθηκαν από 25 χιλιάδες μικρά πορσελάνινα πλακίδια, καθιστώντας το έτσι ως το μεγαλύτερο έργο πορσελάνης στον κόσμο. Είναι αδιαμφισβήτητα ένα έργο τέχνης που αξίζει να το θαυμάσει κάποιος!

Frauenkirche Church
© Felix Mittermeier, pixabay.com

Η εκκλησία Frauenkirche, που σημαίνει «Η εκκλησία της Κυρίας μας» (Our Lady’s church) είναι το ορόσημο της Δρέσδης. Θα την βρεις στην πιο γνωστή και ιστορική πλατεία της Δρέσδης, στη Neumarkt Square, και σίγουρα θα μείνεις άναυδος από την μεγαλοπρεπή μπαρόκ αρχιτεκτονική της. Η εκκλησία έχει ύψος 91 μέτρα και η μπαρόκ κατασκευή της χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα. Όμως, το 1945 καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Συμμαχικών Δυνάμεων, το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα χάθηκε και μετατράπηκε σε συντρίμμια και χαλάσματα. Παρ’ όλα αυτά, το 1994 ξεκίνησαν οι εντατικές προσπάθειες για την ανοικοδόμηση αυτού του παγκοσμίου φήμης ορόσημου και ολοκληρώθηκαν το 2005, ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί κι εγκαίρως για την επέτειο των 800 ετών της πόλης της Δρέσδης το 2006. Έτσι, και πάλι η εκκλησία διακοσμεί την πόλη της Δρέσδης και προφέρει μία ιδανική στιγμή θαυμασμού σε όλους τους επισκέπτες της!

© pinterest.com
Striezelmarkt – Στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Δρέσδης!

Εάν επισκεφτείς τη Δρέσδη τα Χριστούγεννα (κάτι που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα), θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις τη μαγεία της χριστουγεννιάτικης διάθεσης που οι κάτοικοι έχουν να σου προσφέρουν. Το Striezelmarkt στη Δρέσδη θεωρείται η πρώτη γνήσια χριστουγεννιάτικη αγορά στον κόσμο και ιδρύθηκε ως μονοήμερη αγορά το 1434. Όπως μπορείς να καταλάβεις, αυτή η παράδοση διαρκεί αιώνες, κάνοντας έτσι την αγορά ως ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Γερμανίας, αλλά κι από τα πιο διάσημα στην Ευρώπη! Μικρά στολισμένα ξύλινα σπιτάκια βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πλατείας όπου στεγάζεται η αγορά. Ένα εντυπωσιακό Carousel, μία τεράστια ρόδα και ένας πύργος με Καρυοθραύστες διακοσμούν την αγορά, μεταφέροντας τους επισκέπτες σ’ ένα κλίμα αρκετά παραμυθένιο και χριστουγεννιάτικο.

© pinterest.com

Οι έμποροι που βρίσκονται μέσα στα σπιτάκια πωλούν στους περαστικούς διάφορα τοπικά προϊόντα και λιχουδιές. Σκαλιστά ξύλινα στολίδια τεράστιας ποικιλίας σχημάτων και μεγεθών, πλεκτά σκουφιά και κασκόλ, διάφορα χειροποίητα και ξεχωριστά σουβενίρ είναι μερικά μόνο απ’ όσα θα βρεις. Κι επειδή ξέρουμε ότι περιμένεις να σου πούμε τις νόστιμες λιχουδιές που θα βρεις εκεί, σου γράφουμε μερικές από αυτές: πεντανόστιμα gingerbread, ψημένα αμύγδαλα, τηγανητά dumplings, ζεστό κρασί για να αντέξεις το κρύο, αλλά και ψητό βόειο κρέας, ποικιλία παραδοσιακών λουκάνικων (bratwurst) που ψήνονται στη στιγμή κι άλλα πολλά…

Η Δρέσδη, μία πόλη «πληγωμένη» από το σκληρό πρόσωπο του πολέμου, αποτελεί ηχηρό παράδειγμα ότι μετά από τις καταστροφές και τις στάχτες όλα μπορούν να «αναγεννηθούν», αρκεί να δώσουμε αξία στην ειρηνική συνύπαρξη και την πολιτισμική κληρονομιά. Πλούσια σε θησαυρούς τέχνηςιστορίας και κουλτούρας, η Δρέσδη είναι μία πόλη που αξίζει να εξερευνήσεις, όταν ταξιδέψεις στη Γερμανία

Από την Μπλεόνα Τσανάι

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version