Πάσχα στην Πάρο!

Η Πάρος, εκτός από καλοκαιρινός προορισμός, είναι κι ένα ιδανικό νησί για τις πασχαλινές σας διακοπές! Οι κάτοικοι του νησιού δέχονται με χαρά τους πολλαπλούς επισκέπτες που έρχονται στο νησί. Για το ιδανικό Πάσχα στο νησί της Πάρου, θα πρέπει να βρίσκεστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Καθένα από τα χωριά της Πάρου έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει αυτές τις γιορτινές μέρες. Έτσι, εάν καταφέρετε να ζήσετε όλα αυτά τα ξεχωριστά γεγονότα στο ταξίδι σας στην Πάρο, θα έχετε μία ολοκληρωμένη εμπειρία.

Στην Πάρο φτάνετε είτε με αεροπλάνο είτε με καράβι από τον Πειραιά (περίπου 4 ώρες ταξίδι). Τα δύο πιο γνωστά μέρη για τη διαμονή σας είναι η Παροικία (πρωτεύουσα της Πάρου) και η Νάουσα. Στην Παροικία, βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στην Ελλάδα, η Παναγία Εκατονταπυλιανή. Έτσι, για το Πάσχα, η Παροικία θεωρείται καταλληλότερη για τις διακοπές σας, ώστε να βιώσετε τις μέρες αυτές με ιδιαίτερη κατάνυξη.

Παναγία Εκατονταπυλιανή
© Constantinos-Iliopoulos, gettyimages.com

Οι ετοιμασίες ξεκινάνε από νωρίς. Οι κάτοικοι της Παροικίας βάφουν με λευκή μπογιά γύρω από τις πέτρες των δρόμων, ώστε να ομορφύνουν τα σοκάκια της. Οι βαμμένοι δρόμοι ταιριάζουν υπέροχα με τα σπίτια του οικισμού, τα οποία είναι κυρίως λευκά, δημιουργώντας ένα θαυμαστό γραφικό κυκλαδίτικο τοπίο. Έτσι, η Παροικία “φοράει” τα καλά της και το Πάσχα ξεκινάει.

©Μάριος Μπέντσος, voyagingtheworld.com

Η Μεγάλη εβδομάδα ξεκινάει με την Κυριακή των Βαΐων και μαζί και οι εορτασμοί στο νησί, όμως οι πιο ξεχωριστές εμπειρίες συμβαίνουν το τριήμερο του Πάσχα. Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η Αποκαθήλωση του Σταυρωμένου και η περιφορά του Επιταφίου μέσα στο ναό. Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, ο Επιτάφιος στολίζεται μέσα στο ναό της Εκατονταπυλιανής από γυναίκες του νησιού με λουλούδια και την επιγραφή φτιαγμένη με κοχύλια Ο γλυκύ μου έαρ που έδυ σου το κάλος”. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το έθιμο προβλέπει τους κατοίκους του νησιού να επισκέπτονται τις εκκλησίες και να περνάνε κάτω από τους επιτάφιούς τους.

Πολλοί από τους επισκέπτες επιλέγουν να παρακολουθήσουν την περιφορά του Επιτάφιου στην Μάρπησσα (χωριό της Πάρου), για να δουν τις αναπαραστάσεις των παθών του Κυρίου. Στα σοκάκια του χωριού σε διάσπαρτα σημεία λαμβάνουν χώρα διαφορετικές σκηνές από τα πάθη του Χριστού, όπως ο Μυστικός Δείπνος, η Σταύρωση και η Ανάσταση. Παρόμοιες αναπαραστάσεις γίνονται και σε άλλα χωριά της Πάρου (Λεύκες, Μάρμαρα).

© Vicky Kiriakopoulou
© Vicky Kiriakopoulou

Αφού τελειώσουν οι αναπαραστάσεις, πολλοί αποφασίζουν να γυρίσουν στην Παροικία. Το ίδιο βράδυ στην Παροικία και συγκεκριμένα στην Εκατονταπυλιανή, χορωδία ψάλει τα εγκώμια και τη στιγμή που ψάλουν το “Έραναν τον Τάφο” πέφτουν ροδοπέταλα από τον τρούλο του ναού και δημιουργείται ένα κατανυκτικό θέαμα. Στην Παροικία υπάρχουν δύο ακόμα μεγάλες εκκλησίες, ο “Ταξιάρχης” και η “Ζωοδόχος Πηγή”. Στις δώδεκα το βράδυ συναντιούνται οι τρεις Επιτάφιοι στο λιμάνι και ακολουθεί η περιφορά των Επιταφίων, στον παραλιακό δρόμο και τα σοκάκια, με πλήθος πιστών να ακολουθούν κρατώντας κεράκια και ψέλνοντας!

Έπειτα, φτάνουν πίσω στους ναούς οι Επιτάφιοι και ακολουθεί η λειτουργία της πρώτης Ανάστασης, όπου ο παππάς ρίχνει δάφνες και οι πιστοί χτυπούν τα στασίδια, ώστε να γίνεται θόρυβος, την ώρα που ψέλνουν το “Ανάστα ο Θεός”.

Την επόμενη μέρα (Μεγάλο Σάββατο), τα μεσάνυχτα, οι πιστοί συγκεντρώνονται στο προαύλιο της Εκατονταπυλιανής, για το “Χριστός Ανέστη“. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να βρεθείτε σε ναό με λιγότερο κόσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε την Ανάσταση στον “Ταξιάρχη“, ένα γραφικό εκκλησάκι, που βρίσκεται στην Αγορά της Παροικίας. 

Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα, μπορείτε να επισκεφθείτε την Νάουσα, όπου γιορτάζεται η Δεύτερη Ανάσταση και ακολουθεί γλέντι στην πλατεία της Νάουσας με παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα. Παράλληλα, στα καταστήματα στο λιμανάκι της Νάουσας υπάρχει ζωντανή μουσική και ξεφάντωμα μέχρι το βράδυ

Από τον Ανδρέα Μυτιληναίο

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version