Ένα οινικό ταξίδι στη Σαντορίνη!

Σαντορίνη, Θήρα, Στρογγύλη, Καλλίστη… Οι ονομασίες ενός από τα ομορφότερα νησιά της χώρας μας, επιλεγμένο πολλές φορές ως ο καλύτερος προορισμός διακοπών στον κόσμο! Οι τουρίστες πολλοί! Κυρίως θα δεις ερωτευμένα ζευγαράκια να περιπλανιούνται χέρι-χέρι στα δρομάκια και να ατενίζουν το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Υπάρχουν όμως και μερικοί τουρίστες που δεν τους συγκινούν αυτά αλλά κάτι πιο εναλλακτικό, κάτι πιο…μεθυστικό. Το κρασί της Σαντορίνης!

Η Σαντορίνη μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστή για την οινοπαραγωγή της, αλλά με την πάροδο του χρόνου κάνει αισθητή την παρουσία της στον οινικό χάρτη με τα ιδιαίτερα, με μεταλλικότητα λευκά της από την ποικιλία Ασύρτικο (τη λεγόμενη Σαντορίνη), τα έντονα ερυθρά από τις ποικιλίες Μανδηλαριά και Μαυροτράγανο και φυσικά το σήμα κατατεθέν το Βινσάντο, ένα γλυκό λευκό κρασί από λιαστά σταφύλια.

Το έδαφος είναι αυτό που θα καθορίσει αυτήν την ιδιαίτερη γεύση στα κρασιά της Σαντορίνης. Μιλάμε για ηφαιστειογενές έδαφος, σχεδόν άγονο και ξερικό. Πολύ λίγα φυτά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες και το αμπέλι είναι ένα από αυτά. Κάτι πολύ ιδιαίτερο που πρέπει να αναφερθεί είναι το ότι η Σαντορίνη είναι από τις ελάχιστες περιοχές σε όλο τον κόσμο η οποία δεν έχει προσβληθεί από μία πολύ επικίνδυνη ασθένεια για το αμπέλι, τη φυλλοξήρα, κάτι που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο κύρος κι ενδιαφέρον για τα κρασιά του συγκεκριμένου νησιού.

Τα οινοποιεία που υπάρχουν στο νησί -17 στο σύνολο- είναι αρκετά αν λάβουμε υπόψη το μικρό μέγεθος του νησιού. Από αυτά, τα 14 είναι επισκέψιμα. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναφερθώ στα δικά μου αγαπημένα οινοποιεία, καθώς είχα την τύχη να εργαστώ για 3 χρόνια στο υπέροχο αυτό νησί πάνω στον οινοτουρισμό και να τα επισκεφθώ όλα!

1. Vassaltis Vineyards       

Θα ξεκινήσω με το νεότερο οινοποιείο του νησιού. Ένας μοντέρνος και μινιμαλιστικός χώρος στο χωριό Βουρβούλος. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να φτιαχτεί μια πιο μοντέρνα εκδοχή της Σαντορίνης. Η φιλοσοφία των οινολόγων είναι να αφήσουν το έδαφος (terroir) να μιλήσει από μόνο του.

Αξίζει να δοκιμάσεις τη ναυαρχίδα του οινοποιείου, τη Σαντορίνη, καθώς και το Petillant Naturel, το μόνο αφρώδες κρασί που φτιάχνεται στο νησί!

2. Οινοποιείο Βενετσάνος
©Βασιλιάννα Λιάκου, voyagingtheworld.com

Ένα οινοποιείο με θέα την καλντέρα και το ηφαίστειο. Ιδανικό για όσους θέλουν να συνδυάσουν την γευσιγνωσία με το ηλιοβασίλεμα! Βρίσκεται στο χωριό Μεγαλοχώρι. Ένα από τα παλαιότερα και το πρώτο βιομηχανικό οινοποιείο που χτίστηκε στη Σαντορίνη. Ένα μέρος του λειτουργεί ως μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει για την ιστορία της οικογένεια Βενετσάνου.

Αξίζει να δοκιμάσεις το Νυχτέρι (λευκό κρασί από την ποικιλία Ασύρτικο που έχει περάσει βαρέλι για ένα διάστημα) και το ροζέ τους, το Αναγαλίς.

3. Οινοποιία Γαβαλάς
©Βασιλιάννα Λιάκου, voyagingtheworld.com

Ένα παραδοσιακό, οικογενειακό οινοποιείο το οποίο μετράει την 5η γενιά οινοποιών του. Μικρός και φιλόξενος χώρος κρυμμένος μέσα στο χωριό Μεγαλοχώρι. Η οικογένεια εδώ θέλει να αναδείξει μια πιο παραδοσιακή εκδοχή του Σαντορινιού κρασιού κι είναι το μόνο οινοποιείο στο νησί που εκμεταλλεύεται τις σπάνιες λευκές γηγενείς ποικιλίες Κατσανό και Γαϊδουριά.

Αξίζει να δοκιμάσεις το Σαντορίνη Γηγενείς Ζύμες και το ροζέ τους από την ποικιλία Βουδόματο.

4. Οινοποιείο Χατζηδάκη

Ένα υπόσκαφο οινοποιείο, στεγασμένο μέσα στην αγκαλιά του βουνού στο χωριό Πύργος Καλλίστης. Τα κρασιά που παράγονται εδώ προέρχονται από αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας. Στόχος του οινοποιείου είναι να αναδείξει τον Σαντορινιό αμπελώνα ο οποίος κρύβει πολλά ακόμη μυστικά! Μετά το χαμό του ιδιοκτήτη Χαρίδημου Χατζηδάκη το 2017, την σκυτάλη έχουν πάρει η γυναίκα και τα παιδιά του.

Αξίζει να δοκιμάσεις τη Σαντορίνη Cuvee No15 και το γλυκό Βινσάντο.

5. Κάναβα Ρούσσος
©Βασιλιάννα Λιάκου, voyagingtheworld.com

Πρόκειται για το παλαιότερο οινοποιείο της Σαντορίνης το οποίο ιδρύθηκε το 1836! Οικογενειακή ατμόσφαιρα κι εδώ κι ένας χώρος ο οποίος σου θυμίζει την αυλή της γιαγιάς με πολλά λουλούδια και δροσιά! Το συγκεκριμένο οινοποιείο είναι από τα λίγα αν όχι το μοναδικό που υποστηρίζει την παλαίωση των κρασιών και την τήρηση της παράδοσης όσον αφορά την παραγωγή, αλλά και την γεύση των κρασιών.

Αξίζει να δοκιμάσεις το Νυχτέρι, αλλά και το Μαυράθηρο (γλυκό ερυθρό κρασί).

Αυτή ήταν μόνο μια μικρή γεύση από το πώς μπορεί κανείς να περάσει εναλλακτικά τις διακοπές του στο υπέροχο αυτό νησί, εξερευνώντας τα οινοποιεία και βλέποντας μια άλλη πλευρά που μπορεί να προσφέρει η Σαντορίνη. Σε παροτρύνω να εξερευνήσεις και τα υπόλοιπα οινοποιεία καθ’ ένα με τη δικιά του ομορφιά. Και να έχεις στο νου ότι η Σαντορίνη… δεν είναι μόνο ηλιοβασίλεμα!

Από την Βασιλιάννα Λιάκου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version