5 επισκέψιμα οινοποιεία της κεντρικής Ελλάδας!

Μετά την περιήγησή μας στα εξαιρετικά και πασίγνωστα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας, καιρός είναι να αναφερθούμε και στα οινοποιεία της Κεντρικής Ελλάδας. Γευτείτε τις εκλεκτές γεύσεις και τα πλούσια αρώματα που προσφέρουν και ταξιδέψτε μαζί μας σε ένα ακόμη οινικό ταξίδι σε ορισμένα από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας! Ξεκινάμε;

Κτήμα Οινότρια γη, Κώστας Λαζαρίδης
Κτήμα Λαζαρίδη, Αττική
https://www.domaine-lazaridi.gr/

Με αφετηρία του τη Δράμα, ξεκίνησε το 2000 την οινοπαραγωγή στην Αττική. Πρόκειται για ένα οινοποιείο, το οποίο κατόρθωσε στο πέρασμα δύο δεκαετιών να αλλάξει τα δεδομένα της οινοποιίας για να παράγει πλέον μερικές από τις καλύτερες ετικέτες στην Ελλάδα. Οι αμπελώνες του καλλιεργούνται σύμφωνα με τα δεδομένα της βιολογικής καλλιέργειας και βρίσκονται στις πλαγιές έναντι της λίμνης του Μαραθώνα. Το έδαφος και το κλίμα της περιοχής ευνοούν την καλλιέργεια ερυθρών ποικιλιών, γι’ αυτό και το κτήμα Λαζαρίδη προσφέρει εξαιρετικό Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Syrah. Ακριβώς επειδή οι δύο τελευταίες ποικιλίες καλλιεργούνται στη Δράμα απελευθερώνουν πιο θερμό χαρακτήρα από αυτόν του Αγιωργίτικου. Το οινοποιείο είναι ανοιχτό στο κοινό, σύμφωνα με το πρόγραμμα που αναγράφεται στην ιστοσελίδα του. Ο επισκέπτης θα ξεναγηθεί στο κτήμα, στο μουσείο οίνου και θα γευτεί τις εκλεκτές γεύσεις των προϊόντων του. Τέλος, στο κτήμα δύνανται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, μετά από συνεννόηση.

Βιοκλιματικό οινοποιείο Παπαγιαννάκος
Οινοποιείο Παπαγιαννάκος
http://www.papagiannakos.gr/

Άλλο ένα βραβευμένο οινοποιείο της Κεντρικής Ελλάδας είναι το οινοποιείο Παπαγιαννάκος, το πρώτο βιοκλιματικής σχεδίασης στην Ελλάδα. Στον Μαρκόπουλο Αττικής, και συγκεκριμένα στο Καλογέρι, βρίσκονται οι βραβευμένες εγκαταστάσεις του οινοποιείου. Η διαρρύθμισή τους είναι τέτοια, ώστε το υπόγειο του κτιρίου να είναι αφιερωμένο στη διαδικασία της οινικής παραγωγής: από την εμφιάλωση και την παλαίωση έως την αποθήκευση. Στο ενδιάμεσο επίπεδο βρίσκεται η ζώνη στην οποία πραγματοποιείται η γευσιγνωσία των επισκεπτών, αλλά και επιτρέπεται παράλληλα η θέαση των βαρελιών και της κάβας παλαίωσης. Στο ισόγειο βρίσκεται το εκθετήριο και η πώληση των οινικών του προϊόντων, όπως και ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών. Το κτήμα φιλοξενεί εκδηλώσεις στις οποίες υπόσχεται εκλεκτές γεύσεις και, φυσικά, τις εξαιρετικές ετικέτες του. Κύριες ποικιλίες του είναι το σαββατιανό, η μαλαγουζιά και από ερυθρά το Cabernet Sauvignon και το Merlot. Το κλίμα της περιοχής, οι σύγχρονες μέθοδοι οινοποίησης, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία αιώνων της οικογένειας, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών με συνεχείς βραβεύσεις. 

Κτήμα Θεόπετρα
http://www.tsililis.gr/gallery9620.html?id=1034&cat=0

Το κτήμα Θεόπετρα της οικογένειας Τσιλιλή ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την αναβίωση των αμπελώνων στα Μετέωρα, καθώς είχαν χάσει την αίγλη τους. Η συνδρομή τους στην ανάδειξη του τόπου ήταν τόσο μεγάλη, ώστε συνέβαλαν στο να αναγνωριστεί ο όρος «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μετέωρα». Σήμερα, το κτήμα αριθμεί 150 στρέμματα, τα οποία είναι εκτεθειμένα σε εκείνο το κλίμα και το έδαφος, με αποτέλεσμα να παρασκευάζονται κρασιά εξαιρετικής ποιότητας. Συνδυάζει ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες και συγκεκριμένα οι λευκές του είναι η μαλαγουζιά, το ασύρτικο, το Chardonnay και το Vermentino ενώ οι ερυθρές είναι οι εξής: Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Λημνιώνα, Ξινόμαυρο και Βλάχικο. Η οικογένεια Τσιλιλή επιδιώκει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να αναδείξει σπάνιες ελληνικές ποικιλίες που είχαν μείνει στη λήθη του χρόνου. 

Κτήμα Βασιλείου
https://vassilioudomaine.gr/

Το κτήμα Βασιλείου χρονολογείται από το 1905 και μετρά τρεις γενιές οινοποιών. Τα πολυβραβευμένα κρασιά του –τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο- παράγονται από τα 150 στρέμματα στο κτήμα της Αττικής και από τα 100 του κτήματος της οικογένειας στη Νεμέα. Διαχειρίζεται κι αυτό ελληνικές ποικιλίες, όπως το Σαββατιανό, ο Ροδίτης και το Ασύρτικο, ενώ στο κτήμα της Νεμέας, που διατηρεί η οικογένεια, βγαίνει το φημισμένο Αγιωργίτικό τους. Ο επισκέπτης δύναται να περιηγηθεί στον κάτω όροφο του κτιρίου, δηλαδή στον χώρο οινοποίησης και αποθήκευσης. Στο ισόγειο προσφέρεται ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με σκοπό τη γευσιγνωσία των εκλεκτών και πολυβραβευμένων προϊόντων του κτήματος, αλλά και την οργάνωση εκδηλώσεων.

Κτήμα Γεωργίου Λαφαζάνη
https://georgioslafazanis.gr/

Η οινοποιητική πορεία της οικογένειας Λαφαζάνη μετρά 60 χρόνια. Η εμπειρία, το μεράκι, η αγάπη και η τεχνογνωσία με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει άριστα αποτελέσματα και κρασιά διεθνών διακρίσεων. Το κτήμα καλλιεργεί γηγενείς και ξένες ποικιλίες και συγκεκριμένα τις λευκές: Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Σαββατιανό, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Μοσχάτο, Chardonnay, και Sauvignon Blanc καθώς και τις ερυθρές: Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Οι εγκαταστάσεις του, τέλος, είναι υπερσύγχρονες και πλήρως εξοπλισμένες, ώστε να μπορεί να διατηρεί αυτή την ποιότητα των προϊόντων του.

Από την Κυριακή Κυρατζοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts