Για τους λάτρεις του κρασιού, αλλά και τους αναζητητές του εναλλακτικού τουρισμού, η επίσκεψη σε ορισμένα από τα καλύτερα οινοποιεία που έχει να προσφέρει η Ελλάδα είναι μια μοναδική εμπειρία! Σε αυτό το άρθρο θα περιηγηθούμε στα πιο φημισμένα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας.

Η Νάουσα, η Θεσσαλονίκη, η Δράμα και η Καβάλα είναι, θα λέγαμε, από τις κατεξοχήν «μητροπόλεις» στην οινοπαραγωγή της Βόρειας Ελλάδας. 

Νάουσα
Κτήμα Μπουτάρη
© Dan Meyers, unsplash.com

Ένα από τα πιο φημισμένα οινοποιεία της Νάουσας είναι το κτήμα Κυρ-Γιάννη της γνωστής οικογένειας Μπουτάρη. Το κτήμα ιδρύθηκε το 1997 από τον ίδιο τον Γ. Μπουτάρη, μετά την αποχώρησή του από την οικογενειακή επιχείρηση οινοποιοίας, την οποία και είχε ιδρύσει ο παππούς του το 1879. Με την άφιξή σας στο κτήμα θα περιηγηθείτε στους απέραντους αμπελώνες του όρους Βερμίου, θα περπατήσετε ανάμεσα στα αμπέλια του ξινόμαυρου και φυσικά θα γευθείτε τα εκλεκτά κρασιά της οικογένειας από τον τόπο παραγωγής τους.

Κτήμα Τσάνταλη
© Markus Winkler, unsplash.com

Η επόμενη οικογένεια οινοποιών είναι η οικογένεια Τσάνταλη. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες οικογένειες οινοποιών στην Ελλάδα με παράδοση 125 χρόνων. Ξεκινώντας από μια προσφυγική διαδρομή που καταλήγει στις Σέρρες και έπειτα στη Θεσσαλονίκη, η οικογένεια Τσάνταλη φημίζεται για το ξινόμαυρό της. Η παρουσία της είναι αισθητή και στο εξωτερικό με εξαγωγές σε 55 χώρες. Η οικογένεια Τσάνταλη έχει κτήματα ακόμη στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Κτήμα Δαλαμάρα
© Chelsea Pridham, unsplash.com

Το κτήμα Δαλαμάρα πρόκειται για εξίσου οικογενειακή υπόθεση με αντίστοιχα οικογενειακές πρακτικές. Οι αμπελώνες του βρίσκονται σε βιολογική καλλιέργεια από το 2008 προσφέροντας μια ιδιαίτερη εμπειρία γευσιγνωσίας στο ξινόμαυρό τους, το οποίο είναι και η κύρια ποικιλία των 50 στρεμμάτων τους. Άλλες ποικιλίες του κτήματος είναι το μερλό και η νεγκόσκα, και από λευκά η μαλαγουζιά, το ασύρτικο και ο ροδίτης. Ο επισκέψιμος χώρος του οινοποιείου είναι οικογενειακά φιλόξενος και ζεστός.

Θεσσαλονίκη
Κτήμα Γεροβασιλείου
© Kym Ellis, unsplash.com

Το κτήμα Γεροβασιλείου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις πλαγιές της Επανομής. Με την επίσκεψή σας θα περιηγηθείτε στους αμπελώνες του και θα καταλήξετε στην αίθουσα γευσιγνωσίας, στην οποία θα δοκιμάσετε ποικιλία κρασιών του κτήματος. Η ιδιαίτερη εμπειρία που προσφέρει το κτήμα στους επισκέπτες του είναι το Μουσείο Οίνου: η ποικιλία σε ανοιχτήρια φιαλών κρασιού, σε εργαλεία αμπελοοινικής τέχνης καθώς και σε σκεύη κατανάλωσης κρασιού από την αρχαιότητα είναι λίγοι από τους λόγους για να επισκεφθείτε το κτήμα.

Κτήμα Κεχρή

Η οικογένεια Κεχρή αριθμεί 4 γενιές οινοποιών και το χαρακτηριστικό οινικό παρασκεύασμά της είναι η ρετσίνα, η οποία και εξάγεται σε 21 χώρες. Με την επίσκεψή σας στο κτήμα θα πληροφορηθείτε για την οινική παράδοση και την φιλοσοφία της οικογένειας. Έπειτα θα ξεναγηθείτε στους χώρους οινοποίησης, παλαίωσης και εμφιάλωσης και τέλος θα γευθείτε τα φημισμένα προϊόντα του οινοποιείου.

Πόρτο Καρράς
© Eugenia Clara, unsplash.com

Το κτήμα διαθέτει το μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα σε όλη την επικράτεια, όπως και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Η ξενάγηση στους χώρους του πρόκειται για μια, πράγματι, μοναδική εμπειρία: ο επισκέπτης θα απολαύσει έναν περίπατο στους βιολογικούς αμπελώνες του κτήματος, έπειτα θα κολατσίσει με πικ-νικ στο δάσος με θέα τον Τορωναίο κόλπο, θα επισκεφθεί την ξακουστή «Βίλα Γαλήνη», η οποία προτιμήθηκε από διασημότητες του εθνικού και διεθνούς καλλιτεχνικού χώρου, όπως τον Salvador Dali και την Μελίνα Μερκούρη. Έπειτα θα πορευτεί στο οινοποιείο, στο οποίο –εάν σταθεί τυχερός- θα δοκιμάσει για πρώτη φορά σοδειές πριν την κυκλοφορία τους στην αγορά. Τέλος, ο επισκέπτης θα καταλήξει στην αίθουσα «Μελισσάνθη», στην οποία και θα δοκιμάσει τα εκλεκτά κρασιά του οινοποιείου. Φημισμένες Ετικέτες του είναι τα λευκά: «Μελισσάνθη» και «Blanc de Blancs»

Δράμα
Château Nico Lazaridi
© Daniel Vogel, unsplash.com

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό οινοποιείο, χτισμένο στον κεντρικό του αμπελώνα και εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο που το περιβάλει. Όπως και στα υπόλοιπα οινοποιεία, η διαδικασία ξενάγησης και θέασης του χώρου είναι αντίστοιχη: μετά τον περίπατο στα αμπέλια επισκέπτεται κανείς την κάβα παλαίωσης και την αίθουσα τέχνης «Μαγικό Βουνό», όπως ακόμη και τον πύργο από τον οποίο μπορεί να δει τη θέα από ψηλά. Δίνεται τέλος η δυνατότητα γευσιγνωσίας των κρασιών του κτήματος.

Κτήμα Παυλίδη

Το κτήμα βρίσκεται στα Κοκκινόγεια Δράμας, στις παρυφές του όρους Φαλακρού. Από το 1988 προσφέρει εκλεκτούς οίνους με τις διάσημες ετικέτες του «Thema» και «Emphasis». Η ποικιλίες που καλλιεργεί είναι Sauvignon Blanc και Ασύρτικο. Φυσικά είναι επισκέψιμο και μπορείτε να δοκιμάσετε από κοντά τις εκλεκτές του γεύσεις συνοδεία περιήγησης στους αμπελώνες.

Καβάλα
Βιβλία Χώρα
© Arthur Brognoli, pexels.com

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα ποιοτικότερα και πιο σύγχρονα οινοποιεία της Ελλάδας. Η «Βιβλία Χώρα» βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου όρους, στο χωριό Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας του κτήματος παράγουν τις ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Βιδιανό καθώς και τις διεθνείς Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semilion, Gewürztraminer, Syrah, Cabernte Sauvignon, Merlot και Pinot Noir. H έκπληξη του κτήματος είναι η «άγνωστη» τοπική ποικιλία του Παγγαίου, από την οποία και παράγονται τα κρασιά Βίβλινος Ερυθρός και Βίβλινος Ροζέ.

Όποιο οινοποιείο και να επιλέξετε, είναι σίγουρο πως θα βιώσετε μια ξεχωριστή εμπειρία, γεμάτη οινικές απολαύσεις που αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις.

Σημείωση:
1. Σχεδόν το πλείστο των οινοποιείων δέχεται επισκέψεις έπειτα από συνεννόηση.
2. Τα πακέτα και οι τιμές ξενάγησης ποικίλουν μεταξύ των οινοποιείων.

Από την Κυριακή Κυρατζοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Related Posts