Γύθειο: η γη των θεών!

Ψάχνετε για έναν διαφορετικό, αλλά και ταυτόχρονα ονειρικό προορισμό για τις καλοκαιρινές σας διακοπές; Τότε το Γύθειο στα νότια παράλια της Πελοποννήσου σας περιμένει για να σας φιλοξενήσει και να σας μαγέψει… Αλήθεια γιατί ονομάζεται Γύθειο; Ιδρυτές του αρχαίου Γυθείου ήταν ο Ηρακλής κι ο Απόλλωνας, οι οποίοι ήρθαν σε σύγκρουση κατά το χτίσιμο της πόλης και επειδή η μάχη δεν μπορούσε να αναδείξει νικητή, ονόμασαν τη γη αυτή, γη των θεών «Γύθειον». Με αυτόν τον τρόπο αποδίδεται τιμή και στους δύο.

Παραλία Μαυροβουνίου

Η πιο δημοφιλής παραλία του Γυθείου είναι το Μαυροβούνι, που βρίσκεται περίπου 2 χλμ. νότια της πόλης, ακριβώς κάτω από το χωριό Μαυροβούνι. Η παραλία Μαυροβούνι εκτείνεται για πάνω από 6 χιλιόμετρα και είναι η μεγαλύτερη γύρω από το Γύθειο. Είναι αμμώδης και έχει μικρά βότσαλα στον πυθμένα της θάλασσας. Η χρυσή αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου θα σας συντροφεύουν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η παραλία Μαυροβούνι είναι κατάλληλη και για διάφορα θαλάσσια σπορ, όπως η ιστιοσανίδα, ειδικά το απογευματάκι καθώς ο άνεμος φυσάει πιο δυνατά. Επίσης, είναι η ιδανική στιγμή για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα!

Η παραλία Μαυροβούνι έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία, η οποία μαζί με το γεγονός ότι προσφέρει κατάλληλο περιβάλλον για τις θαλάσσιες χελώνες caretta-caretta να γεννήσουν τα αυγά τους, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση, αποδεικνύει την καθαρότητα των νερών της. Οι φωλιές τους προστατεύονται από τον Αρχέλωνα, μια ελληνική οργάνωση για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Το ναυάγιο

Η παραλία Βαλτάκι βρίσκεται 5 χλμ βόρεια του Γυθείου και μερικές φορές αναφέρεται ως παραλία Σεληνίτσα, η οποία είναι το όνομα μιας άλλης παραλίας δίπλα της. Θα αναγνωρίσετε στο Βαλτάκι το ναυάγιο κοντά στην ακτή. Το ναυάγιο Δημήτριος είναι ένα επιβλητικό φορτηγό πλοίο του 20ου αιώνα που έχει εγκαταλειφθεί στην παραλία Σελινίτσα από το 1981. Πιστεύεται ότι αυτό το πλοίο χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά παράνομων τσιγάρων μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, ωστόσο πολλοί αναφέρουν αυτό το πλοίο ως φάντασμα, εκ των οποίων η προέλευση παραμένει άγνωστη.

Σύμφωνα με το βιβλίο «Τα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών», αυτό το πλοίο αγκυροβόλησε λόγω έκτακτης ανάγκης στο λιμάνι του Γυθείου, καθώς ο καπετάνιος είχε ανάγκη από ιατρική φροντίδα. Λόγω διαφόρων εμποδίων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν οικονομικά προβλήματα, το πλοίο αφέθηκε στο ίδιο σημείο του λιμανιού και το 1981 κηρύχθηκε ακατάλληλο για να ταξιδέψει. Έπειτα, εξαιτίας αντίξοων καιρικών συνθηκών, το πλοίο παρασύρθηκε στην τρέχουσα θέση του. Αξίζει να το θαυμάσετε από κοντά καθώς ακόμη και μετά από τόσα χρόνια δεσπόζει επιβλητικά στην ακροθαλασσιά!

Το Αρχαίο Θέατρο του Γυθείου

Το αρχαίο θέατρο του Γυθείου βρίσκεται βόρεια της σύγχρονης πόλης, κοντά στην αρχαία πόλη. Είναι ένα ρωμαϊκό θέατρο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Αρχικά χτίστηκε τον 1ο αιώνα, αλλά ανακαινίστηκε υπό τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο. Είχε απλές πέτρινες θέσεις σε όλες τις σειρές εκτός από την πρώτη, η οποία ήταν κατασκευασμένη από μάρμαρο. Η διάμετρος του αμφιθέατρου είναι περίπου 75 μέτρα και κάποια ρωμαϊκά κτίρια βρίσκονται από πίσω. Είναι ένα μικρό θέατρο, αλλά ακόμα καλά διατηρημένο.

Εκεί λάμβαναν χώρα και οι θυελικές παραστάσεις. Το θυελικό ήταν ένας διαγωνισμός τραγουδιού αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο, ο οποίος περιελάμβανε παρέλαση και θυσία στους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Σήμερα, παρόλο που το μέρος έχει εγκαταλειφθεί, υπάρχουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε αυτό το θέατρο κάθε καλοκαίρι, στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Γυθείου. Περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος, δημόσιες ομιλίες και συναυλίες.

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο

Το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης στεγάζεται στον Πύργο Τζανετάκη, έναν πέτρινο πύργο, χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της περιοχής που ανήκε σε τοπικό πολιτικό. Αυτός ο πύργος βρίσκεται στο γραφικό νησάκι Κρανάη. Αγέρωχο στέκει από το 1989. Τα εκθέματα αυτού του μουσείου μας δίνουν μια εικόνα της Μάνης, της μακράς ιστορίας και της παράδοσής της.

Φιλοξενεί μερικούς παλιούς χάρτες και γραπτά δυτικών ταξιδιωτών, οι οποίοι επισκέφτηκαν αυτήν την περιοχή από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα και κατέγραψαν τις παρατηρήσεις τους. Ενημερώνει επίσης τους επισκέπτες για τα διάφορα στάδια της οχύρωσης της χερσονήσου της Μάνης. Κάποια από τα εκθέματα αντικατοπτρίζουν το έργο της Γαλλικής Επιστημονικής αποστολής στο Μοριά σε μια εξαιρετικά σημαντική εποχή για το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και συγκεκριμένα το 1829-1832, αλλά και όλες οι εξελίξεις των οχυρωματικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο της Μάνης. 

Ο Φάρος του Γυθείου

Ο φάρος του Γυθείου βρίσκεται στο μικρό νησάκι των Κραναίων, στα ανατολικά της πόλης. Χτίστηκε το 1873 και από το 1989 στεγάζει το Ναυτικό Μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα από τη μακρά ναυτική ιστορία του Γυθείου και την περιοχή της Μάνης γενικά.

Κατά την πρώτη περίοδο κατασκευής του, η φωτεινότητα του εκτείνονταν για πάνω από 15 ναυτικά μίλια. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, έπεσε σε αχρηστία μέχρι το 1945, όταν το Ελληνικό Ναυτικό αποφάσισε να τον ανακατασκευάσει. Σήμερα, αναβοσβήνει κάθε 18 δευτερόλεπτα και έχει εμβέλεια 9 ναυτικών μιλίων. Ο φάρος του Γυθείου είναι ανοιχτός στο κοινό και αποτελεί διάσημο αξιοθέατο της πόλης.

Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας

Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας είναι ένα γραφικό, βυζαντινό εκκλησάκι του 12ου αιώνα. Βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία της Αγίας Βαρβάρας. Στους τοίχους του υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1882. Σήμερα, παρόλο που η εκκλησία δεν λειτουργεί, βρίσκεται σε αυτήν την αμμώδη παραλία ως αξιοθαύμαστο μνημείο μιας προηγούμενης εποχής.

Πώς να φτάσετε στο Γύθειο;

Η περιοχή του Γυθείου είναι εύκολα προσβάσιμη είτε από ξηρά είτε από θάλασσα. Για παράδειγμα:

Αν αποφασίσετε να πάτε οδικώς από την Αθήνα στο Γύθειο, παίρνετε την Εθνική Οδό που συνδέει την Αθήνα με την Κόρινθο. Αφού περάσετε τον ισθμό της Κορίνθου, παίρνετε τον αυτοκινητόδρομο για την Τρίπολη. Από την Τρίπολη, συνεχίζετε στη Σπάρτη. Ο δρόμος μετά την Τρίπολη δεν είναι αυτοκινητόδρομος, αλλά αγροτικός δρόμος, οπότε υπάρχει μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Από τη Σπάρτη, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Γύθειο. Η απόσταση από την Αθήνα έως το Γύθειο είναι 270 χλμ., ενώ από τη Σπάρτη προς το Γύθειο είναι περίπου 40 χιλιόμετρα.

Αν δεν έχετε μεταφορικό μέσο και επιθυμείτε να ταξιδέψετε οδικώς μπορείτε να πάρετε το ΚΤΕΛ από Αθήνα για Σπάρτη και έπειτα από εκεί άλλο λεωφορείο για το Γύθειο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Οι ακτοπλοϊκές γραμμές για το Γύθειο δεν είναι πολλές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πλοία για το Γύθειο από το λιμάνι της Κισσάμου στη δυτική Κρήτη μέσω Κυθήρων και Αντικυθήρων. Αυτό το πλοίο λειτουργεί όλο το χρόνο, 3 φορές την εβδομάδα και συνδέει την Πελοπόννησο με την Κρήτη. Δείτε εδώ τα δρομολόγια.

Αν προτιμάτε τα ταξίδια με αεροπλάνο, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι το Γύθειο δεν διαθέτει αεροδρόμιο. Το πλησιέστερο αεροδρόμιο βρίσκεται στην Καλαμάτα που λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι και με πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό. Από την Καλαμάτα, μπορείτε να πάτε στο Γύθειο με λεωφορείο (μέσω Σπάρτης) ή μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο. Επιπλέον, το αεροδρόμιο της Αθήνας θα μπορούσε επίσης να είναι βολικό καθώς έχει περισσότερες πτήσεις όλο το χρόνο. Από την Αθήνα, μπορείτε να φτάσετε στο Γύθειο με λεωφορείο (μέσω Σπάρτης) από το σταθμό ΚΤΕΛ Κηφισού.

Το Γύθειο παραμένει ένα πολύ ελκυστικό θέρετρο διακοπών, παρόλο που ορισμένες από τις εγκαταστάσεις του μπορεί να φαίνονται λίγο ξεπερασμένες. Αν σας ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική, η «νησιώτικη αίσθηση», οι παραδοσιακές ταβέρνες, οι καφετέριες και τα καταστήματα στα όμορφα νεοκλασικά κτίρια, τα μικρά σοκάκια που οδηγούν στις γειτονιές του Γυθείου στο λόφο και τις μεγάλες αμμώδεις παραλίες του, σίγουρα μπορείτε να περάσετε καλά εδώ. Είναι ο ιδανικός προορισμός για οικογενειακές διακοπές και απόλυτη χαλάρωση.

Από την Μαριελένα Παναγάκου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version