Μπουσάν: η παραθαλάσσια πόλη της Νότιας Κορέας!

Το Μπουσάν (Busan) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κορέας, μετά τη Σεούλ. Περίπου 1 ώρα έξω από την πόλη Νταεγκού (Daegu), το Μπουσάν ονομάζεται “Σαν Φρανσίσκο της Κορέας”, διότι έχει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Έτσι, φιλοξενεί αγορές ψαριών, γέφυρες, παραλίες και κοσμείται με όμορφες γειτονιές. Το Μπουσάν δεν είναι μια μικρή ή εύκολη πόλη για να ταξιδέψετε, εάν έχετε λίγο χρόνο. Είναι μια μεγάλη, εκτεταμένη πόλη και οι γραμμές του μετρό δεν εξυπηρετούν πάντα τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.

Μπουσάν, Νότια Κορέα
© Liu Yung Wei, pixabay.com

Το Μπουσάν έχει έναν υπο-τροπικό κλίμα με ζεστό υγρό καλοκαίρι και φθινόπωρο μαζί με ήπιο χειμώνα.

Ονομάζεται θερινή πρωτεύουσα της Κορέας καθώς προσελκύει τουρίστες από όλη τη χώρα στις έξι παραλίες του. Πολυτελή ξενοδοχεία και θαλάσσιοι περίπατοι στην παραλία του Haeundae προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Η παραλία Haeundae είναι μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Κορέας. Επίσης, δημοφιλής είναι κι η παραλία Gwangalli που διαθέτει πλήθος από καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Μπουσάν, Νότια Κορέα
© Sunyu Kim, unsplash.com

Τέχνη

Το Μπουσάν φιλοξενεί το Busan International Film Festival (BIFF) – ένα από τα πιο δημοφιλή διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ασία – στο Busan Cinema Center κάθε φθινόπωρο. Είναι επίσης το σπίτι της Μπιενάλε του Μπουσάν, μιας διεθνούς μπιενάλε σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

Η πόλη φιλοξενεί επίσης το One Asia Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ K-pop στην Κορέα που ξεκίνησε το 2016, τοποθετώντας το ως το κέντρο του πολιτισμού K-pop.

Κουζίνα και ιστορία
© Giselle Herrera, unsplash.com

Το Μπουσάν ήταν κάποτε κέντρο στρατιωτικών βάσεων στη νότια περιοχή της χερσονήσου και ως εκ τούτου ήταν ένας σημαντικός χώρος για διπλωματικές σχέσεις με την Ιαπωνία. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και αξιωματούχοι του δικαστηρίου επισκέπτονταν συχνά την πόλη. Ειδικά φαγητά φτιάχνονταν για τους αξιωματικούς όπως το Dongnae pajeon (동래 파전), μια παραλλαγή πιτζαριού (κορεατικές αλμυρές τηγανίτες), φτιαγμένες με ολόκληρα κρεμμύδια, φέτες πιπεριές τσίλι και διάφορα είδη θαλασσινών.

Κατά τη διάρκεια του Κορεατικού Πολέμου, το Μπουσάν ήταν ο μεγαλύτερος προσφυγικός προορισμός στη χερσόνησο. Άνθρωποι από όλες τις περιοχές της Κορέας πήγαν εκεί. Μερικοί από αυτούς τους πρόσφυγες έμειναν και προσαρμόστηκαν στις συνταγές των τοπικών σπεσιαλιτέ τους. Ένα από αυτά τα τρόφιμα είναι το milmyeon (밀면) (αναμμένο «noodle σίτου») μια έκδοση κρύας σούπας νουντλς φαγόπυρου, αλλά χρησιμοποιώντας αλεύρι σίτου.

Θρησκεία
© Jo Yu, unsplash.com

Σύμφωνα με την απογραφή του 2007, από τους κατοίκους του Μπουσάν το 41,9% ακολουθεί τον Βουδισμό και το 16,6% ακολουθεί τον Χριστιανισμό (12,1% Προτεσταντισμός και 4,5% Καθολικισμό), το 39,9% του πληθυσμού δεν είναι θρήσκος είτε ακολουθεί άλλες αυτόχθονες θρησκείες. Συνεπώς, επικρατούν διάφορες θρησκείες!

Αθλητισμός
Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2002

Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2002 ήταν το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA στον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2002 στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Το Μπουσάν φιλοξένησε αρκετούς αγώνες.

Ασιατικοί Αγώνες 2002

Οι Ασιατικοί Αγώνες του 2002 πραγματοποιήθηκαν στο Μπουσάν. 9.900 αθλητές από 44 χώρες συμμετείχαν σε 38 αθλήματα! Για τους χώρους των αγώνων χρησιμοποιήθηκαν πολλά δημόσια αθλητικά συγκροτήματα, πανεπιστημιακά γυμναστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Στάδιο Busan Asiad. Η μασκότ ήταν ένας γλάρος, το πουλί της πόλης του Μπουσάν που ονομάστηκε «Duria». Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Κορέα συμμετείχε για πρώτη φορά σε μια διεθνή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νότια Κορέα.

Οι λάτρεις του Κ-Pop όπως εγώ, βέβαια θα γνωρίζετε πως ο Jeon Jung-kook και ο Park Jimin των BTS, κατάγονται από την πόλη του Μπουσάν!

© Stanislav Margolin, unsplash.com

Από την Νίκη Βαβαΐτη

Διαβάστε επίσης:

Related Posts