Κάιρο: πώς να αποφύγετε τις απάτες!

Κάιρο Αίγυπτος

Το Κάιρο είναι μια ζωηρή, κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, που προσφέρει αμέτρητα αξιοθέατα, αλλά αποτελεί και το κλειδί της εισόδου στον μαγευτικό κόσμο της Ανατολής, στην καρδιά της Αιγύπτου. Κανείς όμως δεν θα ήθελε να χαλάσει το μυστηριώδες, συναρπαστικό ταξίδι του, πέφτοντας θύμα απάτης.

Η Αίγυπτος δεν θεωρείται επικίνδυνη χώρα για να ταξιδέψετε, αλλά σίγουρα αν οι ντόπιοι καταλάβουν πως είστε τουρίστες, το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να σας πάρουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν. Μάλιστα κάποιοι είναι τόσο καλοί στην παραπλάνηση, που θα μπορούσαν να έχουν πτυχίο!

Όλοι μπορεί κάποτε να έρθουμε στη δυσάρεστη θέση της διαπίστωσης ότι πέσαμε θύμα απάτης. Επειδή εγώ έπεσα ίσως μέσα σε κάθε πιθανή μεγάλη παγίδα, είμαι το πλέον κατάλληλο παράδειγμα προς αποφυγήν. Σας παραθέτω λοιπόν συμβουλές και τύπους απατεώνων που μοιάζουν βγαλμένοι από σενάρια ταινίας.

1- Μην κοιτάτε αυτά που προσπαθούν να σας πουλήσουν

Αν κοιτάξετε τους ίδιους στα μάτια ή τα εμπορεύματα τους, θα έρθουν κατά πάνω σας και δεν θα σταματήσουν να σας πειράζουν. Θα σας κάνουν συνεχώς προσφορές για πράγματα που δεν θέλετε να αγοράσετε!

2- Πείτε τους «sukran»

Σούκραν σημαίνει στα αραβικά ευχαριστώ. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβουν ότι δεν ενδιαφέρεστε. Πείτε όχι και δείξτε το με τη γλώσσα του σώματος σας, διαφορετικά δεν θα διστάσουν να σας ενοχλήσουν μιλώντας σας ακατάπαυστα μέχρι να αγοράστε αυτό που θέλουν να σας πουλήσουν!

© Emily Liang, unsplash.com
3- Μην εμπιστεύεστε τους ανθρώπους με ταμπελάκια σε τουριστικά αξιοθέατα

Παριστάνουν τους ξεναγούς ή τους ανθρώπους που κόβουν τα εισιτήρια, υιοθετώντας την ανάλογη ενδυμασία. Σταματούν μέχρι και τα ταξί λέγοντας πως είναι οι υπεύθυνοι. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν το οτιδήποτε ή να σας χρεώσουν για πράγματα τα οποία δεν είχατε συμφωνήσει. Και αυτό μας οδηγεί στην επόμενη συμβουλή…

4- Πάντα να συμφωνείτε σε μια τιμή, πριν κάνετε το οτιδήποτε

Διαφορετικά μπορεί να βρεθείτε ανεβασμένοι σε μια καμήλα, από την οποία δεν σας αφήνουν να κατεβείτε, εάν δεν δεχτείτε κάποια από τις τιμές τους. Να έχετε στο μυαλό σας ότι οι καμήλες είναι πιο ψηλές από ότι φαίνονται. Η ίδια συμβουλή ισχύει και για τα ταξί και για κάθε μορφή υπηρεσίας.

5- Μην εμπιστεύεστε τους αστυνομικούς σε τουριστικά αξιοθέατα και εκείνους που είναι κοντά τους

Συνήθως, κάποιοι συνεργάζονται με τους απατεώνες! Μπορεί όμως και οι ίδιοι να σας ζητήσουν χρήματα, επειδή σας παρείχαν κάποιου είδους «βοήθεια». Ένα ακραίο περιστατικό συνέβη σε μένα στις πυραμίδες της Γκίζας. Ο ήλιος έδυε κι εγώ βρισκόμουν σε έναν ψηλό αμμόλοφο, έξω από τον αρχαιολογικό χώρο. Τότε εμφανίστηκε ένας αστυνομικός πάνω σε μια καμήλα. Δεν χρειάστηκε να σκεφτώ τι να κάνω, απλά έβγαλα το πορτοφόλι μου και εκείνος μου έδειξε τα χρήματα που ήθελε.

6- Τίποτα δεν είναι δωρεάν

Ακόμη και μια απλή μικρή βοήθεια, όπως για παράδειγμα αν πρέπει να στρίψετε αριστερά ή δεξιά μπορεί να σας κοστίσει.

Άλλες πιθανές περιπτώσεις χρεώσεων:

7- Προτιμήστε uber, αντί για ταξί

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες uber. Μπορείτε να δείτε τη βαθμολογία και να επιλέξετε το κατάλληλο αυτοκίνητο. Η καλύτερη επιλογή είναι βέβαια η πρώτη κατηγορία. Αν από την άλλη επιλέξετε ταξί, είναι πολύ σημαντικό να μη δώσετε καμία προσωπική πληροφορία στον οδηγό. Ακόμη, να είστε προετοιμασμένοι για επιπλέον χρέωση.

Ενδεχομένως να σας έβαλα σε σκέψεις, να θυμάστε όμως ότι η Αίγυπτος είναι μια ονειρική χώρα και πάντα θα υπάρχουν καλοί φιλόξενοι ντόπιοι να σας βοηθήσουν αν το χρειαστείτε. Μην αγχώνεστε!

Από την Τιτίνα Στάμου

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version