Με αφορμή λοιπόν την όπερα «Madama Butterfly» που φιλοξενήθηκε στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένα μήνα περίπου πριν το lockdown, οργανώθηκε και η επίσκεψη στην πρωτεύουσά μας. Είχα να επισκεφτώ την Αθήνα από μια εκδρομή στο γυμνάσιο. Όσο να ναι διαφορετικά ζεις μία εξόρμηση στην κάθε ηλικία καθώς και με την παρέα (ή και όχι) που θα επιλέξεις να πας. Έτσι λοιπόν γνώρισα μια εντελώς διαφορετική Αθήνα, όσο την περπάτησα και την έζησα. Προσεγγίστηκε από μια πολιτιστική οπτική, επίσκεψη σε μουσεία τέχνης και εκθέσεις ζωγραφικής, οι οποίες αξίζουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό που θα αφιερώσεις από το χρόνο σου. Πολύ περπάτημα με τον καιρό φίλο μας καθώς κυκλοφορούσαμε άνετα με καλοκαιρινό ντύσιμο. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά.
1.Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Το ΕΜΣΤ βρίσκεται στη Λεωφόρου Συγκρού και στεγάζεται στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ. Φιλοξενεί πάρα πολλά έργα μέσα στα οποία μπορείς να συναντήσεις βίντεο, φωτογραφίες, γλυπτά, ζωγραφική ή και το συνδυασμό όλων αυτών. Έλληνες, αλλά και ξένοι, καλλιτέχνες, εμπνεόμενοι είτε από στοιχεία της καθημερινότητας είτε από θέματα παγκοσμίου φύσεως, ενσαρκώνουν τις σκέψεις τους.

Το μουσείο διαθέτει μια μόνιμη συλλογή και πολλές φορές έχει και περιοδικές εκθέσεις. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί την έκθεση Ubuntu και συγκεκριμένα πέντε δωμάτια από τη συλλογή του Χάρη Δαυίδ. Επηρεασμένη από την αφρικανική τέχνη μεταφέρει το θεατή σ’ έναν άλλον κόσμο, στα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει και στη συνεχή προσπάθεια της επιβίωσής του.
Το κάθε έργο είναι μοναδικό, παρατηρώντας τα πολλές φορές σκεφτόμουν τι να θέλει άραγε να πει ο καλλιτέχνης; Ίσως να ήθελα μια επεξήγηση για να νιώσω τι επιθυμούσε να μεταφέρει στο κοινό. Ωστόσο, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ερμηνεία γι’ αυτό που αντικρύζει και του δημιουργούνται σκέψεις και συναισθήματα με βάση τις προσωπικές του εμπειρίες, επομένως δεν υπάρχει μοναδική ερμηνεία. Φιγούρες από χαρτί κρατώντας βαλίτσες, σιδερικά παλιά από το εργοστάσιο του Φιξ, neon πινακίδες με επιγραφές, ξύλινα κουτιά σε ασύμμετρες θέσεις, ξύλινη κατασκευή καραβιού με αποκόμματα αναμνήσεων είναι μερικά από τα δημιουργήματα που θα αντικρίσει κανείς στις εκθέσεις.
Τα εισιτήρια του μουσείου κοστίζουν 8€ το κανονικό και 4€ το μειωμένο και υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης της εφαρμογής EΜΣΤ app για περισσότερες πληροφορίες για κάθε έργο.
Αν λοιπόν το επισκεφθείτε σας προτείνω όταν βρεθείτε στον τελευταίο όροφο να βγείτε και στην ταράτσα καθώς η θέα είναι καταπληκτική.

2.Κώστας Τσόκλης-Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Το ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη φιλοξενεί την έκθεση του Κώστα Τσόκλη, Όρια και Υπερβάσεις. Τα έργα προέρχονται από κάθε χρονική περίοδο της ζωής του ζωγράφου. Εμπνεόμενος από τη ζωή του, την οικογένειά του και τις σκέψεις του δημιουργεί πίνακες, κατασκευές και βιντεοπροβολές.
Πολλές είναι οι προσωπογραφίες από το οικογενειακό του περιβάλλον απεικονίζοντας έμμεσα από τη στάση και το βλέμμα τους τη σχέση τους με τον καλλιτέχνη. Οι τρισδιάστατες κατασκευές μεταφέρουν το θεατή μέσα στο παρασκήνιο αναδεικνύοντας την παραστατικότητα του έργου.

Συνδυασμός χρωμάτων, επιφανειών αλλά και υλικών εναρμονίζονται σε αυτήν τη δημιουργία. Μια αντίθεση στην ημέρα και στη νύχτα; Μία παλέτα ονείρων; Στον καθένα ξυπνάει κάτι διαφορετικό στον εσωτερικό του κόσμο. Παράλληλα, δε λείπει από τα έργα του το στοιχείο της φύσης, αφηρημένα δέντρα σε επίπεδα και με ιδιαίτερο φύλλωμα στολίζουν συχνά τους πίνακες του. Το Ίδρυμα Θεοχαράκη διαθέτει επίσης το Café Merlin, όπου μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα από την περιήγησή σου στις εκθέσεις, απολαμβάνοντας έναν καφέ.
3.Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
Το ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή φιλοξενεί τη συλλογή έργων του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή, μια προσωπική συλλογή με έργα που επιλέχθηκαν από τους ίδιους με καθαρά υποκειμενική σκοπιά. Όραμά τους ήταν να φέρουν την τέχνη κοντά στους ανθρώπους για να την αγαπήσουν όπως κι αυτοί.
Έργα από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης και από διάφορες χρονικές περιόδους βρίσκονται στους ορόφους του ιδρύματος. Σύγχρονη και Νεότερη ελληνική τέχνη, Μοντέρνα τέχνη και τέχνη του 20ου αιώνα είναι μερικές από τις θεματικές ενότητες των έργων.

Οι «Στέγες του Παρισιού» του Χατζηκυριάκου–Γκίκα, έως και τη «Νεκρή φύση με καφετιέρα» του Van Gogh είναι μερικοί από τους πίνακες που συναντάει κάποιος κατά την επίσκεψή του. Δε λείπουν από τη συλλογή και γλυπτά έργα τέχνης όπως η γνωστή μικρή μπαλαρίνα του Degas, καθώς και διακοσμητικά πορσελάνινα εμπνευσμένα από την κινεζική τέχνη. Προσχέδια και πίνακες του Picasso κάνουν την εμφάνισή τους στους ορόφους του μουσείου.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης δίνεται και η δυνατότητα χρήσης audio-guide που παρέχεται από το πωλητήριο. Στα περισσότερα έργα αναφέρονται σε αυτήν την ξενάγηση λίγα βιογραφικά στοιχεία για τους καλλιτέχνες και λεπτομέρειες για κάθε έργο.
Tip: Πριν την αναχώρησή σας από το μουσείο μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το πωλητήριο. Μικρογραφίες από έργα της συλλογής σε στυλό, σελιδοδείκτες, σαπούνια αλλά και σε πάνινες τσάντες θα σας θυμίζουν την επίσκεψή σας.

Για τους λάτρεις της όπερας η «Madama Butterfly» θα σας μείνει αξέχαστη. Μια γιαπωνέζικη τραγωδία, για το μοιραίο έρωτα της γκέισας Τσο-Τσο Σαν για τον Πίνκερτον, έναν υποπλοίαρχο της Αμερικής. Τα κουστούμια εμπνευσμένα από τη γιαπωνέζικη κουλτούρα μαζί με τα σκηνικά και τις εξαιρετικές εκτελέσεις των ερμηνευτών δημιουργούν μια αξέχαστη εμπειρία.
Αν και λόγω του Covid-19 ακυρώθηκαν οι τελευταίες παραστάσεις, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει την όπερα σε αναμετάδοση μέσω της GNO TV, το εισιτήριο κοστίζει 10 ευρώ και μέσω ενός κωδικού που θα αναγράφεται στο ηλεκτρονικό εισιτήριο εισέρχεσαι εδώ κι έτσι μπορείς να απολαύσεις την όπερα και πολλές ακόμα παραστάσεις όποτε θέλεις από την άνεση του σπιτιού σου!
Αν λοιπόν ο δρόμος σε βγάλει στην Αθήνα, ή μένεις εκεί και θέλεις μια δόση τέχνης και πολιτισμού στην καθημερινότητα σου, τότε με την πρώτη ευκαιρία σου τα προτείνω ανεπιφύλακτα.