Όταν ακούμε τη λέξη κάστρο το μυαλό όλων μας ταξιδεύει στο μακρινό παρελθόν. Τότε που υπήρχαν οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες, τα βασίλεια, οι μύθοι και οι θρύλοι! Σήμερα υπάρχει μία τεράστια κληρονομιά από καλοδιατηρημένα κάστρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Κάστρα του μεσαίωνα και της αναγέννησης. Πανέμορφα και μαγευτικά. Σε κάθε πλευρά της ηπείρου μας, είναι εκεί για να «ενώσουν» το παρελθόν με το παρόν.

Για όλους εσάς που λατρεύετε τη μαγεία και το μυστήριο, την ιστορία και την επιβλητική τέχνη, αυτήν τη φορά, σας παρουσιάζουμε παραμυθένια κάστρα της Ευρώπης. Έτοιμοι;

Neuschwanstein Castle – Γερμανία
Neuschwanstein Castle, Γερμανία
pinterest.com

Εάν θες να επισκεφτείς το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, τότε σίγουρα πρέπει να φτάσεις έως τη Βαυαρία στην Γερμανία. Χτισμένο πάνω σ’ ένα λόφο και σ’ ένα πανέμορφο τοπίο, το Neuschwanstein Castle μαγεύει με την επιβλητική του ομορφιά. Τη διαταγή για την κατασκευή έδωσε ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΙ τον 19ο αιώνα, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να δει ποτέ το κάστρο ολοκληρωμένο, λόγω του ξαφνικού του θανάτου. Τον επόμενο αιώνα, ο Walt Disney επισκέφθηκε το συγκεκριμένο κάστρο και λέγεται ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τα κάστρα που συναντάμε στη Disneyland.

χιονισμένο κάστρο, Γερμανία
pinterest.com
Corvin Castle – Ρουμανία

Γνωστό και ως Hunyadi Castle, το Corvin Castle είναι ένα από τα πιο θεαματικά γοτθικά κάστρα της Ρουμανίας και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Χρονολογικά η κατασκευή του τοποθετείται τον 15o αιώνα και έχει αρκετή ιστορική σημασία για την Ρουμανία. Εντυπωσιάζει με την αυθεντική μεσαιωνική αρχιτεκτονική του που σίγουρα σου αφήνει την ιδέα επίσκεψης σε ένα παραμυθένιο κάστρο. Οι ιστορίες επίσης που συνδέονται με το κάστρο, όπως ότι ο Vlad Tepes, το πρόσωπο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του συγγραφέα Bram Stoker για το χαρακτήρα του Δράκουλα, είχε φυλακιστεί εδώ, φέρνουν τους επισκέπτες σε επαφή με το μυστήριο και τους θρύλους.

Chambord Castle – Γαλλία
Chambord Castle, Γαλλία
pinterest.com

Και όταν μιλάμε για παραμυθένια κάστρα δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε εκείνα στη Γαλλία και ιδιαίτερα το Chambord. Είναι χτισμένο στην κοιλάδα Loire από τον 16ο αιώνα και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μοναδικό κόσμημα της συγκεκριμένης περιοχής. Περιέχει αρκετά χαρακτηριστικά από την αναγεννησιακή αρχιτεκτονική και μάλιστα φημίζεται για την επιρροή που είχε ο αρχιτέκτονας από τον Leonardo da Vinci. Αξιοθαύμαστοι για τους επισκέπτες είναι ακόμη οι επίσημοι γαλλικοί κήποι που διακοσμούν το μπροστινό μέρος του κάστρου. Και δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι περιβάλλεται από το μεγαλύτερο περίφρακτο πάρκο της Ευρώπης! Για ένα ταξίδι πίσω στην ιστορία, το ονειρικό αυτό κάστρο με τα 426 δωμάτια είναι σίγουρα ιδανική επιλογή.

πανοραμική, Chambord Castle
pinterest.com
Hluboka Castle – Τσεχία
Hluboka Castle, Τσεχία
pinterest.com

Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Τσεχικής Δημοκρατίας κι όχι αδίκως! Το Hluboka Castle ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, αλλά η κατασκευή με βάση το νέο-γοτθικό πρότυπο που διατηρεί έως και σήμερα ξεκίνησε το 1661. Σημαντική επιρροή στην κατασκευή του κάστρου υπήρξε το βασιλικό κάστρο Windsor της Αγγλίας.

εσωτερικό, Hluboka Castle
pinterest.com

Η εσωτερική διακόσμηση του κάστρου είναι το ίδιο επιβλητική με την εξωτερική και μαγεύει τον καθένα. Οι τοίχοι και το ταβάνι έχουν επένδυση από πολύτιμο ξύλο και τα εξαιρετικά σκαλίσματα πάνω σε αυτό το κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό. Tο Hluboka Castle, το οποίο αποτελεί και Εθνικό Πολιτισμικό Μνημείο της χώρας, είναι πρότυπο κομψότητας, ομορφιάς και ανθρώπινης τέχνης. Κι αν έχεις ακόμα ενδοιασμούς, τότε αφήνω την εικόνα να μιλήσει από μόνη της.

κήπος, Hluboka Castle
pinterest.com
Alhambra Castle – Ισπανία
Alhambra Castle, Ισπανία
pinterest.com

Το κάστρο Αλάμπρα στη Γρανάδα της Ισπανίας είναι χωρίς αμφιβολία το ομορφότερο κάστρο της χώρας! ΄Εχει έντονες αραβικές επιρροές κι αυτό φαίνεται αρχικά από τη σημασία του ονόματός του που στα αραβικά σημαίνει «Κόκκινο Κάστρο». Λένε ότι πήρε αυτό το όνομα διότι χτιζόταν τη νύχτα και τα τείχη φαινόνταν κόκκινα στο φως των αναμμένων πυρσών. Χτίστηκε από το βασιλιά της τελευταίας δυναστείας των Μουσουλμάνων στην Ισπανία το 1238 και έτσι παραμένει έως και σήμερα σύμβολο της ιδιαίτερης μίξης της μεσογειακής Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.

εσωτερικός χώρος,Alhambra Castle
pinterest.com

Η πινελιά της αραβικής τέχνης, ιδιαίτερα στον εσωτερικό χώρο με τις χρωματικές διακοσμήσεις, είναι ένα αριστούργημα. Το κάστρο με την εκπληκτική θέα της πόλης, τους θαυμάσιους εσωτερικούς κήπους του, τα σιντριβάνια και τις τεχνητές λίμνες γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα μεγαλοπρεπές «δώρο» του αραβικού πολιτισμού στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης “Παραμύθι με όνομα “Γρανάδα”

Hohenzollern Castle – Γερμανία

Σ’ αυτό το παραμυθένιο ταξίδι θα κάνουμε μία ακόμη στάση στη Γερμανία. Αυτήν τη φορά για το Hohenzollern Castle που σίγουρα δεν μπορεί να μείνει εκτός λίστας. Το κάστρο με τους πολλούς πύργους, σε συνδυασμό με την νέο-γοτθική αρχιτεκτονική του και σε μία τοποθεσία που του δίνει μία γραφική εμφάνιση, είναι χωρίς αμφιβολία μία παραμυθένια ομορφιά. Η ιστορία του κάστρου αρχίζει από το 1061, αλλά ήταν το 1850 (υπό την διαταγή του βασιλιά Frederick William IV), όταν ξεκίνησε η κατασκευή ώστε να είναι το σύμπλεγμα του κάστρου στη μορφή που έχει έως και σήμερα. Ήταν ένα από τα πιο επιβλητικά δημιουργήματα του 19ου αιώνα και συνεχίζει ακόμα να τραβάει το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.

Glamis Castle – Σκωτία
Glamis Castle, Σκωτία
pinterest.com

Η Σκωτία, εκτός από τα γραφικά τοπία, είναι γνωστή και για τα μεσαιωνικά κάστρα της. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 1000 κάστρα στη Σκωτίας, μεταφέροντας έτσι μία απίστευτη κληρονομιά αιώνων. Ένα από αυτά τα εντυπωσιακά και ιστορικά κάστρα είναι το Glamis Castle. Η ιστορία του ξεκινά τον 11ο αιώνα και αρκετά βασιλικά πρόσωπα έκαναν το πέρασμά τους από το συγκεκριμένο κάστρο. Στον Μάκμπεθ, ο οποίος υπήρξε και πηγή έμπνευσης για το ομώνυμο έργο του Shakespeare, είχε δοθεί ο τίτλος «Βαρώνος του Glamis» από το συγγραφέα. Επίσης, στο κάστρο έζησε τα παιδικά της χρόνια η Βασίλισσα Ελισάβετ (Queen Elizabeth The Queen Mother ), η μητέρα της σημερινής Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.

Χαρακτηρίζεται για τους μυτερούς του πυργίσκους που παραπέμπουν σε ένα παραμυθένιο κάστρο, αλλά και για τους πολύχρωμους κήπους του. Ακόμη, το κάστρο Glamis έχει το δικό του μερίδιο της άγριας ζωής με ελάφια και κόκκινους σκίουρους που εντοπίζονται εύκολα στο δάσος.

Bran Castle – Ρουμανία
Bran Castle, Ρουμανία
pinterest.com

Το Bran Castle ή αλλιώς το κάστρο του «Δράκουλα» είναι στενά συνδεδεμένο με το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Bram Stoker. Κατά τον 15ο αιώνα, ο Vlad the Impaler κυβέρνησε την περιοχή και έμεινε γνωστός στην ιστορία για τις βάναυσες μεθόδους βασανιστηρίων του. Πιστεύεται ότι, το μυστηριώδες σκηνικό του κάστρου και η αιματοχυσία του Vlad ενέπνευσαν τη διαβόητη ιστορία του συγγραφέα το 1897.

Κάστρο Κόμη Δράκουλα, Ρουμανία
pinterest.com

Όμως, η πραγματική ιστορία του κάστρου ξεκινά πολύ νωρίτερα. Τα πρώτα θεμέλια τα έθεσαν ιππότες μιας αρχαίας γερμανικής φυλής που ζούσαν στην Παλαιστίνη, το 1211! Αρχικά αποτελούσε φρούριο, όμως την επίσημη διαταγή για να χτιστεί ως κάστρο την έδωσε ο Ούγγρος βασιλιάς Louis the Great το 1377. Κι από τότε, το Βran Castle με το μεσαιωνικό του στυλ μας μεταφέρει μια κληρονομιά αιώνων, ζωντανεύει ξανά μύθους και ίντριγκες, κι αφήνει την φαντασία του καθένα να «καλπάζει».

Bran Castle, Ρουμανία
pinterest.com
Chenonceau Castle – Γαλλία
Chenonceau Castle, Γαλλία
pinterest.com

Ένα ακόμη διάσημο και αξιοθαύμαστο κάστρο που βρίσκεται επίσης στην κοιλάδα Loire είναι το Chenonceau. Με θέα το ποτάμι Cher αυτό το παραμυθένιο, αναγεννησιακό κτίριο σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σ’ ένα μαγικό μέρος. Το εσωτερικό του κάστρου είναι επιπλωμένο με έπιπλα του 16ου αιώνα, ενώ υπάρχουν και αρκετοί πίνακες ζωγραφικής που αποτελούν αριστουργήματα της τότε εποχής. Εξίσου εντυπωσιακοί για το κοινό είναι και οι κήποι του κάστρου που μπορείτε να τους απολαύσετε είτε από το μπαλκόνι είτε κάνοντας βόλτα. Το Chenonceau Castle χρησιμοποιήθηκε επίσης ως νοσοκομείο για τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια του Πρώτου και Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά, η επίσκεψη σε ένα τέτοιο κάστρο είναι η τέλεια αρμονία μεταξύ φύσης, πλούσιας ιστορίας αιώνων και παγκοσμίου φήμης δέους που εμπνέει η αρχιτεκτονική του.

Eltz Castle – Γερμανία
Eltz Castle , Γερμανία
pinterest.com

Το Eltz θεωρείται το πιο διάσημο γερμανικό κάστρο των ιπποτών και μας μεταφέρει μία κληρονομία 850 χρόνων συναρπαστικής ιστορίας! Περιτριγυρισμένο από δάση, μακριά από δρόμους και μοντέρνα κτίρια, σου δίνει την εντύπωση ενός καλά κρυμμένου θησαυρού από το παρελθόν. Είναι σίγουρα ένα κάστρο διαφορετικό από τα άλλα και η εικόνα του είναι σαν να βγήκε από ένα βιβλίο παραμυθιού. Έμεινε άθικτο από πολέμους, ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του με έντονα στοιχεία από τη μεσαιωνική εποχή, και το γεγονός ότι πολλά από τα αρχικά έπιπλα των τελευταίων οκτώ αιώνων παραμένουν στη θέση τους, κάνουν το κάστρο μοναδικό. Αυτό που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι ότι ανήκει και φροντίζεται μέχρι και σήμερα από την ίδια οικογένεια που χτίστηκε αιώνες πριν!!!

Pena Castle – Πορτογαλία
Pena Castle, Πορτογαλία
pinterest.com

Το κάστρο Pena (ή Pena Palace) είναι ίσως από τα πιο παραμυθένια κτίρια που μπορεί να συναντήσει κανείς. Το έντονο Ρομαντικό στυλ της αρχιτεκτονικής του σε συνδυασμό με τους χρωματιστούς τοίχους, σου δίνουν την ιδέα ότι βρίσκεσαι σε ένα παιδικό παραμυθένιο μέρος της Disney. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στην πόλη Sintra, χτίστηκε τον 19ο αιώνα για το βασιλιά Ferando II και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πορτογαλίας. Η τοποθεσία του είναι τέτοια ώστε να μπορεί να το δει κανείς από οποιοδήποτε σημείο στο πάρκο, το δάσος ή από τους πλούσιους κήπους, με τα πεντακόσια είδη δέντρων από πολλά μέρη του κόσμου.

πανοραμική, Pena Castle
pinterest.com
Καστέλο – Ρόδος, Ελλάδα

Ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και είναι το κάστρο του Μεγάλου Μαγίστρου (αλλιώς Καστέλο) στη Ρόδο. Χαρακτηρίζεται ως «Κάστρο των Ιπποτών», διότι χτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιωαννίτες ιππότες, αλλά η μεσαιωνική του όψη που υπάρχει σήμερα έγινε ύστερα από την ανακατασκευή των Ιταλών το 1937-1940. Σήμερα, το κάστρο λειτουργεί ως μουσείο και περιέχει διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες, είδη λαϊκής τέχνης από την αρχαιότητα και το μεσαίωνα, μεσαιωνικές ταφόπλακες, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα και άλλα ευρήματα. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του νησιού και σίγουρα η αρχιτεκτονική και το ύφος του κτιρίου σε παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή, σ’ εκείνη των ιπποτών!

Peles Castle – Ρουμανία
Peles Castle, Ρουμανία
pinterest.com

Και η λίστα κλείνει με το πανέμορφο κάστρο Peles. Χτισμένο ανάμεσα στα βουνά της οροσειράς των Καρπαθίων σε μία γραφική πόλη της Ρουμανίας, το κάστρο Peles είναι ένα παραμυθένιο αριστούργημα του 19ου αιώνα. Διαθέτει 160 δωμάτια διακοσμημένα με όμορφα έπιπλα, που ανάμεσα σε αυτά ανακαλύπτεις μία μουσική αίθουσα, ένα μικρό θέατρο, και μία απίστευτη βιβλιοθήκη που έχει μία πόρτα κρυμμένη πίσω της. Στους εξωτερικούς χώρους συναντά κανείς σιντριβάνια κι αγάλματα, ενώ είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το Peleș Castle ήταν στην εποχή του το πρώτο κάστρο με ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη και το πρώτο στον κόσμο που είχε κεντρική θέρμανση μέσω των τοίχων και των δαπέδων.

Και αν θες να δεις περισσότερο το κάστρο, γιατί οι εικόνες δεν είναι αρκετές για σένα, ανακάλυψα ότι πολλές σκηνές από τη χριστουγεννιάτικη ταινία «A Christmas Prince» έχουν γυριστεί στο κάστρο Peles!

Από την Μπλεόνα Τσανάι

Related Posts