Γιατί να επιλέξεις ένα εθελοντικό πρόγραμμα στο εξωτερικό;

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί, βλέποντας διάφορα ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση με ανθρώπους που ταξιδεύουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη προσπαθώντας να βοηθήσουν συνανθρώπους τους που το έχουν πραγματικά ανάγκη, πώς είναι να αισθάνεσαι ότι επιτελείς ένα τέτοιο κοινωνικό έργο; Πόσες φορές είχες το δίλημμα αν εσύ είσαι ικανός να κάνεις κάτι τέτοιο; Πολλές φορές η απάντηση είναι προφανής αλλά δυσκολευόμαστε να τη βρούμε λόγω της αδυναμίας μας να βγούμε από το comfort zone μας και να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να υπερνικήσουμε τις φοβίες μας και να ακολουθήσουμε το μονοπάτι της εξερεύνησης. Στο τέλος της διαδρομής τα οφέλη που θα αποκομίσουμε θα αποβούν καίρια για τη μετέπειτα εικόνα που θα έχουμε για τη ζωή.

©truthseeker08, pixabay.com
Λίγα πράγματα για τον εθελοντισμό

Για να μπούμε δειλά δειλά στο κλίμα του παρόντος άρθρου, όπου όπως καταλάβατε θα μιλήσουμε για τα οφέλη του εθελοντισμού στο εξωτερικό, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε ένα κίνητρο για να δείτε με άλλο μάτι τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Καταρχάς, όταν μιλάμε για εθελοντισμό θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας μια αμφίδρομη σχέση, στην οποία κερδίζουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Το άτομο που συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα δεν προσφέρει απλά τις υπηρεσίες του, αλλά επίσης κερδίζει πολλά περισσότερα, τα οποία θα τα έχει ως εχέγγυα για την υπόλοιπη ζωή του. 

Υπάρχουν αρκετές εθελοντικές οργανώσεις, καθεμία από τις οποίες έχει τον δικό της ρόλο στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών σε όλον τον κόσμο. Κάποιες εξ’ αυτών είναι η ActionAid, η UN Volunteers, η Worldpackers, η AIESEC κτλ. Εμείς στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε στην τελευταία εθελοντική οργάνωση που προαναφέραμε. Απευθύνεται σε νέους 18-30 ετών και διοικείται επίσης από άτομα αυτού του ηλικιακού γκρουπ. Μέσω της AIESEC μπορείς να επιλέξεις είτε την πραγματοποίηση ενός εθελοντικού προγράμματος είτε της πρακτικής. Από το 2015 και μετά η συγκεκριμένη οργάνωση συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και προωθεί τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. 

©Mohamed Hassan, pixabay.com
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσεις

Το πρώτο βήμα, προφανώς, είναι να πάρουμε την απόφαση για τη συμμετοχή μας σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα. Έστω ότι έχουμε πείσει τον εαυτό μας να κάνουμε αυτό το βήμα, οπότε και προχωράμε στην εύρεση ενός προγράμματος που θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές μας ικανότητες και φιλοδοξίες. Όπως είπαμε παραπάνω, υπάρχουν 17 διαφορετικά προγράμματα από τα οποία και μπορούμε να επιλέξουμε το πλέον κατάλληλο για εμάς. Η χρονική διάρκεια είναι συνήθως από 45 μέχρι και 90 ημέρες. Υπάρχουν προγράμματα που βοηθάς στην παροχή νερού και φαγητού, στην προσπάθεια εξάλειψης των ανισοτήτων, στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και της ενασχόλησης με αθλητικές δραστηριότητες, ενώ άλλα έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την αποτροπή ανθρωπίνων δραστηριοτήτων που οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στην καταστροφή του. Αφού βρεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο και κυρίως αφού βρεις τη χώρα στην οποία θες να ταξιδέψεις, μπορείς είτε να κάνεις κατευθείαν την αίτηση μέσα από το site της AIESEC, είτε να απευθυνθείς πρώτα στην τοπική AIESEC για να λάβεις βοήθεια σχετικά με τα στάδια της αίτησης. Η πιο εύκολη λύση, ειδικά αν είσαι φοιτητής, είναι να επικοινωνήσεις με την AIESEC που εδράζεται στο πανεπιστήμιό σου. 

Στη συνέχεια, κάποιος υπεύθυνος από την αντίστοιχη AIESEC της χώρας που έχεις κάνει την αίτηση θα επικοινωνήσει μαζί σου στο WhatsApp μέσω μηνύματος, προκειμένου να ορίσετε μια ημέρα για την πραγματοποίηση της προσωπικής σου συνέντευξης. Εννοείται ότι η συνέντευξη πραγματοποιείται στα αγγλικά και οι ερωτήσεις αφορούν κατά βάση τους λόγους που επέλεξες το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τα οφέλη που εσύ πιστεύεις ότι θα έχεις αποκομίσει στο τέλος του ταξιδιού. Η απάντηση για το αν σε δέχτηκαν ή όχι θα δοθεί μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες. Γενικά, οι πιθανότητες να μη σε δεχτούν είναι ελάχιστες. 

Το 3ο βήμα της διαδικασίας προϋποθέτει να καταβάλεις ένα χρηματικό ποσό στην οργάνωση, το οποίο στην ουσία είναι το ποσό με το οποίο συντηρείται η οργάνωση και το οποίο σου εξασφαλίζει τη διαμονή στον τόπο που επέλεξες. Τα χρήματα που πληρώνεις ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Κατά βάση, το ύψος του τιμήματος ανέρχεται στα 160 ευρώ. Αφού πραγματοποιήσεις αυτήν την πληρωμή, το τελευταίο στάδιο είναι η αναζήτηση των αεροπορικών σου εισιτηρίων. Κάπου εδώ αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την καλύτερη εμπειρία της ζωής σου!

Οι πρώτες εντυπώσεις   

Αφού φτάσεις στον προορισμό σου, στο αεροδρόμιο της εκάστοτε χώρας θα σε περιμένουν άτομα από την τοπική οργάνωση, τα οποία θα σε οδηγήσουν στο σπίτι όπου θα μένεις. Επίσης, θα σε βοηθήσουν να εντοπίσεις οτιδήποτε χρειαστείς στην πόλη και θα σου δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες για τα καθήκοντα που θα έχεις στη “νέα” σου ζωή. 

Δε θα μένεις μόνος στο σπίτι, αλλά θα το μοιραστείς με άτομα τα οποία θα προέρχονται από οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Κάπου εδώ αρχίζει το πραγματικό ταξίδι της εξερεύνησης και της καταπολέμησης των πρώτων φόβων που μπορεί να έχεις. Θα συγκατοικήσεις με άτομα που δε θα το φανταζόσουν ποτέ, με άτομα που μέσα σε λίγες μέρες από άγνωστοι θα γίνετε κάτι παραπάνω από φίλοι. Μέσα από αυτήν τη συνύπαρξη, θα μπορέσεις να μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου και το τι είσαι ικανός να κάνεις και να δεχτείς. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι θα μάθεις πράγματα για έναν ξένο πολιτισμό, για τις συνήθειες ανθρώπων που μέχρι “χθες” μπορεί να αγνοούσες την ύπαρξή τους, μα πάνω απ’ όλα θα μάθεις να εφαρμόζεις στην πράξη τη λέξη σεβασμό προς όλους

Στη συνέχεια, θα κάνεις τα πρώτα βήματα στο νέο σου περιβάλλον, θα εξερευνήσεις κάθε πτυχή της πόλης, θα περπατήσεις σε άγνωστα σοκάκια ακούγοντας συνεχώς φωνές ντόπιων ανθρώπων και θα σε κυριεύσουν 2 συναισθήματα. Το ένα είναι ο φόβος, καθώς θα έρθεις αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα, και το άλλο είναι η ανυπομονησία για το πώς μπορεί να σου αλλάξει το χαρακτήρα όλη αυτή η διαδικασία. Μετά το πέρας των πρώτων ημερών το συναίσθημα του φόβου θα το αποβάλεις τελείως και θα το αντικαταστήσεις με τον ενθουσιασμό που θα νιώθεις κάθε στιγμή της ημέρας από αυτά που θα αντικρίζεις.  

©Ilmars Zvirgzds, pixabay.com
Τα οφέλη του εθελοντικού προγράμματος

Βέβαια, ο κυριότερος λόγος της πραγματοποίησης αυτού του ταξιδιού είναι η προσφορά βοήθειας σε άτομα που το έχουν ανάγκη, σε άτομα που δεν ήταν το ίδιο τυχερά και η ζωή δεν τους τα έφερε όπως θα έπρεπε. Όπως ήδη αναφέραμε, υπάρχουν πολλά προγράμματα με τα οποία μπορεί κανείς να ασχοληθεί, από τη φροντίδα παιδιών και φτωχών οικογενειών μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε πρόγραμμα έχει τη δική του συνεισφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Είτε επιλέξεις να βοηθήσεις παιδιά τα οποία προέρχονται από φτωχές οικογένειες και δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η άθληση, είτε βοηθήσεις στην προστασία του περιβάλλοντος, το συναίσθημα της ικανοποίησης που θα νιώσεις θα είναι το ίδιο. 

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η καλύτερη επιλογή προγράμματος είναι αυτή που βασίζεται στην ενασχόλησή σου με φτωχά παιδιά ή οικογένειες. Σε καμιά περίπτωση δεν υποβαθμίζω τα προγράμματα περιβαλλοντικής προστασίας, καθώς συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στη μελλοντική μας ύπαρξη, απλά τα οφέλη που θα επωμιστείς στην 1η περίπτωση, όσον αφορά τη συναισθηματική σου ικανοποίηση, ξεπερνούν κάθε λογική. Η ανταμοιβή σου θα είναι τα χαμόγελα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να τα βγάλουν πέρα με ό,τι έχουν. Συνεπώς, οποιαδήποτε βοήθεια δέχονται θα τους μείνει χαραγμένη για πάντα στη μνήμη και θα τρέφουν απέραντη ευγνωμοσύνη για αυτόν που τους την παρείχε. 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα μπορέσεις να αναπτύξεις και να βελτιώσεις τις ικανότητες στη συλλογική εργασία. Θα συνεργαστείς με άτομα από άλλα έθνη, θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις μαζί τους σε μια ξένη γλώσσα προκειμένου να πετύχετε τον κοινό σας στόχο, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για κάποιους συνανθρώπους. Επιπλέον, θα μπορέσεις να γνωρίσεις μια ξένη χωρά στην οποία θα διαμείνεις περίπου για 1,5 μήνα, θα μάθεις για τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις, τις συνήθειες των ντόπιων, αλλά και τον τρόπο σκέψης και την οπτική γωνία που έχουν αυτοί οι άνθρωποι για τη δική σου χώρα. Με αυτόν τον τρόπο δεν καταπολεμάς απλά τις φοβίες σου για τον έξω κόσμο, αλλά μαθαίνεις να σέβεσαι οτιδήποτε μπορεί να σου φαίνεται ξένο. 

Με λίγα λόγια, στο τέλος της διαδρομής θα αντικρίσεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη και θα δεις ένα άλλο άτομο, ένα άτομο που έχει αλλάξει πάρα πολύ συγκριτικά με το άτομο που ήταν πριν 45 ημέρες. Στο μυαλό σου πάντα θα έρχεται η εικόνα των ανθρώπων που βοήθησες, τα χαμόγελα που τους πρόσφερες και οι στιγμές που τους χάρισες. 

Από τον Πόλη Καλάβρια

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version