Το φαγητό είναι μία βιοτική ανάγκη και ταυτόχρονα ο λόγος ύπαρξης ενός είδους τουρισμού, του γαστρονομικού τουρισμού. Η ανάγκη για φαγητό είναι η ίδια για όλους μας, αλλά και μας διαφοροποιεί. Ο γαστρονομικός τουρισμός προέκυψε ακριβώς λόγω αυτής της διαφοράς: η διαφορά μεταξύ τουριστών που απλώς τρέφονται κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους και εκείνων για τους οποίους η γαστρονομία έχει καθοριστική επιρροή στην επιλογή του προορισμού τους.
Η λατρεία προς τις ποιοτικές πρώτες ύλες και οι μοναδικές συνταγές κάθε τόπου έχουν ωθήσει αρκετούς ανθρώπους να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να γευτούν την ιταλική, μεξικάνικη, ιαπωνέζικη, περουβιανή κουζίνα και πάρα πολλές άλλες. Επίσης, ένα ταξίδι γαστρονομικού τουρισμού μπορεί να περιλαμβάνει συμμετοχή σε μαθήματα μαγειρικής ή επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και επιχειρήσεις μεταποίησης (γαλακτοκομεία, ελαιοτριβεία, κονσερβοποιεία, οινοποιεία κ.λ.π.),
Εκτός όμως από την πτυχή του φαγητού, ο γαστρονομικός τουρισμός περιλαμβάνει και το ποτό, αποτελείται από χιλιάδες ποικιλίες κρασιών, σαμπάνιες, μπύρες, αλλά και τα τοπικά μοναδικά ποτά. Ο τουρισμός με σκοπό τη δοκιμή κρασιών ή επίσκεψη οινοποιείων ονομάζεται και Οινοτουρισμός. Η αύξηση της δημοτικότητας των εθνικών κουζινών, όπως της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, του Μεξικό και της Κίνας αποδίδεται σε σημαντικό βαθμό στον τουρισμό, όπου οι επισκέπτες δοκιμάζουν τοπικά τρόφιμα.
UNESCO Creative Cities
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εκπαίδευσης, Επιστήμης και Πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) έχει αναγνωρίσει συγκεκριμένα τρόφιμα, αυθεντικά πιάτα και μερικά συστήματα τροφίμων ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, έχοντας δημιουργήσει το έργο Creative Cities Network – UCCN (Creative Cities Network). Συνολικά 36 περιοχές σε διάφορες χώρες περιλαμβάνονται σε αυτή την λίστα της UNESCO Creative Cities.
Top 3 χώρες γαστρονομικού τουρισμού
#1 Γαλλία
Η νούμερο ένα χώρα σε επισκεψιμότητα γαστρονομικού τουρισμού είναι η Γαλλία. Πάρα πολλά πιάτα προέρχονται από τη Γαλλική κουζίνα και έχουν εντρυφήσει στις παγκόσμιες σάλες, όπως τα Croissants, οι Κρέπες, η Μπαγκέτα, Ρατατούι κι άλλα. Η Γαλλία, επίσης, ευθύνεται για τη διαχείριση των επισιτιστικών μονάδων καθώς έχει τα πρωτεία στα είδη και στον τρόπο σερβιρίσματος, στη συμπεριφορά των σερβιτόρων και την παρουσίαση των πιάτων.
#2 Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στο Τόκιο, θα βρείτε το πιο φρέσκο σούσι στον κόσμο, δροσερά izakayas, gyoza, okonomiyaki, ramen, takoyaki και άλλες αυθεντικές ιαπωνικές συνταγές οι οποίες έχουν γίνει διάσημες σε όλους μας με την άνοδο του γαστρονομικού τουρισμού.
#3 Τουρκία
Η Τουρκία έχει επίσης πάρα πολλά τοπικά και δημοφιλή φαγητά όπως Doner Kebab, Meze, και Baklava. Δεν γίνεται να μην επισκεφθείς έστω μία φορά την Τουρκία για να τα δοκιμάσεις.
Αν αυτό το άρθρο σου άνοιξε την όρεξη, τότε πρέπει να σκεφτείς ποιο είναι το φαγητό που θα ήθελες να δοκιμάσεις στη χώρα προέλευσής του κι έτσι θα έχεις ήδη επιλέξει τον επόμενο γαστρονομικό σου προορισμό!
Από την Άννα-Μαρία Σερεμετάκη
Διαβάστε επίσης: