«Παγωμένες» χειμωνιάτικες διακοπές!

©Dezeen, pinterest.com

Διανύοντας την πιο κρύα εποχή του χρόνου, το χειμώνα, όλοι συνειρμικά έχουμε στο μυαλό μας τις χώρες όπου το χιόνι σε δυσκολεύει να μετακινηθείς, το ψυχρό κλίμα και, φυσικά τα παιχνίδια στο χιόνι, σε αντίθεση με την κεντρική Ευρώπη, η οποία δεν βιώνει τέτοιου είδους χειμώνα, αφού βρίσκεται στην εύκρατη ζώνη του πλανήτη. Ο τουρισμός όπως και τα καταλύματα στις βόρειες χώρες, για παράδειγμα η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία, δεν μπορούν να προσφέρουν καλοκαιρινά θέρετρα παρέχοντας ήλιο και θάλασσα, αλλά μπορούν κάλλιστα να προσφέρουν μεταφορά με χάσκι, διακόσμηση με γλυπτά από πάγο, τη δυνατότητα να δείτε το Βόρειο Σέλας, μία τελείως διαφορετική εμπειρία ζωής. Ένας όμως εναλλακτικός τρόπος διαμονής στις βόρειες χώρες είναι τα ξενοδοχεία πάγου.

Ξενοδοχεία πάγου δεν υπάρχουν σε πληθώρα στον πλανήτη μας, διότι είναι αρκετά δύσκολα στην κατασκευή και στη συντήρησή τους. Στην πραγματικότητα μόλις πέσουν τα πρώτα χιόνια, σε χώρες όπου το χιόνι υπάρχει άφθονο, ειδικά εκπαιδευμένοι γλύπτες ξεκινούν να διαμορφώνουν τους χώρους των ξενοδοχείων. Μειονέκτημα τέτοιων καταλυμάτων είναι ότι η διάρκεια τους είναι πολύ μικρή με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χρειάζεται να ξανά δημιουργηθούν.

Τα δημοφιλέστερα 3 ξενοδοχεία πάγου:
#1 Jukkasjarvi, Λαπωνική Σουηδία – Ice Hotel
©Sperling Ellen, pinterest.com

Το Ice Hotel είναι το πρώτο ξενοδοχείο από πάγο και χιόνι που λειτούργησε πρώτη φορά το 1989, εισάγοντας αυτό το εναλλακτικό concept στην ιστορία του τουρισμού. Υπολογίζεται πως χρειάζονται 2.500 τόνοι πάγου για τη δημιουργία του, δίνοντας σου τη δυνατότητα να μείνεις σε διάφορους τύπους δωματίων, από απλό δίκλινο μέχρι σουίτα σε θερμοκρασία έως -25 βαθμών Κελσίου. Το ξεχωριστό σε αυτό το ξενοδοχείο είναι πως σε κάθε δωμάτιο τα γλυπτά πάγου είναι διαφορετικά. Στις δραστηριότητες του καταλύματος συγκαταλέγονται περιηγήσεις με έλκηθρο, φροντίδα ταράνδων, αλλά και χαλάρωση μέσα στο μπαρ ή εστιατόριο του ξενοδοχείου ή ακόμη μάζωξη των επισκεπτών στη φωτιά για να παρακολουθήσουν το Βόρειο Σέλας!

©My Modern Met, pinterest.com
©Boutique Hotels – Icehotel Jukkasjärvi – Sweden, pinterest.com
#2 Άλτα, Νορβηγία – Sorrisniva Igloo Hotel
©Architectural Digest, pinterest.com

Το βορειότερο ξενοδοχείο πάγου στον κόσμο είναι το Sorrisniva Igloo Hotel που άνοιξε το 2001. Διεθνείς καλλιτέχνες σχεδιάζουν τα γλυπτά του ξενοδοχείου και ένα του χαρακτηριστικό είναι πως κάθε χρόνο επιλέγει διαφορετική θεματολογία κατά την κατασκευή του, επιλέγοντας να κοσμεί όλους τους χώρους μ’ ένα συγκεκριμένο μοτίβο, όπως για παράδειγμα θεματολογία Βίκινγκς. Παρέχει δραστηριότητες όπως βόλτα με έλκηθρο ή με χάσκι, επίσκεψη στο ιδιωτικό παρεκκλήσι πάγου του καταλύματος και σάουνα. Διαθέτει επίσης κουβέρτες γούνας ταράνδου και μπορεί να προσφέρει ζεστά ρούχα μέχρι και σε 450 άτομα.

©Life in Norway, pinterest.com
#3 Kittilä, Φινλανδία – Snow Village
©best-served.co.uk, pinterest.com

Στη Φινλανδία βρίσκεται το Χωριό του Χιονιού (Snow Village) με έκταση 20.000 τ.μ.. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του ξενοδοχείου έχοντας πολύχρωμες φωτιζόμενες σήραγγες χιονιού, εστιατόριο, μπαρ πάγου και ντισκοτέκ. Το ξενοδοχείο ακόμα παρέχει ένα δωμάτιο με συνεχώς θερμαινόμενο τζακούζι και θέρμανση για όσους επιθυμούν να ζεσταθούν ή και για όσους έχουν μετανιώσει για αυτήν τους την επιλογή και περιμένουν να αποχωρήσουν.

©The Guardian, pinterest.com
©discoveringfinland.com, pinterest.com

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στα τρία παραπάνω ξενοδοχεία πάγου, κατά την άφιξη των επισκεπτών ή των φιλοξενούμενων, δίνονται προφορικές και γραπτές οδηγίες «επιβίωσης» στο χώρο λόγω των πολικών θερμοκρασιών. Δεν είναι συνηθισμένη η διαμονή σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό αρκετοί επιλέγουν μόνο να επισκεφθούν τους χώρους, αλλά να μην διανυκτερεύσουν. Όπως και να έχει όμως, η θέαση ενός ξενοδοχείου χτισμένο από πάγο είναι μία αξέχαστη εμπειρία ζωής.

Αν αντέχεις το κρύο ή είσαι διατεθειμένος να το αντέξεις, πρέπει να προσθέσεις στις επιθυμίες σου αυτήν την εμπειρία, που πρέπει να την ζήσεις … τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου!

Από την Άννα-Μαρία Σερεμετάκη

Διαβάστε επίσης:

Exit mobile version