Πριν μπούμε στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθώ σε κάτι που ίσως αναρωτηθήκατε πολλοί βλέποντας το alpha, bravo, charlie. Στον κόσμο του αεροδρομίου, χρησιμοποιούμε το φωνητικό αλφάβητο, ώστε να μπορούμε να συνεννοούμαστε κάνοντας spelling. Το Alpha λοιπόν, είναι το γράμμα Α και πάει λέγοντας. Ουσιαστικά για να πούμε το PNR στην αεροπορική διάλεκτο αντί να πούμε τυχαία γράμματα, χρησιμοποιούμε το διεθνές φωνητικό αλφάβητο.

ΝΑΤΟ φωνητικό αλφάβητο
FQTV- Ή αλλιώς Frequent Traveller

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα μεγάλο κομμάτι της αεροπορικής εμπειρίας, τα προγράμματα τακτικού επιβάτη. Ανά τον κόσμο, αεροπορικές εταιρίες ένωσαν τις δυνάμεις τους σχηματίζοντας συμμαχίες. Οι 3 αεροπορικές συμμαχίες που σχηματίστηκαν είναι: η Star Αlliance, η Oneworld και η Skyteam.

Όντας τακτικός επιβάτης, σου ανοίγεται ένας δρόμος με διάφορα προνόμια, ανάλογα με το status που έχεις στην κάρτα σου. Δεν θα σας κουράσω πολύ με αυτό, θα εστιάσουμε στην ελληνική πραγματικότητα.

Η αεροπορία Αιγαίου λοιπόν, η γνωστή σε όλους μας Aegean, είναι μέλος της Star Alliance. Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει πρόγραμμα τακτικού επιβάτη και σου δίνει τη δυνατότητα να μαζεύεις μίλια, ανάλογα την τιμή και το ναύλο που πλήρωσες. 

Κάρτες μιλίων

Οι κάρτες μιλίων, εκδίδονται δωρεάν, και ο σκοπός τους είναι να επιβραβεύουν τον πελάτη της αεροπορικής που είναι πιστός. Όσο πιο συχνά πετάς με μια αεροπορική εταιρία, τόσο πιο πολλά μίλια μαζεύεις. Η συλλογή μιλίων γίνεται με βάση τον εκάστοτε ναύλο και την απόσταση. Το ποσοστό συγκέντρωσης μιλίων σε άλλη αεροπορική-μέλος μιας συμμαχίας, εξαρτάται αποκλειστικά από το ναύλο.

Κάθε κάτοχος κάρτας μιλίων, μπορεί να δηλώνει τα μίλια του μόνο σε ένα πρόγραμμα τακτικού επιβάτη της ίδιας συμμαχίας.

Bαθμίδες-προνόμια

Κάθε αεροπορική έχει δικές της βαθμίδες ανάλογα με το πρόγραμμα. Το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα τακτικού επιβάτη στην Ευρώπη είναι της Lufthansa (LH), και ονομάζεται Miles and More. Το ίδιο πρόγραμμα χρησιμοποιείται από όλο τον όμιλο της εταιρίας, δηλαδή κι από άλλες αεροπορικές όπως η Swiss(LX), Brussels Airlines(SN), LOT (LO) κ.α. H Lufthansa και όλες οι εταιρίες του ομίλου ανήκουν στην Star Alliance. Οι βαθμίδες είναι 4 και όσο συλλέγεις μίλια αναβάθμισης τόσο ανεβαίνεις στην κορυφή.

Σήμερα, όμως, θα αναλύσουμε το πρόγραμμα της Aegean, το Miles and Bonus.

Η Aegean, διαθέτει 3 βαθμίδες οι οποίες ονομάζονται αντίστοιχα: Blue, Silver και Gold.

Ως μπλε κάτοχος, ουσιαστικά γίνεσαι απλά μέλος της οικογένειας της Star Alliance. Το μόνο που σου προσφέρει είναι κάποιες μικρές εκπτώσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζεται η Aegean.

Ως ασημένιο Μέλος, αναγνωρίζεσαι επίσημα ως Silver Star Alliance Member και η Aegean σου προσφέρει κουπόνια για πρόσβαση στους χώρους αναμονής διακεκριμένων επιβατών (business lounges), καθώς και κουπόνια αναβάθμισης θέσης σε business class με βάση τη διαθεσιμότητα. Τέλος, προσφέρει 10% έξτρα συγκέντρωση μιλίων εξαργύρωσης για κάθε πτήση. 

Ως χρυσό μέλος, είσαι αναγνωρισμένος ως Star Alliance Gold επιβάτης. Είναι η κορυφή των περισσότερων  προγραμμάτων μιλίων. Έχεις πάντα δώρο μια παραδοτέα αποσκευή (1PC/23KG), προτεραιότητα στην επιβίβαση και στην παραλαβή αποσκευών, αλλά και δωρεάν πρόσβαση σε business lounges ανά τον κόσμο. Φυσικά θα είσαι πρώτος σε κάθε λίστα αναμονής πτήσεων. Επίσης, συγκεντρώνεις 20% παραπάνω μίλια εξαργύρωσης και έχεις δική σου gold γραμμή υποστήριξης, ώστε να μην περιμένεις στο τηλεφωνικό κέντρο.

Κατηγορίες μιλίων

Υπάρχουν 2 κατηγορίες μιλίων. Τα μίλια αναβάθμισης και τα μίλια εξαργύρωσης.

Τα μίλια εξαργύρωσης είναι όλα εκείνα τα μίλια που κερδίζουμε από κάθε πτήση κι από συνεργαζόμενες εταιρίες του εκάστοτε προγράμματος.

Τα μίλια αναβάθμισης είναι τα μίλια τα οποία δηλώνουν το status της κάρτας. Συλλέγονται μόνο με την πτητική δραστηριότητα του καθένα κι έχουν ημερομηνία λήξης. Χρειάζονται συγκεκριμένα μίλια αναβάθμισης σε κάθε βαθμίδα σε διάστημα 12 μηνών, ώστε να διατηρήσεις ή να αναβαθμίσεις μια βαθμίδα.

Κατηγορίες ναύλων

Τα μίλια συλλέγονται με βάση το ναύλο. Οι φθηνοί ναύλοι δίνουν σαφώς λιγότερα μίλια. Πολλοί από εσάς έχουν παρατηρήσει στα email επιβεβαίωσης, διάφορα γράμματα. P, U, T, E, S, Y, M, C. Θα αναφερθούμε se ξεχωριστό άρθρο για Fares και Special Fares.

Αυτά τα γράμματα λοιπόν, συμβολίζουν το ναύλο που έχετε κλείσει. Από το P μέχρι το C, έχει τεράστια διαφορά συγκέντρωσης. H κάθε αεροπορική, έχει αναρτημένους πίνακες που γράφουν τα ποσοστά συγκέντρωσης για κάθε ναύλο ακόμα και σε συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρίες της συμμαχίας.

Παραδείγματα

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα, ώστε να κατανοηθεί πλήρως το πως λειτουργεί το πρόγραμμα.

Έστω ότι είμαι μπλε μέλος και κάνω διάφορες πτήσεις. Μίλια συλλέγω σε κάθε πτήση. Δηλαδή εάν πετάω μέσω Αθηνών, παίρνω μίλια και στο πρώτο σκέλος του εισιτηρίου και στο δεύτερο. Όσο πιο ακριβός είναι ο ναύλος μας και όσο πιο μακρινό είναι το ταξίδι, τόσο περισσότερα μίλια παίρνουμε. Όταν κάποιος συγκεντρώσει 12.000 μίλια αναβάθμισης σε 12 μήνες από την πρώτη του πτήση κερδίζει αυτομάτως το Silver Status.

Έστω ότι είμαι ασημένιο μέλος και κάνω διάφορες πτήσεις. Για να διατηρήσω τη βαθμίδα μου, χρειάζομαι 8.000 μίλια αναβάθμισης από την μέρα που απέκτησα τη βαθμίδα μου. Για να αποκτήσω τη χρυσή βαθμίδα, θα πρέπει να συγκεντρώσω 24.000 μίλια αναβάθμισης σε 12 μήνες από την προηγούμενη αναβάθμιση μου.

Έστω ότι είμαι gold μέλος και πετάω πολύ συχνά. Για να διατηρήσω τη βαθμίδα μου, θα πρέπει να συγκεντρώσω 12.000 μίλια αναβάθμισης σε διάστημα 12 μηνών από την ημερομηνία αναβάθμισης.

Κάθε ναύλος μπορεί να είναι διαφορετικός. Μπορεί σε ένα εισιτήριο, ο ναύλος αναχώρησης να είναι πιο φθηνός, αλλά στην επιστροφή πιο ακριβός. Θα πάρω τα μίλια του εκάστοτε ναύλου. Την κάρτα μιλίων καλό είναι να την δηλώνουμε κάθε φορά κατά την κράτηση του εισιτηρίου, ώστε να πιστώνονται αυτόματα μετά από κάθε πτήση.

Συνήθως, οι αεροπορικές εταιρίες ενημερώνουν για το πόσα μίλια θα συλλεχθούν κατά την σύνοψη της κράτησης. 

Καλό θα ήταν να δηλώνουμε τα μίλια στην κάρτα της εταιρίας που θα είμαστε περισσότερο “πιστοί”, καθώς το ποσοστό συγκέντρωσης θα είναι μεγαλύτερο. Όταν κάποιος πετάει με εταιρία μιας συμμαχίας, μπορεί να δηλώσει τα μίλια του μόνο σε μια αεροπορική της κάθε συμμαχίας. Δηλαδή εάν κάποιος πετάει με Aegean για Φρανκφούρτη, και με Lufthansa για Μόναχο, μπορεί να δηλώσει τα μίλια του είτε στο Miles and Bonus (Aegean/Star Alliance), είτε στο Miles and More (Lufthansa/Star Alliance). Εάν όμως πετάει και με άλλη συμμαχία, πχ με Air France (Skyteam) για Νίκαια, μπορεί να δηλώσει τα μίλια για την Νίκαια μόνο στην κάρτα της Air France ή σε οποιαδήποτε άλλη κάρτα της Skyteam, καθώς είναι σε άλλη συμμαχία και δεν τον επηρεάζει κάπου. Δυστυχώς, δεν γίνεται να δηλώνει κάποιος μίλια σε κάρτα αεροπορικής εταιρίας που ανήκει σε άλλη συμμαχία, δηλαδή μίλια της Aegean στην Air France κοκ.

Εξαργύρωση μιλίων

Κάθε εισιτήριο ξεκινάει με 5000 μίλια εξαργύρωσης που υπόκεινται στα εισιτήρια εσωτερικού.

Όταν εξαργυρώνουμε μίλια, πληρώνουμε πάντα τους φόρους αεροδρομίων που διαφέρουν από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο. Ένας φόρος σε Ελληνικό αεροδρόμιο ξεκινάει από 12€, ενώ στο Ελευθέριος Βενιζέλος κοστίζει γύρω στα 30€. Ο ναύλος του εισιτηρίου έχει πληρωθεί ήδη με μίλια. Η εξαργύρωση μπορεί να γίνει και σε εισιτήρια εξωτερικού με συνεργαζόμενες εταιρίες-μέλη μιας συμμαχίας. Για υπερατλαντικές πτήσεις χρειάζονται 35.000 μίλια εξαργύρωσης minimum ανά διαδρομή, ανάλογα με την ήπειρο που επισκέπτεστε. Στην Ευρώπη, τα μίλια κυμαίνονται ανάλογα με την απόσταση. Φυσικά είναι ναύλος Χ ο οποίος δεν συλλέγει καθόλου μίλια. Το ίδιο ισχύει και για εξαργυρώσεις μέσω άλλων προγραμμάτων σε συνεργασία με την Aegean, όπως το πρόγραμμα επιβράβευσης €πιστροφή της Eurobank, Εξαργύρωση Bonus Πόντων μέσω της Alpha Bank κτλ. Οι φόροι στα εισιτήρια εξωτερικού διαφέρουν ανάλογα με το αεροδρόμιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μίλια εξαργύρωσης δεν λήγουν.

Όλα τα παραπάνω εμπίπτουν στις γενικές κατηγορίες. Φυσικά υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες, όπως η αγορά μιλίων αναβάθμισης, η μεταφορά μιλίων και οι υπηρεσίες Happy Miles και Together. Το πρόγραμμα συνεργάζεται και με ξενοδοχεία καθώς κι ενοικιάσεις αυτοκινήτων, όπου μπορεί κάθε μέλος να εξαργυρώσει και σε διαμονή/ενοικίαση αυτοκινήτου. Το Happy Miles αναφέρεται σε λιγότερα μίλια εξαργύρωσης σε συγκεκριμένες περιόδους. 

Η υπηρεσία Together, δίνει την δυνατότητα να συνδεθούν έως και 5 κάρτες μιλίων σε έναν κοινό λογαριασμό. Με την Εγγραφή στο Miles and Bonus, κερδίζετε δωρεάν 1000 μίλια εξαργύρωσης. Η Αεροπορία Αιγαίου συνεργάζεται με την Alpha Bank όπου εκδίδοντας την πιστωτική κάρτα Aegean Bonus Visa, κερδίζετε 5000 μίλια αναβάθμισης και εξαργύρωσης, καθώς και έξτρα μίλια εξαργύρωσης κάθε φορά που πληρώνετε με την πιστωτική σας στην Aegean ή σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που υπόκεινται στο πρόγραμμα Bonus της Alpha Bank.

Μέχρι το επόμενο άρθρο, να είστε υγιείς. Καλές Γιορτές!

Από τον Σταύρο Βούρο

Διαβάστε επίσης:

Related Posts