Πολύ ωραία τα τοπία, τα μέρη, τα μουσεία…όμως έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα πράγματα πρέπει να γίνουν ώστε να τα επισκεφθείτε; Σήμερα, λοιπόν, θα σας θέσω το μέγα ερώτημα: σημασία έχει το ταξίδι ή ο προορισμός;
Το να φτάσεις σε ένα μέρος απαιτεί οργάνωση και φυσικά το κατάλληλο μπάτζετ σύμφωνα με τις ζητούμενες υπηρεσίες.

Οι κωδικοί που όλοι αγαπάμε
ZRH, HAJ, HER, AOK, CDG, LHR. Πιθανότατα όλα αυτά να σας φαίνονται οικεία. Αν όχι, βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Τι είναι, όμως, αυτά τα ακρωνύμια που τόσος κόσμος αγνοεί; Η IATA (International Air Transport Association), δηλαδή ο διεθνής οργανισμός αερομεταφορών, έχει θεσπίσει αυτούς τους κωδικούς ώστε να μην επικρατεί το χάος και μπερδευόμαστε. Αυτό σημαίνει πως κάθε αεροδρόμιο έχει έναν μοναδικό κωδικό. Άλλες φορές προκύπτει από το όνομα της πόλης, άλλες από του αεροδρομίου. Μην μπείτε ποτέ στην διαδικασία να τα αποκρυπτογραφήσετε. Τα αεροδρόμια είναι η αρχή και το τέλος κάθε ταξιδιού. Τα αγαπώ γιατί μπορείς να δεις τόσο διαφορετικό κόσμο μέσα σε τόση λίγη ώρα.

OTA’s (Online Travel Agencies) vs Airlines
Ερχόμαστε στο κυρίως θέμα. Βλέπουμε ένα εισιτήριο από μια μηχανή αναζήτησης που γράφει SKG-LON VIA PAR. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για να φτάσεις στο Λονδίνο, θα περάσεις από το Παρίσι. Έλα, όμως, που το Λονδίνο και το Παρίσι διαθέτουν το καθένα τουλάχιστον 3 αεροδρόμια που τα εξυπηρετούν! Πρέπει, λοιπόν, όταν είμαστε στο διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο ή στην μηχανή αναζήτησης να προσέχουμε πάντα τα ψιλά γράμματα που θα λένε “αυτομεταφορά”!
Εννοεί με ευγενικό τρόπο ότι θα χρειαστεί να πάτε από το Ορλύ στο Σαρς Ντε Γκωλ, καθώς οι κωδικοί LON και PAR, αντιπροσωπεύουν το Λονδίνο και το Παρίσι αντίστοιχα. Αυτό είναι ένα σύνηθες λάθος που κάνει ο κόσμος και καταλήγει ίσως να χάνει πτήσεις ή να πληρώνει υπέρογκα ποσά σε uber/taxi, καθώς το Ορλύ (ORY) με το Σαρς Ντε Γκωλ (CDG) απέχουν μια ώρα μεταξύ τους με το τρένο. Κάτω από την πόλη αναγράφεται το αεροδρόμιο που προσγειώνεστε. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που θέλω να κλείνω τα εισιτήρια μου απευθείας από τις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιριών. Η αεροπορική εταιρία σπάνια θα σου δώσει connection μεταξύ των αεροδρομίων της πόλης. Στο CDG φτάνεις, από CDG φεύγεις.
Ένας ακόμη λόγος που πάντα επιλέγω να κλείνω τα αεροπορικά μου απευθείας από τις εταιρίες, είναι πως στις μηχανές αναζήτησης θα εμφανιστούν διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία πάντα θα σε χρεώνουν για υπηρεσίες όπως επιστροφές χρημάτων κτλ. Δηλαδή, εάν η αεροπορική ακυρώσει την πτήση πχ λόγω COVID, θα ζητηθεί από το γραφείο ένα ποσό για να αναλάβει για εσάς την αποζημίωση σε περίπτωση που το επιθυμείτε και θα λάβετε τα χρήματα σε μεταγενέστερη ημερομηνία και φυσικά όχι όλα γιατί θα κρατήσουν τα τέλη εξυπηρέτησης που προανέφερα. Αυτό δεν θεωρείται καθόλου μεμπτό, κάπως πρέπει να ζήσουμε κι εμείς οι πράκτορες.
Ο βασικότερος λόγος βέβαια είναι η εξυπηρέτηση πελατών. Σε OTA του εξωτερικού, πρέπει αναγκαστικά να μιλήσετε αγγλικά. Ναι μεν μπορεί να βρείτε χαμηλότερη τιμή στο εισιτήριό σας καθώς έχουν συνεργασίες κτλ, αλλά αν το ρισκάρετε ή όχι είναι στην δική σας απόφαση. Αρκετές αεροπορικές ευτυχώς έχουν ελληνική γραμμή εξυπηρέτησης.
Τέλος, τα OTA’s κάποιες φορές κλείνουν διαφορετικές αεροπορικές και έχετε έναν συνδυασμό πτήσεων και αερογραμμών. Αυτό, μόνο πονοκέφαλο μπορεί να προσφέρει καθώς τα class of service αλλάζουν από αεροπορική σε αεροπορική. Περισσότερα για αυτό, όπως και τα tags στην φωτογραφία, θα ειπωθούν σε επόμενο άρθρο.

Συνοψίζοντας, να προσέχετε πάντα το ακρωνύμιο που αναγράφεται δίπλα στην πόλη, ώστε να ξέρετε πού θα βρεθείτε. Αν δεν αναγνωρίζετε τον κωδικό, Google is our friend. Να κλείνετε απευθείας από τις ιστοσελίδες των αεροπορικών εταιριών. Εάν κλείνετε από OTA, να προσέχετε τον συνδυασμό πτήσεων και αεροδρομίων!
Και επειδή αναφέραμε πολύ το Παρίσι, πάρτε μια ιδέα του CDG. Stay tuned!
Από τον Σταύρο Βούρο
Διαβάστε επίσης: