Roadtrip στη χώρα των Βέρβερων: Casablanca, Tetouan, Barage Asmir

Στο προηγούμενο άρθρο φτάσαμε μέχρι την μικρή πόλη της Essaouira και τώρα συνεχίζουμε το ταξίδι προς την Καζαμπλάνκα, όπου δοκιμάζουμε καινούργιες εμπειρίες και αποχαιρετούμε το μικρό φίλο μας, το αμαξάκι.

Casablanca

Μία από τις πιο γνωστές πόλεις στο Μαρόκο και επιχειρηματική πρωτεύουσα της Αφρικής, η Κάζα ,όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει, όπως όλες οι πόλεις του είδους της, 2 όψεις.

Μπορείς φυσικά να ζήσεις τη fancy, δυτική όψη της, όπως να επισκεφτείς το μπαρ που γυρίστηκε η ομώνυμη ταινία, το Mall, τα εστιατόρια, καφέ και μπαρ της κοσμοπολίτικης περιοχής.

Στην Καζα θα βρεις τη Νέα Μεντίνα, τη Quartier Habous που έχτισαν οι Γάλλοι τον 20ο αιώνα και την Παλιά Πόλη. Στη Quartier Habous θα βρεις μία από τις μεγαλύτερες αγορές τροφίμων της Καζαμπλάνκα. Η πόλη ενδείκνυται για να δοκιμάσεις παραδοσιακές γεύσεις. Κυρίως στη κεντρική αγορά μπορείς να παραγγείλεις τα τρόφιμα μαγειρεμένα. Στην αγορά Derb Ghallef πάντως μπορείς να βρεις μέχρι και προϊόντα τεχνολογίας σε πολύ χαμηλές τιμές. Υπάρχουν βέβαια και οι μικρές αγορές για τους ντόπιους οι οποίες αξίζουν μια ματιά, αλλά ίσως να μην είναι κάτι που θα απολαύσεις, λόγω του ότι είναι αρκετά απεριποίητες και … βρώμικες. Και με το μικρές εννοούμε ότι απλώνονται για μέτρα.

φρούτα, Καζαμπλάνκα, Μαρόκο
© Eduardo Casajús Gorostiaga, unsplash.com

Όταν επισκεφθήκαμε την πόλη ήταν η 3η μέρα μετά το τέλος του Ραμαζάνι, η οποία είναι σημαντική για το Ισλάμ και η Corniche, η παραλιακή οδός, ήταν γεμάτη από οικογένειες που είχαν βγει να γιορτάσουν.

Καταλήξαμε στο τζαμί του Hassan II, το οποίο αποτελεί το νούμερο 1 τουριστικό αξιοθέατο στην Καζαμπλάνκα. Είναι το 2ο μεγαλύτερο τζαμί του κόσμου και η αρχιτεκτονική του παίζει με τη θάλασσα. Υπάρχει ένα γυάλινο πάτωμα ακριβώς πάνω από το νερό και οι κολώνες των θεμελίων το πρωί καλύπτονται από τα κύματα, ενώ το βράδυ αποκαλύπτουν τεράστιες στοές.

Hassan II, Καζαμπλάνκα, Μαρόκο
© Fargo Flyer, pixabay.com
Καζαμπλάνκα Μαρόκο
© Anna Potri, pixabay.com

Σε εκείνο το σημείο τα κύματα σκάνε ορμητικά στα θεμέλια και στην ακτή και είναι ένα πολύ καλό σημείο για body surfing, κάτι το οποίο δοκιμάσαμε κι εμείς με ένα ντόπιο δάσκαλο που προσφέρθηκε να μας καθοδηγήσει από τη μία άκρη της ακτής στην άλλη για να δοκιμάσουμε την εμπειρία.

Tetouan

Στην Tetouan φτάσαμε με τρένο προς Ταγγέρη και μετά λεωφορείο. Στάση στη Ταγγέρη δε κάναμε, ποτέ, παρόλο που και η πτήση της επιστροφής ήταν από εκεί, αλλά σίγουρα αξίζει.

Tetouan, Μαρόκο
© Kamal Bilal, unsplash.com

Η Tetouan είναι μία μικρή πόλη πάνω από τη μεσογειακή ακτή του Μαρόκο. Εκεί βρίσκεται το δεύτερο ανάκτορο του βασιλιά και η Μεντίνα της απαριθμεί αιώνες ύπαρξης. Είναι επίσης το μόνο ανοιχτό προς τη Μεσόγειο λιμάνι. Η αρχιτεκτονική και η αισθητική της έχουν επιρροές από τη Νότια Ισπανία.

Ήπιαμε atay με 0,30 λεπτά σε μια πλατεία στη Μεντίνα, δοκιμάσαμε ιδιαίτερες γεύσεις και κυρίως το περίφημο Za3za3 το οποίο συναντάται πλέον σε πολλές πόλεις στο Μαρόκο και θεωρείται παραδοσιακό.

Μπορείς να δεις το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή της Μεντίνας, να περάσεις από το Feddan Park, όπου έχει περιφερειακή οπτική της Παλιάς Πόλης, να πιείς νερό από τις βρύσες που θα βρεις στο δρόμο σου. Εμείς επισκεφτήκαμε και τα περίφημα Tanneries, όπου γίνεται φυσική επεξεργασία δέρματος.

Barage Asmir

Περάσαμε επίσης 2 μέρες camping σε μια λίμνη λίγο έξω από την Tetouan. Φτάσαμε εκεί με οτοστόπ. Ανεβήκαμε μάλιστα και σ’ ένα από αυτά τα βανάκια που στα μικρά χωριά της Αφρικής, όπου δεν υπάρχουν μεταφορές, λειτουργούν παράνομα ως λεωφορεία. Υπάρχουν αρκετές λίμνες και πηγές νερού στη γύρω περιοχή, οπότε μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε. Είναι αρκετά ασφαλές και υπάρχουν δασοφύλακες που επιβλέπουν τις περιοχές. Στη δική μας περίπτωση ούτε μισή ώρα αφού ανάψαμε φωτιά ήρθε ένας εξ αυτών να ελέγξει αν τηρούμε μέτρα ασφαλείας και να μας ενημερώσει να τη σβήσουμε πριν πάμε για ύπνο.

Γενικά, το Μαρόκο ενδείκνυται για πληθώρα εμπειριών καθώς πέρα από τα τουριστικά αξιοθέατα κάθε μεγάλης πόλης υπάρχουν ολόκληρες περιοχές στο δίκτυο της Unesco και σε αρκετές πόλεις έχουν γυριστεί σκηνές από ταινίες, όπως η Καζαμπλάνκα ή η Ουαρζαζάτε που χρησιμοποιήθηκε για το Game of Thrones. Σίγουρα αξίζει σαν ορειβατική περιπέτεια, μπορείς να επιλέξεις μία οργανωμένη εκδρομή στην έρημο με καμήλες ή να επισκεφτείς τις σπηλιές και τα μικρά χωριά. Σίγουρα όμως το Μαρόκο μπορεί να προσφέρει μαγικές και μοναδικές εμπειρίες.

Από την Σύλια Μπούμπα

Διαβάστε επίσης:

Related Posts